Premierul crestin-social al Bavariei, Horst Seehofer, se afla intr-o vizita oficiala de doua zile (26-27 mai) in Romania. Seehofer s-a pronuntat ieri la Bucuresti "pentru un parteneriat mai strans intre Germania si Romania, mai ales in domeniile energie, educatie, turism si politica structurala". In discutii se afla proiectul european Strategia Dunarii, ca si schimbul de experienta in administrarea fondurilor structurale europene. La nivel de ministere de Interne, Bavaria si Romania isi vor intensifica cooperarea in combaterea infractionalitatii transfrontaliere.

"Strategia Dunarii se refera la integrarea celor zece tari de pe malul Dunarii intr-un spatiu economic si cultural dunarean. E vorba de intensificarea transportului naval, dar si de promovarea unor activitati culturale specifice acestei zone", spunea Fritz Bläsner, de la L-Bank din Stuttgart. "Baden-Württemberg si-a facut o prioritate din demararea anul viitor a acestui proiect, cu fonduri europene", a mai precizat el, intr-un interviu pentru HotNews.ro, de la finele anului 2009. Vizita actuala a prim-ministrului Seehofer releva faptul ca si landul Bavaria are puternice interese in atragerea de fonduri ale UE, pe linia acestui proiect.

Seehofer este primul premier al Bavariei care viziteaza Romania, din 1999 incoace. Vizita are loc la invitatia premierului Emil Boc. Din delegatia bavareza fac parte ministrul pentru probleme europene al Bavariei, Emilia Müller, si presedintele sasilor transilvaneni din Germania, Dr. Bernd Fabritius. La inceputul anului 2008, Horst Seehofer a avut o reactie negativa la inchiderea fabricii Nokia din Bochum si relocalizarea productiei acesteia in Romania.

Bavaria si Romania isi vor intensifica impreuna lupta impotriva criminalitatii. "Am demarat o serie de proiecte indraznete si cu perspective de succes", a spus, citat de Antenne Bayern, ministrul de interne al Bavariei, Joachim Herrmann (CSU), la intalnirea din 24 mai de la München cu omologul sau roman Vasile Blaga. Stransa cooperare se profileaza mai cu seama in domeniul depistarii de documente falsificate, furturi de masini si manipularea bancomatelor. Herrmann considera aceasta cooperare "indispensabila pentru siguranta Bavariei".

Pentru relatiile romano-bavareze, vorbesc cateva cifre: circa1.350 de firme din Bavaria au relatii economice cu Romania, iar volumul tranzactiilor comerciale s-a ridicat la 2,5 miliarde euro, in 2009. Exista circa 60 de parteneriate la nivel de institute de invatamant superior, 636 de studenti romani erau inregistrati, in semestrul de iarna 2009/2010, la universitatile din Bavaria.

Cooperarea pe linie de cultura si educatie –mai ales in pastrarea limbii si traditiilor germane in Romania- are deja vechime. Colaborare exista in economia agrara, forestiera, ca si pe linie de justitie, afaceri interne si mass-media. Din anul 2000, Bavaria si Romania lucreaza impreuna intr-o comisie guvernamentala, care va fi convocata pentru a 7-a oara la Bucuresti, la inceputul lunii iulie, dupa cum anunta Cancelaria de stat din Bavaria.

Agenda actualei vizite a cuprins intalnirea din dupa-amiaza zilei de 26 mai, a premierului Bavariei Horst Seehofer cu premierul roman Emil Boc, la Palatul Victoria -urmata de o conferinta de presa-, iar apoi cu presedintele Traian Basescu, la Palatul Cotroceni. Cancelaria de stat din Bavaria a mai comunicat si intalnirea din dimineata zilei de 27 mai a lui Seehofer cu presedintele Senatului, Mircea Geoana. Dupa-amiaza, delegatia bavareza s-a deplasat la Sibiu, unde au fost programate intalniri cu primarul Klaus Johannis si presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch.

Delegatia bavareza urmeaza sa se intalneasca cu reprezentanti ai Forumului Democratic al Germanilor din Romania, ai mediului universitar si cu inalti clerici ai Sibiului, fosta capitala europeana in anul 2007. In cadrul festivitatii de la ora 18.00, la propunerea facultatii ortodoxe si a departamentului de teologie evanghelica, prim-ministrului bavarez Seehofer urmeaza sa-i fie acordat titlul de doctor de onoare al Universitatii din Sibiu.