Ministerul Afacerilor Externe a primit confirmarea oficiala ca nava „M/V RIM”, la bordul careia se afla si un cetatean roman, a fost eliberata de sub controlul piratilor somalezi, anunta un comunicat MAE.

"La bordul navei „M/V RIM” a avut loc o altercatie intre rapitori, soldata cu ranirea usoara a doi membri ai echipajului, inclusiv a marinarului roman", informeaza MAE, care precizeaza ca "in prezent, situatia in zona este sub control". Potrivit MAE, starea de sanatate a cetateanului roman este stabila si se fac demersuri pentru a acorda asistenta medicala necesara persoanelor ranite.

"Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul Directiei Generale Afaceri Consulare a monitorizat zilnic cazul si a mentinut un contact permanent cu firma proprietara a navei. Totodata, MAE a informat de fiecare data familia cetateanului roman in legatura cu evolutia situatiei", arata sursa citata.

Potrivit MAE, institutia a pastrat "o discretie totala asupra cazului, tinand cont de faptul ca orice publicitate in astfel de cazuri poate fi nociva negocierilor purtate, existand riscul sa afecteze siguranta cetateanului roman rapit".

Marinarul roman ranit, preluat la bordul unei fregate spaniole

Marinarul roman Virgil Teofil Cretu, ranit miercuri dimineata la bordul cargoului Rim, in timpul unui schimb de focuri cu piratii somalezi, care tineau ostatic echipajul, in Oceanul Indian, de cinci luni, a fost preluat la bordul unei fregate spaniole.

Salvatorul marin Dorel Constantin Onaca, fost presedinte al Agentiei Romane pentru Salvarea Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM), a declarat pentru Agerpres ca, la ora 17.00 (ora Romaniei), a fost informat de autoritatile din Mogadiscio ca fregata spaniola Victoria, din cadrul fortei de descurajare a NATO, care asigura un coridor de securitate maritima in Golful Aden, a preluat escortarea cargoului Rim, dupa ce marinarii ostatici reusisera sa elibereze singuri nava, in urma unei revolte armate.

"Mi s-a relatat telefonic faptul ca timonierul roman Virgil Teofil Cretu a fost transbordat pe fregata spaniola, iar medicul de aici l-a stabilizat hemodinamic. Din pacate, pe fregata nu sunt conditiile necesare pentru o interventie chirurgicala de amploare, iar comandantul spaniol a ordonat un mars catre vasul 'USS San Jachinto', unde va primi ingrijiri spitalicesti. Am inteles ca glontul care l-a ranit, in zona soldului, s-a pozitionat undeva inspre abdomen si interventia este una complicata", a declarat Onaca.

Conform afirmatiilor anterioare ale lui Dorel Onaca, miercuri dimineata, echipajul de la bordul cargoului Rim s-a revoltat impotriva celor sapte pirati somalezi si, in urma unui schimb de focuri de arma, au reusit sa-i anihileze pe rapitori, punand nava in mars, catre culoarul de securitate asigurat de flota NATO.

Cargoul libian Rim, sub pavilion nord-coreean, a fost capturat de pirati in nord-vestul Golfului Aden, pe 2 februarie 2010. Dupa capturare, nava s-a indreptat mai intai catre coasta somaleza a Golfului Aden, langa Las Korey, unde s-a intalnit cu forte din Puntland, existand schimburi de focuri intre acestea si pirati. Apoi, vasul s-a deplasat pe langa Cornul Africii, spre Garacad, in Oceanul Indian. La mijlocul lunii februarie, cargoul Rim a fost localizat in timp ce naviga intre Garacad si Kulub. Pentru eliberarea echipajului si a navei, rapitorii au solicitat o rascumparare de 400.000 de dolari.

Echipajul navei Rim este format din zece marinari, unul roman, iar ceilalti sirieni.