Premierul Emil Boc a anuntat, miercuri, ca taierea salariilor si pensiilor se face pe baza articolului 53 din Constitutie privind restrangerea temporara a exercitiului unor drepturi pentru apararea securitatii nationale.

"Invocarea acestui articol este o gaselnita stupida", explica la RFI avocatul Gheorghe Piperea, specialist in drept constitutional.

Potrivit acestuia, exista o decizie recenta a CEDO conform careia criza economica nu poate fi, ca in cazul calamitatilor naturale, un motiv de nerespectare de catre stat a obligatiei de plata, fie si partiala, a salariilor si pensiilor.

"Criza economica nu este dezastru, nu e calamitate naturala. Din pacate, asta este realitate. Este de fapt o chestiune banala, obisnuita in toate tarile Europei. Invocarea articolului 53 este o gaselnita, si nu ma tem deloc sa spun acest lucru, o gaselnita stupida a cuiva care nu se pricepe deloc la drept constitutional. Articolul acesta 53 a fost interpretat foarte restrictiv de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Intr-un caz impotriva uneia din tarile baltice (nr. CEDO) a spus negru pe alb: criza economica nu este deloc un motiv ca statul sa nu isi respecte obligatiile, cum ar fi obligatia de plata a pensiei."

Avocatul Gheorghe Piperea este profesor universitar doctor la Facultatea de Drept Bucuresti.

Articolul 53 din Constitutie prevede ca "exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrâns numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav".