Marinarul roman imbarcat pe nava Rim care a fost capturata de piratii somalezi, in Oceanul Indian, la data de 2 februarie, si-a anuntat prietena, prin telefon, ca piratii l-au amenintat ca-l vor ucide marti daca nu vor primi suma de 400.000 de dolari, scrie Mediafax.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor si reprezentantul Federatiei Internationale a Transportatorilor in Romania, Adrian Mihalcioiu, a declarat pentru sursa citata ca a fost contactat, luni, de catre prietena marinarului, care i-a spus ca barbatul va fi ucis daca piratii nu vor primi rascumpararea ceruta.

"A primit un telefon de la el si i-a transmis ca daca piratii nu vor primi 400.000 de dolari pana marti dimineata ii executa pe el si pe comandant, iar apoi vor scufunda nava cu ceilalti marinari la bord", a afirmat Adrian Mihalcioiu. El a mai precizat ca firma libiana, proprietara navei, ar fi strans suma de 300.000 de dolari, dar nu ar fi gasit modalitatea prin care acesti bani sa ajunga in mainile piratilor.

O situatie similara s-a inregistrat la sfarstirul lunii februarie, cand prietena marinarului roman declarase ca acesta se afla in pericol si solicitase interventia urgenta a autoritatilor romane. Ea afirma atunci ca a primit un telefon de la prietenul ei, care ii spusese ca piratii ameninta ca vor incepe sa ucida marinarii luati ostatici daca nu vor primi banii pe care ii cer pentru eliberarea navei.

Proprietate a companiei libiene White Sea Shipping, cargoul MV Rim plecase din Romania si nu si-a anuntat ruta la autoritatile care supravegheaza traficul in Oceanul Indian.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihalcioiu, a declarat ca nava nu are asigurare si era dusa la dezmembrat. Cargoul libian Rim, sub pavilion nord-coreean, a fost capturat in nord-vestul Golfului Aden, la 2 februarie 2010. El s-a indreptat mai intai catre coasta somaleza a Golfului Aden, langa LasKorey, unde s-a intalnit cu forte din Puntland, existand schimburi de focuri intre acestea si pirati. Apoi, vasul s-a deplasat pe langa Cornul Africii, spre Garacad, in Oceanul Indian. La mijlocul lui februarie, Rim naviga intre Garacad si Kulub.

Echipajul navei Rim este format din zece marinari, unul roman, iar ceilalti sirieni.