Bugetarii au inceput luni prima zi de greva generala, la care participa functionari publici, profesori si personal medical, in semn de nemultumire fata de masurile de austeritate anuntate de Guvern. Aproximativ 10.000 angajati de la serviciile de ambulanta au intrat in greva pe termen nedeterminat. Acestora li se alatura sindicalisti din politia comunitara, angajati din penitenciare si cei de la vama. Tot luni, pensionarii au anuntat un nou protest in fata sediului Guvernului.

Sindicalistii spun ca peste 100.000 de functionari publici isi vor opri activitatea. Presedintele executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), Romel Neagu, a declarat pentru Mediafax ca sunt judete in care peste 100 de primarii vor opri activitatea luni. Intre ele, judetele Mures, Timis, Constanta, Cluj, Iasi.

Pe toata perioada grevei generale salariatii vor fi prezenti la serviciu, in cadrul programului stabilit la nivelul fiecarei institutii, acestia semnand pentru prezenta, fara a presta in schimb nicio activitate, se arata intr-un comunicat de joi al Federatiei.

Incepand cu 1 iunie, intre orele 12.00 si 14.00, sindicalistii FNSA vor participa la mitinguri de protest la nivelul judetelor, in fata prefecturilor, organizate de catre confederatiile sindicale.

Sindicalistii sunt nemultumiti de reducerea drastica a veniturilor salariatilor din administratia publica locala, precum si de disponibilizarile anuntate de Guvern.

Liderul Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat, pentru Mediafax ca aproximativ 85.000 din cei 105.000 de membri de sindicat vor stopa activitatea luni, in semn de solidaritate cu ceilalti functionari publici.

Si circa 360.000 de profesorii intra de luni in greva generala pe termen nelimitat, chiar in ziua in care 200.000 de elevi sustin proba de limba straina a bacalaureatului. Ministrul Funeriu a declarat ca examenul se va desfasura normal in toate judetele tarii.

In spitale, se va asigura 30% din activitate, respectiva urgentele, dupa ce cadrele medicale din toata tara intra luni in greva de solidaritate.

Alaturi de acestia, 10.000 angajati de la serviciile de ambulanta intra in greva pe termen nedeterminat. Ei sunt sprijiniti de politistii comunitari si angajati de la vama.

Si angajatii din penitenciare intra luni in greva generala. Sindicatele din penitenciare reprezinta aproximativ 11.000 de membri, din cei 12.500 de salariati si va participa la toate actiunile organizate de Confederatiile sindicale impotriva masurilor de austeritate anuntate de Guvern, scrie Agerpres.

Tot luni, pensionarii au anuntat un nou protest in fata sediului Guvernului.