"Contextul macroeconomic e mult mai dificil decat il inchipuiam si nu vedem motive pentru care peste 3 luni acest context va arata mai bine. Din aceste ratiuni am luat deciziile extrem de costisitoare pe toate planurile. Si uman si politic", a explicat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, intr-o conferinta organizata, joi, la Bucuresti de ziarul „Bursa”, avand ca tema „Finantarea europeana - consultanta directa”. Vladescu s-a referit si la situatia de la Eximbank. "Aud si eu ca Eximbank nu functioneaza sau ca functioneaza foarte lent si ca argumentul ar fi politic sau ar tine de coruptie. La noi in curte nu vine nicio reclamatie despre functionarea Eximbank. Veniti cu plangeri si haideti sa facem un flagrant!", a spus Vladescu.

Intra in text si vezi cum explica ministrul Finantelor necesitatea masurilor de austeritate

In acest moment, a punctat Vladescu, la nivel european lucrurile arata la fel de dificil. "Ma intalnesc cu colegii mei din alte state europene si aceleasi incertitudini le au cu totii. Cifrele statistice ne arata ca aceasta speranta a revenirii economice nu este sustinuta de ceea ce se intampla in realitate", a mai declarat ministrul Finantelor.

Potrivit lui Vladescu, Europa a reactionat mai lent si mai tarziu decat trebuia. "Ma bucur ca Europa este activa, chiar daca mult mai lent decat ar trebui. Nu trebuie sa fim tardiv reactivi cum au fost grecii. In acest context este evident ca Europa are o problema si ca nu isi poate rezolva singura problema. De aici, si Romania are o problema", a mai explicat Vladescu

Ma intalnesc cu colegii mei din alte state europene si aceleasi incertitudini le au cu totii. Cifrele statistice arata ca speranta revenirii economice nu este sustinuta de realitate

Sebastian Vladescu, ministru de Finante

"Fluxurile care au sustinut economia in 2004-2008 au incetat iar bazarea pe resursele interne ne arata ca nu avem cum sa reusim. O resursa pe care o putem atrage sunt fondurile europene. Toti acesti bani care stau sa dea navala in Romania. Romania nu este contributor net la bugetul comunitar. Suntem beneficiari net", a mai spus ministrul Vladescu.

  • Problema cu termenele de evaluare a proiectelor de finantare europeana tine de faptul ca discutam de mii de proiecte. Se pot angaja si entitati externe care sa faca aceste evaluari.  
  • Scheme de garantare exista. Vom majora capitalul Fondului de Garantare si vom institui o schema stricta care sa nu fie considerata ajutor de stat.
  • Oricum, solicitantii vor fi nevoiti sa isi asume si ei un risc minim. Cei care aplica trebuie sa arate ca au si ei ceva capital.
  • In foarte multe discutii se spune ca Eximbank functioneaza foarte lent si ca la mijloc argumentul ar fi politic sau ar tine de coruptie. La noi in curte nu vine nicio reclamatie. Haideti sa organizam un flagrant. Veniti cu plangeri.
  • Am trecut de la faza ca nu avem suficiente proiecte la una in care avem prea multe proiecte.
  • Sunt si cazuri in care dupa 9 luni nu s-au facut evaluari. Cei care sunt in aceasta situatie trebuie sa sesizeze Ministerul Finantelor, pe dl. secretar de stat Bogdan Dragoi

Clasificarea fondurilor alocate de Uniunea Europeana si principalii pasi in accesarea acestora sunt printre subiectele abordate in „Finantarea europeana - consultanta directa”. In cadrul evenimentului mai sunt analizate principalele probleme in accesarea fondurilor europene si solutii pentru rezolvarea lor precum si ofertele bancilor pentru finantari europene, studii de caz si finantari de succes.

La eveniment participa reprezentanti ai conducerilor bancilor care au oferte pentru cofinantarea proiectelor europene, precum si reprezentanti ai autoritatilor in domeniul fondurilor europene. Printre invitati se numara Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, Stefan Ciobanu, presedintele Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din Ministerul Finantelor Publice, Veronica Toncea, director general Fondul de Garantare a Creditului Rural, Radu Gratian Ghetea, presedinte CEC Bank, Ionut Costea, presedinte Eximbank si Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.