“Incercam ca din 2011 sa revenim cu nivelul salariilor la cel de dinaintea taierilor, dar cu un numar ajustat de personal bugetar. Revenirea la vechile salarii este posibila doar daca pana la sfarsitul anului se va reusi reducerea numarului de angajati in toate structurile bugetare, astfel incat reducerile de personal sa fie echivalente cu reducerea salariala. Daca nu vom reusi, s-ar putea ca in 2011 sa operam noi taieri de salarii, de 30% sau chiar de 70%”, a explicat Seitan.

Declaratia lui Seitan a fost pe fondul unei discutii in contradictoriu pe care ministrul a purtat-o cu Liviu Voinea, pe marginea impactului masurilor de austeritate impuse de Guvern.

Efectul scaderii salariilor si pensiilor are un efect cumulat asupra cererii agregate de 1,5%-3% (o contractie economica de 1,5%-3%), ceea ce se traduce printr-o prelungire a recesiunii in 2010. "Scaderea consumului se va repercuta si asupra veniturilor bugetare, economistii care se ocupa de modelare anticipand un efect consistent, manifestat de ponderea de 38% a salariilor bugetarilor in totalul salariilor din economie", se arata intr-un raport al BNS, coordonat de Voinea.

Ministrul Muncii a declarat ca va demara un program de masuri impreuna cu sindicatele, pentru ca disponibilizarile din sistemul bugetar sa fie facute pe criterii profesionale.

In privinta pensiilor, ministrul Muncii a afirmat ca noua lege a pensiilor va fi in vigoare pana la sfarsitul lunii iunie, iar pana la sfarsitul anului Guvernul va publica normele de aplicare astfel incat sa intre in aplicare la 1 ianuarie 2011.