Membrii minoritatilor sexuale din Romania au participat, sambata 22 mai, la marsul diversitatii.

Homosexuali, lesbiene, trangenderi, travestiti sau simpli militanti pentru diversitate au petrecut doua ore la Gayfest 2010.

Printre ei si Diane Fisher, mama lesbiana si preot, care spune ca Dumezeu ii iubeste pe toti oamenii indiferent de orientare sexuala.

La GayFest 2010 s-a vorbit si despre criza financiara despre care Diane Fisher spune ca intareste discriminarea impotriva minoritatilor sexuale.

Putin peste 200 de reprezentanti ai diferitelor minoritati homosexuale au cantat si au dansat la marsul diversitatii din Bucuresti. Nelipsite de la mars au fost aparitiile exotice ale travestitilor care, pe langa balonase si steaguri in culorile curcubeului, au colorat scena. GayFest-ul romanesc a primit si sprijinul celor mai importante ambasade, cea mai puternica prezenta fiind cea a ambasadei Marii Britanii.

Marsul Diversitatii a avut acelasi traseu ca anul trecut, Bulevardul Unirii- Piata Constitutiei. Parada a fost privita de pe margine de zeci de bucuresteni, unii dintre ei nefiind de acord cu manifestarea. "Parada asta desfranata o vad si copiii mei, trebuie sa le explic ce se intampla. Nu e normal ca pentru cateva zeci de oameni sa ne facem de rusine o tara intreaga. Si uitati ce risipa, au blocat un bulevard intreg si sute de jandarmi care sunt platiti din banii publici", s-a plans un bucurestean care a privit parada din spatele gardurilor de protectie.

Criza si minoritatile sexuale

Lipsa banilor si criza financiara a reprezentat o tema importanta a GayFest. "Am fost abordat zilele trecute de un grup de oameni, intr-un local. Pe lânga insulte, mi-au adresat si intrebarea: cum sa va arda de parade cand tara e in criza? Intrebarea poate parea legitima insa tocmai pe timp de criza drepturile civile sunt cel mai adesea amenintate. Si mai ales drepturile civile ale minoritatilor marginale", a declarat presedintele asociatiei ACCEPT, Florin Buhuceanu.

Despre drepturile minoritatilor au vorbit si ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, si europarlamentarul Michael Cashman. "Sunt mandru ca sunt gay si sunt mândru ca si voi aveti curajul sa va exprimati liber", le-a spus europarlamentarul colegilor sai de parada.

Gay, lesbi sau transgender dupa chipul si asemanarea Lui. Diane Fisher este o prezenta obisnuita la GayFest in Romania. Diane este episcop al bisericii Metropolitan Community Churches si se recomanda ca mama si lesbiana. Spune ca in ultimii ani in Romania mentalitatile s-au schimbat dar ca in general criza financiara are efecte negative asupra minoritatilor sexuale. "Este mult mai greu pentru minoritatile sexuale. O duc mult mai greu acum. Cand economia merge rau iti doresti ca altcuiva sa ii mearga mai rau. Cei marginalizati sufera mai mult in aceasta perioada. Dar cred ca trebuie sa fim uniti orice ar fi. In Romania lucrurile au evoluat de cand am venit prima data aici. Sigur ca lucrurile pot evolua", a declarat episcopul Diane Fisher.

In alocutiunea ei catre adunarea GayFest, episcopul Diane a vorbit si de cum vede Dumnezeu minoritatile. "Uneori biserica spune ca nu suntem iubiti. Eu am venit sa va spun ca Dumnezeu va iubeste exact pentru ceea ce sunteti. Toti am fost creati dupa chipul si asemanarea lui, nu numai unii", a explicat episcopul Diane Fisher.

HotNews.ro a vorbit si cu alti tineri prezenti la parada despre discriminarea minoritatilor sexuale pe timp de criza financiara. Iata ce ne-au spus acestia.

  • "In Romania discriminarea e omniprezenta. Nu numai homosexualii sunt discriminati, sunt discriminati si tiganii si alte minoritati. Noi de asta am venit pentru ca nu mai vrem discriminare. Cred ca in ultima vreme lumea s-a mai calmat dar mai exista acea mentalitate invechita. Cred ca e ceva in gena noastra", Adelina.
  • "In timpuri care incearca unele popoare, lumea tinde sa fie mai putin toleranta. Este posibil sa fie putin mai rau pentru comunitate. De asta am venit aici sa facem ceva. Eu sustin in general drepturile omului", Alex.
  • Parada de anul acesta a fost urmarita si de un grup de jurnalisti straini. Printre acestia si o jurnalista de la cafebabel.com. "Eu sunt britanica si locuiesc in Paris si pentru mine e foarte normal sa vad o astfel de parada dar nu ma asteptam sa se intample in Bucuresti. Exista un antecedent in Romania dar nu cred ca e asa de grav ca in Lituania. Acolo e o situatie mult mai delicata si mai mediatizata. Nu stiu insa cum este perceputa comunitatea minoritatilor sexuale in Bucuresti dar am sa imi dau seama dupa aceasta parada", ne-a povestit jurnalista.

In parcul Izvor cateva zeci de persoane priveau petrecerea de pe bulevard. Un barbat, care si-a arogat calitati de adevarat macho, si-a exprimat si regretul fata de tinerele participante la GayFest. "Mie imi pare rau de fetele astea, lesbiene. Daca ma cunosteau in tinerete isi schimbau orientarea", a declarat barbatul in fata camerelor.

Vezi si imagini de la GayFest 2009

<>

  • Cea de-a saptea editie a GayFest, organizata de Asociatia Accept, s-a desfasurat pe parcursul a sase zile, in perioada 17 - 22 mai si a mai cuprins o expozitie foto despre istoria persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) din Statele Unite ale Americii (SUA), Marea Britanie si Germania, filme de scurt metraj, cele mai vechi filme gay, ateliere, concerte, petreceri, o piesa de teatru.
  •  Editia din acest an a festivalului a marcat si Ziua Internationala de Lupta Impotriva Homofobiei si Transfobiei, celebrata in fiecare an in 17 mai. Sarbatoarea aminteste ziua in care homosexualitatea nu a mai fost considerata boala, fiind scoasa din Clasificarea Statistica Internationala a Bolilor si Problemelor Legate de Sanatate realizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Parada s-a incheiat fara incidente grave. La final, langa perimetrul delimitat de fortele de ordine pentru GayFest un copil de 10 ani impartea manifeste impotriva homosexualilor care contineau urmatoarele cuvinte: Pastrati distanta! Aveti HIV, voi homosexuali ratati! Vine, vine repede judecata!