Intalnire online

Gabriel Turcu, presedintele Asociatiei Anti-Contrafaceri, a discutat online cu cititorii: Sunt foarte multe cazuri de vanzari online de produse contrafacute, in special medicamente

de Redactia HotNews.ro     HotNews.ro
Luni, 31 mai 2010, 14:51 Actualitate | Esenţial


Gabriel Turcu
Foto: Arhiva personala
Gabriel Turcu, avocat specializat pe drepturile de proprietate intelectuala si presedintele Asociatiei Anti-Contrafaceri (REACT Romania), a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre modul in care patrund marfurile contrafacute pe piata romaneasca. In Romania, o serie de produse, de la alimente pana la parfumuri, imbracaminte si piese auto sunt contrafacute, fiind importate, in special, din tari asiatice. Gabriel Turcu va vorbi despre fenomenul contrafacerilor, despre traseul produselor "piratate" si despre ponderea acestora in comertul Romaniei. De asemenea, va vorbi si despre masurile care pot fi luate in vederea combaterii acestui fenomen.

Teme de discutie:
 • Traseul si reteaua produselor contrafacute
 • Cum reusesc produsele contrafacute sa treaca de vama
 • Cum ajung falsurile sa fie vandute drept produse de marca in magazinele din Romania
 • Ponderea contrafacerilor in comert
 • Care sunt domeniile cele mai afectate de contrafacere
 • Cum pot fi depistate produsele falsificate si care sunt diferentele dintre acestea si cele originale
 • Masurile care pot fi luate impotriva contrafacerilor
Intalnirea online este realizata in cadrul proiectului „Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptie” finantat prin programul PHARE, Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Valeriu S.

  Piata e plina de Nike, Dolce&Gabanna, Hugo Boss, Lancome, Guess si asa mai departe...
  1. Cum pot eu sa imi dau seama ca sunt fake-uri chinezesti sau turcesti?
  2. Cum ajung ele sa fie vandute fara probleme in diverse magazine. Nu se sesizeaza nimeni? Cine ar trebui sa se sesizeze?

  • Gabriel Turcu

   1. In primul rand, originea geografica a produsului nu trebuie sa ma duca la concluzia ca este un produs contrafacut. Falsurile pot veni din diverse zone. China si Turcia sunt tari de productie si comert de unde provin in egala si produse originale si produse contrafacute. Pentru a va da seama ca este un produs orginal, in primul rand trebuie sa dati atentie urmatoarelor aspecte:
   -locul de comercializare. Companiile care au brand-uri notorii dau mare atentie distributiei si locului de comercializare, astfel incat acesta sa nu prejudicieze imaginea brand-ului. In concluzie, va fi aproape imposibil sa gaseasca un produs original la vanzare apartinand unei reputate companii in bazaruri, in piete deschise ori centre comerciale specializate pe preturi mici.
   -Pretul poate fi un indiciu si trebuie luat in calcul. Nu exista discount-uri accidentale si neanuntate. Astfel un pret mic sau chiar derizoriu ar trebui sa creeze suspiciuni.
   -Aspectul general al produsului si calitate materialului si ambalajului. Cel mai adesea, produsele contrafacute au vicii de productie sesizabile si uneori chiar greseli de ortografie sau contradictii in textele aplicate pe ambalaje. Se pot gasi produse care potrivit diverselor mentiuni de pe etichete, ambalaj, alte etichete interioare, au fost fabricate in 3 tari diferite.
   2. Ajung sa fie vandute in diverse magazine pentru ca sunt o tentatie pentru comercianti prin profiturile substantiale. Nu ajung fara probleme. De la an la an, comerciantii tentati sa vanda produse contrafacute au din ce in ce mai multe probleme. Sunt din ce in ce mai des controlati si instantele au inceput sa aplice chiar si sanctiuni penale. Evident, inca se mai vand si se vor mai vinde, insa nu mai este la fel de usor ca in urma cu cativa ani sa vinzi produse contrafacute in magazine. Primii care se sesizeaza sunt companiile detinatoare de brand-uri. Acestea sesizeaza, la randul lor, vama, politia sau instantele.

 • Întrebarea nr. 2 Ipse

  Un raport de expertiza vadit eronat, incorect si profund necinstit poate fi considerat un produs contrafacut? El poate fi emis si isi produce efecte numai daca cel care l-a cerut, cel care l-a efectuat si cel care l-a aprobat sunt corupti. Cum comentati? Ce se poate face ca interesele si persoanele corecte sa nu fie afectate de catre interesele si persoanele corupte care astfel denatureaza natura relatiilor din societate (economice, morale).

  • Gabriel Turcu

   Nu :) Raportul de expertiza despre care vorbiti poate fi eronat, incorect si profund necistit. Dar cu toate acestea, nu-i putem spune produs contrafacut.

 • Întrebarea nr. 3 Andrei

  Daca eu cumpar un produs dintr-un magazin din Mall.. nu am deja garantia ca acel produs este original??? Nici nu m-am gandit pana acum ca as putea cumpara un fals... S-au gasit branduri in malluri care vindeau produse false?
  multumesc

  • Gabriel Turcu

   Aveti o buna premiza ca este un produs original, dar nu si garantia. Mall-urile confera o mare vizibilitate magazinelor si produselor aflate in interior. Aceasta vizibilitate, pe de-o parte le asigura un bun vad comercial, dar in acelasi timp permite o reactie extrem de rapida din partea titularilor de marci si autoritatilor impotriva unor produse contrafacute.
   S-au gasit, insa rar, de cele mai multe ori accidental. De aceea, chiar si la achizitionarea unor produse apartinand unor brand-uri notorii dintr-un mall, o minima atentie este necesara, mai ales atunci cand magazinul nu este uni-brand.

 • Întrebarea nr. 4 cobra

  1. Ce măsuri CONCRETE sunt luate împotriva piarteriei de acest gen?
  2. Ce măsuri concrete S-AU LUAT până acum?
  3. Se aplică şi celor care vând online sau doar magazinelor clasice?
  4. Ce măsură concretă POT LUA EU, cumpărător de bună credinţă, când constat că parfumul achiziţionat oficial, din magazin, nu are caracteristicile aceluia original?
  Am luat cu ceva timp în urmă un parfum din Sephora si am fost extrem de dezamagit cand am constatat ca nu are caracteristicile specifice ale acelui tip de parfum. Nu mai pun la socoteală nesimţirea celor de la BGS care se uită la tine când introduci codul PIN al cardului (dar, asta e altă treabă).
  Am crezut că mi se pare, dar o cunoştinţă care a cumpărat tot de acolo mi-a spus că a păţit la fel.
  Dacă şi ăştia fac aşa ceva unde să te mai duci să cumperi ceva original?

  • Gabriel Turcu

   1-2. O buna legislatie care reglementeaza controlul in vama impotriva importului si tranzitului de produse contrafacute. Avem una dintre cele mai bune legislatii in acest domeniu la nivel european si in ultimii ani, Romania a fost luata drept model de multe tari europene pentru modul in care a fost aplicata aceasta legislatie. Astfel, anual, Romania se situeaza printre primele tari europene in raport de cantitatea de produse confiscate de autoritatile vamale.
   Si numarul cazurile penale si controalelor politiei pe piata interna a crescut substantial in ultimii ani. Insa, avem inca o problema de rezolvat in ce priveste eficientizarea acestor controale si scurtarea timpului si costurilor implicate de astfel de cazuri. Confiscarea unor produse contrafacute dintr-o piata sau magazin trebuie sa fie o rutina si sa nu implice un efort substantial din partea companiei afectate.
   La nivelul Romaniei, anual sunt aproximativ 3.000-4.000 de dosare penale noi pentru comercializarea produselor contrafacute. In acest context, o protectie reala a companiilor presupune o eficientizare a timpului si resurselor alocate. Daca pentru un pantof sau parfum confiscat trebuie sa fiu implicat intr-o procedura judiciara care dureaza mai multi ani si ma costa cateva mii de euro, atunci consider ca drepturile lele de proprietate intelectuala nu sunt respectate, chiar daca legislatia din domeniu imi asigura toate garantiile necesare.
   3. Se aplica si celor care vand online. Si din ce in ce mai mult, activitatea clasica se muta in zona online, inclusiv comertul. Pericolul este si mai mare la comertul online pentru ca produsele nu pot fi verificate direct inaintea cumpararii si sunt foarte multe cazuri de vanzari de produse contrafacute online, in special medicamentele.

  • Gabriel Turcu

   4. Trebuie sa va adresati protectiei consumatorului. Impotriva contrafacerilor, companiile afectate pentru incalcarea marcilor lor sunt protejate de legislatia specifica. Consumatorii afectati sunt protejati de legislatia din domeniul protectiei consumatorului. Sa va adresati protectiei consumatorului.
   Daca veti constata ca cineva se uita insistent cand introduceti codul PIN al cardului, introduceti-l gresit :)

 • Întrebarea nr. 5 Ryan

  pentru cobra: Eu nu mai cumpar din mall. Cumpar exclusiv din duty free sau magazine consacrate din UK, on-line shopping si nu am avut niciodata probleme. De ce ajunge in Romania cel putin, nu poti fi niciodata sigur.

  pentru domnul Turcu: din moment ce unele produse nu pot fi diferentiate ca fiind false decat in momentul utilizarii, cum se poate feri un consumator? nu ar fi normal ca aceste produse sa fie verificate inainte de a ajunge pe piata? de ce nu se intampla acest lucru?

  • Gabriel Turcu

   Am raspuns mai sus. Daca totusi, are suspiciuni, sa ceara niste referinte de la vanzator cu privire la sursa de aprovizionare.

 • Întrebarea nr. 6 nelu acordeon

  Ne puteti da mai multe expemple in sprijinul afirmatiei ca multe din produse din mall ar putea fi piratate ?

  • Gabriel Turcu

   Tocmai am spus mai sus ca nu sunt multe cazuri de produse contrafacute descoperite in mall-uri. Am spus ca sunt rare cazurile.

 • Întrebarea nr. 7 adib

  daca aceste produse contrafacute sunt vindute in mall-uri, cum intra ele in tara ? De ce vama nu-si face treaba. De ce nu se iau masuri DURE impotriva celor ce vind aceste produse?
  Multumesc!

  • Gabriel Turcu

   Evident, ca din moment ce un produs contrafacut ajunge pe piata inseamna ca a trecut cu succes de una dintre barierele principale care este controlul vamal. Fara a mentiona anumite disfunctionalitati sau posibile acte de coruptie, totusi este imposibil sa fie controlata toate cantitatea de marfuri intrata in tara. Mai mult, potrivit unor reglementari europene, controlul fizic al produselor in vama, este limitat la cateva procente pentru a nu ingreuna circulatia marfurilor. Cresterea eficientei poate veni dintr-o buna analiza de risc facuta de inspectorii vamali si o buna instruire a acestora.
   Aceste lucruri se fac. In Romania exista multe prgrame de training-uri pentru angajatii vamii, pentru imbunatatirea rezultatelor.
   De preferat sa nu se ia masuri dure, ci masuri proportionale in raport cu gravitatea faptelor. Si astfel, in egala masura poate fi eficienta si o amenda contraventionala pentru un comerciant care este descoperit prima data ca vinde fara sa stie un produs contrafacut, asa cum in cazurile serioase se impune aplicarea unor pedepse chiar si cu inchisoarea.

 • Întrebarea nr. 8 Barbu M.

  Cele mai „populare” ținte pentru contrafaceri sunt hainele, pantofii (de obicei sport) și parfumurile. Nu ajută cu nimic nici prețurile aberante, în țări vecine produsele acestea putându-se achiziționa la jumătate sau chiar la un sfert din preț (în reprezentanță full, nu outlet pentru produse din catalogul anterior). Prețurile umflate fac din țara noastră un debușeu ideal pentru falsuri.
  În aceste condiții, cum putem să ne asigurăm că achiziționăm originalul? În nenumărate rânduri am dat peste costume la care cusătura se rupe în câteva ore de purtare, pantofi la care talpa se desprinde și pielea crapă, sau parfumuri care dispar după o oră. Care este instituția autorizată să facă probele? Evident, filtrul vamal este complet ineficient, așa că e nevoie de echivalentul hologramei aplicate pe diverse telefoane direct de către importatorul oficial. Aveți alte soluții, sau un centru de informații asupra magazinelor 100% oneste?

  • Gabriel Turcu

   Pentru identificarea produselor contrafacute, cateva indicii gasiti mai sus.
   Cea mai eficienta institutie in sprijinul unui consumator trebuie sa fie autoritatea nationala pentru protectia consumatorului. Pentru compania afectata este politia.
   Magazinele 100% oneste sunt cele cu o oarecare istorie, cu ceva ani de activitate, nu aparute peste noapte sau ambulante, cele care pot oferi informatii cu privire la furnizor, cele cu o buna vizibilitate.

 • Întrebarea nr. 9 doru

  in CE a vinde un fals este un act penal
  la tirgul de la frankfurt se fac controale si firmele care expun produse contrafacute(mai ales din china) sint amendate iar produsele confiscate.
  Constat cu dezamagire ca in Romania comercializarea acestor produse nu intereseaza autoritatile in ciuda pagubelor imense aduse firmelor care produc marfurile originale.
  ciudata atitudinea asta

  • Gabriel Turcu

   Si in Romania. Sa nu se inteleaga faptul ca Romania este tara ideala in care se iau cele mai eficiente masuri impotriva contrafacerilor, dar nu suntem nici la coltul opus paradisului. Exista multe tari europene dezvoltate care se confrunta cu aceste lucruri si care s-au dovedit mai putin eficiente, pana acum, decat Romania.
   Cred ca din acest punct de vedere, Romania a facut mai multe progrese decat multe alte tari precum Grecia sau Italia.
   In fine, daca avem o problema serioasa in acest domeniu, ea nu este una specifica domeniului, ci este doar o consecinta a unor probleme de functionalitate care afecteaza intr-o masura mai mica sau mai mare cam toate institutiile din Romania.

 • Întrebarea nr. 10 florin

  daca un produs are aceleasi caracteristici tehnice (sau apropiate) si este declarat ca NU este produs sub un anumit brand dar inlocuieste un produs original al brandului respectiv se poate considera o contrafacere?
  va rog sa argumentati raspunsul
  daca este legal si etic nu e profitabil sa folosesti produsul fara brand dar cu care iti faci treaba mai ales in vremuri de criza?

  • Gabriel Turcu

   Daca este un produs bun, dar nu poarta o marca celebra este o alegere foarte buna. Nu trebuie neaparat sa ai o marca celebra pentru a folosi produse cu o calitate onesta. Din ce in ce mai mult se dezvolta pe piata europeana companii cinstite care produc la o calitate buna.
   In schimb, daca aceste produse isi fac o reclama prin a spune ca sunt similare cu un produsul unui anumit brand, atunci comertul nu mai este legal si instantele considera ca brand-ul la care s-a facut referire a fost incalcat. Vezi cazul recent al L'oreal de la Curtea Europeana de Justitie care a stabilit ca o astfel de publicitate comparativa este o incalcare.

 • Întrebarea nr. 11 clarab

  La sotul meu, la serviciu, vin doua persoane care vand parfumuri destul de scumpe. Acestea sustin ca parfumurile sunt orginale si de aceea cer destul de mult pe ele. Sunt cu doar 20-30 de lei mai ieftine decat cele din magazine. Sotul meu este convins ca sunt originale si de multe ori cumpara. Credeti ca este posibil sa fie originale si sa fie vandute in acest mod?

  • Gabriel Turcu

   Sotul dumneavoastra ar putea lucra oriunde in Romania deoarece fenomenul despre care vorbiti se intalneste peste tot. Din pacate, vestea proasta este ca in astfel de cazuri, nu s-a intalnit niciodata, nici macar accidental, un parfum original. Asta nu este cea mai proasta veste. Vestea si mai proasta este ca adesea parfumurile contrafacute contin in mod inexplicabil urina.
   Adesea, astfel de persoane au un bun marketing pentru a justifica originea produselor si pretul. Ge genul: sunt furaciuni, sunt testere, sunt din Spania etc. Sunt doar minciuni de marketing.
   Pe piata, anii precedenti, dar si acum, si in special la astfel de vanzatori ambulanti se gasesc asa-zisele testere care sunt parfumuri intre 8 si 25 ml de tip Pen. Nicio companie producatoare de parfumuri intre brand-urile cele mai cunoscute nu produce astfel de modele.

 • Întrebarea nr. 12 nemo

  avand in vedere dezvoltarea fara precedent a Chinei, si avand si in vedere ca ei copiaza o gramada de branduri incepand de la incaltaminte, haine, masini, telefoane, motociclete, unele produse is bune altele dezastru, intrebarea ar fi (si vorbesc la modul ipotetic):
  - s-ar putea institui un control mai extrem impotriva acelor produse fake?
  ..se stie de vapoarele lor si ca produc in masa..

  • Gabriel Turcu

   Am raspuns mai sus.
   Nu controlul mai dur este solutia, ci un control mai eficient.

 • Întrebarea nr. 13 hot4zaturk

  ce imi puteti spune despre accesoriile made in china, nebranduite sau branduite cu o marca de renume, dar care se vand ca fiind accesorii compatibile cu respectiva marca, nu ca fiind marca respectiva ? ...

  multumesc

  • Gabriel Turcu

   Accesoriile sunt legale cata vreme folosirea unei marci inregistrate nu depaseste ca forma, dimensiuni sau mod de expunere necesitatea unui simple informari asupra destinatiei.

 • Întrebarea nr. 14 milf4u4ever

  Sunt foarte suparata pe nedreptatea de printre noi, unde intorc capul vad numai marci false si oameni dubiosi, ii stiu cum mascheaza totul, cum isi fac reclama si cat de satisfacuta am ajuns acasa de la cumparaturi. Vreau sa stiu daca pot fi o voluntara in Asociatia Anti-Contrafaceri?unde pot trimite CV-ul? pe cine chem in caz ca vad nereguli? Va pot ajuta Dle. Turcu Gabriel si sunt multi oameni de nadejde in care va puteti increde, o zi cat mai luminoasa.

  • Gabriel Turcu

   Cu siguranta. O sa dau un contact al domnului Tiberiu care raspunde de resursele umane in acest domeniu.

 • Întrebarea nr. 15 laurentiu

  Achizitionez si comercializez solduri care provin din Olanda si Germania. ( in special produse textile )

  Primesc de la furnizorii mei facturi cu denumirea si descrierea foarte exacta a produselor atunci cand este vorba de marci

  In urma controalelor la aceleasi produse, am primit un NUP cu explicatia " s-a dovedit ca produsele sunt originale" si un NUP cu explicatia "nu reprezinta peericol social".( este adevarat in judete diferite ! ) pe care a trebuit sa-l contest pentru ca apar probleme de cazier.

  Aveti actiuni comune cu cei care controleaza prin care sa-i ajutati sa fie mai siguri si mai operativi ?

  • Gabriel Turcu

   NUP nu este cazier si aceste controale chiar daca va perturba uneori activitatea, va apara de concurenta produselor contrafacute. Politistii sunt des instruiti pentru ca perturbarea activitatii dumneavoastra sa fie minima este de preferat ca orginea produselor sa fie UE si sa aiba documente justificative, foarte clare si precise.

 • Întrebarea nr. 16 Legi'

  Ce putem face noi, ca utilizatori finali, cand descoperim ca am achizitionat un produs contrafacut?

  • Gabriel Turcu

   Va adresati ANPC (protectia consumatorului)

 • Întrebarea nr. 17 CentralScrutinizer

  In conditiile in care majoritatea marcilor occidentale sunt facute in Asia, ce inseamna contrafacere? Sa luam de pilda pantofii de sport. Toate marcile de prestigiu vand prin magazinele lor perechi de pantofi care nu au nici o legatura cu calitatea. Toate sunt de plastic, de panza, talpa tot de plastic. Or, in aceste conditii, singura diferenta fata de cele (contra)facute este pretul exagerat al unor traficanti de obiecte ce aduc intr'o forma oribila prestigiu social. Nu calitatea e cea care este aparata aici. Ci taxele si impozitele unor marci ce si'au pierdut de mult legitimitatea de a mai insemna ceva legat de calitate. Si acest concubinaj cu institutiile statului trebuie sa elimine concurenta. Asta este toata calimera. De aceea isi dau ochii peste cap cum ca ar fi vorba de calitate si asa mai departe. Tocmai problema calitatii ar trebui sa fie pusa la produsele de marca.
  Deci, ce inseamna contrafacere ? nu tot in China sunt facuti ?

  • Gabriel Turcu

   Desi adesea contrafacerea unei marci este si cu probleme de calitate, totusi pentru rigurozitate, contrafacerea unei marci inseamna doar folosirea in comert a unei marci inregistrate fara autorizarea proprietarului acestuia.

7669 vizualizari

 • fake-uri in magazine (Luni, 31 mai 2010, 15:20)

  Valeriu S. [utilizator]

  Piata e plina de Nike, Dolce&Gabanna, Hugo Boss, Lancome, Guess si asa mai departe...
  1. Cum pot eu sa imi dau seama ca sunt fake-uri chinezesti sau turcesti?
  2. Cum ajung ele sa fie vandute fara probleme in diverse magazine. Nu se sesizeaza nimeni? Cine ar trebui sa se sesizeze?
  • RASPUNS: (Marţi, 1 iunie 2010, 11:02)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valeriu S.

   1. In primul rand, originea geografica a produsului nu trebuie sa ma duca la concluzia ca este un produs contrafacut. Falsurile pot veni din diverse zone. China si Turcia sunt tari de productie si comert de unde provin in egala si produse originale si produse contrafacute. Pentru a va da seama ca este un produs orginal, in primul rand trebuie sa dati atentie urmatoarelor aspecte:
   -locul de comercializare. Companiile care au brand-uri notorii dau mare atentie distributiei si locului de comercializare, astfel incat acesta sa nu prejudicieze imaginea brand-ului. In concluzie, va fi aproape imposibil sa gaseasca un produs original la vanzare apartinand unei reputate companii in bazaruri, in piete deschise ori centre comerciale specializate pe preturi mici.
   -Pretul poate fi un indiciu si trebuie luat in calcul. Nu exista discount-uri accidentale si neanuntate. Astfel un pret mic sau chiar derizoriu ar trebui sa creeze suspiciuni.
   -Aspectul general al produsului si calitate materialului si ambalajului. Cel mai adesea, produsele contrafacute au vicii de productie sesizabile si uneori chiar greseli de ortografie sau contradictii in textele aplicate pe ambalaje. Se pot gasi produse care potrivit diverselor mentiuni de pe etichete, ambalaj, alte etichete interioare, au fost fabricate in 3 tari diferite.
   2. Ajung sa fie vandute in diverse magazine pentru ca sunt o tentatie pentru comercianti prin profiturile substantiale. Nu ajung fara probleme. De la an la an, comerciantii tentati sa vanda produse contrafacute au din ce in ce mai multe probleme. Sunt din ce in ce mai des controlati si instantele au inceput sa aplice chiar si sanctiuni penale. Evident, inca se mai vand si se vor mai vinde, insa nu mai este la fel de usor ca in urma cu cativa ani sa vinzi produse contrafacute in magazine. Primii care se sesizeaza sunt companiile detinatoare de brand-uri. Acestea sesizeaza, la randul lor, vama, politia sau instantele.
 • raport contrafacut (Luni, 31 mai 2010, 15:44)

  Ipse [anonim]

  Un raport de expertiza vadit eronat, incorect si profund necinstit poate fi considerat un produs contrafacut? El poate fi emis si isi produce efecte numai daca cel care l-a cerut, cel care l-a efectuat si cel care l-a aprobat sunt corupti. Cum comentati? Ce se poate face ca interesele si persoanele corecte sa nu fie afectate de catre interesele si persoanele corupte care astfel denatureaza natura relatiilor din societate (economice, morale).
  • RASPUNS: (Marţi, 1 iunie 2010, 11:04)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ipse

   Nu :) Raportul de expertiza despre care vorbiti poate fi eronat, incorect si profund necistit. Dar cu toate acestea, nu-i putem spune produs contrafacut.
 • ???? (Luni, 31 mai 2010, 16:43)

  Andrei [anonim]

  Daca eu cumpar un produs dintr-un magazin din Mall.. nu am deja garantia ca acel produs este original??? Nici nu m-am gandit pana acum ca as putea cumpara un fals... S-au gasit branduri in malluri care vindeau produse false?
  multumesc
  • RASPUNS: (Marţi, 1 iunie 2010, 11:08)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Aveti o buna premiza ca este un produs original, dar nu si garantia. Mall-urile confera o mare vizibilitate magazinelor si produselor aflate in interior. Aceasta vizibilitate, pe de-o parte le asigura un bun vad comercial, dar in acelasi timp permite o reactie extrem de rapida din partea titularilor de marci si autoritatilor impotriva unor produse contrafacute.
   S-au gasit, insa rar, de cele mai multe ori accidental. De aceea, chiar si la achizitionarea unor produse apartinand unor brand-uri notorii dintr-un mall, o minima atentie este necesara, mai ales atunci cand magazinul nu este uni-brand.
 • Nelămuriri (Luni, 31 mai 2010, 17:30)

  cobra [anonim]

  1. Ce măsuri CONCRETE sunt luate împotriva piarteriei de acest gen?
  2. Ce măsuri concrete S-AU LUAT până acum?
  3. Se aplică şi celor care vând online sau doar magazinelor clasice?
  4. Ce măsură concretă POT LUA EU, cumpărător de bună credinţă, când constat că parfumul achiziţionat oficial, din magazin, nu are caracteristicile aceluia original?
  Am luat cu ceva timp în urmă un parfum din Sephora si am fost extrem de dezamagit cand am constatat ca nu are caracteristicile specifice ale acelui tip de parfum. Nu mai pun la socoteală nesimţirea celor de la BGS care se uită la tine când introduci codul PIN al cardului (dar, asta e altă treabă).
  Am crezut că mi se pare, dar o cunoştinţă care a cumpărat tot de acolo mi-a spus că a păţit la fel.
  Dacă şi ăştia fac aşa ceva unde să te mai duci să cumperi ceva original?
  • RASPUNS: (Marţi, 1 iunie 2010, 11:19)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cobra

   1-2. O buna legislatie care reglementeaza controlul in vama impotriva importului si tranzitului de produse contrafacute. Avem una dintre cele mai bune legislatii in acest domeniu la nivel european si in ultimii ani, Romania a fost luata drept model de multe tari europene pentru modul in care a fost aplicata aceasta legislatie. Astfel, anual, Romania se situeaza printre primele tari europene in raport de cantitatea de produse confiscate de autoritatile vamale.
   Si numarul cazurile penale si controalelor politiei pe piata interna a crescut substantial in ultimii ani. Insa, avem inca o problema de rezolvat in ce priveste eficientizarea acestor controale si scurtarea timpului si costurilor implicate de astfel de cazuri. Confiscarea unor produse contrafacute dintr-o piata sau magazin trebuie sa fie o rutina si sa nu implice un efort substantial din partea companiei afectate.
   La nivelul Romaniei, anual sunt aproximativ 3.000-4.000 de dosare penale noi pentru comercializarea produselor contrafacute. In acest context, o protectie reala a companiilor presupune o eficientizare a timpului si resurselor alocate. Daca pentru un pantof sau parfum confiscat trebuie sa fiu implicat intr-o procedura judiciara care dureaza mai multi ani si ma costa cateva mii de euro, atunci consider ca drepturile lele de proprietate intelectuala nu sunt respectate, chiar daca legislatia din domeniu imi asigura toate garantiile necesare.
   3. Se aplica si celor care vand online. Si din ce in ce mai mult, activitatea clasica se muta in zona online, inclusiv comertul. Pericolul este si mai mare la comertul online pentru ca produsele nu pot fi verificate direct inaintea cumpararii si sunt foarte multe cazuri de vanzari de produse contrafacute online, in special medicamentele.
  • RASPUNS: (Marţi, 1 iunie 2010, 11:20)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cobra

   4. Trebuie sa va adresati protectiei consumatorului. Impotriva contrafacerilor, companiile afectate pentru incalcarea marcilor lor sunt protejate de legislatia specifica. Consumatorii afectati sunt protejati de legislatia din domeniul protectiei consumatorului. Sa va adresati protectiei consumatorului.
   Daca veti constata ca cineva se uita insistent cand introduceti codul PIN al cardului, introduceti-l gresit :)
 • = (Luni, 31 mai 2010, 21:17)

  Ryan [utilizator]

  pentru cobra: Eu nu mai cumpar din mall. Cumpar exclusiv din duty free sau magazine consacrate din UK, on-line shopping si nu am avut niciodata probleme. De ce ajunge in Romania cel putin, nu poti fi niciodata sigur.

  pentru domnul Turcu: din moment ce unele produse nu pot fi diferentiate ca fiind false decat in momentul utilizarii, cum se poate feri un consumator? nu ar fi normal ca aceste produse sa fie verificate inainte de a ajunge pe piata? de ce nu se intampla acest lucru?
  • RASPUNS: (Marţi, 1 iunie 2010, 11:21)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ryan

   Am raspuns mai sus. Daca totusi, are suspiciuni, sa ceara niste referinte de la vanzator cu privire la sursa de aprovizionare.
 • ! (Luni, 31 mai 2010, 22:32)

  nelu acordeon [anonim]

  Ne puteti da mai multe expemple in sprijinul afirmatiei ca multe din produse din mall ar putea fi piratate ?
  • RASPUNS: (Marţi, 1 iunie 2010, 11:23)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nelu acordeon

   Tocmai am spus mai sus ca nu sunt multe cazuri de produse contrafacute descoperite in mall-uri. Am spus ca sunt rare cazurile.
 • intrebare (Marţi, 1 iunie 2010, 6:46)

  adib [anonim]

  daca aceste produse contrafacute sunt vindute in mall-uri, cum intra ele in tara ? De ce vama nu-si face treaba. De ce nu se iau masuri DURE impotriva celor ce vind aceste produse?
  Multumesc!
  • RASPUNS: (Marţi, 1 iunie 2010, 11:28)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui adib

   Evident, ca din moment ce un produs contrafacut ajunge pe piata inseamna ca a trecut cu succes de una dintre barierele principale care este controlul vamal. Fara a mentiona anumite disfunctionalitati sau posibile acte de coruptie, totusi este imposibil sa fie controlata toate cantitatea de marfuri intrata in tara. Mai mult, potrivit unor reglementari europene, controlul fizic al produselor in vama, este limitat la cateva procente pentru a nu ingreuna circulatia marfurilor. Cresterea eficientei poate veni dintr-o buna analiza de risc facuta de inspectorii vamali si o buna instruire a acestora.
   Aceste lucruri se fac. In Romania exista multe prgrame de training-uri pentru angajatii vamii, pentru imbunatatirea rezultatelor.
   De preferat sa nu se ia masuri dure, ci masuri proportionale in raport cu gravitatea faptelor. Si astfel, in egala masura poate fi eficienta si o amenda contraventionala pentru un comerciant care este descoperit prima data ca vinde fara sa stie un produs contrafacut, asa cum in cazurile serioase se impune aplicarea unor pedepse chiar si cu inchisoarea.
 • Ținte pentru contrafaceri: îmbrăcăminte și parfum (Marţi, 1 iunie 2010, 7:44)

  Barbu M. [utilizator]

  Cele mai „populare” ținte pentru contrafaceri sunt hainele, pantofii (de obicei sport) și parfumurile. Nu ajută cu nimic nici prețurile aberante, în țări vecine produsele acestea putându-se achiziționa la jumătate sau chiar la un sfert din preț (în reprezentanță full, nu outlet pentru produse din catalogul anterior). Prețurile umflate fac din țara noastră un debușeu ideal pentru falsuri.
  În aceste condiții, cum putem să ne asigurăm că achiziționăm originalul? În nenumărate rânduri am dat peste costume la care cusătura se rupe în câteva ore de purtare, pantofi la care talpa se desprinde și pielea crapă, sau parfumuri care dispar după o oră. Care este instituția autorizată să facă probele? Evident, filtrul vamal este complet ineficient, așa că e nevoie de echivalentul hologramei aplicate pe diverse telefoane direct de către importatorul oficial. Aveți alte soluții, sau un centru de informații asupra magazinelor 100% oneste?
  • RASPUNS: (Marţi, 1 iunie 2010, 11:32)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Barbu M.

   Pentru identificarea produselor contrafacute, cateva indicii gasiti mai sus.
   Cea mai eficienta institutie in sprijinul unui consumator trebuie sa fie autoritatea nationala pentru protectia consumatorului. Pentru compania afectata este politia.
   Magazinele 100% oneste sunt cele cu o oarecare istorie, cu ceva ani de activitate, nu aparute peste noapte sau ambulante, cele care pot oferi informatii cu privire la furnizor, cele cu o buna vizibilitate.
 • falsuri (Marţi, 1 iunie 2010, 9:01)

  doru [anonim]

  in CE a vinde un fals este un act penal
  la tirgul de la frankfurt se fac controale si firmele care expun produse contrafacute(mai ales din china) sint amendate iar produsele confiscate.
  Constat cu dezamagire ca in Romania comercializarea acestor produse nu intereseaza autoritatile in ciuda pagubelor imense aduse firmelor care produc marfurile originale.
  ciudata atitudinea asta
  • RASPUNS: (Marţi, 1 iunie 2010, 11:36)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui doru

   Si in Romania. Sa nu se inteleaga faptul ca Romania este tara ideala in care se iau cele mai eficiente masuri impotriva contrafacerilor, dar nu suntem nici la coltul opus paradisului. Exista multe tari europene dezvoltate care se confrunta cu aceste lucruri si care s-au dovedit mai putin eficiente, pana acum, decat Romania.
   Cred ca din acest punct de vedere, Romania a facut mai multe progrese decat multe alte tari precum Grecia sau Italia.
   In fine, daca avem o problema serioasa in acest domeniu, ea nu este una specifica domeniului, ci este doar o consecinta a unor probleme de functionalitate care afecteaza intr-o masura mai mica sau mai mare cam toate institutiile din Romania.
 • doresc o clarificare (Marţi, 1 iunie 2010, 9:22)

  florin [anonim]

  daca un produs are aceleasi caracteristici tehnice (sau apropiate) si este declarat ca NU este produs sub un anumit brand dar inlocuieste un produs original al brandului respectiv se poate considera o contrafacere?
  va rog sa argumentati raspunsul
  daca este legal si etic nu e profitabil sa folosesti produsul fara brand dar cu care iti faci treaba mai ales in vremuri de criza?
  • RASPUNS: (Marţi, 1 iunie 2010, 11:41)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui florin

   Daca este un produs bun, dar nu poarta o marca celebra este o alegere foarte buna. Nu trebuie neaparat sa ai o marca celebra pentru a folosi produse cu o calitate onesta. Din ce in ce mai mult se dezvolta pe piata europeana companii cinstite care produc la o calitate buna.
   In schimb, daca aceste produse isi fac o reclama prin a spune ca sunt similare cu un produsul unui anumit brand, atunci comertul nu mai este legal si instantele considera ca brand-ul la care s-a facut referire a fost incalcat. Vezi cazul recent al L'oreal de la Curtea Europeana de Justitie care a stabilit ca o astfel de publicitate comparativa este o incalcare.
 • parfumuri (Marţi, 1 iunie 2010, 9:55)

  clarab [utilizator]

  La sotul meu, la serviciu, vin doua persoane care vand parfumuri destul de scumpe. Acestea sustin ca parfumurile sunt orginale si de aceea cer destul de mult pe ele. Sunt cu doar 20-30 de lei mai ieftine decat cele din magazine. Sotul meu este convins ca sunt originale si de multe ori cumpara. Credeti ca este posibil sa fie originale si sa fie vandute in acest mod?
  • RASPUNS: (Marţi, 1 iunie 2010, 11:47)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui clarab

   Sotul dumneavoastra ar putea lucra oriunde in Romania deoarece fenomenul despre care vorbiti se intalneste peste tot. Din pacate, vestea proasta este ca in astfel de cazuri, nu s-a intalnit niciodata, nici macar accidental, un parfum original. Asta nu este cea mai proasta veste. Vestea si mai proasta este ca adesea parfumurile contrafacute contin in mod inexplicabil urina.
   Adesea, astfel de persoane au un bun marketing pentru a justifica originea produselor si pretul. Ge genul: sunt furaciuni, sunt testere, sunt din Spania etc. Sunt doar minciuni de marketing.
   Pe piata, anii precedenti, dar si acum, si in special la astfel de vanzatori ambulanti se gasesc asa-zisele testere care sunt parfumuri intre 8 si 25 ml de tip Pen. Nicio companie producatoare de parfumuri intre brand-urile cele mai cunoscute nu produce astfel de modele.
 • despre chinezari (Marţi, 1 iunie 2010, 9:56)

  nemo [anonim]

  avand in vedere dezvoltarea fara precedent a Chinei, si avand si in vedere ca ei copiaza o gramada de branduri incepand de la incaltaminte, haine, masini, telefoane, motociclete, unele produse is bune altele dezastru, intrebarea ar fi (si vorbesc la modul ipotetic):
  - s-ar putea institui un control mai extrem impotriva acelor produse fake?
  ..se stie de vapoarele lor si ca produc in masa..
  • RASPUNS: (Marţi, 1 iunie 2010, 11:48)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nemo

   Am raspuns mai sus.
   Nu controlul mai dur este solutia, ci un control mai eficient.
 • Aceesorii made in china (Marţi, 1 iunie 2010, 10:19)

  hot4zaturk [anonim]

  ce imi puteti spune despre accesoriile made in china, nebranduite sau branduite cu o marca de renume, dar care se vand ca fiind accesorii compatibile cu respectiva marca, nu ca fiind marca respectiva ? ...

  multumesc
  • RASPUNS: (Marţi, 1 iunie 2010, 11:50)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui hot4zaturk

   Accesoriile sunt legale cata vreme folosirea unei marci inregistrate nu depaseste ca forma, dimensiuni sau mod de expunere necesitatea unui simple informari asupra destinatiei.
 • Voluntariat in Asociatia Anti_Contrafaceri (Marţi, 1 iunie 2010, 10:20)

  milf4u4ever [utilizator]

  Sunt foarte suparata pe nedreptatea de printre noi, unde intorc capul vad numai marci false si oameni dubiosi, ii stiu cum mascheaza totul, cum isi fac reclama si cat de satisfacuta am ajuns acasa de la cumparaturi. Vreau sa stiu daca pot fi o voluntara in Asociatia Anti-Contrafaceri?unde pot trimite CV-ul? pe cine chem in caz ca vad nereguli? Va pot ajuta Dle. Turcu Gabriel si sunt multi oameni de nadejde in care va puteti increde, o zi cat mai luminoasa.
  • RASPUNS: (Marţi, 1 iunie 2010, 11:52)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui milf4u4ever

   Cu siguranta. O sa dau un contact al domnului Tiberiu care raspunde de resursele umane in acest domeniu.
 • produse de marca - din soldari (Marţi, 1 iunie 2010, 10:34)

  laurentiu [anonim]

  Achizitionez si comercializez solduri care provin din Olanda si Germania. ( in special produse textile )

  Primesc de la furnizorii mei facturi cu denumirea si descrierea foarte exacta a produselor atunci cand este vorba de marci

  In urma controalelor la aceleasi produse, am primit un NUP cu explicatia " s-a dovedit ca produsele sunt originale" si un NUP cu explicatia "nu reprezinta peericol social".( este adevarat in judete diferite ! ) pe care a trebuit sa-l contest pentru ca apar probleme de cazier.

  Aveti actiuni comune cu cei care controleaza prin care sa-i ajutati sa fie mai siguri si mai operativi ?
  • RASPUNS: (Marţi, 1 iunie 2010, 11:54)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui laurentiu

   NUP nu este cazier si aceste controale chiar daca va perturba uneori activitatea, va apara de concurenta produselor contrafacute. Politistii sunt des instruiti pentru ca perturbarea activitatii dumneavoastra sa fie minima este de preferat ca orginea produselor sa fie UE si sa aiba documente justificative, foarte clare si precise.
 • ce putem face cand descoperim un produs contrafacu (Marţi, 1 iunie 2010, 11:18)

  Legi' [anonim]

  Ce putem face noi, ca utilizatori finali, cand descoperim ca am achizitionat un produs contrafacut?
  • RASPUNS (Marţi, 1 iunie 2010, 11:54)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Legi'

   Va adresati ANPC (protectia consumatorului)
 • contrafacere? (Marţi, 1 iunie 2010, 11:25)

  CentralScrutinizer [utilizator]

  In conditiile in care majoritatea marcilor occidentale sunt facute in Asia, ce inseamna contrafacere? Sa luam de pilda pantofii de sport. Toate marcile de prestigiu vand prin magazinele lor perechi de pantofi care nu au nici o legatura cu calitatea. Toate sunt de plastic, de panza, talpa tot de plastic. Or, in aceste conditii, singura diferenta fata de cele (contra)facute este pretul exagerat al unor traficanti de obiecte ce aduc intr'o forma oribila prestigiu social. Nu calitatea e cea care este aparata aici. Ci taxele si impozitele unor marci ce si'au pierdut de mult legitimitatea de a mai insemna ceva legat de calitate. Si acest concubinaj cu institutiile statului trebuie sa elimine concurenta. Asta este toata calimera. De aceea isi dau ochii peste cap cum ca ar fi vorba de calitate si asa mai departe. Tocmai problema calitatii ar trebui sa fie pusa la produsele de marca.
  Deci, ce inseamna contrafacere ? nu tot in China sunt facuti ?
  • RASPUNS (Marţi, 1 iunie 2010, 11:57)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui CentralScrutinizer

   Desi adesea contrafacerea unei marci este si cu probleme de calitate, totusi pentru rigurozitate, contrafacerea unei marci inseamna doar folosirea in comert a unei marci inregistrate fara autorizarea proprietarului acestuia.
 • concubinajul multinationale-stat (Marţi, 1 iunie 2010, 11:36)

  CentralScrutinizer [utilizator]

  pentru a avea o idee despre concubinajul dintre firmele multinationale si stat, cititi putin site-ul acestei asociatii romene pentru combaterea contrafacerilor apoi cautati pe internet putin despre Dan Docan, presedintele cestei asociatii, si veti intelege cam care sunt relatiile pe piata politicii autohtone si de ce romanii sunt invadati cu produse originale (sic!) de proasta calitate dar extrem de scumpe, pirateria fiind doar o forma benigna de reactie a pietei.
  Alta intrebare este, care sunt acele institutii care au stat in spatele infiintarii acestei asociatii ? Care sunt interesele lor in combaterea contrafacerii ? Si cine finanteaza aceasta asociatie ?
  Este si in interesul lor sa se prezinte mai bine consumatorilor din Romania.
  Va multumesc.
  • RASPUNS: (Marţi, 1 iunie 2010, 12:02)

   Gabriel Turcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui CentralScrutinizer

   Nu cunosc nimic dintre toate cele mentionate, asa ca nu va pot fi de folos in niciun fel.
   In schimb, asociatia pe care o reprezint in Romania, se numeste REACT. Este infiintata in 1991, in Amsterdam, de catre cele mai multe companii detinatoare de brand-uri si activeaza la ora actuala in toate tarile europene prin lobby, training-uri, propuneri, proiecte etc. Eu sunt coordonatorul regional pentru Romania, Bulgaria si Moldova.
   Eficienta in acest domeniu cred ca vine prin activitatea zilnica, caz cu caz, a fiecarei companii, dar si institutii, si abia apoi pe baza asociatiilor de profil.
 • Va multumesc! (Marţi, 1 iunie 2010, 12:03)

  Gabriel Turcu [hotnews.ro]

  Va multumesc pentru intrebari, sper ca raspunsurile sa va fie utile. O zi buna!
 • protectia consumatorilor (Joi, 5 august 2010, 15:43)

  emilia [anonim]

  Domnule Turcu, imi face placere sa va reintalnesc aici si va expun urmatoarele:
  De ani buni, societatea si nu doar cea romaneasca se confrunta cu problema produselor contrafacute. Indiferent ce cumparam, de unde si la ce pret, in ultimi ani exista riscul sa constatam ca e vorba de un produs contrafacut. Exista nenumarate asociatii implicate in constientizarea acestui fenomen si pe cat posibil in limitarea efectelor sale. Din pacate totul se opreste in momentul in care filiera urmata de aceste produse a fost localizata si vinovatii penalizati corespunzator cu proportia faptei. Consumatorul ramane in continuare expus si singura arma cu care se poate apara este evitarea locurilor de unde se pot cumpara aceste produse. Cunosc faptul ca sunt in derulare proiecte privind protejarea dreptului de proprietate intelectuala dar finalitatea acestora rareori implica consumatorii. Au fost realizate si difuzate cateva spoturi publicitare, rareori si pentru scurta durata. Cum comentati faptul ca nu exista programe de constientizare a consumatorilor privind riscurile la care se expun consumand produse contrafacute sau si mai grav, ce parere aveti despre faptul ca motivul achizitionarii constiente de produse contrafacute se datoreaza nivelului de trai scazut si indirect acest fapt stimuleaza desfasurarea unui astfel de comert?
  Multumesc anticipat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by