Un microbuz cu cersetori care se indrepta spre Franta a fost oprit din drum de procurorii din Braila. In masina se aflau 20 de persoane cu diverse handicapuri ce fusesera racolate pentru a fi exploatate prin cersetorie in statele Uniunii Europene, in special in Franta. Calatorii nu aveau bani la ei si erau insotiti de un membru al retelei, care actiona in Braila de mai multe luni.

Activitatea de baza a gruparii a fost descoperita de politistii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Braila, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Braila, ce au gasit si alte persoane ce au fost sau urmau sa fie traficate.

Autovehiculul, marca „Mercedes”, cu numar de Prahova, a fost interceptat de anchetatori luna trecuta, la iesirea din municipiul Braila. Soferul le-a spus politistilor ca nu stia pe cine transporta si nici destinatia finala a calatorilor, explicand ca treaba lui se termina la Ploiesti, acolo unde acestia se urcau in autocar. Cele 20 de persoane ce urma sa ajunga in Franta, cu handicap fizic si psihic, erau insotite de braileanul Catalin Plescan. In urma investigatiilor, ofiţerii au stabilit ca acesta, incepand cu anul 2009, impreuna cu parintii sai a racolat mai multe persoane pe care le-a cazat si le-a dus apoi in Franta, cu acelasi scop.

In aceeasi zi, politistii au efectuat si perchezitii domiciliare in locuintele celor trei, unde au mai identificat trei persoane care urmau sa ajunga tot in Franta. Ulterior, procurorii i-au retinut pe Catalin Plescan si pe mama sa pentru 24 de ore. Acestia sint acuzati de constituire in grup infractional organizat si trafic de persoane in forma continuata. A doua zi, acestia au fost prezentati Tribunalului Braila, care a dispus arestarea preventiva pentru primele 29 de zile.

Joi, 21 mai, a fost arestat preventiv si Romeo Ilie Plescan (28 de ani), iar impotriva unei tinere in varsta de 19 ani s-a dispus obligativitatea de a nu parasi localitatea de domiciliu timp de 30 de zile. Anchetatorii spun ca femeia este sotia unui alt membru al retelei, ce este acum in Franta impreuna cu Constantin Plescan si alti doi braileni acuzati de aceleasi infractiuni. Pentru acestia au fost declansate procedurile legale de obtinere a mandatelor europene de arestare in lipsa.

Vezi imagini DIICOT: