Arbitrul pietei propune introducerea de clauze de confidentialitate in contractele de achizitii publice

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 2 iunie 2010, 12:35 Actualitate | Esenţial


ANRMAP propune introducerea de clauze de confidentialitate in modelele cadru de contracte si de documentatii de atribuire din domeniul achizitiilor publice pentru sectoarele transport, mediu si energie, propuse spre dezbatere publica.

Astfel, la contractul de furnizare de produse, se prevede ca "O parte contractanta nu are dreptul, fara acordul scris al celeilalte parti:
 • de a face cunoscut contractul sau orice prevedere a acestuia unei terte parti, in afara acelor persoane implicate in indeplinirea contractului;
 • de a utiliza informatiile si documentele obtinute sau la care are acces in perioada de derulare a contractului, in alt scop decat acela de a-si indeplini obligatiile contractuale.
 • dezvaluirea oricarei informatii fata de persoanele implicate in indeplinirea contractului se va face confidential si se va extinde numai asupra acelor informatii necesare in vederea indeplinirii contractului".
Partile contractate vor fi exonerate de raspunderea pentru dezvaluirea de informatii referitoare la contract in trei cazuri:
 • informatia era cunoscuta partii contractante inainte ca ea sa fi fost primita de la cealalta parte contractanta;
 • informatia a fost dezvaluita dupa ce a fost obtinut acordul scris al celeilalte parti contractante pentru asemenea dezvaluire;
 • partea contractanta a fost obligata in mod legal sa dezvaluie informatia.
Clauze de confidentialitate sunt prevazute si la modele propuse spre dezbatere la contractele de proiectare si de executie de lucrari, de prestari servicii asistenta tehnica si de servicii, unde se prevad formulari de genul:
 • Prestatorul va considera toate documentele si informatiile care ii sunt puse la dispozitie referitoare la prezentul contract drept private si confidentiale dupa caz, nu va publica sau divulga niciun element al prezentului contract fara acordul scris, prealabil, al achizitorului. Daca exista divergente cu privire la necesitatea publicarii sau divulgarii in scopul executarii prezentului contract, decizia finala va apartine achizitorului.
 • Executantul si personalul sau vor respecta secretul profesional, pe perioada executarii Contractului, inclusiv pe perioada oricarei prelungiri precum si  dupa incetarea acestuia. In acest sens, cu exceptia cazului in care se obtine acordul scris prealabil al Achizitorului, Executantul si personalul sau, salariat ori contractat de acesta, incluzand conducerea si salariatii din teritoriu, nu vor divulga niciodata oricarei alte persoane sau entitati, nicio informatie confidentiala divulgata lor sau despre care au luat cunostinta si nu vor face publica nicio informatie referitoare la recomandarile primite in cursul sau ca rezultat al derularii prezentului contract. Totodata, Executantul si personalul sau nu vor utiliza in dauna Achizitorului informatiile ce le-au fost furnizate sau rezultatul studiilor, testelor, cercetarilor desfasurate in cursul sau in scopul executarii prezentului Contract.

Modelele de contracte pot fi consultate aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6099 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  de ce se numeste licitatie publica? (Miercuri, 2 iunie 2010, 11:45)

  Daniel [anonim]

  hotii tot hoti
  • -1 (1 vot)    
   Stam in fata calculatorului (Miercuri, 2 iunie 2010, 12:12)

   daniela [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   Eu zic ca nu merita sa iesim in strada pentru atata lucru.
 • +2 (4 voturi)    
  Vreau si eu (Miercuri, 2 iunie 2010, 11:56)

  Gigi Talent [anonim]

  Daaaaa, sa se introduca! Si vreau si eu cateva numere pardon, contracte cu statul, am sa-i vand vreo 50 de Dacia, inca sunt la Colibasi, vreau sa le iau en-gros cu 10K bucata si sa le dau cu 100k bucata, ca-s smecher mancati-as, si sa nu stie nimeni, decat eu si cu vreo 2 de la Achizitii si vreo 2 de la partide...e vai de mama noastra Romania, te iau toti cum vor...nici la bordel nu cred ca se ajunge la asemenea `perversiuni`.
 • +3 (5 voturi)    
  pai da.......... (Miercuri, 2 iunie 2010, 12:45)

  dodo [anonim]

  sa manca si gura lor , NU??
 • +3 (3 voturi)    
  Serios? (Miercuri, 2 iunie 2010, 12:46)

  Dan [anonim]

  Nene, clauzele astea se regasesc in contractele semnate de firme cu capital de stat sau regii sau legislatia pt. achizitii publice de prin 1995 daca nu cumva si de mai inainte. Problema este ca aceste clauze precum si altele, au fost si sint ignorate cu buna stiinta de catre directori. Directori care de regula, asculta diverse 'indemnuri' dinspre Bucuresti - centrala, minister etc. Se reinventeaza roata ca sa nu se observe utilizarea anterioara defectuoasa?
 • +1 (3 voturi)    
  ce face? (Miercuri, 2 iunie 2010, 12:46)

  eu [anonim]

  ca sa puteti fura voi mai bine... tin sa va anunt ca banii pe care voi ii cheltuiti pentru achizitiile publice sunt banii poporului, drept urmare una dintre partile contractante este intotdeauna poporul(chit ca este el beneficiar sau furnizor) aceste contracte ar trebui sa fie facute cunoscute printr-un site oricarui om care doreste sa stie ce se face cu banii lui... sau mai pe scurt sa asigurati transparenta lor... nu sa le bagati intr-un seif incuiat pe care sa-l expediati pe planeta jupiter
 • +1 (3 voturi)    
  DE CE?! (Miercuri, 2 iunie 2010, 12:47)

  Dan [anonim]

  DE CE? De ce mereu vor sa ascunda ce fac? Care este justificarea? Se fac investitii din banii platiti de noi si avem DREPTUL sa stim ce fac cu ei!
 • +1 (3 voturi)    
  hahahaha (Miercuri, 2 iunie 2010, 12:55)

  mmmm [anonim]

  Hai mai si noi ce mai comentam pe forumuri daca nu o sa mai putem afla cate milioane de euro se dau pe calculatoare, masini etc...
  Liber la furat ca tot e criza...
 • +2 (2 voturi)    
  Public, inseamna public (Miercuri, 2 iunie 2010, 13:04)

  DanBruma [anonim]

  Deci contractul trebuie publicat, pentru ca noi cetatenii sintem cei care platim astfel de contracte.
 • +3 (3 voturi)    
  Transparenta nu secretomanie (Miercuri, 2 iunie 2010, 13:17)

  florin [anonim]

  Nu pot fi secrete contractele platite din bani publici sau din banii companiilor de stat. Mai mult, trebuie stabilite conditiile pentru o cat mai mare transparenta. Se vrea o propunere? Afisarea pe site contractorului a “Devizul General” si a “Devizul pe Obiect”, actualizat de cate ori se modifica contractul de achizitie
 • +2 (2 voturi)    
  Iar... (Miercuri, 2 iunie 2010, 13:29)

  Aurora [anonim]

  Cu astfel de clauze de confidentialitate s-au facut marile privatizari si marile afaceri pe banii contribuabilului. Sectorul energetic este domeniu strategic de securitate nationala. O luam de la capat sau mai bine zis continuam?
 • +1 (1 vot)    
  Ce bine ar fi daca (Miercuri, 2 iunie 2010, 13:52)

  sorin [anonim]

  Inainte de a si da cu parerea oamenii ar citi macar despre ce este vorba .Autorul articolului , cu toata obiectivitatea de care este in masura la aceasta ora face trimitere catre http://www.anrmap.ro/ de unde se pot studia propunerile de contracte SUPUSE DEZBATERII . Deci, in data de 20 mai 2010 suntem invitati cu totii de catre ANRMAP sa ne spunem parerea. Ei, acuma putem iesi in strada , adica la Evenimentul va a avea loc în data de 20 mai 2010, orele 11.00, în incinta Ministerului
  Transporturilor si Infrastructurii, Sala Hărtilor (Blv. Dinicu Golescu, nr.38, Sector 1,
  Bucuresti)
  • 0 (0 voturi)    
   scuze, in ce data suntem noi astazi? (Miercuri, 2 iunie 2010, 15:41)

   daniel [anonim] i-a raspuns lui sorin

   chiar daca ai vrut sa subliniezi diferenta in timp, tot mai cred ca mai important ar fi sa discutam despre ce e public si ca orice tendinta de ascunde ceva este suspecta de coruptie.
 • +1 (1 vot)    
  Hoti. (Miercuri, 2 iunie 2010, 14:08)

  AlinN [anonim]

  Adresa este : Bulevardul Dinicu Golescu nr. 38. Ar merita sparte cateva geamuri pe acolo ca sa se inteleaga ca privatii platesc impozite marite, si bugetarii primesc salarii micsorate , s-a acceptat asta fara galagie, dar daca in timp ce noi suferim "baietii destepti" fac planuri sa fure LINSAJ scrie pe ei.
  Sau poate ceva graffiti... poate inteleg din aluzii ideea. Romania este ca un arc incordat. Nu mai tolereaza furturile.
  Ma uitam ieri la stiri si era un scandal monstru in UK pentru ca regina a cerut 10 milioane in plus de la buget. Adica daca aia fac scandal la 10 milioane de lire noi ne permitem sa mai furam inca 10 miliarde pe tacute prin contractele confidentiale?
 • 0 (0 voturi)    
  de ce? (Miercuri, 2 iunie 2010, 15:20)

  NICO [anonim]

  de ce, ca sa sa nu mai apara in presa cum se fura si se fac contractele pe ochi frumosi cu ginerele, cu nasu', etc.?
  hotiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Huooootii! (Miercuri, 2 iunie 2010, 15:32)

  Nela [anonim]

  Pe de o parte marim pragul pentru achizitii fara licitatie, pe de alta secretizam contractele. Ca doar e criza si e tot mai greu de adunat bani la partid.
  De fapt, ar trebui publicate caietele de sarcini, toate ofertele, contractul cu cistigatorul licitatiei si devizele, inclusiv cele modificatoare ulterioare. Toate astea sint informatii publice, conform legii.
  Dar portocaliii sint mai presus de lege, se pare.
 • 0 (0 voturi)    
  Plecati si lasa-ti-ne (Miercuri, 2 iunie 2010, 20:03)

  Ggg [anonim]

  I'as face pe toti pachet si i-as trimite pe Pluto... N-avem nevoie de asa guvernanti... Dar cum sa fac?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by