Luni 7 iunie a avut loc a sasea intrunire a Comisiei Mixte Guvernamentale Romania-Baden-Württemberg. In deschidere au luat cuvantul Ernst Pfister, ministrul Economiei landului Baden-Württemberg, si Adriean Videanu, ministrul roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Cei peste 50 de reprezentanti ai politicii, administratiei si finantelor s-au intalnit anul acesta la Donaueschingen, pentru a discuta agenda cooperarii bilaterale in sase domenii deja consacrate: economie, mediu inconjurator, agricultura, administratie si interne, educatie si stiinta, cultura si protectie sociala.

„Baden-Württemberg si Romania sunt legate printr-un parteneriat strategic. La sedinta de astazi, parteneriatul a fost concretizat in multe domenii. Ambele regiuni doresc, in cadrul strategiei dunarene a UE, sa coopereze mai intens si cu alte regiuni din zona Dunarii“ a spus Ernst Pfister, ministrul liberal al Economiei landului Baden-Württemberg. Cooperarea urmeaza sa fie extinsa la toate nivelele politice.

Strategia Dunarii se refera la integrarea celor zece tari de pe malul Dunarii intr-un spatiu economic si cultural dunarean. Este vorba de intensificarea transportului naval, dar si de promovarea unor activitati culturale specifice acestei zone. Landul Baden-Württemberg si-a facut o prioritate din demararea acestui proiect in 2010, cu fonduri europene.

„Prin acordul de astazi, vrem sa intensificam conlucrarea bilaterala in domeniul cooperarii la nivel de firme, transfer de tehnologie, calificare profesionala, protectia mediului, ca si cooperarea interregionala“ a mai declarat ministrul Pfister. Aceasta conlucrare urmeaza a se concretiza in schimbul de informatii la nivel de ministere si organizatii economice si prin consiliere acordata Romaniei in constituirea de structuri de promovare economica, de tipul Camerei de Meserii din Satu Mare sau al Asociatiei Textilistilor din reteaua comerciala.

Sprijin german urmeaza a fi acordat si in directia infiintarii de scoli profesionale-model, in domeniul prelucrarii lemnului, al industriei textile si turismului. Protocolul de cooperare mai cuprinde schimbul de experienta in administratie si interne, protectia mediului, educatie si cultura.

Ministrul roman Adriean Videanu (PDL) a insistat pe prioritatea dezvoltarii infrastructurii in domeniul protectiei mediului. „Romania e deosebit de interesata de tehnologiile care fac posibila economia de energie si sunt prietenoase cu mediul, din Baden-Württemberg. Aprovizionarea cu apa potabila, reciclarea apei si a gunoiului, ca si sistemele de energie regenerabila sunt puncte centrale ale investitiilor romanesti“ a spus el, adaugand ca piata romaneasca in dezvoltare ofera sanse deosebite pentru colaborarea cu firme din landul Baden-Württemberg.

Partea romaneasca s-a aratat impresionata de forta inovativa si tehnologica a firmelor mijlocii din landul german, invitandu-i pe reprezentantii acestor firme sa isi sporeasca angajamentul in Romania.

Schimbul comercial bilateral intre Baden-Württemberg si Romania a cunoscut o continua crestere, in ultimii zece ani. La sfarsitul anului 2008, acest schimb atingea un volum de peste 2,18 miliarde de euro, de patru ori mai mult decat in 1998: cu un plus de 332 milioane de euro, exportul din Baden-Württemberg in Romania s-a ridicat la peste 1,2 miliarde de euro, in timp ce exporturile romanesti in landul din sud-vestul Germaniei au crescut cu 190 milioane de euro, insumand un volum de peste 976 milioane de euro.

Romania este considerata a doua piata ca marime intre tarile Europei de Est si o tara cu potential de crestere economica, in ciuda crizei economice si financiare. Pentru realizarea acestei cresteri este nevoie insa de un mare volum de investitii in domeniul privat si al administratiei de stat, se considera la nivel de Minister al Economiei landului Baden-Württemberg. Ca beneficiara unor importante fonduri de coeziune si structurale europene, Romania deschide si pentru firmele din landul german perspective optimiste de extindere a colaborarii.