Asociatiile de parinti le cer guvernantilor sa gaseasca rapid solutii pentru a evita inghetarea anului scolar, apreciind ca solutia de deblocare poate veni numai de la Guvern, si le transmit dascalilor ca acum, mai mult ca oricand, copiii au nevoie de un climat de liniste si incredere.

Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamantul Preuniversitar arata, intr-un comunicat citat de Mediafax, ca nu ii condamna pe profesori pentru decizia de a intra in greva, intrucat "este dreptul lor", insa spun ca acestia ar trebui sa se gandeasca si la copii:

"Sloganul «Invatamantul-prioritate nationala», care necesita alocarea a 6% din PIB, s-a transformat in «Profesorii-salveaza Romania». Sigur, suntem afectati si noi, si copiii nostri, si nu putem fi indiferenti de decizia dumneavoastra de a face greva. Nu avem intentia de a va acuza pentru faptul ca apelati la aceasta forma de protest. Este dreptul domniilor voastre. Copiii nostri vor fi afectati de doua ori: bugetul familiei va scadea simtitor si probabil vor fi in mare masura nevoiti sa abandoneze scoala si, pe de alta parte, le este incalcat dreptul la educatie", scriu parintii, in comunicat.

"Aceasta stare tensionata poate avea urmari nefaste care se vor reflecta in rezultatele obtinute de copii, dar si mai tarziu, in comportamentul pe care-l vor avea in societate. Ati muncit alaturi de copiii nostri si sunteti in fata unui moment de bilant in care trebuie sa se vada rezultatele. Acum, mai mult ca oricand, copiii au nevoie de un climat de liniste si incredere", se mai arata in comunicatul Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamantul Preuniversitar.

Ei le cer guvernantilor sa ia masuri urgente pentru a evita inghetarea anului scolar: "Prelungirea acestei situatii, catastrofala pentru copiii nostri, este inacceptabila. Va cerem sa gasiti calea unui dialog real pentru rezolvarea problemelor si sa nu va jucati cu mintea si sufletul lor fraged".

Sindicalistii din educatie au anuntat declansarea grevei generale incepand din 31 mai, data la care ar fi trebuit sa aiba loc proba de competente lingvistice intr-o limba straina din cadrul examenului de bacalaureat.

  • Daniel Funeriu: Bacalaureatul se va desfasura in conditii normale

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ca examenul de bacalaureat se va desfasura in conditii normale din 31 mai, sustinand ca probleme ar fi doar in judetele Suceava, Iasi, Harghita si Dolj, dar crede ca acestea vor fi rezolvate.

In urma cu o zi, ministrul Educatiei declara ca proba de competente lingvistice a bacalaureatului, programata pentru perioada 31 mai - 4 iunie, se va organiza conform graficului stabilit, 77 la suta dintre cadrele didactice anuntand ca vor participa la examen.

  • Si elevii ameninta cu proteste

Funeriu a prezentat, joi, si masurile care se vor lua in centrele in care profesorii nu se vor prezenta la examenul de bacalureat. In astfel de situatii, elevii vor fi arondati la alte centre, iar profesorii vor fi inlocuiti cu altii. Ministrul a apreciat ca elevii vor putea sa sustina examenul de bacalaureat, iar in cazul in care, din diverse motive, nu vor participa la aceste probe, va exista o noua sesiune, pentru care va fi intocmita metodologia.

Elevii au amenintat cu marsuri de protest in 1 iunie in cazul blocarii bacalaureatului, sustinand ca incheierea situatiei scolare si sustinerea examenelor reprezinta un proces firesc al actului educational la care ei au dreptul prin Constitutie.