Presedintele Traian Basescu retrage decoratia acordata fostului ministru comunist de Interne George Homostean. "Presedintele Romaniei, Traian Basescu, regreta situatia creata de decorarea, pe baza unor documente neconforme cu realitatea provenite de la alte institutii, a domnului George Ioan Homostean. Presedintele Romaniei a semnat astazi, 21 mai a.c., decretul de retragere a ordinului acordat domnului George Ioan Homostean", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Potrivit sursei citate, propunerea de decorare a fostului ministru comunist de Interne s-a facut la propunerea Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, care a precizat ca respectiva persoana nu a suferit condamnari potrivit dreptului comun, arata Administratia Prezidentiala, care precizeaza ca nu detine dosarele persoanelor propuse spre decorare.

"Verificarile derulate in cursul zilei de vineri de catre Administratia Prezidentiala au aratat ca Homostean Ioan George a fost condamnat la 14 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi. Ulterior, in conformitate cu Decretul 11/1988, pedeapsa i-a fost redusa cu jumatate, urmand a executa 7 ani de inchisoare si 5 ani interzicerea unor drepturi".

George Homostean a fost arestat la data de 26 ianuarie 1993 si eliberat la data de 15 aprilie 1994, prin amnistiere, conform Decretului 11/1988, care prevedea la art. 2, ca ”se reduc cu jumatate pedepsele cu inchisoarea mai mari de 10 ani aplicate de instanta de judecata”, arata sursa citata.

Ulterior, prin decretul prezidential 952 din 27 noiembrie 2002 semnat de Ion Iliescu, la propunerea Ministerului Justitiei, a fost gratiat, restul de pedeapsa ramas neexecutat.

UPDATE

In fisa de cadre de la Ministerul de Interne nu se mentioneaza doua lucruri despre cariera lui George Homostean: ca a fost ministru de Interne si ca a fost ambasador in Cehia, au declarat, pentru HotNews.ro, surse din minister.

Cotidianul.ro a anuntat joi ca Traian Basescu l-a decorat cu ordinul Virtutea Militara in grad de cavaler pe George Homostean, ministrul de Interne al lui Nicolae Ceausescu, condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru coordonarea asasinarii unor protestestari anticomunisti in operatiunea "Autobuzul". Numele lui Homostean este mentionat si in raportul Comisiei „Tismaneanu" privind condamnarea comunismului, fostul ministru fiind acuzat ca a fost implicat in uciderea in bataie, in beciurile Securitatii, a disidentului Gheorge Ursu.

Potrivit informatiilor HotNews.ro. Homostean a fost degradat dupa Revolutie, aceasta fiind explicatia pentru faptul ca el apare in decretul de decorare drept sublocotenent in retragere.