Bucurestiul este orasul cel mai desfigurat din Romania, a afirmat, joi seara, ministrul Culturii si Patrimoniului National (MCPN), Hunor Kelemen, citat de Agerpres. "Bucurestiul are monumentele pe care le merita. Nici monumentele, nici Bucurestiul, nici cladirile de patrimoniu nu reflecta altceva decat societatea romaneasca", a spus ministrul Culturii, la o dezbatere organizata de Grupul pentru Dialog Social si Revista 22.

Potrivit acestuia, "Bucurestiul este orasul cel mai desfigurat din Romania, vorbind despre orasele importante si cu centre istorice". "Nu sunt bucurestean, dar ceeea ce vad din 1997 pana acum e revoltator, e trist, dar nu reflecta altceva decat ceea ce a dat societatea romaneasca, ceea ce au dat cetatenii Bucurestiului pentru acest oras", a spus ministrul.

Hunor Kelemen a afirmat ca, pentru minister, atat Bucurestiul cat si celelalte orase vor ramane o preocupare "constanta", mentionand insa ca institutia pe care o conduce "are posibilitati destul limitate, cand este vorba de monumentele de for public".

In acest sens, ministrul Culturii a subliniat ca "ar trebui o legislatie mult mai dura, si competente mult mai clar definite pentru Comisia de monumente de for public".

"Exista o comisie nationala care ar trebui sa dea aviz pentru monumentele de for public, pentru monumentele facute de autoritati, de fundatii, de asociatii, pentru ca nu numai autoritatile locale sunt cele care propun un monument, ele tin cont sau nu tin cont, iar daca nu tin, dincolo de o amenda nu se intampla nimic", a spus Hunor Kelemen.

Ministrul a atras atentia ca "in Bucuresti sunt foarte multe monumente de for public care nu aveau aviz, puse in spatiu public si nu ai posibilitatea de a le demola", Hunor Kelemen sustinand ca "acestea ar trebui demolate toate", desi ministerul nu are "posibilitatea legala" de a face acest lucru.

Vorbind despre statuia lui Carol I, realizata de sculptorul Florin Codre, Hunor Kelemen a mentionat ca are "pe masa" doua avize, unul negativ, dat de Comisia de monumente de for public, care respinge proiectul Primariei Generale, si unul favorabil, de la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, care a spus ca se poate amplasa pe vechiul loc acest monument.

"Acum eu ce sa fac. Cui sa dau dreptate?", s-a intrebat ministrul Culturii, mentionand ca juristii nu i-au dat o solutie acceptabila.

Hunor Kelemen a mentionat ca in acest caz, Casa Regala "este usor ofensata de neamplasarea statuii lui Carol I pe locul istoric".

De asemenea, ministrul Culturii a sustinut ca este nevoie de avizul MCPN in ceeea ce priveste zonele protejate, prin Codul Patrimoniului Cultural National, care este in pregatire, ministerul incercand sa introduca sanctiuni, amenzi, inclusiv in ceea ce priveste demolarea acelor monumente care nu au fost amplasate cu avizul Ministerului Culturii.

"Sunt convins ca, in aceasta perioada, retragerea MCPN din aceasta zona (a acordarii avizelor n.r.) ar fi o greseala uriasa", a mai spus Hunor Kelemen, care a subliniat ca "foarte multe monumente au fost salvate pentru ca s-a dat un aviz din partea ministerului".