"Nu stiam despre afacerile ginerelui meu. (...) Dar i-am zis ca atat timp cat am eu o functie publica, sa nu mai participe la o astfel de licitatie, pentru ca este interpretabila". Raspunsul vine de la ministrul de Interne, Vasile Blaga, dupa ce o investigatie HotNews.ro - Kamikaze a aratat ca Ionut Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, face afaceri cu societati de stat.

"Faptul ca are activitate privata nu ma deranjeaza, dimpotriva. Nu imi doresc sa lucreze la stat. Nu ma deranjeaza", a explicat ministrul, in cadrul unei emisiuni la Antena 3, precizand ca l-a suparat insa cand a aflat de licitatia castigata de el. "I-am spus sa se retraga din contractul asta imediat ce am aflat, in urma cu vreo 3 saptamani", a continuat Vasile Blaga.

Medic stomatolog de meserie, Ionut Rudeanu (26), ginerele lui Vasile Blaga, s-a lansat in afaceri cu firma de protectie si paza Axis Security in 2009. Asocierea cu Nei Guard, firma detinuta de Mihai Neicu, unul din oamenii lui Miron Mitrea in timpul Guvernarii Nastase, ii aduce in 2010 un prim contract gras de la stat. Axis Security primise licenta de functionare in noiembrie 2009, astfel ca, participand singura, n-ar fi avut nici o sansa la licitatia anuntata o luna mai tarziu de CNADR.

Axis-Nei Guard castiga la data de 16 februarie un contract de 2, 6 milioane de lei. Zece zile mai tarziu, pe 26 februarie, Mihai Neicu castiga si el un post de membru in consiliul de administratie al RATB, apoi la REBU. Pe 14 mai intra in CA la REBU. In 2009, fusese si in CA la ADP sector 4. A ajuns abonat la Consilii de Administratie propus de PDL, nu de PSD, partid sub care facuse cariera in Guvernarea Nastase.

La finalul lunii martie, ministrul de Interne Vasile Blaga declara ca "statul roman castiga enorm daca locul jandarmilor de la unele obiective - eu nu discut de toate - va fi luat de catre firme de paza, care sunt asigurate si, daca undeva se inregistreaza o paguba, asiguratorii platesc". Intrebat marti daca sustine in continuare ca firmele private ar trebui sa asigure paza, la unele obiective, si nu jandarmii, ministrul a declarat ca "paza, indiferent cine o face, cu firme private este de 3 ori mai ieftina decat cu jandarmi".