Scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International va fi adoptata de Guvern, in sedinta de miercuri, urmand ca Executivul sa-si asume si raspunderea pe un proiect de lege.

Scrisoarea suplimentara de intentie si Memorandumul tehnic de intelegere aferente Angajamentului stand-by dintre Romania si Fondul Monetar International, precum si Memorandumul Suplimentar de intelegere dintre Uniunea Europeana si Romania sunt principalele subiecte ce vor fi dezbatute in sedinta de miercuri a Guvernului, care va incepe de la ora 15.30, informeaza Agerpres.

Executivul a convenit cu reprezentantii Fondului Monetar International o tinta de deficit bugetar pe anul 2010 de 6,8% din Produsul Intern Brut (PIB) si o crestere economica in jur de zero, tinte indeplinite printr-o serie de masuri economice, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea.

Pachetul de masuri de austeritate prevede, printre altele, incepand cu 1 iunie, o reducere a salariilor pentru aparatul bugetar cu 25% si cu 15% a ajutorului de somaj si pensiilor.

Zilele trecute au avut loc, pe de-o parte, o serie de proteste impotriva masurilor sustinute de Guvern, atat la Palatul Victoria, cat si la Palatul Cotroceni, iar pe de alta parte, au avut loc negocieri intre premierul Emil Boc, presedintele Traian Basescu si parlamentarii arcului guvernamental, dar si discutii cu sindicatele.

Functionarii publici au anuntat o greva generala pentru data de 31 mai.

In pofida dialogurilor sociale si a protestelor, presedintele Traian Basescu a anuntat, marti, cu ocazia unei intalniri cu oamenii de afaceri din Italia, ca Romania nu va modifica continutul Scrisorii de Intentie catre Fondul Monetar International.

Ziua de miercuri va incepe la Palatul Victoria cu un miting al parintilor. Parintii vor protesta, incepand cu ora 11.00, in fata Guvernului, nemultumiti de intentia Executivului de a diminua indemnizatiile pentru cresterea copiilor, alocatiilor pentru nou-nascuti si de a elimina trusoul pentru bebelusi.