Statul roman urmeaza sa plateasca 8.000 euro lui Stelian Ogica, in urma unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care i-a dat castig de cauza acestuia in procesul intentat Romaniei pentru ca a fost incarcerat pe nedrept, informeaza Agerpres.

In decizia CEDO, judecatorii arata ca lui Ogica i s-a incalcat dreptul la libertate atunci cand a fost inchis, iar statul roman a incalcat articolele 3 si 5 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Potrivit articolului 3 al Conventiei, "nimeni nu poate fi supus torturii sau unui tratament inuman sau degradant", in timp ce articolul 5 stipuleaza ca "toata lumea are dreptul la libertate si siguranta persoanei si nimeni nu va fi privat de libertate exceptand cazurile prevazute de lege".

In actiunea depusa la CEDO, Stelian Ogica a expus conditiile pe care le-a avut in arestul preventiv al Directiei Cercetari Penale intre 31 ianuarie si 27 iunie 2001 si la Penitenciarul Jilava.

Curtea a retinut ca in prima perioada a detentiei, Ogica a fost inchis alaturi de detinuti periculosi intr-o celula neaerisita si neincalzita, a trebuit sa imparta patul cu alti detinuti, iar din cauza conditiilor de igiena precare a ajuns sa faca paduchi. De asemenea, s-a aratat ca Stelian Ogica a fost batut de catre gardienii de la inchisoare.

Documentele medicale depuse la dosar dovedesc ca Ogica a fost internat in Spitalul Penitenciar Jilava, sectia psihiatrie intre 5 si 14 martie 2001, fiind tratat pentru tulburari psihice si pentru echimoze si probleme de medicina interna.

"Curtea reaminteste ca articolul 3 din Conventie prevede ca statul asigura tuturor detinutilor conditiile privind respectarea demnitatii umane, (...) si avand in vedere cerintele practice din inchisoare, integritatea si sanatatea detinutilor sunt asigurate in mod adecvat. (...) In acest caz, Curtea a constatat ca, in conformitate cu afirmatiile solicitantului care a fost inchis la DGPMB si in Penitenciarul Jilava, conditiile din penitenciare au fost caracterizate de supraaglomerare, igiena dezastruoasa si absenta sau insuficienta incalzirii, a ventilatiei si iluminat natural", se mai arata in motivarea CEDO.

In ianuarie 2001, Ogica declara prietenilor si presei ca se afla in posesia unui bilet de loterie castigator, in valoare de aproximativ un milion de dolari.

In saptamana ce a urmat tragerii Loto din 21 ianuarie 2001, el a sustinut ca este posesorul biletului castigator de la Loto 6/49, dar ca acesta i-a fost furat in seara zilei de 23 ianuarie 2001, fiind talharit in scara blocului de doi necunoscuti (un barbat si o femeie). Cu aceasta ocazie, el a fost batut si i s-au furat mai multe bilete loto-prono (60 la numar), printre care si cel castigator la Marele Premiu.

La cateva zile dupa ce Ogica a inceput sa sustina ca biletul castigator i-a fost furat, Loteria Romana a validat drept castigator biletul prezentat de catre subofiterul SPP Constantin Murariu, caruia i-a atribuit castigul. Ogica a sustinut ca l-a recunoscut ca agresor pe ofiterul SPP.

Stelian Ogica a fost arestat in februarie 2001 de catre procurorii bucuresteni, fiind anchetat pentru inselaciune, prin inscenarea jafului a carui victima sustinea ca a fost. A fost eliberat din inchisoare in anul 2003, ca urmare a unei hotarari definitive a Curtii de Apel Bucuresti.

Dupa punerea sa in libertate, Ogica a continuat sa-si sustina nevinovatia, facand plangeri impotriva procurorilor care l-au anchetat si s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.