Rusia este nemultumita de comentariile autoritatilor de la Chisinau pe marginea declaratiei semnate de presedintele ucrainean, Victor Ianukovici si presedintele rus, Dmitri Medvedev privind rezolvarea conflictului transnistrean.

Potrivit unui comunicat al ministerului rus de externe, citat de Jurnalul de Chisinau, autoritatile de la Moscova considera ca Republica Moldova a avut din start o atitudine sceptica fata de declaratia semnata la Kiev.

Autoritatile moldovenesti, probabil, s-au programat din timp pentru o interpretare sceptica a semnalului de la Kiev, manifestandu-si deschis indoielile fata de impactul politic si juridic asupra solutionarii conflictului”, se arata in declaratie.

Oficialii rusi, la randul lor, s-au aratat sceptici fata de adevaratele intentii ale autoritatilor moldovenesti in ceea ce priveste rezolvarea conflictului transnistrean. „Nu am vrea sa credem ca dupa apelurile stringente de a se ajunge la o intelegere imediata se ascunde intentia de presiune asupra oponentului, in schimbul unei intelegeri de la egal la egal”, se arata in declaratia Ministerului de Externe.

„Federatia Rusa pune bazele medierii sale in ce priveste solutionarea problemei si suntem interesati in restabilirea integritatii teritoriale a Republicii Moldova si in consolidarea suveranitatii si neutralitatii constitutionale a acesteia”, mentioneaza autoritatile Ministerului rus de Externe.

La 18 mai, premierul Vlad Filat a facut publica pozitia guvernului de la Chisinau privind declaratia semnata de Medvedev si Ianukovici privind rezolvarea conflictului transnistrean. "Guvernul Republicii Moldova saluta implicarea tot mai activa a actorilor internationali in procesul de reglementare transnistreana, dar insista pentru retragerea armatei ruse de pe teritoriul Transnistriei" se arata in declaratia premierului Vlad Filat.

Conflictul transnistrean a devenit un subiect fierbinte in contextul vizitei presedintelui rus Dmitri Medvedev la Kiev. Cei doi presedinti sustin un statut special al Transnistriei si recunosc rolul "important si stabilizator" al trupelor ruse. UE a cerut o reluare a negocierilor in formatul 5+2, iar un editorialist al Washington Post vorbeste despre o abandonare a vecinilor Rusiei in sfera sa de influenta. In acelasi timp, Filat vrea inlocuirea trupelor ruse cu o misiune civila internationala si spera in sprijinul Europei.

Medvedev si Ianukovici au vorbit la Kiev despre solutionarea problemei transnistrene. Sunt doua parti importante in formatul 5+2, care are ca parti la negociere pe Moldova, Ucraina, Rusia, Transnistria si OSCE, cu SUA si UE observatori.