Exclusiv HotNews.ro

Premiera in Romania: Compania de Autostrazi a atribuit un contract de 3 milioane de euro unei firme care s-a infiintat dupa ce a intrat la licitatie

de Dragos Bone, Attila Biro     HotNews.ro
Luni, 7 iunie 2010, 16:30 Actualitate | Esenţial


In februarie 2007 Compania de Autostrazi din Romania a incheiat cu Ascot Engineering Services SRL un contract de consultanta de peste 3 milioane de euro finantat dintr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii.  Ascot Engineering Services SRL, ai carui actionari sunt trei britanici, a fost infiintata in 9 octombrie 2006, la patru luni dupa ce au inceput procedurile de licitatiei si la sase zile dupa ce compania a depus oferta cu care a castigat licitatia.  Ascot Engineering Services SRL a avut si un mic avantaj tactic in castigarea contractului, doi dintre asociati fiind angajati la Compania de Autostrazi in timp ce se derula licitatia de 3 milioane de euro.
 • Presedintele comisiei de licitatie din 2006 spune ca nu isi aduce aminte de cum a fost atribuit contractul
 • Administratorul  Ascot Engineering Services SRL spune ca a castigat contractul in mod legal
 • Departamentul antifrauda al BEI s-a autosesizat in acest caz.
 • Cei trei britanici si-au stabilit un salariu de 24 000 de euro lunar, dupa cum reiese din documentele atasate procedurii de licitatie.

Pe 28 aprilie 2006, CNADNR a initiat procedurile de atribuire pentru un contract de 3,17 milioane euro. Contractul avea ca obiect servicii de consultanta si asistenta tehnica pentru reabilitarea drumurilor din Romania etapa a V-a si a VI-a. Finantarea contractului era asigurata dintr-un imprumut mai mare, acordat Romaniei de catre Banca Europeana de Investitii. Procedura de atribuire s-a desfasurat in mai multe etape intre aprilie si decembrie 2006, iar contractul a fost incheiat in februarie 2007 avand ca termen de derulare 48 de luni, adica pana in 2011.

Castigatoarea contractului a fost declarata compania Ascot Engineering Services SRL. Potrivit documentelor licitatiei Ascot Engineering Services SRL a castigat licitatia avand oferta financiara cea mai scumpa,  3 179 000 euro fata de consortiul de companii clasat pe locul doi care a oferit pretul 2 677 000 euro. Vezi aici anuntul de atribuire a contractului

Ascot Engineering Services SRL a castigat contractul dupa ce comisia de licitatie i-a acordat un punctaj mai bun pentru oferta tehnica. Modul in care acest contract a fost acordat ridica un mare semn de intrebare. Investigatiile HotNews.ro au scos la iveala faptul ca  Ascot Engineering Services SRL a participat la licitatie, desi compania nu era oficial inregistrata la Registrul Comertului.

Istoricul companiei, care este un document public si pe care l-am solicitat de la Registrul Comertului, arata ca cererea de inregistrare a Ascot Engineering Services SRL a fost depusa la Registrul Comertului pe data de 6 octombrie 2006 iar pe 9 octombrie societatea a fost inregistrata oficial. Potrivit desfasuratorului licitatiei, pe data de 3 octombrie comisia de licitatie din cadrul CNADNR a deschis ofertele tehnice.

Din aceste date rezulta ca  Ascot Engineering Servicesc SRL a fost inregistrata la Registrul Comertului la trei zile dupa ce a depus oferta tehnica, oferta prin care a si castigat contractul de 3,17 milioane euro.
 • Descarca aici istoricul companiei.
 • Vezi aici desfasuratorul licitatiei
 • Ce spune legea. Potrivit legii achizitiilor publice, articolul 41, orice operator economic are dreptul de a participa la o procedura de atribuire. Aceeasi lege defineste opertatorul economic drept persoana fizica sau juridica. In cazul nostru Ascot Engineering Services SRL este o persoana juridica. Iar Legea 31/1990 la articoul 41 aliniatul 1 mentioneaza ca o societatea comerciala devine persoana juridica de la data inmatricularii in Registrul Comertului. In cazul nostru, dupa cum atesta si Monitorul Oficial,  Ascot Engineering Services SRL a devenit persoana juridica pe data de 9 octombrie 2006, adica la sase zile dupa ce a depus oferta tehnica pentru licitatia pe care a si castigat-o ulterior.
Ascot Engineering Services SRL este o companie cu sediul in sectorul 1 si cu un capital social de 210 lei. Pe anul 2008, a avut o cifra de afaceri de 2.652.694 lei, nici un salariat si un profit de  52.946 lei. Compania are trei actionari, toti trei cetateni britanici: Dow James Sneddon, Curran Henry Alexander, Nesbitt Andrew Kim.

In iulie 2006 situatia statea in felul urmator: doi dintre viitorii asociati ai  Ascot Engineering Services SRL erau angajati la CNADNR si participau cu compania lor pe care nu o infiintasera inca la o licitatie de 3 milioane de euro. Din dosarul licitatiei reiese faptul ca  Nesbitt Andrew Kim si Curran Henry Alexander figurau in iulie 2006 angjati in cadrul CNADNR.

Intr-o nota de clarificare trimisa de Ascot Engineering Services SRL catre CNADNR pe 17 iulie 2007 se mentioneaza: “Domnii Nesbitt si Curran sunt in prezent angajati ai Companiei de Autostrazi ca si asistenti tehnici. Contractul lor se termina in august 2006”. Din procesul verbal al comisiei de licitatie din 12 iulie 2006 aflam ca Ascot Engineering Services SRL si alte trei companii s-au calificat pentru licitatie. Vezi aici nota de clarificare.

Administratorul Ascot: Stiu ca acest contract este legal

Reprezentantii  Ascot Engineering Services SRL sustin ca au castigat contractul in mod legal si ca din punctul lor de vedere nu exista nici un fel de incalcare a legii. Contactat de HotNews.ro, Dow James Sneddon, administratorul companiei, a transmis un raspuns informal legat de contractul cu CNADNR: “Stiu ca este o licitatie publica dar contractul este confidential, nu pot sa va dau detalii, trebuie sa imi consult asociatii. Pot sa va spun ca acest contract este legal. A fost incheiat pe baza unor proceduri legale si a fost incheiat dupa ce agentia care l-a finantat (Banca European de Investitii n.red.) a transmis ca nu are nici un fel de obiectie.

Cat despre faptul ca asociatii sai au fost angajti ai Companiei de Autostrazi in timp ce licitatia era in derulare, Dow James Sneddon a mentionat urmatoarele: “Trebuie sa apreciati faptul ca fiind angajat al Companiei de Autostrazi nu te exclude moral sau altfel de la a urmari noi oportunitati. Conflictul de interese se aplica doar in cazul in care exista o implicare in pregatirea documentatiei pentru licitatie iar aici nu a fost vorba de asa ceva.”
 • HotNews.ro a solicitat un punct de vedere din partea BEI care prin biroul de presa a mentionat ca banca nu poate comenta contracte in care nu este parte semnatara. “BEI supervizeaza licitatii sub aspectul repectatii legislatiei europene. Noi nu putem insa comenta contracte in care nu suntem parte semnatara”, a explicat pentru HotNews.ro reprezentantul BEI Dušan Ondrejička. Neoficial insa, reprezentantii biroului investigatii si antifrauda din cadrul bancii s-au autosesizat dupa ce HotNews.ro a cerut lamuriri despre contractul cu Ascot Engineering Services SRL si a demarat o investigatie.
 • Florin Goruneanu, fost director adjunct in cadrul CNADNR, a fost presedintele comisiei de licitatie care a atribuit contractul. “Eu am fost pus la aceasta comisie exact cand am venit la Compania de Autostrazi. Nu imi aduc aminte ce s-a intamplat exact. Oricum procedurile de licitatei erau demarate inainte sa vin eu si problema e a celor care au facut caietul de sarcini si cei care au verificat documentele. Daca s-a intamplat asa cum povestiti dumneavoatra sigur e grav”, a declarat pentru HotNews.ro, Florin Goruneanu.

Cei trei britanic si-au stabilit un salariu de 24 000 de euro lunar, dupa cum reiese din documentele atasate procedurii de licitatie. Potrivit contractului Henry Curran a primit pentru serviciile sale 1 056 000 euro, Dow James Sneddon aceeasi suma iar Nesbitt Andrew 600 000 de euro. Din contract au mai fost platiti 360 000 de euro pentru alti experti, 56 000 pentu alti angajati si 55 000 de euro cheltuieli de deplasare.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8242 vizualizari

 • +25 (27 voturi)    
  Asa (Luni, 7 iunie 2010, 15:55)

  Altu' [anonim]

  Asa se fac banii.
  • +15 (35 voturi)    
   intrebari (Luni, 7 iunie 2010, 17:29)

   ZEUS [utilizator] i-a raspuns lui Altu'

   cine era presedintele tarii atunci?
   cine era premierul atunci?
   cine era ministru transporturilor atunci?
   cine era sef la compania de autostrazi?
   basescu (pd-l) tariceanu (pnl) berceanu (pdl) tiron (pdl)
   daca am gresit nu este cu intentie si va rog sa corectati
   • +15 (25 voturi)    
    Dar presedintele ONU cine era ? (Luni, 7 iunie 2010, 19:15)

    Petronius. [anonim] i-a raspuns lui ZEUS

    Personal nu il inghit pe asimetric, dar nu poate fi acuzat chiar pentru orice licitatie trucata.

    Ar trebui sa vedem oameni in puscarii dupa o incalcare atat de grava a legilor si a bunului simt. Sunt legi care au fost calcate in mod grosolan, sunt persoane care au semnat, fie in cunostinta de cauza, fie fara sa citeasca; asadar, daca nu vor vorbi, atunci functionari (relativ) marunti vor face puscarie in locul adevaratilor vinovati.
    • +2 (8 voturi)    
     am vrut sa arat altceva (Marţi, 8 iunie 2010, 11:56)

     ZEUS [utilizator] i-a raspuns lui Petronius.

     ca daca tariceanu era vinovat ca sef al guvernului este si basescu, seful statului.
     am vrut sa arat ca berceanu si tiron sunt in continuare in functii
     • +5 (7 voturi)    
      Da Berceanu e unul dintre cei mai mari hoti... (Marţi, 8 iunie 2010, 12:17)

      bgd [utilizator] i-a raspuns lui ZEUS

      ...in viata. Numai ca nu deranjeaza pe nimeni treaba asta.
      • +3 (3 voturi)    
       :( (Marţi, 8 iunie 2010, 14:05)

       pamfletaru [utilizator] i-a raspuns lui bgd

       Pe mine ma deranjeaza!
   • +13 (17 voturi)    
    greu de spus (Luni, 7 iunie 2010, 21:43)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui ZEUS

    ministrul transporturilor era gheorghe dobre cand a fost initiat, berceanu cand a fost acordat, orban cand a inceput derularea contractului..
    nu inteleg insa cum a functionat in 2008 firma aia fara salariati, mai mult de atat, cum a putut continua derularea contractului!?
    • +6 (8 voturi)    
     important (Marţi, 8 iunie 2010, 9:15)

     ZEUS [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     este important cine a semnat contractul. ca daca a fost semnat e bun semnat. ce-ai vrea sa faca un nou ministru? sa verifice toate contractele semnate de precedentul? sa anuleze unele ca sa poata sa-l dea ala in judecata?
     • +2 (6 voturi)    
      inocentule (Marţi, 8 iunie 2010, 13:37)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui ZEUS

      crezi ca acel contract s-a semnat doar intre ministru si firma respectiva? cum a plecat ministrul n-a mai ramas nimeni care sa stie de magaria asta? eu pot sa pun pariu ca mai sunt 'pe fir' inca 5-6 directorasi pana la ministru. aia erau angajati ai cnadnr, deci stie si cineva de la resurse umange, contractul a trecut pe la un dept juridic deci se stie si acolo, platile se fac de la contabilitate si nu sunt nici contabili asa prosti.. deci sistemul in ansamblul lui este corupt, nu o persoana sau doua...
      • +3 (3 voturi)    
       asta ti-am zis si eu (Marţi, 8 iunie 2010, 13:25)

       ZEUS [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       tiron pdlista este inca in functie.
      • +2 (2 voturi)    
       Intotdeauna se unge tot lantul ... (Marţi, 8 iunie 2010, 14:21)

       it_s__not_news [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       ... nu numai acea za care se intimpla sa fie linga pinion ....
   • -1 (3 voturi)    
    cine era presedinte de tara cand te-ai nascut tu? (Marţi, 8 iunie 2010, 15:58)

    oldman [anonim] i-a raspuns lui ZEUS

    dar regina regatului unit?
   • -1 (1 vot)    
    Corectura... (Marţi, 8 iunie 2010, 18:18)

    piticu [anonim] i-a raspuns lui ZEUS

    este ca la vremea aceea min transporturilor era domnul ludovic orban si sef la cnadnr un ....meteorit, inginer chimist parca. numele premierului se stie.
    nu atunci spunea vanghelie "astia nu stie sa fure !!" ?
    Scuze ptr ca am citat un .... (alegeti voi !)
  • +12 (14 voturi)    
   lasa-ma sa ghicesc (Luni, 7 iunie 2010, 19:18)

   srt [utilizator] i-a raspuns lui Altu'

   A facut si 10 ani de experienta tot atunci.
  • +6 (6 voturi)    
   Risipa banilor publici la zi (Marţi, 8 iunie 2010, 7:58)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Altu'

   As dori ca niste reporteri sa vada cum pe la intersectia strazii Panduri cu Calea 13 septembrie se pun borduri de marmura probabil cu participatia firmei Marmosim chiar in fata Bancii Tiriac UniCredit. A nu stiu cata oara se schimba asfaltul si bordurile? Domnul Sorin Oprescu stie ceva nu-i asa azi?
  • +8 (8 voturi)    
   Acesta este DOAR un exemplu (Marţi, 8 iunie 2010, 8:32)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui Altu'

   de furt. Putem taia din salarii, putem creste taxe, nu se va rezolva nimic pana cand cei ce au furat nu vor aduce inapoi macar jumatate.
   Mie nu au de ce sa imi ceara solidaritate; eu nu am furat alaturi de ei.
  • -1 (3 voturi)    
   hahahahahahahahahah (Marţi, 8 iunie 2010, 8:49)

   tirtau [anonim] i-a raspuns lui Altu'

   Mai oameni buni e premiera ptr ca e prima despre care aflam din ziare ,ele asa sunt cu sutele,in toate domeniile.Asa ca hai lasati modestia deoparte si numai faceti asa mare valva.
 • +15 (17 voturi)    
  FBI (Luni, 7 iunie 2010, 16:28)

  Mircea [anonim]

  Bravo Hotnews.ro Tineti-o tot asa.

  Apropo, oare nu poate fi adus un organism european mai putin coruptibil (gen FBI) pe capul baietilor astia?

  In cazul in care nu exista sigur ar trebui infiintat, fie si numai pentru tarile tipic balcanice nou intrate in UE.

  Altfel neamtul o sa ajunga sa lucreze ca sa-i plateasca Aston-ul pipitei de la X minister din aparatul de stat al Romaniei si nu cred ca i-ar place asta :))
  • +1 (1 vot)    
   Din pacate (Marţi, 8 iunie 2010, 9:25)

   Unu din multime [utilizator] i-a raspuns lui Mircea

   Toate organismele UE au doar rol consultativ. In Romania suntem suverani.
 • +23 (23 voturi)    
  Mda.. (Luni, 7 iunie 2010, 16:47)

  Lilia73 [utilizator]

  Unde te intorci evaziune fiscala, furturi, aranjamente..Niste exemple marunte fata de ce se descria mai sus,dar cu evaziune foarte mare... mi-am dat seama cat se fura in jur...la magazinul de paine nimeni nu-ti elibereaza bon, in Parc IOR s-au deschis multe buticuri cu sucuri naturale, terase..nimeni nimic nici un bon nu-ti elibereaza..stai la coada si auzi cum toti injura masurile de austeritate si cand te aud pe tine ca ceri bonul se uita la tine ca la cel mai mare raufacator pe lumea asta..
  • +14 (14 voturi)    
   In sfarsit ... (Luni, 7 iunie 2010, 19:10)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Lilia73

   ... cineva care si gandeste. Daca 25% din postaci ar aminti din cand in cand si acest aspect sa fi convinsa ca nu se mai uita nimeni la tine ca la un extraterestru. Dar probabil asta se va intampla in alta lume.
  • +2 (14 voturi)    
   :) (Luni, 7 iunie 2010, 21:48)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Lilia73

   pai daca nimeni nu contesta ca 50% din economia romaniei nu este fiscalizata ce te mai miri? profesorii nu dau meditatii? medicii nu au buzunarele mai largi ca popii? de popi ce sa mai zicem..
   toti se plang ca's prea mici salariile/pensiile si mor de foame.. dar cand pleaca de la birou bietul bugetar muritor de foame are masina noua iar pensionarul e obez si vrea bani de medicamente sa-si trateze sedentarismul..
  • +5 (5 voturi)    
   Bon fiscal nici in jumatate din (Marţi, 8 iunie 2010, 8:36)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui Lilia73

   magazine. Sunt magazinase inghesuite care au preturi foarte mici (inclusiv la tigari!!!), cozi pe masura si, chipurile, ca sa te serveasca repede pun 2-3 vanzatoare sa dea marfa. Esti bucuros ca iesi repede din aglomeratie si constati ca ai cumparat de 100RON (inclusiv tigari) si nu ti se da bon. Oare nici un reprezentatnt al autoritatilor nu cumpara din aceste magazine de cartoer? Daca da, de ce nu iau masuri?
 • +22 (22 voturi)    
  Inchisoare (Luni, 7 iunie 2010, 16:52)

  Anonim [anonim]

  La inchisoare cu ei, ce mai asteptati ?
  • +2 (2 voturi)    
   De acord (Marţi, 8 iunie 2010, 9:52)

   dragos [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Si cu ministrul transporturilor din acea perioada. Care este Berceanu.
 • 0 (14 voturi)    
  mda (Luni, 7 iunie 2010, 16:55)

  Anonim [anonim]

  pe mine sincer nu ma intereseaza ce smenuieli se fac la nivel inalt cu licitatii pe milioane de euro...

  pe mine ma intereseaza sa vad produsul final asa cum este descris in caietul de sarcini..

  vreau sa vad sosele care nu se strica, si tot felul de investitii in care s-a bagat banii despre care s-a vorbit... nu 50%

  de fapt aici e problema.. totul se smenuieste, si nu numai in romania, chiar si in germania... dar daca tot au castigat aia isi fac treaba.. nu ca la noi...

  castiga casuneanu licitatie sa faca nu stiu ce drum.. si din toata suma care o primeste, el investeste numai 50% din bani.. si restul ii baga in buzunar.. si de aici inseamna drum prost care nu va rezista.. si care va trebui reparat iar.

  si asa e in romania in orice domeniu.. de la vanzarea de prezervative la achizitia de apartamente... cei care vand vor sa obtina profit peste 50%.. poate chiar 100%...

  nu-i intereseaza principiul "lasa ca mai e si maine o zi.."

  la noi in romania primeaza principiul: "fur acum, ca mai tarziu cine stie daca mai pot"
  • +12 (12 voturi)    
   Ba pardon (Luni, 7 iunie 2010, 20:47)

   Bluescent [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

   Eu unul vreau sa vad licitatii fara smenuri si produs final de calitate si in termen.
   Cat despre faptul ca se "smenuieste" peste tot, chiar si in Germania, este corect, insa la fel de adevarat este ca in germania justitia intervine cand lucrurile sunt evidente. Lucrul acesta face ca aceste cazuri sa ramana exceptii si nu reguli ca la noi.
  • +2 (2 voturi)    
   ACUM ar trebui sa ne intereseze (Marţi, 8 iunie 2010, 8:42)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

   ca 50% se fura. De aceea am ajuns aici: buzunare goale, economie la pamant, dezordine fiscala.
   Noua ni se cere solidaritate. Cu cine? De ce?
 • +14 (18 voturi)    
  aha (Luni, 7 iunie 2010, 16:57)

  Anonim [anonim]

  si pentru spagile de genu asta, date de 20 de ani incoace... trebuie sa platim noi (pensii+salarii micsorate la bugetari) si prin 2011, probabil TVA marit impozit diferential etc
 • +18 (18 voturi)    
  cat se mai poate fura??? (Luni, 7 iunie 2010, 16:59)

  Anonim [anonim]

  Eu cred ca 80% din licitatiile publice sunt aranjate.
  Cum sa mearga bine economia daca totul este pe spaga? Vom ajunge sa nu mai stim cum este fara spaga!

  In alta ordine de idei, noi, socetatea , nu avem nici o reactie (politicienii nu simt nici o presiune din partea noastra) la actiunile si hotararile celor ce ne conduc, si de aceea ei fura linistiti si noi stam, fiecare in cochilia lui (sperand ca altii vor avea reactii la ce fac astia cu noi)

  numai bine!
  • +7 (9 voturi)    
   Doar 80%? (Luni, 7 iunie 2010, 17:09)

   cristiian [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

   Sunteti pesimist!!!
   • +7 (9 voturi)    
    cu utilizatori ca tine :)... (Luni, 7 iunie 2010, 17:31)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui cristiian

    ai vrut sa spui "optimisti"; intre subiect si comentariu este o contradictie...
    • +3 (3 voturi)    
     pesimist, optimist, nu conteaza (Luni, 7 iunie 2010, 17:27)

     panfil flecaru [anonim] i-a raspuns lui Anonim

     ce conteaza e ca utili is consistentzi cu notarile. si'a dras cristche doua plusuri, optimiste :-))
     in cazul lui, doua cruci. aleluia !
 • -3 (11 voturi)    
  Cine era ministru? (Luni, 7 iunie 2010, 17:21)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  Sunt foarte curios!
  Nu cumva era... orbanu?
  • +6 (12 voturi)    
   Berceanu?!?! (Luni, 7 iunie 2010, 18:02)

   G [anonim] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

   Era berceanu!
   • +5 (5 voturi)    
    Serios? (Luni, 7 iunie 2010, 18:39)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui G

    Nu cumva pe 01.04 l/au dat afara "taricenii" + pesedeii?
    Ia fii mai atent, punctule... G!
    • 0 (0 voturi)    
     Era Berceanu (Marţi, 8 iunie 2010, 11:31)

     G [anonim] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

     Take a look here:

     http://ro.wikipedia.org/wiki/Guvernul_C%C4%83lin_Popescu-T%C4%83riceanu

     Berceanu a fost ministru pana in 05.04.2007. Mai sus scrie ca acest contract a fost atribuit in 02.0007, dupa o serie de chestii in 2006.

     Deci?
     • 0 (0 voturi)    
      Din cate stiu eu, (Marţi, 8 iunie 2010, 12:28)

      , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui G

      anuntul excluderii PD de la guvernare a fost facut duminica 01.04.2007.
      Stiu sigur asta pentru ca se tot bateau cu pumnul in piept ca i/au pacalit pe cei din PD.
      Acum, ca oficial a fost 05.04, nu neg.
      Pot accepta un adevar.
      Si daca am gresit, pot sa recunosc.
      Mea culpa!
 • +3 (5 voturi)    
  orban (Luni, 7 iunie 2010, 17:22)

  Anonim [anonim]

  orban e de vina, peste doua luni de la semnare urma sa vina ministru si m-a rugat sa il ajut......
 • +2 (12 voturi)    
  Nu se poate? Pe vremea PNL? (Luni, 7 iunie 2010, 17:23)

  bogdan [anonim]

  Se fura in 2007, cind guverna PNL-ul? Unde-i Crinuts sa ne explice el ca-i manipulare, ca de fapt erau oamenii disctatorului Basescu si a plosnitelor lui? Si ca de fapt PNL nici nu stia de chestiile astea, acuma afla din presa
  • +1 (9 voturi)    
   Berceanu anyone? (Luni, 7 iunie 2010, 17:39)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   Hmmm, ce memorie scurta ai...

   Nu cumva era Berceanu ministrul transporturilor?

   Sau a guvernat Tariceanu singur intre 2004-2008? Eventual PSD singur intre 2008-2009?
   • 0 (0 voturi)    
    Ceva gresit? (Marţi, 8 iunie 2010, 11:33)

    G [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Wow!

    Doar +1 puncte, in conditiile in care am prezentat doar fapte... nimic speculativ.

    E greu sa fii obiectiv in tara asta, nu-i asa? Esti calcat in picioare imediat...
 • +10 (10 voturi)    
  ? (Luni, 7 iunie 2010, 17:23)

  sictireanu [utilizator]

  Uimitor? Nu, banal pentru romania (din pacate).....
 • +10 (10 voturi)    
  un exemplu bun... (Luni, 7 iunie 2010, 17:24)

  Teparu' [anonim]

  de cum se pot face bani in Romania. Trebuie doar sa detii parghiile....restul e doar jos de glezna... E ca la banca : trebuie achitat comisionul de acordare !!!!
  Mi-e sila......
 • 0 (8 voturi)    
  Unde pe lume is licitatiile juste? (Luni, 7 iunie 2010, 17:30)

  ionel [anonim]

  Aratati-mi tara si locul unde o licitatie este curata. Sistemul de licitatii este o inventie geniala pentru a simula transparenta si asa-zisa concurenta. Cat timp exista licitatii, vor exista mereu trucuri ca sa castige cine trebuie, nu cine este cel mai bun.
  • +5 (5 voturi)    
   cel mai bun (Luni, 7 iunie 2010, 17:50)

   gechi [utilizator] i-a raspuns lui ionel

   "cel mai bun" este ceva relativ. Astfel de proiecte pentru care se organizeaza licitatii nu sunt scalare, de aceea unul e mai bun la anumite cerinte(de exemplu solutia tehnica mai buna), altul e mai bun la altele(de exemplu pret mai bun). Problema e ca criteriile dupa care se desemneaza castigatorul nu sunt corecte si se urmareste modelarea lor dupa chipul si asemanarea "prietenului" care da spaga.
  • +10 (12 voturi)    
   un contraexemplu (Luni, 7 iunie 2010, 18:01)

   licitator [anonim] i-a raspuns lui ionel

   pe lume exista si tari corecte.
   si pentru contracte mici si pentru contracte mari.
   fiind o companie mica de "software" am incercat in romania. ciudat este in ro ca si "privatii" au legaturile lor pentru contractare..ma rog, argumentele tehnice depasesc pe multi manageri sau/si comerciali.

   in Franta participand la un concurs deschis de un minister am castigat un proiect pentru o institutie. fara a cunoaste pe nimeni!! in scurt timp si o campanie privata medie mi-a acordat un alt contract. nu stiu..eram exotic, eram mai ieftin dar ce este important este ca au avut incredere.

   am platit statului roman taxele dupa derularea contractelor si mi-au ajuns tracasarile si incompetenta crasa. nu m-am erijat cu artificii pe care unii mi le sugerau astfel incat in 2007 in plin boom "liberalo-pesedist" m-am delocalizat ca independent la paris. fara batai de cap, fara legi strambe, fara controale aiuristice. constat ca nici actualii nu o scot la capat.
 • +6 (6 voturi)    
  Secretul e ca (Luni, 7 iunie 2010, 17:52)

  Nela [anonim]

  aia doi sint englezi.
  Daca erau romani, stiau sa fure fara sa fie prinsi.
 • -3 (11 voturi)    
  Eu sincer nu inteleg (Luni, 7 iunie 2010, 17:55)

  Anonim [anonim]

  Unde este ilegalitatea?

  Din cate stiu eu in Romania este legal sa ai vanzari anterioare.
  • +7 (9 voturi)    
   Serios? (Luni, 7 iunie 2010, 21:06)

   alt Anonim [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Vinzari anterioare infiintarii firmei?
   E ca si cum tu ai fi scris comentarii timpite pe Hotnews inainte sa te nasti!
 • +6 (8 voturi)    
  SI? (Luni, 7 iunie 2010, 17:56)

  Iuliana [anonim]

  o sa ia cineva masuri??? :))) suntem un popor de spagari, lenesi, nesimtiti, etc. Nu o sa faca nimeni nimic... o sa vedeti...
 • +10 (10 voturi)    
  Bravo hotnews (Luni, 7 iunie 2010, 18:03)

  slider [utilizator]

  asa se fac anchetele si jurnalismul.
 • +6 (8 voturi)    
  romania si romanii (Luni, 7 iunie 2010, 18:04)

  Nicu [anonim]

  "Cine a fost presedinte?". "Cine a fost in comisie?" sunt intrebari cu raspunsuri simple: tot dintre noi. Pun pariu ca 99% din romani, daca ar fi fost in situatia celor care au fraudat statul ar fi facut la fel, din pacate;
  Din pacate toti suntem toti niste hoti la un nivel mai mare sau mai mic. Cati dintre noi fura de la locul de munca?!?! (daca au posibilitatea) mai mult de 90%
  Asa ca ar trebui sa lasam atitudinea asta "daca ala fura eu de ce sa nu fur!?!?!", pt ca din cauza asta o ducem cum o ducem; sa incercam sa ne facem fiecare treaba pe care ar trebui sa o facem (cat mai corect si constiincios, fara sa ne intereseze ce face cel de langa noi) si pentru care suntem platiti si o sa vedeti oameni buni ca lucrurile or sa se schimbe in bine.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu incerca sa induci ceea ce (Marţi, 8 iunie 2010, 8:49)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui Nicu

   vor politicienii cum ca toti suntem hoti. Nu este adevarat. Cel putin 20% dintre noi avem macar frica de Dumnezeu daca nu de lege si respectam cele 10 porunci!
   Nu toti fura!!
 • +2 (2 voturi)    
  adevarul umbla cu capul spart (Luni, 7 iunie 2010, 18:13)

  nisa [anonim]

  noroc cu banii europeni ca mai intrezarim o sansa sa se faca dreptate!
  la sume mari si europenii isi primesc tainul!
  sa speram ca ancheta celor de la BEI se va desfasura!
  stie cineva cum s-a terminat ancheta englezeasca referitoare la fregatele britanice cumparate de Romania?
  si atunci se anunta un caz de coruptie al carei capat a fost apucat de autoritatile britanice si ajunsesera si la romani!
 • +2 (4 voturi)    
  Ce va mirati asa de tare? (Luni, 7 iunie 2010, 18:20)

  George [anonim]

  La noi, la Slobozia, se va construi un patinoar (e la ordinea zilei o astfel de moda, cu patinoarele astea, nu?) de catre o firma din Amara, infiintata in martie 2010! Bineinteles ca alegerea s-a facut mai demult!
 • 0 (6 voturi)    
  Opera lui Berceanu 100%. (Luni, 7 iunie 2010, 18:41)

  etre [anonim]

  http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Index:Mini%C5%9Ftrii_transporturilor
  Acum poate il intreaba cineva de bine.
 • +2 (6 voturi)    
  Ei bine... (Luni, 7 iunie 2010, 18:46)

  Anonim [anonim]

  ... eu cu astia as vrea sa fiu solidar !! :)
 • 0 (6 voturi)    
  rusine DP ! (Luni, 7 iunie 2010, 19:06)

  Anonim [anonim]

  rusine Dinu Patriciu ! si aici te-ai bagat ....
 • +3 (5 voturi)    
  fara stampila! (Luni, 7 iunie 2010, 19:33)

  florina [anonim]

  Din documente reiese ca aia nu aveau stampila ( de vreme ce nu aveau firma legal constituita) Cum naiba nimeni de la CNADNR nu s-a prins de faptul asta? Ca aia depuneau documente - scrisoare de intentie, oferte etc, - fara stampila? Ce angajati are CNADNR? Ce naiba face DNA-ul?
  • +4 (4 voturi)    
   CNADNR & DNA sucks (Luni, 7 iunie 2010, 21:02)

   Bluescent [utilizator] i-a raspuns lui florina

   Dar firma concurenta care a pierdut contractul ce a facut????
   Contestatie la CNADNR si atat????

   Neregulile mi se par flagrante. Daca n-au avut reactie serioasa si s-au lasat descalificati in ciuda neregulilor, i-or fi luat subcontractanti.

   Si uite-asa am ajuns unde suntem astazi!
  • +1 (1 vot)    
   Asa zisa legislatie (OUG 34) (Marţi, 8 iunie 2010, 8:53)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui florina

   de achizitii se face chipurile ca in occident cu romani adica formularele / declaaratiile se dau pe propria raspundere. Autoritatea contractanta prefera sa mearga pe aceasta varianta pentru a-si incasa spaga decat sa il puna pe cel ce liciteaza sa aduca documente de la autoritati (bilant, solvabilitate, etc) pe care oricum firma din articol nu le-ar fi avut. De aici si spaga care a fost mult mai mare decat de obicei.
 • +2 (2 voturi)    
  Au impartit banii (Luni, 7 iunie 2010, 21:36)

  Mihai [anonim]

  intre ei, cei de la cnadnr si cei din firma castigatoare. Ca doar nu crede cineva ca e o intamplare. Facti-va oricare intre voi o firma, duceti-va la o oarecare insttutie, nici macar nu sta de vorba cu voi, nicidecum sa va mai dea si contracte. Totul se face cu acordul autoritatilor, a organelor de control.
  In Romania ar mai trebui un Ceausescu, ar termina cu toti hotii astia de acum canalul Dunare-Marea aneagra.
 • +1 (1 vot)    
  eterna (Luni, 7 iunie 2010, 23:08)

  Anonim [anonim]

  si fascinanta Romanie !
 • +2 (2 voturi)    
  Totusi ... (Marţi, 8 iunie 2010, 0:48)

  Reader [anonim]

  contractul a fost semnat in februarie, publicat in monitorul oficial in martie si pe 28 aprilie au fost initiate procedurile de atribuire. pana pe 5 aprilie 2007 a fost ministru berceanu, apoi orban. de aici se pot trage cateva concluzii:
  1) amandoi ministrii au stiut si au tacut (+ fiecare cu comisionul lui)
  2) niciunul nu a stiu ci afacerea a fost facuta de un alt onor functionar care s-a ocupat de dosar

  Nu vreau sa iau apararea nimanui, dar ma gandesc ca nu ministrul face aceste alegeri, ci o comisie condusa de cineva. iar membrii acestei comisii sunt si ei oameni, au si ei nevoi, nu?

  Parerea mea ...
  • +1 (1 vot)    
   Nu ii gaseste nimeni capatul ? (Marţi, 8 iunie 2010, 7:54)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Reader

   Ce mai cauta Tiron acolo, la aia nu ia gasit nimeni un inlocuitor, sau a facut atatea bani de pe noi de poate cumpara pe toata lumea ?...
  • 0 (0 voturi)    
   !!!!!!!!!! (Marţi, 8 iunie 2010, 9:25)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Reader

   Să fie Bine, ca sa nu fie Rău! mai mamica................... aviz cunoscatorilor...
  • +1 (1 vot)    
   conditii doar pentru catei... (Marţi, 8 iunie 2010, 12:56)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Reader

   Cam greu sa-ti satisfaci "nevoile" fara sa stie ministrul...

   Oricum, nici ca sa vinzi gheme de 500 de euro nu te primeste primarul fara "copie dupa CUI", de unde rezulta clar data infiintarii...

   La fel, cauta tu sa vinzi creta scolara de 100 de euro ffara sa ai cifra de afaceri si ISO 9001, sa vezi daca poti.

   Dar uite ca se paote sa iei un contract de 3 milioane de EUR fara CUI si fara ISO...

   FOARTE BINE NE-AU FACUT!!! Sa otinem tot asa cu OG34/2006, in care chinuim firmele romanesti cu tot felul de conditii idioate si sa-i dam milioane de eur lu' firma lu matusica cu sediul o cutie postala in Bristol...

   FOARTE BINE NE-AU FACUT!!!
   • 0 (0 voturi)    
    De acord. Dar acum cer (Marţi, 8 iunie 2010, 13:39)

    Audit [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    solidaritate! Cu cine? Cu prostii.
    Ei, cei care nu sunt "oameni obisnuiti" cum le place lor sa spuna, sunt solidari intre ei. Si-a rupt cineva gatul, si-au facut probleme unii altora? Nu.
 • +1 (1 vot)    
  pe aceştia îi avem cu aceştia defilam (Marţi, 8 iunie 2010, 7:01)

  Anonim [anonim]

  Din câte ştiu eu la o licitaţie aşa importantă, în documentele de calificare, se cere în primul rând experinţă similară (adic oamenii au mai făcut aşa ceva înainte şi deci se pricep). Ce experinţă a avut firma dacă ea a fost înfiinţată ulterior?
  • +1 (1 vot)    
   Experienta similara se (Marţi, 8 iunie 2010, 9:56)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

   capata foarte simplu: te duci la un proiectant sau constructor mare care are un portofoliu consistent si adevarat si iti da o hartie cum ca i-ai fost subcontractor la lucrari de valoarea celor solicitate in Caietul de Sarcini. Lucrurile sunt simple. Si asa firma mare, cu portofoliu consistent sta si incaseaza de o firma care abia incepe un comision. Gandeste-te ca li se cere si dotare de la soft-uri la utilaje sau personal calificat; nu-i problema - aici apar declaratii pe proprie raspundere care nu sunt verificate de nimeni ci se bifeaza ca sunt la dosar.
   Ceea ce este deranjat este faptul ca ei, cei de sus, au impresia ca noi, cei de jos, nu stim, nu na pricepem, suntem.... prosti!
   • 0 (0 voturi)    
    cine deschide ochii, vede... (Marţi, 8 iunie 2010, 14:32)

    Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Audit

    Pai, cine pune conditii aiurea in caietele de sarcini??? Ce e aia "experienta similara"? Unii dau si valaorea contractului similar, sa fie egala cu cea a contractului licitat, de parca ala de a facut un bloc cu 5 etaje pe 20 de MEURm nu poate face si un bloc cu 10 etaje pe 40 der MEUR...

    Priostii si aiureli de Autoritati Contractante care habar nu au ce-i pe lumea asta. Se acopera sau "pun dedicatii". Sau amandoua.

    De ce nu uumbla nimeni la OG34 sa taie robinetul licitatiilor surpaestimate? Nu cumva pentru ca acolo sunt banii "prietenilor"?

    Sigur, e mai simplu sa iei 25% de la bunicii nostrtri, decat sa modifici DOAR DOUA ARTICOLE IN OG34/2006 privind achihizitiile publice, petnru a curma mizeria asta de jaf de la buget sub obladuirea legii.

    In achizitiile publice supraestiamte si dedicate e deficitul, nu in pensiile de agricultor...

    Asa a fost si cu icitatia aia...ce BEI, ce lege... uneori e mai usor sa "pui mana" de 3 milioane de eur, decat sa vinzi creta la oprimrie de 400 de eur...
 • -1 (1 vot)    
  Da, si totusi (Marţi, 8 iunie 2010, 7:45)

  Anonim [anonim]

  Asta e legislatia romana, articolul in sine nu are nici o valoare. La data semnarii contractului (nu la data ofertei), toate actele erau in regula, firma era inregistrata legal ? Atunci pa!

  Pentru cei care stau prost cu materia cenusie, legea achizitiilor publice :
  - nu interzice astfel de practici
  - nu interzice cesionarea ulterioara a contractelor
  - nu protejeaza in nici un fel achizitorul
  - nu obliga la semnarea unei asigurari
  .... .... .....

  Pot sa mai dau 10-20 de "nu", dar pe scurt, a descoperit unu america, si altii se viseaza Vlad Tepes.
  • +1 (1 vot)    
   Nu te pricepi (Marţi, 8 iunie 2010, 9:57)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

   Intai citeste si vei vedea ca se cer multe.
 • +1 (1 vot)    
  nu conteaza ! (Marţi, 8 iunie 2010, 7:47)

  Cristus [anonim]

  am citit mai sus comentarii de genul : "Cine era ministru pe vremea aia ?"
  De fapt nu conteaza, ceea ce e grav e ca nu va fi tras nimeni la raspundere nici in acest caz.
  Unii spun ca astia de acum fura cel mai mult. Nu e adevarat, fura la fel, dar acum e fara perdea, nu se mai feresc de nimeni, pana si basescu i-a scapat din mana. Si-au platit datoriile din campania electorala si acum nu se mai dau jos din capul lor. Nu-i mai satura Dumnezeu !!
  Proverbul "corb la corb nu scoate ochii" se aplica aici perfect. Doar nu o sa se toarne intre ei hotii de la guvernare, indiferent de partid. Apar la TV, se cearta de ochii lumii si apoi se duc la vreo carciuma de lux sa puna la cale un alt contract ilegal. Sistemul e perfect mafiot. Iar noi, poporul, nu contam absolut deloc.
  Si dictatura se consolideaza...
 • 0 (0 voturi)    
  Licitatie (Marţi, 8 iunie 2010, 8:05)

  Arhire Overdos [anonim]

  Stimati reporteri

  Din documentele atasate rezulta urmatoarele:
  1. Deschiderea ofertelor tehnice, va rog retineti tehnice, a avut loc in 3.10.2006.
  2. A fost facut un raport ce a fost aprobat de BEI(asa ca ei sa nu bage capul in nisip ca au stiut foarte bine ce fac) in decembrie cind firma era deja inregistrata.
  3. Deschiderea ofertelor financiare ale firmelor calificate ca urmare a evaluarii propunerilor tehnice a avut loc pe 11 decembrie. Firma exista.

  Se pot face mai multe ,,speculatii":
  Caietul de sarcini a fost aprobat de BEI, deci a fost facut in limba engleza si nu are ,,sopirle", cei de acolo fiind destul de stricti. Sa stiti ca nu este foarte usor sa obtii bani de la ei si mai ales in 2006.
  Daca si ei, BEI-ul, au apreciat ca oferta cu pretul mai mare este mai buna din punct de vedere tehnic sa stiti ca nu s-a gresit prea mult. dra sa nu uitam ca si ei sunt oameni.
  Si sa mai stiti ca a contat foarte mult faptul ca erau englezi si nu romani.
  Ce am uitat sa va spun si este foarte important. Sa stiti ca nu CNADNR a dorit sa faca acest contract de consultanta. BEI-ul cind iti da bani impune sa ai consultant. De multe ori nici nu se face licitatie, BEI-ul impunind direct consultantul( ii au pe unii agreati).
  Consultantii fac un raport lunar ce ajunge la BEI. In baza acestuia se fac plati. Atit pentru activitatea ce a necesitat consultanta cit si pentru ei.
  Cu stima
  Arhire
 • 0 (0 voturi)    
  licitatie (Marţi, 8 iunie 2010, 8:23)

  Arhire Overdos [anonim]

  Stimati reporteri,

  Am uitat sa mai spun ceva.
  in cazul in care contractul este finantat de o institutie bancara, in cazul in care aceasta solicita organizarea unei licitatii aceasta se poate organiza dupa regulile institutiei bancare si nu dupa legea romaneasca privind achizitiile. Cred ca acest lucru l-ati omis cu buna stiinta doar pentru a avea un reportaj de senzatie.
  Dupa cum vad nu aveti si nu stiti care au fost regulile impuse de BEI referitoare la eligibilitatea firmelor ce au participat.
  Dar nu este asa ca a iesit un reportaj bun ce este preluat si transmis si de altii??
  Nu ati mintit, ati omis sa spuneti tot.
  Ce usor este sa manipulezi informatiile pe care le ai in asa fel incit lumea sa creada ce vrei tu

  Arhire
  • 0 (0 voturi)    
   oare ? (Marţi, 8 iunie 2010, 8:31)

   tot eu [anonim] i-a raspuns lui Arhire Overdos

   pare-mi-se ca e o practica mai veche sa castigi o licitatie (din interior) cu mana unui intermediar .... ce mai conteaza natiunea ?... stiu romani care nu reuseau sa vanda produse (super-calitativ dealtfel) favbricate chiar in England ...pt asta a trebuit sa-si deschida firma chiar acolo, ca sa ne dea impresia noua ca noi chiar contam ca si client in ochii enlezului
  • 0 (0 voturi)    
   lui arhire: premize gresite, concluzia falsa (Marţi, 8 iunie 2010, 9:48)

   george [anonim] i-a raspuns lui Arhire Overdos

   1. in invitatia de participare se cerea firmelor experienta de cinci ani! Ce experienta avea persoana juridica nou -infiintata Ascot?
   2. la licitatia internationala cu precalificare - asa se numea - au depus scrisoare de intentie peste 10 firme. Apoi a urmat o selectie, dupa care o alta, cea finala, in care s-au calificat Ascot si inca o firma. De-a lungul intregii proceduri, Ascot nu exista din punct de vedere legal, fiindca nu era o persoana juridica, in acceptiunea dreptului comercial . Se va infiinta abia dupa depunerea propunerii tehnice. Prin urmare, cum poti sa te inscrii intr-o licitatie ca firma, fara sa existi?
   3. la adresa http://www.mt.ro/achizitii_publice/atribuite/transporturi/februarie2007/februarie2007_rutier.pdf gasesti dovada ca acel contract este finantat de la bugetul de stat al Romaniei si nu dintr-un imprumut BEI, asa cum apare gresit in articol
 • +3 (3 voturi)    
  DNA-ul unde e? (Marţi, 8 iunie 2010, 8:58)

  Anonim [anonim]

  Unde e DNA-ul acum? De ce nu se sesizeaza nimeni? De ce nu e infundat organizatorul licitatiei?
  • 0 (0 voturi)    
   Acuma bine (Marţi, 8 iunie 2010, 14:38)

   HESS [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Si tu de ce? Pai lupul paznic la stana ,traim in romania ,tara tuuuturor posibilitatiilor.
 • 0 (0 voturi)    
  halal licitatii (Marţi, 8 iunie 2010, 15:29)

  lungu bogdan [anonim]

  tot e bine ca si-a facut firma ca daca era smecher o facea pe PFA. isi lua banii si pleca in bahamas.
  • 0 (0 voturi)    
   spaga la contracte de acest fel (Marţi, 8 iunie 2010, 16:44)

   expertu cnadnr [anonim] i-a raspuns lui lungu bogdan

   Daca procurorii ar fi destepti, ar lua la purecat urma banilor. Din firma, dupa plata de la cnandr, banii probabil merg spre alte firme sau PFA-uri, pentru a li se pierde urma sau a fi scosi mai usor. Din acei bani se platesc si spagile, care, de regula, se dau cash. Procurorii nu ar avea de facut decat sa ceara extrase de cont si a-i pune pe englezi sa declare ce au facut cu banii, luna de luna.
 • 0 (0 voturi)    
  DNA ?!?! (Marţi, 8 iunie 2010, 23:57)

  Glad [utilizator]

  Ma faci sa rad ... Pai DNA se sesizeaza la chestiunea valiza, in fotbal, de parca daca se fura intre ele cluburile, statul are ceva de pierdut.
  iar aici, unde e evidenta prejudicierea statului, DNA e pusa pe MUTE.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by