Statul este obligat sa plateasca despagubiri de 490.000 de euro unui tanar care a fost arestat in decembrie 2004 pentru uciderea a doua farmaciste din Brasov si care a fost achitat, prin trei decizii ale instantelor, ultima data de catre Inalta Curte in noiembrie 2008, au declarat luni, pentru Mediafax, surse oficiale.

Statul roman este obligat de catre Tribunalul Bucuresti la plata a peste doua milioane de lei in cazul lui Alexandru Diaconescu, presupus criminal al farmacistelor din Brasov, decizia nefiind insa definitiva.

Tribunalul Bucuresti a admis in parte, luni, o cerere introdusa in urma cu un an, de catre avocatii lui Alexandru Emil Diaconescu. In respectiva cerere, Diaconescu solicita instantei admiterea actiunii sale si acordarea de prejudicii materiale, ocazionate de procesul in care a fost achitat, in valoare de 150.000 de lei. La capitolul daune morale, suferite ca urmare a acuzatiilor grave aduse de anchetatori si de regimul de detentie, Diaconescu a solicitat judecatorilor sa-l despagubeasca cu suma de 12.600.000 de lei.

Tribunalul Bucuresti, in urma deliberarilor, a admis despagubirea lui Diaconescu cu 150.000 de lei pe latura materiala si cu doua milioane de lei pe latura daunelor morale.

In cererea sa, depusa in 14 mai 2009, la Sectia civila a Tribunalului Bucuresti, Diaconescu arata ca a fost acuzat, inculpat si apoi arestat preventiv, fiind trimis in judecata pentru infractiunile de omor deosebit de grav, talharie si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Acesta le-a indicat judecatorilor civili si perioada de arestare preventiva, respectiv din 15 decembrie 2004, pana in 27 octombrie 2005. De la eliberarea sa, din octombrie 2005 si pana in 7 februarie 2007, el a avut interdictia de a parasi localitatea Brasov, timp de aproximativ 16 luni.

"Sunt victima unei grave erori judiciare, asa cum rezulta din Decizia definitiva de achitare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Din cate cunosc eu, sunt singura persoana din Romania, care a fost trimisa in judecata, in stare de arest, pentru omor deosebit de grav si care a fost achitata de toate cele trei instante (fond apel si recurs-n.r.)", se arata in actiunea lui Diaconescu, obtinuta de agentia Mediafax.

In motivarea sumei cerute cu titlul de prejudiciu material, Diaconescu le-a aratat magistratilor ca acestea trebuie sa acopere integral plata onorariului avocatilor, angajati pe tot parcursul procesului penal; cheltuielile privind expertizele judiciare, cheltuielile reprezentand chiria platita in municipiul Brasov, in perioada in care avea interdictie de a parasi localitatea; cheltuielile cu chiria din municipiul Bucuresti, pentru ca mama sa a fost nevoita sa vanda imobilul in care locuia in acel moment, pentru a face fata cheltuielilor procesului penal; cheltuielile de transport, ocazionate de prezenta sa la fiecare termen de judecata; contravaloarea pachetelor cu alimente si alte produse cumparate din banii sai sau imprumutati in numele sau, primite in perioada arestului preventiv; contravaloarea salariului pe care il putea primi daca nu era arestat preventiv; pierderile materiale indirecte ca urmare a arestarii sale sau a celorlalte masuri preventive ce au fost luate asupra sa; cheltuieli cu tratament medical ca urmare a bolilor incepute sau luate in perioada detentiei din Penitenciarul de Maxima Siguranta Codlea, precum raie sau paduchi; imprumuturile contractate pentru sustinerea familiei sau beneficiul nerealizat ca urmare a faptului ca "nimeni nu angaja o persoana care este inculpata pentru omor deosebit de grav, talharie si nerespectarea regimului armelor si munitiilor".

"Cu privire la daunele morale, solicit a fi acordate in primul rand pentru privarea de libertate in mod nelegal si suferintelor, a umilintelor indurate si incercate in perioada arestului preventiv, atat la arestul IPJ Brasov, cat si in Penitenciarul de Maxima Siguranta Codlea", arata Diaconescu in cererea sa, precizand ca "daunele sunt justificate si in raport de restrangerea libertatii pentru cativa ani, prin inlocuirea arestului preventiv cu masura preventiva de a nu parasi localitatea si tara".

Acesta a acuzat faptul ca i-a fost afectata imaginea in societate, dar si respectul de sine, cazul sau fiind unul excesiv mediatizat atat in mass-media locala si mai ales in cea nationala. "Cazul meu a fost prezentat la ore de maxima audienta si s-au scris sute, poate mii de articole, in care eram tratat cu apelativul «criminalul»", a mai aratat Diaconescu in cererea sa, in care precizeaza ca "suferinte au fost produse si prin desfasurarea urmaririi penale, interogatorii prelungite la politie, perchezitii domiciliare violente, stres prelungit si prin nerespectarea prezumtiei de nevinovatie".

In 25 noiembrie 2008, instanta suprema l-a achitat pe Alexandru Diaconescu, principalul suspect al dublei crime petrecute in decembrie 2004 intr-o farmacie din municipiul Brasov, confirmand astfel, deciziile instantelor inferioare. In motivarea deciziei, Inalta Curte de Casatie si Justitie arata ca anchetatorii au acordat prea mult "credit" marturiilor martorului Dumitru Mares, un fost coleg de celula de-al presupusului faptas.