Romania va acorda Ungariei sprijin pentru interventia la inundatiile produse in ultima luna, ca urmare a cererii formulate de catre partea ungara, in baza prevederilor din acordurile bilaterale de cooperare si asistenta umanitara reciproca in caz de dezastre, informeaza un comunicat al Administratiei Nationale "Apele Romane" - ANAR.

Ungaria se confrunta, incepand cu 15 mai, cu inundatii grave, provocate de revarsarea unor rauri pe o lungime ce totalizeaza 930 de kilometri, afectand o treime din teritoriul tarii. Autoritatile de la Budapesta au anuntat in urma cu cateva zile activarea mecanismului UE de protectie civila si au solicitat 2 milioane de saci cu nisip, pana in prezent fiind utilizati deja 3,6 milioane de saci cu nisip din rezervele interne.

"Astfel, Ministerul Mediului si Padurilor prin Administratia Nationala „Apele Romane” - Administratia Bazinala de Apa Crisuri (30.000 saci de nisip) si Mures (170.000 saci de nisip) va transmite o prima transa de 200.000 de saci de nisip (in valoare de 66.000 euro), fiind pregatiti alti 300.000 de saci, care pot sa fie detasati de la nivelul Administratiei Bazinale de Apa Siret si Prut", informeaza sursa citata.

"Transportul si transferul acestor materiale de interventie de la nivelul Administratiei Nationale „Apele Romane”- ABA Crisuri si Mures vor fi asigurate de catre Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta Bihor si Mures", precizeaza ANAR.

"Conform precizarilor facute de partenerii unguri, sacii de nisip oferiti de Romania urmeaza sa fie livrati in localitatea Nyiregyhaza-Kolapso, Ungaria. O prima transa de 200.000 de saci de nisip urmeaza sa ajunga la destinatie in cursul acestei zile", se mai arata in comunicatul citat.