UPDATE - Intalnirea informala dintre presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si grupurile parlamentare ale PDL s-a incheiat in jurul orei 22.00, dupa aproximativ trei ore de discutii. Surse democrat-liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca presedintele Traian Basescu le-a spus parlamentarilor PDL prezenti la intalnirea de la Snagov, ca premierul Boc a "fost sabotat de propriul Cabinet" si ca PDL "este in pericol de pesedizare". Seful statului a fost foarte transant dandu-le parlamentarilor un ultimatum: sustin guvernul sau merg in opozitie.

Presedintele a explicat "sabotajul" prin faptul ca "niciuna din masurile de restructurare a ministerelor si structurilor guvernamentale anuntate de prim-ministru nu au fost puse in aplicare", au precizat sursele citate de agentia Mediafax.

Presedintele a mai spus, conform surselor citate, ca ziua in care a anuntat masurile de austeritate a fost "cel mai greu moment" din viata sa politica" si ca el a ales "sa guverneze pentru tara".

Seful statului a spus ca masurile de austeritate promovate de guvern sunt "singura solutie", restul fiind "bazaconii" si, daca aceste masuri nu se vor aplica, anul viitor nu vor mai exista bani pentru plata pensiilor si salariilor.

Conform surselor Hotnews.ro, presedintele le-a spus parlamentarilor ca "decat sa vorbeasca pe la colturi mai bine sa spuna ce au de zis in fata'.

"Trebuie sa hotarati ce faceti: ori sustineti Guvernul, ori mergeti in opozitie. Trebuie sa hotarati pentru ca tara are nevoie de un Guvern care sa aplice masurile. Aveti 48 de ore sa va decideti."

Aceleasi surse sustin ca Traian Basescu ar fi criticat ministrii cabinetului Boc acuzandu-i pe acestia ca "l-au mintit si l-au sabotat pe premier".

"In timp ce premierul vorbea despre masurile de austeritate pe care trebuie sa si le asume populatie, anumiti ministri faceau angajari in cabinetele proprii sau declarau ca nu este nevoie de reduceri de personal la ei in ograda. Dupa asumare, cer sa se reduca toate la posturile din ministere si din agentii care au fost create pentru clientele politice".

Presedintele le-a promis parlamentarilor ca dupa asumarea raspunderii va face curatenie in partid. Sursele Hotnews.ro sustin ca seful statului i-a invitat pe parlamentari la o intalnire in care sa discute viitorul partidului si masurile care trebuie luate pentru a reforma PDL.

"Partidul este in pericol de pesedizare, nepotismul si coruptia este la ordinea zilei. Dupa asumare trebuie sa ne intalnirm si sa punem ordine in partid. Nu voi sustine la alegerile din 2012 un partid terfelit"

Premierul Emil Boc, membrii Cabinetului si grupurile parlamentare ale PDL s-au reunit duminica seara, in jurul orei 19.00, la Palatul Snagov, intr-o intalnire informala in cadrul careia vor discuta despre asumarea raspunderii Guvernului pe masurile de austeritate. La reuniune a participat si presedintele Traian Basescu.

Intalnirea a avut loc cu o zi inainte ca Guvernul Boc sa-si asume raspunderea, in fata Parlamentului, pe cele doua proiecte de lege ce cuprind masurile de austeritate si care prevad, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.

Guvernul urmeaza sa se reuneasca luni dimineata in sedinta, pentru a discuta cele 60 de amendamentele la proiectele de legi asumate. Apoi Executivul se va prezenta in plenul Parlamentului luni dupa-amiaza, urmand ca la ora 16.00 sa-si asume raspunderea pentru primul text de lege, iar la ora 17.00 sa-si angajeze raspunderea pentru al doilea text.

Potrivit prevederilor constitutionale, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Legea fundamentala mai stabileste ca Executivul va fi considerat demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata de majoritatea senatorilor si deputatilor, respectiv de un numar de 236 de parlamentari. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor.

PSD a anuntat ca va depune, in termenul de trei zile, doua motiuni de cenzura impotriva Guvernului Boc, iar PNL a precizat ca vor vota orice motiune indreptata impotriva Executivului.