Ionel Hasotti, avocatul lui Tartousi Mustafa, proprietarul vasului Iman T, cu care Omar Hayssam a fugit din Romania, a declarat, la termenul de joi al dosarului privind fuga lui Hayssam, de la Curtea de Apel Oradea, ca are certitudinea ca sirianul este incarcerat intr-o inchisoare din Siria, potrivit Mediafax.

Avocatul lui Tartousi Mustafa a adaugat, in fata instantei, ca incertitudinile legate de locul unde se afla Omar Hayssam sunt consecintele unor erori ale autoritatilor romane. El sustine ca, in corespondenta dintre Ministerele de Justitie roman si cel sirian, exista erori care provin din inversarea ordinii numelor omului de afaceri. Ionel Hasotti a precizat ca numele corect al sirianului este Hayssam Khaled Omar, si nu Omar Khaled Hayssam, asa cum figureaza in documentele romanesti inaintate inclusiv Ministerului Justitiei din Siria.

Ionel Hasotti s-a declarat convins ca Omar Hayssam se afla in detentie intr-o inchisoare din Siria, chiar daca acest lucru nu a fost confirmat de autoritati: "Avem certitudinea ca el este in detentie in Siria, fiindca familia sa l-a vizitat recent la penitenciarul Adra din Damasc".

Curtea de Apel Oradea a stabilit un nou termen in procesul privind fuga din tara a lui Hayssam pentru data de 4 noiembrie. Pana cand procedura de citare a sirianului nu va fi indeplinita, procesul nu se va putea judeca pe fond.

Dosarul privind fuga lui Omar Hayssam se judeca la Curtea de Apel Oradea, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, in luna mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucuresti.

La sfarsitul lunii noiembrie 2007, procurorii i-au trimis in judecata pe Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar pentru inlesnire a iesirii din tara a unei persoane despre care se cunostea ca este cercetata pentru fapte de terorism, precum si pe Omar Hayssam, pentru comitereainfractiunii de trecere frauduloasa a frontierei de stat.