Deficitul bugetului general consolidat al Statului a atins dupa primele 4 luni din acest an 12,1 miliarde lei, cu aproape 4 miliarde de lei mai mare fata de nivelul de la finele lunii martie, de 8,22 miliarde lei. Numai la Compania Nationala de Autostrazi, cheltuielile au urcat cu circa un miliard de lei.

In privinta veniturilor bugetare, cele mai mari scaderi comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut se observa la capitolul "Alte impozite pe venit, profit si castiguri din Capital" ( minus 35%) , "Impozitul pe comertul exterior si tranzactiile internationale" (minus 16,8 %) Impozitul pe profit (minis 4,5%) , impozitul pe salarii (minus 7,3%).

La capitolul cheltuieli, printre cele mai mari cresteri au fost cele cu dobanzile (22%) si cele cu asistenta sociala (15%) . Daca ar fi sa sintetizam, una dintre explicatiile acestui deficit este aceea ca in timp ce veniturile colectate au scazut, cheltuielile de la buget au urcat, adancind diferenta dintre cei doi indicatori.

Reducerea veniturilor nu trebuie insa sa ne mire- ea este un efect natural al contractiei economice. Scaderea incasarilor din TVA reflecta scaderea consumului, in vreme ce reducerea banilor obtinuti de Stat din impozitul pe profit reprezinta scaderea activitatii companiilor.

Fata de executia bugetara din martie, cresteri consistente ale cheltuielilor s-au observat la Bugetul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (din martie pana in aprilie s-au cheltuit un miliard de lei), la Fondul National de asigurari sociale de sanatate ( aproape 1,5 miliarde de lei), dar si dublarea sumelor cheltuite prin intermediul titlurilor de despagubire ale Agentiei Nationale de Restituire a Proprietatilor.

In total, veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost de 52,6 miliarde lei, cu 1,2 puncte procentuale mai mici fata de realizarile perioadei corespunzatoare din 2009.

Incasarile din accize au scazut cu 71,9 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului precedent desi nivelul de taxare al acestora a crescut de la 1 ianuarie 2010. De asemenea, veniturile nefiscale au crescut cu 652,6 milioane lei.

Veniturile nefiscale sunt reprezentate de dividende, venituri de la regiile publice sau societatile nationale autonome, venituri sub forma taxelor ( metrologie, pentru eliberarea autorizatiilor de transport cu autovehicule in traficul international de marfuri, pentru analizele efectuate de laboratoarele organizate in sistemul protectiei consumatorilor, amenzile si penalitatile aplicate; valorificarea bunurilor confiscate si de altele)

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 64,7 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 3,4 p.p. fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar s-au redus cu 0,7 puncte procentuale, ca procent din PIB.

Cheltuielile de personal sunt inferioare cu 6,1 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar cheltuielile cu bunuri si servicii sunt mai mari cu 6,7 procente fata de aceeasi perioada a anului precedent, din cauza cresterii inregistrate la bugetele locale cu 13,5 procente, cu toate ca la bugetul de stat s-a inregistrat o diminuare a acestor cheltuieli cu 3,5 procente.

Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 14,5 la suta fata de cele din aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare crestere (+111,3 la suta) inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj si la bugetele administratiilor locale (+40,8 la suta).

Cheltuielile cu dobanzile au crescut cu 22,7 la suta in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresterii in termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti.