Cadrele didactice intra in greva generala din 31 mai iar in semn de solidaritate se vor alatura protestelor Sanitas si functionarii publici. De asemenea, Metrorex, Ratb si CFR vor intra in greva pe 1 iunie. In plus, in fiecare zi, din 1 iunie pana pe 4, in 10 judete se vor organiza actiuni de protest in fata prefecturilor, a anuntat miercuri Marius Petcu. "Daca iese nenorocita asta de lege, o sa incercam sa o demolam in perioada imediat urmatoare", a spus liderul CNSRL Fratia, referindu-se la proiectul de lege privind asumarea raspunderii Guvernului pentru masurile de austeritate.

In afara proiectului de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare, Executivul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului si asupra unui proiect de lege care vizeaza impunerea principiului contributivitatii in sistemul de pensii, a anuntat primul ministru.

Salariul minim pe economie (de 600 de lei), pensia minima garantata (de 350 de lei) si venitul minim garantat nu vor fi reduse in urma aplicarii masurilor de austeritate convenite de Guvern cu Fondul Monetar International. Anuntul a fost facut, miercuri, de premierul Emil Boc, la finalul sedintei coalitiei de guvernare, ai carei membri s-au intalnit pentru a pune la punct ultimele detalii ale scrisorii de intentie catre FMI. Scrisoarea urmeaza sa fie adoptata in sedinta de miercuri a Executivului, iar Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru masurile de austeritate.

„Doua lucruri sunt certe: in primul rand, trebuie aprobata in Guvern scrisoarea de intentie catre FMI si, dupa aceea, urmeaza asumarea raspunderii pe un proiect de lege, nu pe o Ordonanta de Urgenta”, a spus Boc, precizand ca masurile adoptate de Guvern vor fi prezentate miercuri. „Veti afla graficul pe care Guvernul il va prezenta”, a adaugat premierul, intrebat de jurnalisti care este calendarul asumarii raspunderii de catre Guvern.