Casa printului Cantacuzino din strada Gutenberg 3 a fost distrusa in acest week-end, dupa ce Ministerul Culturii si Patrimoniului National a cerut prefectului Capitalei sa sisteze lucrarile de demolare a imobilului, aflat in procedura de clasare ca monument istoric, informeaza Mediafax. Politia a declansat o ancheta. Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, a atacat in instanta autorizatia de demolare a Casei si a cerut anularea acesteia.

Asociatia pentru memorie identitara "Carpatii" a comunicat, luni, ca atat in noaptea de vineri spre sambata, cat si duminica, indivizi au distrus cu baroasele si alte unelte toate elementele decorative si artistice de pe fatadele cladirii din strada Gutenberg numarul 3, fosta resedinta a printului Gheorghe Cantacuzino-"Granicerul".

O echipa de "demolatori" a lucrat continuu, instaland schele si distrugand elementele decorative ale fatadelor cladirii (frontonul din strada Gutenberg, feroneria de fonta forjata deosebit de valoroasa de la aceeasi intrare, stucaturi, capitelurile coloanelor, ancadramentele ferestrelor etc). Mai mult, demolatorii au sustras valoroasele feronerii, usile din fonta forjata si balustradele scarii de marmura din vestibul - fapte care agraveaza infractiunea de distrugere, cata vreme obiectele apartineau unei cladiri protejate, arata sursa citata.

Potrivit asociatiei, reprezentantii Politiei au incercat sa-i evacueze din incinta imobilului pe distrugatori si, in urma refuzului acestora, precum si in urma insultelor si amenintarilor proferate de unul din ei presedintelui Asociatiei "Carpatii", oamenii legii au procedat la ridicarea cu forta a agresorilor si transportarea lor la Sectia 17 Politie Bucuresti.

In opinia asociatiei, faptele petrecute sunt "agresiuni deliberate asupra unei cladiri cu statut protejat conform Legii 422/18 iulie 2001 a monumentelor istorice, indivizii respectivi sfidand efectiv deciziile unor autoritati oficiale, si aceasta la aproximativ 30 de metri distanta de sediul prefecturii Capitalei".

Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN) a solicitat prefectului Capitalei sa sisteze lucrarile de demolare a Casei General Gheorghe Cantacuzino din strada Gutenberg 3, aflata in procedura de clasare ca monument istoric, dupa ce Primaria Sectorului 5 a autorizat desfiintarea imobilului.

Autorizatia de desfiintare a imobilului de secol XIX in care a trait generalul Gheorghe Zizi Cantacuzino, emisa de Primaria Sectorului 5 pe 22 iunie 2009, face si subiectul unei petitii postate miercuri de Asociatia pentru Memorie Identitara "Carpatii" pe site-ul petitieonline.ro. Asociatia se adreseaza Ministerului Culturii, Primariei si Prefecturii Bucuresti pentru salvarea si conservarea cladirii de patrimoniu, prin clasarea ei ca monument istoric.

Prefectul Capitalei a atacat in instanta autorizatia de demolare a Casei Cantacuzino

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, a atacat vineri in Contencios Administrativ autorizatia de demolare a Casei Cantacuzino de pe strada Gutenberg nr. 3 si a cerut anularea acesteia. Lucrarile de demolare au fost sistate.

Actiunea Prefecturii Capitalei vine dupa ce Ministerul Culturii a instiintat institutia ca respectivul imobil se afla in procedura de clasare. "Conform Legii nr. 422/2001 art. 14 alin. 2, de la data comunicarii catre proprietar a declansarii procedurii de clasare si pana la publicarea ordinului de clasare sau pana la comunicarea neclasarii, dupa caz, dar nu mai mult de 12 luni, bunului imobil in cauza i se aplicã regimul juridic al monumentelor istorice. Astfel ca, demolarea imobilului nu putea continua", ne-a declarat Atanasoaei.

Din momentul in care s-a transmis actiunea Prefecturii catre Instanta, autorizatia de desfiintare a fost suspendata, iar Inspectoratul de Stat in Constructii a sistat lucrarile in cursul zilei de sambata, 29 mai.