Noua lege a Educatiei a trecut de Camera Deputatilor

Cum sunt obligati elevii sa studieze religia in scoli: Poti sa refuzi, dar n-ai alternativa

de Luminita Parvu     HotNews.ro
Vineri, 21 mai 2010, 11:20 Actualitate | Esenţial


Lectia de religie
Foto: AGERPRES
Legea educatiei a trecut de Camera Deputatilor si merge la Senat intr-o forma care impune, pe o cale ocolita, studiul religiei in scoli. Deputatii au votat in plen varianta Ministerului Educatiei, potrivit careia religia este domeniu disciplinar de studiu, parte a trunchiului comun. Apoi, au eliminat un alineat, care le ofera o alternativa elevilor care nu doresc sa frecventeze orele de religie. Alfel spus, elevii sau parintii lor pot opta sa nu studieze religia, dar n-au de ales. Daca ora de religie va fi plasata intre alte ore, ce va face un elev de clasa primara, de pilda? Va sta o ora pe holuri? Alineatul care prevedea ore alternative de istoria religiilor, culturii si artelor sau alte cursuri in locul orelor de religie a fost eliminat complet, la presiunile BOR.

Reamintim ca si in Legea actuala a Invatamintului (Legea 84/1995) religia este o disciplina care face parte din trunchiul comun. Mai multi profesori au declarat pentru HotNews.ro ca, de obicei, copiii merg la biblioteca sau in laboratoarele de informatica, dar exista si multe cazuri in care acestia parasesc incinta scolii sau a liceului.

Un motiv pentru acceptarea tacita a situatiei este faptul ca, de obicei, toti elevii primesc note mari la religie, ceea ce se traduce in cresterea mediei cu care intra la Bacalaureat.
 • Esti de acord ca orele de religie sa fie considerate prin lege parte a trunchiului comun si sa fie predata din clasa I pana in clasa a XII? Cum comentezi faptul ca au fost eliminate orele alternative: istoria religiilor, istoria culturii si artelor etc?
In textul initial al proiectului de lege promovat de Guvern, articolul 17 prevedea urmatoarele:
 • (1) Planurile-cadru pentru invatamantul primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca domeniu disciplinar de studiu, partea trunchiului comun. Copiilor apartinand cultelor recunoscute, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
 • (2) La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara acest domeniu disciplinar de studiu.
 • (3) La cerere, in locul orei de religie, elevii pot urma cursuri de istoria religiilor, istoria culturii si artelor sau alte cursuri utile in formarea comportamentului etic, social sau comunitar
Deputatii din Comisia de invatamant au decis, la solicitarea BOR, eliminarea din proiectul legii Educatiei elaborat de Guvern a prevederii care dadea posibilitatea elevilor ca, la cerere, sa poata urma alte cursuri in locul celui de religie.

Astfel, deputatii PSD si PNL au amendat, in comisia de invatamant, articolul 17 si au stabilit la alineatul 1 ca religia este o disciplina scolara in invatamantul primar, giminazial, liceal si profesional si au eliminat sintagma "parte a trunchiului comun".  Nu e clar de ce Ministerul Educatiei a introdus principiul potrivit caruia religia devine materie aproape obligatorie, avand posibilitatea totusi de a refuza, si nu principiul potrivit caruia religia sa fie materie optionala.

Deputatii au eliminat, tot in comisie, alineatul al 3-lea care stipula ca, "la cerere, in locul orei de religie, elevii pot urma cursuri de istoria religiilor, istoria culturii si artelor sau alte cursuri utile in formarea comportamentului etic, social sau comunitar".

Cu alte cuvinte elevului i se da dreptul sa nu frecventeze ora de religie cu acordul parintelui, dar nu are nici o alta alternativa de a opta pentru o alta materie. Parlamementarii au motivat la vremea respectiva ca fiecare scoala va avea autonomie sa decida cursurile optionale. Modificarile efectuate de deputatii din comisie au fost adoptate cu 28 de "voturi pentru" (PSD, PNL, PDL si Minoritati) si trei impotriva (PDL).
 • Teodor Spanu, deputat PDL: "Optez pentru mentinerea alineatului 3 pentru ca ofera o alternativa coerenta celor care nu doresc sa studieze religia". 
 • Daniel Funeriu, ministrul Educatiei: "O lege organizeaza, nu impune o credinta, nu atenteaza la vreo libertate. Constitutia ne spune clar ce avem de facut, dar decizia e a fiecaruia dintre dvs, e o decizie individuala, asupra careia nu intervin. S-au ridicat argumente de natura organizatorica, e limpede ca aceasta masura poate sa ridice, prin ambiguitatea formularii, niste probleme reale, si prin dificultatile legate de organizare. Pozitia Ministerului e ca se poate reveni la varianta initiala propusa de minister".
In final, democrat liberalii prezenti la comsia de invatamant au cazut de acord cu eliminarea amendamentului motivand ca lasa la atitudinea fiecarei scoli sa decida ce materii vor studia elevii. Pe principiul intocmirii curiculumului scolar care este stabilit in proportie de 75% de lege si 25% de catre scoli, elevii pot face simultan, la alegere materia religie si materia optionala gen istoria artelor.

"Dupa spiritul acestei legi, unul din pilonii de baza ai invatamantului este descentralizarea, deci putem sa lasam ca scoala sa decida ce vor face elevii. Noi sustinem eliminarea textului", a explicat deputatul PDL Donita Chircu.

Patriarhul Daniel a solicitat printr-o scrisoare trimisa presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, eliminarea alineatului 3 din articolul 17 motivand ca "scade importanta orei de religie intre celelalte discipline scolare si poate genera forme de abuz, oferind directorilor unitatilor scolare posibilitatea de a completa norma didactica acolo unde este cazul, prin retragerea elevilor de la ora de religie".

Proiectul legii educatiei ajuns in plenul Camerei Deputatilor a suferit noi modificari. Dupa ce la comisie s-a eliminat alineatul 3, dar deputatii au lasat la atitudinea scoliilor sa introduca materiile optionale in locul religiei, in plen s-a scos si ultima sansa a elevului de a nu fi obligat sa studieze religia.

In plen, deputatii au introdus la loc prevederea potrivit careia religia este o disciplina "parte a trunchiului comun", sintagma eliminata in comisia de specialitate. Sintagma respectiva transforma practic religia in materie obligatorie, mai ales ca din lege a disparut alineatul care prevederea cursuri alternative. Varianta finala a articolului adoptat de Camera Deputatilor.

Art. 17
 • (1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun.
 • (2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit, pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.
 • (3) Disciplina Religie poate fi predata numai de personalul didactic calificat conform prevederilor prezentei legi si abilitat in baza protocoalelor incheiate intre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si cultele religioase recunoscute oficial de stat.

Religia in sistemul educational din alte tari

Libertatea religioasa si libertatea educatiei reprezinta doua principii fundamentale ale Conventiei Europene pentru Protectia Drepturilor Omului. Conform articolului 9 fiecare cetatean are dreptul la libertatea gandirii, constiintei si a religiei. Tot aici se mentioneaza dreptul parintilor de a le oferi copiilor o educatie conforma cu valorile lor religioase. In 2007, ministrii europeni ai educatiei au declarat ca indiferent de sistemul de educatie religioasa prezent intr-o anumita tara, copiii trebuie informati cu privire la diversitatea religioasa si de idei, ca parte a educatiei interculturale.

In Marea Britanie toate scolile au o disciplina obligatorie, care familiarizeaza elevii cu cele mai importante religii din lume. O atentie speciala se acorda crestinismului si tolerantei fata de reprezentantii altor confesiuni insa, parintii pe baza unei cereri scrise isi pot scuti copiii de cursurile cu caracter religios.

In Franta in 1905, a fost votata legea despre separarea bisericii de stat, care interzice guvernului sa recunoasca sau sa finanteze vreo religie, fiind exclusa din locurile publice inclusiv in scoli.  Dupa 2002 in urma unor rapoarte care aratau cresterea intolerantei elevilor la alte religii, bazata pe necunoastere, curriculum-ul scolar a inceput sa cuprinda si ,,date religioase”.

In Spania,  Biserica Catolica este responsabila de predarea religiei catolice in scolile de stat, unde de altfel sunt predate si alte religii in functie de cererile de la elevi. Este vorba despre religiile protestante, iudaice si musulmane.

In Germania situatia difera de la land la land, religia, in general catolica sau protestanta este parte a programei scolare, dar exista optiuni alternative ca de exemplu etica, sau abordari non-confesionale.

In Austria, educatia religioasa este finantata de stat, organizarea ei fiind responsabilitatea diferitelor biserici implicate.

In Suedia educatia religioasa este parte a programei de studiu, dar este non-confesionala si obiectiva. Pe acest palier se inscriu Finlanda si Danemarca care au o educatie religioasa optionala.

In Rusia elevii si parintii pot opta pentru unul din cele trei cursuri: istoria si bazele culturii uneia dintre cele patru religii traditionale din Rusia (crestinismul, islamul, budismul sau iudaismul); istoria si bazele culturii principalelor religii din lume sau bazele eticii laice.

In Letonia, Polonia, Slovacia si Lituania educatia religioasa este optionala existand alternativa de materii in functie de solicitari. .

In Grecia, dupa 2008 predarea religiei ortodoxe a devenit facultativa. Parintii pot depune pentru copii o cerere de neparticipare la orele de religie. La fel in Bulgaria si Cipru predarea religiei ortodoxe este parte din programa, existand posibilitatea nefrecventarii orelor daca parintii elevilor solicita acest lucru.

In Italia, educatia religioasa catolica este optionala si oferita de scoli. Nu exista materii alternative pe care sa le poata alege elevii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6971 vizualizari

 • +28 (36 voturi)    
  ...la presiunea BoR? (Vineri, 21 mai 2010, 13:59)

  Demigod [utilizator]

  Adica BoR ne conduce statul? El da legi?
  Nu stiam ca traiesc intr-o teocratie.
  • -14 (16 voturi)    
   religia... (Vineri, 21 mai 2010, 15:46)

   bogdanneaga [anonim] i-a raspuns lui Demigod

   da in democratie adica demos cratos ti se pare ca traim? tu nu vezi ca in stada strigam una si sus se auda pe dos?
   • +9 (11 voturi)    
    Am noutati vechi pentru tine! (Vineri, 21 mai 2010, 16:10)

    Cavalerul cruciat [anonim] i-a raspuns lui bogdanneaga

    Într-o democraţie, puterea demosului nu se exercită în stradă, cu urlete, ci în cabina de vot, cu instrumentul acela fioros de care se tem toţi politicienii ca de muma pădurii, ăla de-i zice ştampilă. Mai gândeşte-te.
    • -6 (6 voturi)    
     acelasi (Vineri, 21 mai 2010, 16:02)

     bogdanneaga [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul cruciat

     nici eu nu am scris cum trebuie si ce trebuie da nici tu....si chiar imi place ce ai scris mai jos da ...dar daca tu asa crezi...
   • +7 (7 voturi)    
    cand ai fost tu in strada (Vineri, 21 mai 2010, 16:24)

    un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui bogdanneaga

    ai fost departe de majoritate! aprox 20mii de pomanagii si profitori ( sindicalisti ) restu erau la munca. deci da...majoritatea a decis!
    • -1 (3 voturi)    
     acelasi (Vineri, 21 mai 2010, 16:06)

     bogdanneaga [anonim] i-a raspuns lui un oarecare

     eu nu am fost in strada ci am fost la munca si nu sunt bugetar si chiar nu te contrazic da d c sari asa tare pe mine? ideea e ca acum deciziile sus nu sunt luate chiar democratic da oricum cred ca ne-am cam dus de la articolul hotnews care e despre...
 • +31 (47 voturi)    
  Pace voua (Vineri, 21 mai 2010, 14:01)

  Sfantu Petru [anonim]

  Ar trebui studiat cum au popii asa multi bani si nu platesc impozite si povestile miliardarului Isus din Nazaret care din dulgher a ajuns magnat.
  • +21 (25 voturi)    
   ar trebui studiata educatia sexuala (Vineri, 21 mai 2010, 14:37)

   Parinte de copil [anonim] i-a raspuns lui Sfantu Petru

   Ar trebui introdusa obligatoriu educatia sexuala, facuta cu specialisti in sexologie si psihologi.
   Copii isi incep viata sexuala avand o bruma de cunostinte luate de pe net si de la tv. Ei nu sunt pe deplin constienti de protectia impotriva bolilor si a sarcinilor nedorite. De cele mai multe ori au idei deformate asupra sexului si asa raman multi ani, pana cand ajung sa aiba o viata sexuala normala in cuplu. In toate tarile civilizate elevii primesc cunostinte despre viata sexuala, si drept urmare stiu sa se protejeze iar rata avorturilor e mai mica decat la noi.
   • -12 (28 voturi)    
    Oare? (Vineri, 21 mai 2010, 15:11)

    Popescu [anonim] i-a raspuns lui Parinte de copil

    Stimate Domn,
    Permiteti-mi sa va contrazic....Marea Britanie daca nu ma insel, este pe primul loc in UE ca rata a avorturilor, printre tinerele fete, care de la 13 ani raman insarcinate...dar de ce oare????
    Fiindca acolo chiar se face Educatie sexuala in scoli.
    Deci eu chiar doresc sa se mentina orele de religie si de bun simt, in scoli...Am cam uitat de Dumnezeu..
    • +6 (12 voturi)    
     rata avorturilor. (Vineri, 21 mai 2010, 15:36)

     Protopopescu [anonim] i-a raspuns lui Popescu

     Ia vino tu si cu o sursa concreta, ca sa te credem in ce afirmi, ca asa pot sa spun si eu ca Geoana este Nostradamus sau Becali , Dumnezeu. S-ar putea sa descoperi ca , de fapt, Romania este printre primele in astfel de clasamente!
    • -1 (15 voturi)    
     Ştiu eu, ştiu eu!!! (Vineri, 21 mai 2010, 16:14)

     Cavalerul cruciat [anonim] i-a raspuns lui Popescu

     Da, e adevărat ce spune Popescu, sunt disperaţi britanicii, se plimbă HPV-ul printre adolescente de 15 ani în proporţie de 75%! Dar asta, prieteni, e pentru că deşi au băgat orele de educaţie sexuală, le-au scos pe alea de educaţie morală, de-i spune religie şi ruşinică, şi ce-au priceput fetiţele din asta? Că e liber la aia mică, că nu există nici un Dumnezeu şi că porcii de popi sunt nişte poponari care le, scuzaţi, "îndoctrinează"! Şi uite aşa a trebuit în Sharm el Sheik să mă baricadez în camera din resort din cauza unor britanice rupte de bete care urlau după "aia mică"...ce să faci, prea educate sexual şi prea fără ruşinică.
     • -5 (7 voturi)    
      Corect (Sâmbătă, 22 mai 2010, 10:58)

      Razvan007 [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul cruciat

      100% de acord: educatie sexuala fara invataturi religioase duce la o lipsa de moralitate (lucru tolerat de multi), dar si la raspandirea bolilor cu transmisie sexuala (lucru tolerat de mai putini).

      Ma mir ca ai -20 la comentarii pana acum deoarece ai sugerat ca religia are o influenta benefica.
    • +2 (10 voturi)    
     @Popescu (Vineri, 21 mai 2010, 22:29)

     andres [anonim] i-a raspuns lui Popescu

     Stimate Domn,
     Permiteti-mi sa va contrazic.... eu cred ca Romania este o tara religioasa si rata avorturilor pe femeie cred ca este fruntasa in Europa, si probabil si la alte capitole urate, la fel si in Rusia. In plus, privita la rece si cu putina cultura, religia este ceva fals, nu se sustine cu argumente, daca la dv suna un cetatean la usa si va spune ca Obama sau tribunalul, va trimite un mesaj verbal, il credeti? categoric nu. Pai, religiile sunt mult mai absurde: un stimat domn, pe care nimeni nu l-a vazut, cu 5-6 secole inaintea lui Burebista sustine ca divinitatea i-a trimis un mesaj,nu verbal, ci printr-un vis, nu suntem sigur ca a existat acel domn, ca mesajul lui nu a fost distorsionat in timp . Dv. sustineti ca trebuie sa credem un vecin care ne spune la coada la magazin ca intr-un vis a vb. cu Sf. Petru? o forma foarte ciudata si putin sigura de comunicare, nu?
    • +1 (5 voturi)    
     si ce....? (Sâmbătă, 22 mai 2010, 11:51)

     andrei [anonim] i-a raspuns lui Popescu

     Daca tu vrei ore de religie sa le urmeze copiii tai, eu unul sunt ateu si nu as vrea ca si copii mei sa fie prostiti sa creada in ceva aberant si inexistent ca dumnezeu...
   • -3 (9 voturi)    
    Daaaaa..... (Vineri, 21 mai 2010, 19:01)

    sexistu [anonim] i-a raspuns lui Parinte de copil

    Sunt de acord cu orele de educatie sexuala. Propun ca la o ora de teorie sa fie macar una de practica. Si mai propun ca aceste ore sa fie incluse si in programele de educatie pentru adulti....alea cu fonduri UE... daca sa nu se poate iar daca nu ne descurcam fara fonduri dar musai sa fie cu practica multa de laborator pt. ca este nevoie. La partea de practica de laborator propun sa se experimenteze toate variantele popo, lesby, maso, sado si celelalte cu animale si ce-o mai fi. Dar musai sa fie copii educati ca nu cumva daca le practica sa se imbolnaveasca si mai ales sa nu faca, Doamne fereste, discriminare. Toate acestea trebuie facute daca vrem sa fim buni in UE......
   • -1 (1 vot)    
    Ce educatie sexuala?... (Sâmbătă, 22 mai 2010, 8:30)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui Parinte de copil

    Cate idei idioate, pentru copii de 10 ani trebuie sa fie studiata educatia sexuala... Imi veti spune ca sunt copii precoce si ca intr-adevar trebuie sa stie din surse sigure pentru ca ei oricum vor cauta informatii in alte parti. Raspunsul ar fi ca problema pleaca de departe, din momentul in care copii de 4-5 ani sunt intrebati la gradinita "pe cine iubesc"... asta fac si reporteri si parinti iresponsabili, nu-i mai lasa sa fie copii ci le indeasa pe gat comportamente de adulti, care pe "noi" ne amuza. Vai de lume
  • +3 (7 voturi)    
   Dulgher pe naiba...Ia uite aici...:) (Vineri, 21 mai 2010, 14:37)

   NO COMMENT [anonim] i-a raspuns lui Sfantu Petru

   1- http://video.google.com/videoplay?docid=5014377835686246317


   2- http://video.google.com/videoplay?docid=5739584448240624455
   • -5 (7 voturi)    
    video (Vineri, 21 mai 2010, 15:30)

    bogdanneaga [anonim] i-a raspuns lui NO COMMENT

    interesant dar parca prea citeste de pe prompter...si cearcanele alea ma fac sa cred ca a studiat si altfel de carti...:) no ofense...oricum tom hanks e net superior !
    • +1 (5 voturi)    
     :) (Vineri, 21 mai 2010, 15:40)

     dorubarbu [utilizator] i-a raspuns lui bogdanneaga

     Chestia cu "cearcanele alea ma fac sa cred ca a studiat si altfel de carti" e o speculatie rautacioasa...Honestly...
     Eu am vazut ambele documentare...Cu putina rabdare si timp...le vei vedea pana la capat!
     Chiar merita!
     Enjoy!
     • 0 (2 voturi)    
      acelasi (Vineri, 21 mai 2010, 16:04)

      bogdanneaga [anonim] i-a raspuns lui dorubarbu

      da ai dreptate! cu amandoua chestiile!
      dar am vazut si mai tari si mai bine facute, si am citit si mai tari, spre ex kernbach
      repet nu continutul l-am comentat ci prezentarea!!!!
     • +1 (1 vot)    
      religia... (Vineri, 21 mai 2010, 16:13)

      bogdanneaga [anonim] i-a raspuns lui dorubarbu

      esti ok ...da vreau sa te rog ceva : trimite niste documentare in care sa vedem cam aceleasi idei sau in genul dar despre moise; daca poti sa ma ajuti...
  • -4 (6 voturi)    
   Mda (Sâmbătă, 22 mai 2010, 10:54)

   Razvan007 [utilizator] i-a raspuns lui Sfantu Petru

   Cum poti sa spui asa ceva despre Iisus? Chiar daca nu crezi in Iisus, nu arunca cu mizerii in invataturile lui si in ce a reprezentat el pentru oameni.
  • 0 (0 voturi)    
   Pt Sf Pertru, Pace voua (Luni, 24 mai 2010, 16:58)

   M [anonim] i-a raspuns lui Sfantu Petru

   Draga, daca ai fi mai destept si ai citti cu atentie Sfanta Scriptura, ti-ai da seama ca acel Iisus din Nazaret a ajuns ,,magnat" pt ca era mai inainte de a veni pe pamant! Este Dumnezeu Adevarat, prin tot ce a facut! Mai limpezeste-ti inca un pic mintea si vezi ca nu toti ,,popii" sunt in aceeasi oala! Daca chiar vrei sa te convingi, mai citeste chiar pe net despre preoti vrednici, care au facut pt societate ce n-au putut face chiar parintii care i-au nascut. Mai mult, chiar cei ce nu trec mai des pe la biserica, vor merge mai devreme sau mai tarziu la psiholog sau psihiatru, ca...trebuie sa se descarce undeva. Dar conteaza mult si cui, si cu ce rezultate!
 • +13 (15 voturi)    
  Ce religie? (Vineri, 21 mai 2010, 14:05)

  eem [utilizator]

  Nu scrie in lege ce religie se preda in scoli, care va fi aceea?
  • +6 (8 voturi)    
   NU știi caseta? (Vineri, 21 mai 2010, 16:30)

   Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui eem

   Nu știi caseta? "Religia noastră cea dreaptă și sfântă". Direct din discursul Partidului Național Socialist din Germania (naziștii).

   Evident, pentru ei, 1 din 7 români nu există, eu n-au aflat că nici etnia nici cetățenia nu se definesc pe criterii religioase.
 • +11 (17 voturi)    
  profesori (Vineri, 21 mai 2010, 14:06)

  mihai [anonim]

  20 000 de profi de religie ( platiti de la buget ) luati de patriarh si pusi sa faca biserici si intradevar se rezolva criza
 • +6 (12 voturi)    
  articol (Vineri, 21 mai 2010, 14:06)

  Elena [anonim]

  Eu nu inteleg ce era in neregula cu articolul respectiv.

  Cei care voiau sa studieze religia erau liberi sa o faca, iar cei care nu doreau aveau macar alternativa unor cursuri de istorie a religiilor sau comportament etic in loc sa sprijine peretii scolii in timpul orei de religie.
  • +7 (7 voturi)    
   Problema era pentru BOR și se numea "alternativă" (Vineri, 21 mai 2010, 16:31)

   Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui Elena

   .
  • +4 (4 voturi)    
   nu intelegi pt ca esti onesta! (Sâmbătă, 22 mai 2010, 9:28)

   bula [anonim] i-a raspuns lui Elena

   PSD si PNL se gandesc la sprijinul electoral al BOR. Daca sunt 15000 de scoli apar 15000 de posturi de profesori (iar bani pt BOR si sindicate). Acum, prin obligativitate, au intrat in kko. Daca in Dobrogea li se va cere ora de Coran sa vedem cum se opun si mai ales cum o organizeaza.
 • +19 (25 voturi)    
  religie crestina, se intelege, nu? (Vineri, 21 mai 2010, 14:07)

  bogdan [anonim]

  Desteptii astia nu inteleg ca, ptrivit libertatii fundamentale si copii musulmani au dreptul la ore de religie musulmana si cei evrei la ore de religie mozaica. Mai sunt hindu, shintoism si cate altele. Astora cine le asigura orele.
  Cand se va pune problema asa sa vedem ce se intampla!
 • +21 (27 voturi)    
  . (Vineri, 21 mai 2010, 14:09)

  crapple [anonim]

  Este constitutionala legea in forma modificata de deputati ? Statul poate impune unui cetatean ateu studierea religiei ? A devenit statul roman mana dreapta a BOR ?
  • -5 (17 voturi)    
   Oficial, Biserica Ortodoxa ... (Vineri, 21 mai 2010, 14:42)

   it_s__not_news [utilizator] i-a raspuns lui crapple

   ... este biserica de stat la noi. Are statut special, adica.
   • +9 (13 voturi)    
    "Biserica de stat", intr-un stat laic, in 2010! (Vineri, 21 mai 2010, 15:22)

    nick [anonim] i-a raspuns lui it_s__not_news

    Nu cred ca mai e nevoie de vreo completare..
    • -5 (9 voturi)    
     De unde aţi scos-o?? (Vineri, 21 mai 2010, 15:42)

     Cavalerul cruciat [anonim] i-a raspuns lui nick

     De ce vorbiţi prostii? BOR nu e "biserică de stat", incredibil, ce şopârle trântiţi. BOR e "biserică naţională". Ei, dacă şi asta vă deranjează, puneţi-i pe martori "cult naţional", că ălora şi aşa le stă ideea de stat în gât, poate abrogă toate taxele şi impozitele şi decretează împărăţia de 1000 de ani...Apropo de "biserică de stat", există aşa ceva în Europa, în Norvegia...nişte primitivi nedezvoltaţi, nu se pot pune cu noi, românii.
     • +3 (3 voturi)    
      Ai si tu dreptate! (Vineri, 21 mai 2010, 16:04)

      ReligiainScoala [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul cruciat

      Ia citeste tu aici! Se pare ca intradevar parintii nu sunt primitivi, nedezvoltati in Norvegia, uziteaza de drepturile lor!
      http://www.crin.org/Law/instrument.asp?InstID=1427
   • +7 (7 voturi)    
    Băi BOR nu e biserică de stat. România e stat laic (Vineri, 21 mai 2010, 15:50)

    Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui it_s__not_news

    Băi, România e stat laic, nu teocrație, deci nu există biserică de stat.

    Pleacă de aici cu propaganda de la Noua Dreaptă!
  • +18 (22 voturi)    
   Inca nu, (Vineri, 21 mai 2010, 14:55)

   nick [anonim] i-a raspuns lui crapple

   dar se pare ca nu mai avem mult si va deveni materie obligatorie .
   Intr-o societate normala orele de religie nu au ce cauta in programa scolilor publice.
   Dar ce avem noi de-a face cu o societate normala? Maine , poimaine, se vor introduce in programa cursuri practice de ritualuri: invocarea ploii, desfacerea cununiilor, eventual exorcizarea.
   • -8 (14 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 mai 2010, 15:44)

    [anonim] i-a raspuns lui nick

    • +5 (7 voturi)    
     .... (Vineri, 21 mai 2010, 16:28)

     un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui

     ma uit la comentariul tau...si te intreb... tu chiar crezi ca unul care nu vrea ore de religie obligatoriu are probleme? mai citeste o data ce ai scris! Pt tine... psihiatrie ar fi obligatoriu!
     • -5 (5 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 mai 2010, 18:50)

      [anonim] i-a raspuns lui un oarecare

      • +6 (6 voturi)    
       cursuri de psi... (Sâmbătă, 22 mai 2010, 3:40)

       Demigod [utilizator] i-a raspuns lui

       Si ce-ai invatat la cursurile de psihiatrie?
       Cand Haloperidolul nu mai da roade, religia ramane singura alternativa? Obligatorie?
  • -7 (9 voturi)    
   RELIGIA (Vineri, 21 mai 2010, 18:38)

   COSTY [anonim] i-a raspuns lui crapple

   NU SE IMPUNE studierea religie. Fii tu mai atent.
   (2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit, pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie.
   Daca asta numensti tu impunere. treaba ta.
   Oricum Dumnezeu nu mantuieste cu forta.
   Religia este materia principala. Toate celelalte sunt desertaciuni. Daca nu-l ai pe Dumnezeu, si nu vrei sa-L cunsoti, poti avea orice, dar nu ai vesnicia cea buna
   • +4 (6 voturi)    
    Băi, opțional înseamnă să optezi pentru, nu contra (Vineri, 21 mai 2010, 19:43)

    Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui COSTY

    Alo, gara, opțional înseamnă să obții ceva în plus față de chestia de bază, nu să ți se bage pe gât și apoi să faci cerere să ți se respecte drepturile!

    Când te duci la dealerul auto, îți spune prețul la cel mai scump model și optezi să-ți scoată chestii sau invers?

    E o impunere, pentru că dacă ar fi corect, atunci implicit n-ar fi nimeni înscris și ai cere să te înscrii. Și atunci să vezi câți de puțini o să fie la orele de îndoctrinare. Cam tot atâția cât se duc la biserică la cateheză. Apropo, Ce treabă mai are școala dacă există cateheză?

    Asta e faza, jocul cu varianta implicită e jocul de a îndoctrina copiii în ortodoxism fără știrea părinților. Iar cei care află stau ca proștii ca nu știu ce discursuri pline de ură se pot face pe la orele ălea.    Mai informează-te care-i baiul:

    http://www.youtube.com/watch?v=PeDKSyjqKCw

    http://www.youtube.com/watch?v=5Pd6JUdkf1U
   • 0 (6 voturi)    
    desertaciunile tale scrise... (Sâmbătă, 22 mai 2010, 4:14)

    Demigod [utilizator] i-a raspuns lui COSTY

    Si pe tine cine te-a invatat sa folosesti calculatorul? Nu-ti dai seama ca e o desertaciune?

    Si ce intelegi TU din religie, daca esti inapt in toate celelalte domenii? Ia uita-te la popii aia din BoR, care se "pricep" la religie, si nimic altceva, si zi-mi ca e material bun de mantuire.

    Oh, de s-ar mantui toti mai repede!
 • +21 (29 voturi)    
  Un nou pas spre talibanizarea Romaniei (Vineri, 21 mai 2010, 14:13)

  mihai [anonim]

  .
 • +22 (32 voturi)    
  aha (Vineri, 21 mai 2010, 14:15)

  me [anonim]

  si cand o sa se reintroduca arderea pe rug?
  • -2 (4 voturi)    
   cand o sa treaca romanii de la ortodoxie la catoli (Vineri, 21 mai 2010, 19:57)

   ionescu [anonim] i-a raspuns lui me

   la catolicism.
   Atunci se va introduce si arderea pe rug, si cruciadele, si inchizitia.
   Si daca vrei sa stii cand se vor tallibaniza - atunci cand ortodocsii se vor converti la islam.
   Deci pana atunci, poti sta linistit.
 • +14 (22 voturi)    
  Reforma funerista (Vineri, 21 mai 2010, 14:19)

  vio [anonim]

  ne duce inapoi in Evul Mediu!

  Dar nu e de mirare, am avzut recent un interviu-reportaj cu secretara de stat de la invatamant, una bruneta care aparea mereu la tv. Avea langa birou o colectie impresionanta de icoane. Atentie, era la minister, la locul de munca, nu acasa sau la cine stie ce casa parohiala!

  Ce reforma sa faci cand vorbesti de sub icoane intr-un stat care, cica, condamna fundamentalismul??
  • +1 (5 voturi)    
   religia in scoala (Vineri, 21 mai 2010, 15:11)

   bogdanneaga [anonim] i-a raspuns lui vio

   depre arderea pe rug... o comparatie fortata ! mult ! e ca si cum ai zice ca tepes a fost dracula si noi toti vampiri ! intelegeti ideea...ca sunt preoti de blamat sau profi de religie e foarte drept ! ca legea nu e cum ar trebui sau se mai poate lucra la ea e la fel de drept ! da religia in sine, general vorbind nu e de vina pt excesele umane! nici crestinismul nici islamul nici...hai totusi sa avem o oarecare decenta i comentarii! chiar daca nu crezi in jesus totusi ideea sau idealul trebuie respectat si asta e valabil pt toti "maganatii" de care amintea unul dintre comentatorii de mai sus! adica daca dai cu piciorul in orice nu inseamna ca ai si facut ceva pt care trebuie sa te veneram stiamate domn !mergand pe astfel de principiu am putea sa ne apucam toti de baut si sa injuram pe toti da asta nu inseamna ca si avem ceva in cap ! magarul spre exemplu are un ambitus vocal fantastic da asta nu inseamna ca si canta !!! deci cand ii injuram pe popi e una, cand pe cei cu legea e alta si cand vorbim de religie si nu de ora de religie e cu totul alta !!! si pe buna dreptate istoria religiilor ar fi cea mai potrivita disciplina dar din argumente serioase nu din injuraturi ! sa avem un pic pardon ! nu toti musulmanii spre exemplu piloteaza avioane in blocuri ! daca am vazut filmul agora nu inseamna ca ne apucam de aceeasi treaba...sau mai stii:)
 • +22 (28 voturi)    
  vai de ............. (Vineri, 21 mai 2010, 14:20)

  gica pantalon [utilizator]

  tara de primitivi daca in 2010 inca se mai studiaza obligatoriu religia
  • +16 (20 voturi)    
   Corect (Vineri, 21 mai 2010, 13:47)

   Dragos [anonim] i-a raspuns lui gica pantalon

   Nu vad motivul pentru care este apreciata ca fiind o "disciplina". La ce foloseste aceasta "disciplina" ? Cum se integreaza ea in trunchiul comun, la egalitate cu gramatica, matematica, fizica sau biologia ? Tampenii. Indoctrinare. Cu sprijinul celor de sus, alti indoctrinati la randul lor si cu o mentalitate invechita, neconforma cu spiritul si logica timpurilor.
   • +12 (16 voturi)    
    Asa era in Evul Mediu (Vineri, 21 mai 2010, 14:52)

    vio [anonim] i-a raspuns lui Dragos

    , ma rog, minus biologia si fizica care erau "diavolesti".
 • +12 (12 voturi)    
  stat laic? (Vineri, 21 mai 2010, 14:35)

  Gabriel, Deva [anonim]

  Constitutia garanteaza cetatenilor libertatea constiintei. Nu este fireasca indoctinarea, mai ales religioasa a copiilor. Eu, mi-am scos copilul de la ora de religie. Desigur, majoritatea au note de 10, dar nu ma intereseaza atat de mult cresterea mediei generala; ma intereseaza ce aptitudini dobandeste copilul meu.
  Din ce s-a publicat in articol, noua modificare a art. 17 impune religia ca materie in trunchiul comun, dar lasa totusi posibilitatea ca, in baza unei solicitari scrise, elevul sa nu frecventeze orele de religie. Nu inteleg unde este obligativitatea! Mai degraba este un factor psihologic pentru a influnta parintii sa-si lase copiii la ora de religie. Daca puteti sa publicati un link spre continutul legii ar fi foarte bine.
  Sunt crestin, dar pot face difertanta intre credinta si religie.. Sper sa nu fiu obligat sa declar copilul !mormom sau membru al bisercii scientologice
 • +17 (19 voturi)    
  Indoctrinam copiii (Vineri, 21 mai 2010, 14:47)

  HN_reader [utilizator]

  Religia in scoala este cel mai daunator lucru pentru un copil. In loc sa-i deschidem ochii, il orbim detot. Nu vede nimeni ca popii astia idioti si libidinosi nu fac altceva decat sa fure ? In ziua de azi construim biserici reci si intunecoase. Ii facem lui D-zeu case multe, in timp ce oamenii mor in strada de foame sau de frig. Dar nu-i nimic, D-zeu are vile multe. Asta e modelul pe care-l promoveaza popii in secolul 21. Religia ne poate ajuta doar sa ne intoarcem la stadiul de maimuta.
 • -14 (20 voturi)    
  Salutări, Hotnews! (Vineri, 21 mai 2010, 14:52)

  Josika [anonim]

  Hotnews, am crezut că eşti ultimul site pe care pot citi ştiri bune. Observ însă că duci propriile campanii, aşa cum şi RTV îşi duce propriile campanii. Să înţeleg că e de preferat educaţia sexuală decât religia... De unde atâta îndârjire? Dau două exemple de state: în Bulgaria Sf. Ioan al Rilei, ocrotitorul ţării, este reprezentat pe bancnote şi monezi. În Polonia, papa Ioan Paul al II-lea, pe un poster imens, sărutând picioarele credincioşilor, este expus în staţiile de tramvai. Românii, în schimb, şi-au dezlănţuit întreaga ură seculară împotriva celor ale spiritului. Idioţii nu pot învăţa nimic din trecut, pentru că nu-l cunosc. Curentul european interbelic tocmai pe asta punea accentul, criza modernă provocată de cea spirituală. Şi au zis-o filosofi şi sociologi occidentali, nu gânditori pravoslavnici. Clar, cei mai mulţi locuitori ai României sunt nişte ipocriţi, parşivi şi dobitoci, buni doar la înşelătorii, poponăreală şi ură. Hotnews, succes la scris articole proaste şi tendenţioase!
  • +11 (19 voturi)    
   Pardon (Vineri, 21 mai 2010, 14:03)

   Dragos [anonim] i-a raspuns lui Josika

   A fi spiritual nu e egal cu a fi religios. Am fost indoctrinati de-a lungul istoriei ca religia este unicul garant al valorilor morale umane. Dupa cum sugera un coleg de forum, ar fi mai indicat un curs de istorie al religiilor unde copiii ar invata despre impactul pe care religia l-a avut si il are asupra evolutiei societatii umane. De prea multe ori a facut-o insa de o maniera negativa. In cazul particular al Romaniei, ortodoxismul, o religie invechita ale caror valori nu se recunosc in realitatile zilelor noastre, impinge lumea inapoi in timp. Niciodata crestinismul nu a fost de acord cu evolutia, cu liberalismul, cu deschiderea mintilor sau macar cu lasarea dreptului de a aprecia "de capul lui" fiecaruia. Iar Biserica, o institutie primitiva, aroganta si parca "de neclintit" nu face decat sa incurajeze departarea de "spirit". Lasati spiritul liber si nu conditionati formarea lui de institutii implantate cu sila in creierul micilor oameni.
   • -4 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 mai 2010, 15:49)

    [anonim] i-a raspuns lui Dragos

   • -2 (4 voturi)    
    Cam grosieră poziţia ta. (Vineri, 21 mai 2010, 16:02)

    Cavalerul cruciat [anonim] i-a raspuns lui Dragos

    E cam din topor, aşa, iei totul la pachet. În primul rând te rog să te documentezi care e diferenţa între etică şi morală. Dacă ţi-e greu să citeşti cursuri teologice şi filosofice (axiologie, de exemplu), caută nişte benzi de magnetofon cu Petre Ţuţea. O să te prinzi uşor că religia e unicul garant al oricărei valori morale. Restul e etică. Mare diferenţa, amice. Iliescu poate fi etic, moral niciodată! Pe urmă, prietene, se spune "ortodoxie", nu ortodoxism, şi iară, dacă sapi prin biblioteci, o să înţelegi de ce. Cât despre "spiritual", nu-i forţa sinonimitatea cu "duhovnicesc". Dacă la un chef trânteşti poante de se tăvălesc toţi pe sub mese de râs, eşti "spiritual", Dacă ai citit 10.000 de cărţi şi ai un doctorat, eşti instruit. Dar omul duhovnicesc e doar acela care are perspectiva veşniciei. De exemplu...părinţii tăi, bunicii tăi. Ei sunt oameni duhovniceşti. Ai dreptul să alegi ce vrei. Dar ia uite ce spune Voltaire: "Universul mă-nfioară/ Şi nu pot să cred măcar/ Că poate exista Ceasul/ Fără un Ceasornicar". Cugetă puţin la asta. Eu unul sunt creştin ortodox, cred în sfintele taine ale Bisericii (pe care nu le poţi descărca de pe net), şi sunt perfect de acord ca fiul meu să înveţe religie, fie şi numai pentru ca să-l priceapă mai târziu pe Blaga, Arghezi sau Ioan Alexandru. Nu vă temeţi că o să îndoctrineze Biserica pruncii, uitaţi-vă puţin la voi, ce frumos v-a învăţat bunica Tatăl nostru, că să furi e un păcat şi să ajuţi pe cel sărman o virtute, că ce are un început are şi un sfârşit, că omul e nemuritor...şi uite unde aţi ajuns, nu v-a "îndoctrinat" nimeni!
    • +3 (7 voturi)    
     Țuțea - cel mai prost exemplu (Vineri, 21 mai 2010, 15:56)

     Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul cruciat

     Țuțea e cel care a spus:

     "Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci treisprezece ani de temniţă pentru un popor de idioţi! De asta numai eu am fost în stare..."

     Oricum Țuțea are niște bube imense în cap. Discurs fascist ultranaționalist.
     • -2 (4 voturi)    
      Are dreptate Ţuţea! (Vineri, 21 mai 2010, 17:11)

      Cavalerul cruciat [anonim] i-a raspuns lui Viorelu

      Hai să-ţi desluşesc misterul. Ţuţea era supărat pentru că făcuse puşcărie tocmai din motivul pentru care îl acuzi tu, şi nu pentru credinţa lui în Hristos. E o diferenţă, trebuie să recunoşti. Şi apoi, eu vorbeam de altceva. Ţuţea e cel mai facil exponent al fenomenului de disoluţie a eticii din moral, asta era ideea.
      • +1 (3 voturi)    
       Vorbești prostii (Vineri, 21 mai 2010, 17:45)

       Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul cruciat

       http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/prizonierii-lui-petre-tutea-batranul-habotnic-cu-verbul-dezlanat-180556.html
     • -3 (5 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 mai 2010, 18:56)

      [anonim] i-a raspuns lui Viorelu

    • -3 (3 voturi)    
     TOT RESPECTUL PENTRU ATITUDINEA TA !!! (Sâmbătă, 22 mai 2010, 3:31)

     faraonu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul cruciat

     Tot respectul pentru ceea ce sustii. Dupa 40 de ani de comunism, plus inca 20 de ateism sau decrestinare, care poate fi mai grava decat ateismul, rezultatul se vede in opiniile celor ce comenteaza, in voturile de aici si, in general, in situatia societatii noastre. Avem nevoie de religie, aven nevoie de Dumnezeu. Oamenii ataca formele (preotii, Biserica, etc) fara a intelege fondul.... Eu cred ca trebuie sa stim ca ceva ne asteapta dupa moarte. Ca nu suntem animale, nascute dintr-un bors de minerale, in conditii extreme....ci ca CINEVA ne-a creat dupa chipul si asemanarea Sa. Si se asteapta sa ne comportam intr-un anumit fel. Ei bine, daca ora de religie ne pune macar pe ganduri in directia asta....e un pas facut, un castig atat pentru noi cat si pentru societate. Asta vreau sa invete copii nostri la scoala. Nu ma intereseaza sa invete sa cante sau sa picteze in locul orei de religie.
  • +12 (16 voturi)    
   Alo, sec. XVIII (Vineri, 21 mai 2010, 15:02)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Josika

   Religia este optiunea fiecaruia. Pot opta sa fiu religios sau ateu. De cand este religia o alegere fortata? Cred ca am dreptul de a spune ca eu nu cred. Si oricine are acest drept. Facem scoala, nu maici, calugarite, popi sau calugari.
  • +8 (12 voturi)    
   fals (Vineri, 21 mai 2010, 15:05)

   HN_reader [utilizator] i-a raspuns lui Josika

   Josika, priveste in jur! Romanii n-au nimic cu religia asa cum era ea odata. Romanii au o problema cu cei care promoveaza biserica. Acesti oameni sunt lipsiti de credibilitate din cauza averilor pe care le-au strans. Nu-ti mai baga mortul in groapa pana nu iti trage o suma frumusica din buzunar! In cazul asta, cred ca educatia sexuala ar fi mai utila. Nu platesc popii pentru cresterea copiilor abandonati rezultati in urma actelor sexuale neprotejate. In loc sa faca asta, ei ii construiesc case Domnului. Mai bine si-ar construi morminte si s-ar arunca in ele!
   • -1 (3 voturi)    
    Subscriu (Vineri, 21 mai 2010, 15:51)

    Josika [anonim] i-a raspuns lui HN_reader

    Ai dreptate. Dar, ca şi în cazul politicienilor, trebuie să sperăm că există preoţi buni. Şi aceştia există. Dar întotdeauna mai vizibili sunt mizerabilii, ca în orice domeniu. Mi se pare corect să respectăm libertatea religioasă, dar cine consideră un anumit tip de credinţe drept învechite are o mare problemă. Dacă logica lui nu poate atinge taine, problema e la el, nu la respectivul set de credinţe. Ortodoxia e specifică spaţiului românesc. Modul unor români de a trăi ortodoxia e specific stepelor asiatice. Personal, cred că trebuie multă inteligenţă pentru a putea discerne aici. Şi dacă înţelegi spiritualitatea, nu o mai consideri nici învechită, nici mărginitoare pentru minte.
  • +5 (9 voturi)    
   si noi te salutam pe tine (Vineri, 21 mai 2010, 15:05)

   luanica [utilizator] i-a raspuns lui Josika

   cei de la hotnews nu au criticat religia crestina si nu au spus ca prefera materialul in loc de spiritual si nici nu au comentat la afisele si insemnele religioase.
   doar la impunerea obligativitatii studierii religiei crestine in scoli
   problema este ca un copil trebuie sa fie invatat sa fie deschis la minte: sunt numeroase religii pe acest pamant si trebuie sa respecti credinta celorlalti.
   trebuie sa-i dai posibilitatea sa aleaga. nu sa-i spui biserica crestina detine adevarul universal.
   asa ne-am intoarce in evul mediu - unde religia crestina traia linistita iar inventatorii erau arsi pe rug pentru erezii.
   apropo: preferi sa dai bani preotilor pentru a preda orele de religie, sau sa le dai banii pensionarilor ca sa aiba cu ce sa traiasca. scad salariile si pensiile - oamenii mor de foame, dar tot e bine daca platim preotii sa ne indobitoceasca copii!!
   daca preotii ar crede cu adevarat ceea ce predica nu ar mai cere bani pentru predat, pentru catedrale ale mantuirii, pentru bmw-uri etc!!
   in occident, bisericile sunt finantate privat, nu de stat.
   deci alege: burta si masina unui preot sau viata unui pensionar.
   • -4 (6 voturi)    
    Subscriu din nou (Vineri, 21 mai 2010, 16:00)

    Josika [anonim] i-a raspuns lui luanica

    Cum zicea şi Andrei Pleşu, dacă ora de religie e pierdere de vreme, sursă de îndobitocire, da, să fie scoasă. Şi sunt mulţi profesori care fac aşa la religie. Dar cunosc personal profesori care i-au ajutat pe elevi să crească spiritual, atât în cele religioase, cât şi în cele culturale. Un profesor bun de religie îl învaţă pe elev să gândească frumos, să trăiască frumos, îl ajută să descopere şi frumuseţile culturii şi ale ţării... Suntem tentaţi să menţinem în vizor doar părţile negative, pentru că ce e bun nu sare în ochi niciodată. Mă rog, ţine de formarea noastră în spiritul ştirilor de la ora 5.
    • +3 (5 voturi)    
     Stirile ora 5 (Vineri, 21 mai 2010, 16:27)

     ReligiainScoala [anonim] i-a raspuns lui Josika

     Hai ca o sa iti iei salariul de profesor de religie, nu dispera si nu mai scrie cu doua pseudonime. Diacriticele, bata-le vina!
     • 0 (2 voturi)    
      Atenţie la detalii (Vineri, 21 mai 2010, 16:36)

      Josika [anonim] i-a raspuns lui ReligiainScoala

      Auzi, dragă domnule/doamnă, îmi place atât de mult Josika, încât nu renunţ la el sub nici o formă. Dacă mai e şi altcineva care scrie cu diacritice, e un lucru fantastic, limba română nu e pe ducă. Şi mi se pare de prost gust să pierd vremea sub un val de pseudonime, asta arată că aş fi disperat în propria opinie. Cât despre mine...nu sunt profesor de religie, sunt cercetător, dar mă bucur de religie :)
     • 0 (2 voturi)    
      Revin cu insistenţă! (Vineri, 21 mai 2010, 17:21)

      Cavalerul Cruciat [anonim] i-a raspuns lui ReligiainScoala

      Domnilor de la hotnius, postaţi-mă, vă rog frumos, cu comentariul ăsta!: S-a afirmat mai sus, insinuant şi sub anonimat, că între numitul Cavaler Cruciat şi purtătorul de proprie opinie numitul Josika ar fi o relaţie de identitate absolută. Motivul ar fi dublu: amândoi scriem cu diacritice, ca şi cum amândoi am fi români, şi amândoi avem o poziţie evlavioasă, numai bună de luat în şuturi de vajnicii habotnici ai ateismului. Protestez energic şi desfid pe cel care susţine o asemenea enormitate, provocându-l la un duel capă-spadă, deseară, pe dealul Patriarhiei. În primul rând nu aş posta în ruptul capului sub un pseudonim care cuprinde literele "J" şi "K" la distanţa mai mică de cinci silabe, apoi e strigător la cer să fiu confundat cu un ins cu atâta bun simţ cum e numitul Josika!!!
      • 0 (2 voturi)    
       :) (Vineri, 21 mai 2010, 18:01)

       Josika [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Cruciat

       Cavalere, vin şi eu cu plăcere să particip la duel, mai ales că jignirea a fost la fel de mare şi faţă de mine. Dacă era "Cavalerul Trac" ar mai fi mers, dar chiar cruciat...? Cât despre Josika, odată am fost luat la rost de naţionalişti, ca posibil ungur nemernic, trădător, spion şi iredentist :D M-a amuzat teribil chestia; abia după ce mi-am făcut acest acronim am descoperit că de fapt e şi în limba maghiară un asemenea nume. Apropo, pentru camarazii de dialog, cred că putem lua exemplu de relaxare. Crezurile sincere dau relaxare în dialog :)
   • -2 (2 voturi)    
    nu mai spune !!! (Sâmbătă, 22 mai 2010, 3:42)

    faraonu [anonim] i-a raspuns lui luanica

    In care Occident e biserica finantata privat ? Stii ca in Germania platesti un impozit distinct care merge in contul bisericilor ?

    Ma minunez cand ma gandesc ca oameni maturi, care se vor a fi intregi la minte, considera ca trebuie sa lasam copii sa-si aleaga ei apartenenta religioasa, sa descopere ei propriile afinitati catre o anumita religie. HEEEYYY, PEOPLE!!! WAKE UP!!!!!! Poti emite parerea asta daca privesti lucrurile din pespectiva unui adult - da, ca adult, dupa o viata traita, poti face o alegerea fiind oarecum informat. DAR, COPII PE BAZA A CE SA ALEAGA ??? Eu vreau copilul meu sa stie ce inseamna ortodoxia. Pe urma, cand va creste mare, sa aleaga singur ce vrea. Si daca eu, ca parinte, ii voi arata ca a crede in Dumnezeu nu este egal cu preoti grasi cu bmw-uri, atunci si cand va creste mare va stii sa pastreze linia dreapta - ortodoxia, si sa aiba o viata frumoasa. Nu mai zic nimic altceva, decat ca Blaise Pascal avea o vorba geniala "Daca Dumnezeu nu exista, dar eu am crezut in el, atunci NU AM PIERDUT NIMIC. DAR DACA DUMNEZEU EXISTA SI EU NU AM CREZUT IN EL, ATUNCI AM PIERDUT TOTUL". Aveti mare grija... nu va jucati cu lucrurile astea !
    • -2 (2 voturi)    
     va inghite infernul? (Sâmbătă, 22 mai 2010, 10:14)

     in spiritu [anonim] i-a raspuns lui faraonu

     Asa se cuvine, parintele sa-si educe copilul in spiritul binelui si frumosului asa cum il traieste el, asa se transmite la generatia urmatoare. Va fi un castig personal pentru omuletul in formare. Dar cu acelasi drept sa-si deprinda copilul parintele care dibuieste eternitatea cantand sau pictand - castigul poate fi chiar multiplicat.
     Pascal si-a facut o socoteala privata cu credinta, insa tot de la el provine "Toata nenorocirea oamenilor vine de la o singura sursa: a nu sta linistit intr-o camera". Convingerea despre convingerea proprie ca unicul adevar valabil, impunerea ei asupra altora de la catedra pana la razboiul sfant sta in contradictie cu grija parintelui de a-si pune copilul pe fagasul potrivit. Religia e doar un cuvant, fatalmente s-a construit o fraza in jurul ei.
     De altfel, impozitul incasat de stat in numele cultelor este o masura specifica eficacitatii germane si nu are acoperire in Constitutie, Landurile se ocupa in schimbul a comisioane de la 2% in Bavaria la 4,5% in Saarland. In Austria enoriasii vireaza contributia prin banca, posta iar biserica e imputernicita sa mearga pana la executia silita (prin organele statului).
     Aceasta situatie tulbure este consecinta masurii lui Adolf de a scoate statul de la alocarea de fonduri. Prevederile Concordatului din 1933 raman valabile, statul a fost totusi inhamat la exercitarea coerciunii de catre o institutie de care e legal separat, ale carei servicii de ordine ii sunt indispensabile.
  • +5 (9 voturi)    
   Exemplu (Vineri, 21 mai 2010, 15:11)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Josika

   Poti da macar un exemplu de popa roman care merita ascultat si urmat?
   • -2 (4 voturi)    
    Unde stă obscurantismul? (Vineri, 21 mai 2010, 15:45)

    Josika [anonim] i-a raspuns lui ion

    Ascultă-i pe următorii: pe youtube, IPS Bartolomeu invitat la emisiunea Profesioniştii; pr. Rafail Noica, fiul lui Constantin Noica; ierom. scriitor Savatie Baştovoi, pr. Ignatie Trif de la Alba Iulia, doctor în teologie la Atena; maica Siluana, fost cadru universitar în filosofie; părinţii de la Mănăstirea Oaşa, absolvenţi ai Timişoarei în inginerie, medicină, arte plastice etc.; părinţii de la Mănăstirea Putna, absolvenţi de Istorie, Teologie, Litere etc. ... Oricât de revoltat ar fi cineva, dacă nu are curiozitate, e o nulitate. Şi creştinii luminaţi au curiozitate, citesc din scrierile patristice, dar şi din Marx şi Sartre. Câţi atei se apleacă asupra operelor Sf. Vasile cel Mare sau Augustin, pentru a vedea concepţia lor estetică şi lingvistică? Cred că aşa ar trebui pusă problema. Care parte e mai tâmpită şi îndoctrinată? Cea care caută, sau cea care doar postează comentarii agresive şi obtuze?
  • -9 (11 voturi)    
   aveţi dreptate (Vineri, 21 mai 2010, 15:28)

   dumi [anonim] i-a raspuns lui Josika

   Precum BMW e de facto maşina cocalarilor, aşa şi hotnews a devenit site-ul ateilor. Interesant lucru, care ar merita studiat.

   De ce, ca părinte, eşti supărat dacă copilul tău urmează nişte "ore" în care învaţă: să nu furi, să nu minţi, să nu ucizi, să-l iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi?
   • +8 (10 voturi)    
    Nu mersi (Vineri, 21 mai 2010, 14:33)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui dumi

    Asta il pot invata si eu acasa, ca parinte, bine mersi. Nu am nevoie sa imi prosteasca de cap copilul popii. Am nevoie de el lucid, analitic si logic cand va fi mare, nu obtuz si inchis. Ah si invata sa faci diferenta intre ateu, indoctrinat sau agnostic. Sunt sigur ca la orele de religie nu ti se explica termenii astia.
    • -6 (8 voturi)    
     Am o curiozitate! (Vineri, 21 mai 2010, 16:27)

     Cavalerul cruciat [anonim] i-a raspuns lui HP

     Ai dreptate, "să nu furi, să nu ucizi, să nu minţi" îl poţi învăţa şi acasă pe copil. Totuşi, ce-i răspunzi, agnosticule, când copilul te întreabă "şi de ce să nu fac toate astea?" Că acilea sunt două variante, pe una păşeşte omul credincios ("pentru că lumea, dragul meu, a fost făcută dreaptă şi frumoasă, şi tu, făcând binele, restaurezi lumea perfectă de la Creaţie!") şi ateul ("Pentru că, bă Cosmine, îi musai că altfel nu funcţionează!")
     • +3 (5 voturi)    
      Pentru ca (Vineri, 21 mai 2010, 19:17)

      HP [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul cruciat

      I-as raspunde pentru ca "nu e bine, nu e corect, nu e drept, iar daca te vei uita in jur, orice fapta rea mai devreme sau mai tarziu se va intoarce asupra ta. Pentru ca nu castigi nimic furand, ucigand, mintind dar ca intotdeauna provoci un neajuns, un rau altuia. Pentru ca ce tie nu iti place, altuia nu ii face." Pentru inca o mie de motive, dar NICIODATA nu o sa il invat ca lumea a fost creata de ceva sau de catre cineva incert, niciodata nu o sa il invat sa ia lucrurile si afirmatiile de-a gata, fara alt fundament decat scrierile si marturiile altora, niciodata nu il voi invata principiile dogmatice ale asa zisei Creatii. Nici nu il voi incuraja sa zica NU cu orice pret, cum fac ateii ci voi incerca pe masura putintei mele umile ca parinte sa isi aleaga singur calea, sa fie sigur de ea si sa paseasca pe ea in pace si respect cu toti cei din jur, fie ei credinciosi sau nu. A obliga pe cineva, a folosi modalitati persuasive, misionare de a-si modela principiile etice, morale, religioase dupa chipul si asemanarea ta mi se pare de un egoism si mai ales de o stupizenie si micime sufleteasca incredibila. Vezi-ti de treaba ta si zi mersi ca sunt inca destui creduli redusi in Romania care sprijina predarea religiei. Si teme-te de momentul in care se vor face sondaje pentru introducerea criticismului dialectic sau a ateismului ca disciplina. Roata se poate intoarce sa stii.
   • +5 (5 voturi)    
    oare de ce? (Vineri, 21 mai 2010, 15:39)

    hollow [utilizator] i-a raspuns lui dumi

    Pentru ca asta ar trebui sa inveti in mod normal la scoala, istetule... Nu cred ca e nevoie de un curs suplimentar care sa-ti spuna acelasi lucru, dar cu niste bolovani agatati de el, gen credinta in niste creaturi fantastice si personaje care (posibil) au existat acum 2000 de ani.
   • +1 (3 voturi)    
    Ce bine ar fi (Vineri, 21 mai 2010, 16:11)

    ana [anonim] i-a raspuns lui dumi

    daca s-ar face asa ceva la orele de religie! Dar NU asta se face, se vede treaba ca nu aveti copil care sa faca religia la scoala si vorbiti ca din carti.
   • +3 (5 voturi)    
    intelege (Vineri, 21 mai 2010, 16:37)

    un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui dumi

    ca tot mai multi aleg sa deschida ochii si sa gandeasca!
    eu nu fur , nu mint, nu omor pe nimeni, si am o lista mare de persoane pe care le iubesc mult.
    si nu urmez valorile astea de frica lui dumnezeu...si petru ca stiu si inteleg ca asa este bine si asa pot contribui la societatea in care traiesc. de ce? petnru ca nu vreau sa daunez modul de viata in care traiesc...Adica nu spurc acolo unde dorm...adica pe lumea asta. Daca tu urmezi aceleasi valori de frica unui prieten imaginar f bine. dar eu nu am nevoie. important e ca amandoi urmam aceleasi valori indiferent de ce ne motiveaza!
  • +6 (8 voturi)    
   care religie? (Vineri, 21 mai 2010, 16:13)

   eem [utilizator] i-a raspuns lui Josika

   Vorbim despre religia care a condamnat la moarte sute de mii de oameni in timpul inchizitiei?

   Despre religia care a organizat numeroase cruciade care au parjolit totul in calea lor? Despre cei care au dat foc Constantinopolului?

   Despre aceeasi religie cu preoti implicati in nenumarate scandaluri sexuale, inuzand violare de copii?

   Daca despre acea religie e vroba, atunci nu vreau sa fie obligatorie in scoli
   • -5 (7 voturi)    
    Hehe (Vineri, 21 mai 2010, 16:32)

    Josika [anonim] i-a raspuns lui eem

    Să pun problema în aceleaşi tonalităţi?

    Vorbim despre libertatea care promovează obscenitatea publică? Vorbim despre libertatea care pune în prim-plan necesităţile fiziologice? Vorbim despre libertatea care ne îndeamnă să fim noi înşine, animale sexuale consumatoare de orice? Atunci...nu vreau libertate :D

    Vezi, nu merge raţionamentul. Fiecare curent/sistem etc. are victoriile şi eşecurile sale, aşa cum fiecare familie are geniile şi retarzii săi. Personal, în calitate de creştin ortodox, condamn ce au făcut catolicii la cruciade şi ce fac creştinii azi. Acestea sunt eşecurile. Dar eu, ca un om optimist ce sunt, mă bucur în fiecare zi că pot rosti Tatăl Nostru concentrat asupra cuvintelor, că în frumuseţea naturii şi a artei se reflectă frumuseţea divină şi că pot iubi. Tihna spiritualităţii e o valoare inestimabilă, pe care din păcate tot mai mulţi o pierd. Iar spiritualitatea te învaţă, aşa cum zicea şi Eliade, să deschizi ochii, să vezi. Oamenii nu mai ştiu să vadă (Pe strada Mântuleasa). Să contemplăm rostul existenţei şi frumosul din jurul nostru, nu doar pe Mircea Badea şi declaraţiile lui Geoană :D
    • +4 (6 voturi)    
     nu vrei... (Vineri, 21 mai 2010, 16:01)

     Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui Josika

     Dacă nu vrei libertate, culmea ironiei, poți să alegi să nu-ți exerciți libertatea.

     Dar nu încerca să ne iei și nouă libertatea, cetorlalți care ne-o exercităm.

     Și nu, nu-s de acord cu obscenitatea publică și consumerismul.
     • -2 (4 voturi)    
      Citeşte de două ori şi scrie o dată (Vineri, 21 mai 2010, 17:18)

      Josika [anonim] i-a raspuns lui Viorelu

      Matale ai o problemă, nu poţi înţelege problemele de fond, aşa că nu am de gând să pierd vremea scriindu-ţi. Asta m-a convins şi poziţia luată de matale mai sus, legat de vorbele lui Petre Ţuţea. Nu poţi, asta e, nu trebuie să fii complexat de asta :)
     • -1 (3 voturi)    
      Revin (Vineri, 21 mai 2010, 17:23)

      Josika [anonim] i-a raspuns lui Viorelu

      Scuze pentru ieşirea mea, dar cred că ai pus problema puţin cam... ciudat. :-) Nu cred că a fost atât de opac mesajul meu, încât să nu se înţeleagă faptul că prin libertate înţelegeam aici democraţia pentru care luptă unele categorii umane. Iar vorbele au fost spuse într-un context de care matale trebuie să ţii seama ca să nu le interpretezi greşit.
    • +2 (2 voturi)    
     Confunzi (Vineri, 21 mai 2010, 19:22)

     HP [anonim] i-a raspuns lui Josika

     Confunzi a fi spiritual cu a fi credincios si confunzi religia cu biserica. Nimeni nu are nimic impotriva sa crezi in ce vrei tu si sa te exprimi cum vrei tu. Dar rogu-te nu ne obliga si pe restul sa iti urmam fantasmele. De n-ar fi fost institutia Bisericii, am fi fost mai avansati ca specie cu poate 500 de ani. Creierul copiiilor e ca un burete ca absoarbe rapid informatiile celor din jur si nu e capabil sa discearna. Doar asa s-a putut propaga aceasta plaga impotriva dezvoltarii intelectuale libere de-a lungul secolelor. Din tata in fiu, in familie, in politica, la scolile de duminica, la tara. De ajuns !! lasati-ne in pace
   • -1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 mai 2010, 19:40)

    [anonim] i-a raspuns lui eem

  • +1 (3 voturi)    
   ba pardon (Vineri, 21 mai 2010, 17:43)

   Pistache [utilizator] i-a raspuns lui Josika

   Nu il poti compara pe papa Ioan Paul al II-lea, care din punctul meu de vedere a fost un sfant, mai ales gandindu-ma la toleranta sa, cu paduchii si securistii care alcatuiesc la ora actuala organigrama BOR. Cat despre curentul european interbelic - ai auzit de Hitler, de Nae Ionescu? Si astia faceau parte din aceeasi epoca si au avut mari contributii la modul de gandire al diferitelor societati. Faza e ca oricine poate vehicula o idee, dar ar trebui sa o si demonstrezi. Sa crezi ca o criza financiara sau de alt fel este provocata de lipsa spiritualitatii este inca o tapenie debitata de unii care se vaita ca nimic nu mai e ca pe vremuri. In loc sa ne gandim la progres, noi vrem inapoi in timp. Doar pentru ca unii nu isi gasesc reperele morale decat in religie, pentru a e simplu, la indemana si oricum au fost indoctrinati de mici, asta nu inseamna ca ele nu exista, trebuie doar sa le cauti.
   Pace voua
   • -2 (4 voturi)    
    Eminent om! (Vineri, 21 mai 2010, 18:23)

    Josika [anonim] i-a raspuns lui Pistache

    Vorbeşti foarte sigur. Presupun că matale ai citit cam tot ce s-a scris despre criza lumii moderne, eşti un fin cunoscător al problemei şi îţi permiţi să critici de pe poziţii solide. Fukuyama, Frobenius etc., cu lucrările lor gravitând în jurul aceleiaşi teme a crizei civilizaţiei, îţi spun ceva? A spune că absenţa spiritualităţii a provocat criza financiară nu e fals, dar e o sintetizare destul de grosolană. Matale nu înţelegi conceptul de criză a lumii în accepţiunea gânditorilor de după Nietzsche, eu nu mă refer la criza financiară. O idee de bază era opoziţia dintre comunitate şi societate. În prima există prosperitate pentru că relaţiile sunt sincere. În a doua relaţiile sunt de tip contractual, deci exact cum e acum: fac ca să primesc, dau ca să iau etc. Spiritualitatea uneşte, menţine ideea de comunitate. Vechii noştri cărturari au inventat conceptu de "aproape". Îl am în vedere pe "aproapele" meu. În lumea desacralizată nu mai e aşa, aproapele meu e cel care probabil vrea să mă fure, aşa că-i dau în cap cum îl văd. Problemele, după cum poţi vedea, sunt extrem de profunde şi nu pot fi lămurite printr-o postare. Cine are curiozitate e inteligent neică. Trebuie să cauţi ca să găseşti. Şi dacă nu cauţi idei, nu eşti mai preţios decât ceasul căruia îi pun baterie să meargă şi îl port zilnic la mână.
 • +7 (11 voturi)    
  Parintii (Vineri, 21 mai 2010, 14:52)

  Analfabet [anonim]

  Cred ca ar trebui sa decida parintii, iar scoala sa se conformeze. Eventual sa aduca si profesori pentru alte religii. Aici e datoria fiecarei familii.
 • +12 (16 voturi)    
  curs de istorie a religiilor (Vineri, 21 mai 2010, 14:54)

  luanica [utilizator]

  E mai util un curs de istorie a religiilor.
  Oricum religiile s-au succedat de la inceputurile omenirii. Cea crestina e valabila doar pentru o parte din omenire ( mai sunt arabi, chinezi, indieni si alte numeroase religii), si este in declin clar in lumea occidentala.
  E mult mai importanta toleranta fata de alte religii si respectul fata de credinta celuilalt. Asta ar trebui sa se predea in scoli daca e vorba sa se studieze religiile - credintele religioase.
 • -4 (6 voturi)    
  e o decizie inteleapta (Vineri, 21 mai 2010, 14:56)

  foarte bine [anonim]

  e o decizie inteleapta
 • +10 (16 voturi)    
  Religie (Vineri, 21 mai 2010, 15:13)

  vali [anonim]

  Studiul religiei in scoala si programa acestei materii sunt foarte anacronice. Nu a facut decat sa inlocuiasa materialismul dialectic (dogma comunista) cu o alta dogma, prafuita si mistica. Fara sa explice elevului conceptul de spirit si materie, fara sa i se dea posibilitatea sa gandeasca si sa aleaga. Nu poti sa aduci in scoala in mileniul 3 materia pe care o faceau bunicii si strabunicii nostri!

  Ar trebui dupa opinia mea ca elevii sa studieze in slotul dedicat azi religiei, notiuni elementare de filozofie, psihologie si eventual istorie a religiilor.
  Se poate face introducere in curentele idealismului, exista azi numeroase repere ale stiintei de ultima ora in sprijinul existentei spiritului.

  O alta varianta: prin anii 70-80 exista o materie in liceu numita educatie civica, ar fi foarte utila reintroducerea ei, in haine noi, adaptata timpului prezent. Copiii nu afla azi de la dascali reguli elementare de comportament, nu stiu sa se comporte intr-un cerc de prieteni, nu stiu sa socializeze, sa fie rezonabili intr-o relatie, nici cum sa zica "adio" unui viitor iubit.

  Rezultatul acestor carente de educatie: observam dramele de mai tarziu din viata lor de cuplu, de familie si din viata sociala in general.
  • +4 (6 voturi)    
   sincer (Vineri, 21 mai 2010, 15:47)

   hollow [utilizator] i-a raspuns lui vali

   Nu stiu cine e sclavul care a fost in stare sa-ti dea un minus, din moment ce ceea ce spui e de maxim bun simt, indiferent de ce parte inclina opinia lui.
   Si, apropo, cred ca lucrul cel mai important care ar trebui predat intr-un fel sau altul in scoli, in afara de ce-ai spus tu cu educatia civica, e o forma de scepticism stiintific, de obisnuinta a cercetatului. Degeaba le bagi pe gand copiilor stiinta bruta daca ii lasi apoi fara instrumentele descoperirii ulterioare, fara de care inghit orice tampenie, atata timp cat nu se opune direct informatiei primite (daca o mai tine minte) in scoala.
  • -2 (4 voturi)    
   Exista! (Vineri, 21 mai 2010, 16:31)

   Cavalerul cruciat [anonim] i-a raspuns lui vali

   De când n-ai mai dat pe la şcoală? Ca întotdeauna, ne pricepem la toate cele, noi, românaşii, suntem sclipitori de străluciţi. De fapt, ce să mă mir, trei sferturi din commenturile la articolul de mai sus dovedesc că cei care le-au postat nu au citit tot articolul... Vali, am o ştire pentru tine, dar să nu mai spui la nimeni, că o să râdă toţi de tine...şttt....EDUCAŢIA CIVICĂ EXISTĂ!!!
   • +2 (4 voturi)    
    Educația civică... (Vineri, 21 mai 2010, 16:03)

    Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul cruciat

    Educația civică ar trebui să fie varianta implicită și singura. Biserica poate face cateheză, iar înscrierea la grămadă înseamnă încălcarea drepturilor părinților de a decide pentru copii.
 • +4 (8 voturi)    
  Scoala romaneasca = fabrica de sclavi (Vineri, 21 mai 2010, 15:16)

  godless1859 [anonim]

  Pai sa-l studieze si pe Mihai Eminescu putin:

  Religia - o frază de dânşii inventată
  Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
  Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
  După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
  Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?

  Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
  Şi v-a făcut să credeţi că veţi fi răsplătiţi…
  Nu! moartea cu viaţa a stins toată plăcerea -
  Cel ce în astă lume a dus numai durerea
  Nimic n-are dincolo, căci morţi sunt cei muriţi.
  • -5 (7 voturi)    
   eminescu (Vineri, 21 mai 2010, 15:53)

   bogdanneaga [anonim] i-a raspuns lui godless1859

   te superi daca iti zic ca nu cred ca ai inteles esenta acestor versuri? eminescu e mai profund si mai complex decat rimele cu care impresioneaza la prima vedere...apropos nu mergea mai bine godless666 , zic si eu ;) ?
 • +1 (3 voturi)    
  ora de religie (Vineri, 21 mai 2010, 15:26)

  bogdanneaga [anonim]

  referitor la secretara si la icoane...cred ca daca am vazut aceste elemente asociate nu inseamna obligatoriu ca icoanele sunt vinovate de purtarea doamnei si nici ca doamna e constienta pe deplin de semnificatia lor ...daca te pozezi langa o icoana nu inseamna neaparat ca esti fundamentalist da nici ca esti usa de biserica...sau era mai bine cand ne pozam cu tabloul tovarasului? oricum nu incape comparatie ideea e insa ca se joaca teatru...numai ca actorii si scena sunt cu hiba...
 • +2 (4 voturi)    
  Articolul 32 din Constitutie (Vineri, 21 mai 2010, 15:37)

  silviu [anonim]

  (7) Statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult. În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege.

  Orice discutie pe aceasta tema trebuie sa porneasca de la dreptul constitutional de a studia religia
  • +4 (4 voturi)    
   fiecare pasare pe limba ei (Vineri, 21 mai 2010, 16:53)

   ReligiainScoala [anonim] i-a raspuns lui silviu

   Ai dreptate dreptul dar nu obligatia!
 • -6 (8 voturi)    
  Despre religie (Vineri, 21 mai 2010, 15:38)

  MiculTeolog [anonim]

  rusinica tuturor celor care isi bat joc de credinta romanilor, a marilor conducatori care au platit cu viata pentru aceasta tara si credinta ei.

  Romania nu e o tara musulmana, budista etc.

  vai de noi daca il scoatem pe Dumnezeu si din scoli...
  • +5 (7 voturi)    
   România nu e nici o țară creștină (Vineri, 21 mai 2010, 16:07)

   Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui MiculTeolog

   Din enumerarea ta lipsește:

   "România nu e o țară creștină"

   Asta pentru că România este un stat laic, teoretic neutru față de orice religie, dar cu derapajele ăstea repetate spre teocrație cât de curând alunecăm spre teocrație. Sau nu ne-aducem aminte că 41% dintre români i-ar întemnița pe cei ce critică ortodoxia? Rețineți, nici nu contează dacă e critică validă, doar că o faci!


   Aaa, România este un stat cu populație majoritar creștină. Aia e altceva, cu totul altceva.
 • +6 (8 voturi)    
  Sunt MUUULT mai multe probleme cu ora de religie (Vineri, 21 mai 2010, 15:46)

  Viorelu [utilizator]

  Sunt vreo 11 probleme cu religia în școli la noi și se încalcă legea flagrant:


  Cel mai probabil, nu știi următoarele lucruri despre orele religie

  În cazul în care ești în aceiași situație ca majoritatea părinților și elevilor din țara asta, probabil că nu știi că:

  1. religia se predă în școli din clasa I până într-a XII-a
  2. orele de religie au caracter opțional (aici „opțional” are un sens distorsionat și diferit decât cel înțeles în mod normal)
  3. deși materia numită „religie” are caracter opțional și există posibilitatea să nu participi deloc, media generală ia în calcul media de la această materie
  4. orele de „religie” sunt de fapt ore de îndoctrinare religioasă (def.: ÎNDOCTRINÁ vb. tr. a iniția într-o doctrină, a înarma cu o doctrină.)
  5. deși statul este neutru din punct de vedere confesional, elevii sunt implicit înscriși la orele de îndoctrinare creștin-ortodoxe
  6. orele de religie, prin lege, trebuie să fie programate în orarele școlare fie ca prima, fie ca ultima oră din ziua școlară
  7. orele de religie sunt singurele la care elevii unei clase sunt separați constant în aceleași subgrupuri pentru a participa la activități diferite în timpul unei aceleiași ore
  8. există destule rapoarte că la unele ore de religie cei ce predau sperie copiii cu amenințări și instigă la intoleranță împotriva cultelor minoritate
  9. dacă doriți ca unui copil să i se predea religie, bisericile, indiferent de religie sau denominație, oferă ore de cateheză în cadrul bisericii
  10. deși un elev își poate schimba religia în orice perioadă a anului, nu se acceptă schimbarea statului elevului față de oră decât la început de an
  11. notarea justă a performanțelor la această materie reprezintă o reală problemă


  Continuarea și dezbaterea aici:


  http://zergu-si-credinta.blogspot.com/2010/03/religia-in-scoli-infomatii-opinii-si.html
 • -6 (8 voturi)    
  Trist (Vineri, 21 mai 2010, 15:47)

  Andrei [anonim]

  Citind comentariile si observ o oarecare indarjire impotriva orei de religie. Daca as fi avut astfel de pareri (si ma bucur ca nu le am ) bunicul mi-ar fi spalar gura cu sapun o luna. Astfel de afirmatii din punctul meu de vedere este tocmai rezultatul indoctrinarii comuniste in vremea caruia nu se facea religie, duminica se mergea la gratare in loc de biserica si daca incercai sa promovezi virtuti crestinesti erai luat in vizor de "baietii cu ochii albastrii". Elevii de atunci acum au devenit parinti si mi se pare normal ca daca ei nu au avut tangenta cu religia li se pare absolut normal ca si copii lor sa nu faca religie.
  Rolul orei de religie din punctul meu de vedere este acela de a dezvolta (nu indoctrina) constiinta fiecaruia, de a putea fi capabil sa faci diferenta intre bine si rau, sa nu se trezesti injurat, scuipat sau mai grav cu vreun pumn in figura, baston peste cap sau vreun cutit in spate din partea cuiva caruia i se pare perfect normal sa faca un astfel de gest, pt ca asa-i 'la moda' si nu il mustra constiinta nefacand distinctia intre bine si rau.
  Acesta ar fi rolul religiei in general din pucntul meu de vedere, restul fiecare e liber sa aleaga, doar sa stii ce sa alegi.
  Religia trebuie sa iti prezinte o parte...societatea, alte persoane , viata iti prezinta si cealalta parte si tu alegi. Dar daca religia nu iti este prezentata ... normal ca alegi alternativa! Nu va uitati la faptul ca sunt preoti cu vile, masini de lux, betivi, sau mai rau curvari, ei o sa raspunda pt faptele lor, in viata asta sau in cealalta.
  • +5 (7 voturi)    
   din experienta (Vineri, 21 mai 2010, 16:05)

   luanica [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

   Eu nu am crescut in comunism, ci in capitalism - deci nu sunt indoctrinata impotriva religiei de catre nimeni. Am 25 ani.
   Am facut religie in scoala - materie optionala si singulul lucru pe care l-am invatat au fost povestile diferitelor personaje din Biblie + ritualurile religioase.
   Au trecut ani de atunci si pot spune cu mana pe inima ca educatia mi-am luat-o de acasa si nu de la orelele de religie. Mi-a placut mai mult psihologia, istoria si filozofia decat religia.
   Cu mintea de acum imi dau seama ca ar fi fost mult mai important sa invat o istorie a religiilor - sa cunosti premizele religiei in care crede un om iti da o cheie in a intelege rationamentul acelui om - o cheie spre toleranta si in final spre pace.
   Ce spui tu despre religie e ideal - dar nu asta se va invata in scoala: ci viata de desfrau a diferitelor personaje din vechiul testament care pe ultima suta de metri se pocaiesc si ajung in rai. Recunosc ca mi-au placut pildele lui Isus si am invatat multe lucuri bune - dar asta am invatat doar cateva luni din cei 7-8 ani de religie din scoala.
  • +5 (5 voturi)    
   DragostecuForta. (Vineri, 21 mai 2010, 16:18)

   ReligiainScoala [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Ti-am apreciat intotdeauna calmul si moderatia.
   In prima parte gresesti, in comunism aceste virtuti crestinesti cum le numesti tu erau inoculate copilului din tata in fiu si asa se obisnuieste si in familia mea.

   Apoi vorbesti frumos despre ora de religie asa cum ar trebui sa fie si nu este si trebuie sa ai deschiderea sa intelegi ca tocmai aceasta insistenta de a preda obligatoriu timp de 12 ani si nu conteaza cum, religia in scoala duce aceasta societate romaneasca in cu totul alta directie.
  • +2 (4 voturi)    
   Asa e (Vineri, 21 mai 2010, 16:19)

   Margicu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   In toate tarile enumerate mai sus, Marea Britanie, Franta etc., lipsa unei educatii dogmatice supravegheata de ayatolahii BOR e rezultatul propagandei comuniste. Despre Nietzche se stie ca a fost mare comunist nu de alta a scris Anticristul iar baronul d'Holbach era deja comunist in secolul al XVIII-lea ca doar era anti-clerical. Pe de alta parte, borhotimea e mare anti-comunista, Iustinian Marina si Teoctist au fost de-a dreptul in rezistenta din munti.
 • -2 (6 voturi)    
  ReligieDaObligativitateNU (Vineri, 21 mai 2010, 15:52)

  ReligiainScoala [anonim]

  Observ ca in Romania anului 2010 tocmai cei care se erijeaza in aparatori aprigi ai valorilor crestine fara sa isi dea seama ca deja au inceput sa le confunde cu cele promovatre de BOR dau dovada de intoleranta ,fanatism,ameninta, jignesc, blesteama si nu sunt deschisi spre nici un fel de dialog legat de religie.
  Religia isi are rolul ei bine determinat intr-o societate si tocmai de aceea , cu sau fara acordul vostru, ea trebuie repusa pe fagasul ei normal.
  De aceea, noi cei care ne-am asumat ac. initiativa si care nu avem nici o legatura cu Hotnews ne vom continua demersurile. Pregatim un lobby la Senat ptr trecerea in revista a legislatiei ce reglementeaza drepturile copiilor si religia n RO, avem in lucru si o petitie, suntem pe cale de a obtine suportul federatiilor de parinti si urmeaza un raport in germana si engleza la PE! Ac. raport va aduce in plin plan printre altele si BOR.

  Biserica nu este a unui grup de oameni ci a noastra!
  Dumnezeu cu voi...si cu noi!
 • +4 (6 voturi)    
  Mai asta lipsea (Vineri, 21 mai 2010, 16:01)

  Hoisan [utilizator]

  Aceste culte,secte,sau cum le-o mai spune nu duc la nimic bun.Vezi de cind a intret biserica in casele oamenilor ce a fost.Razboaie,arderi pe rug,subjugari,atentate.Si acum vine cu timpita idee sa fie obligatorie,cine mai are nervi de ascultat povesti nemuritoare?Toate marile fete bisericesti si nu numai pina si cei marunti de la sate se lafaie in lux,nimeni nu mai vrea sa asculte de un senil mort de 2000 de ani,care umbla in sandale invelit in cearceaf.Deci dragi pedofili,homosexuali,mincinosi,bisericesti nu o mai ardeti la lorgean vremea voastra a cam apus,lasati copiii in pace nu ai stresati cu mizeriile voastre.
 • -2 (4 voturi)    
  rarticol (Vineri, 21 mai 2010, 16:08)

  bogdanneaga [anonim]

  despre ce era articolul si unde am ajuns noi cu discutia....cred ca suntem foarte usor de instigat ;)))
 • +4 (6 voturi)    
  Religia taoista... (Vineri, 21 mai 2010, 16:15)

  hamangiu [anonim]

  De-abia astept sa ne invadeze si sa ne cucereasca chinezii, ca poate atunci o sa invatam religia taoista in loc de delirul tamaios al unor cadavre umblatoare si puturoase(lenese).
 • +7 (9 voturi)    
  Incet incet (Vineri, 21 mai 2010, 16:47)

  biserica venturiano [anonim]

  o sa devenim stat fundamentalist. Nesimtirea popilor e fara margini. Orele de religie in scoli aproape obligatorii, boxe(megafoane) pe biserici ca sa asculte tot cartierul slujba(aberatiile), biserici aparute ca ciupercile dupa ploaie etc. In loc sa evoluam spre un stat laic, modern, noi ne intoarcem in evul mediu. Romania este stat laic doar pe hartie. Daca Gigi Becali construieste biserici, atunci lasati-ma sa fiu ateu.
  • -2 (4 voturi)    
   dar manelele date la maxim nu te deranjeaza? (Vineri, 21 mai 2010, 16:30)

   george [anonim] i-a raspuns lui biserica venturiano

   Adica biserica nu are voie sa puna boxe pe biserica ca sa asculte enoriasii predica dar noi trebuie sa ascultam manele zi si noapte dar nu avem voie sa spunem nimic
   • +3 (5 voturi)    
    Dacă unul, atunci toți? (Vineri, 21 mai 2010, 17:01)

    Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui george

    Ceea ce faci se numește ignoratioo elenchi, adică deviezi discuția de la subiect.

    Dacă unul încălcă legea și bunul simț, atunci e OK dacă o fac mai mulți? Cum vine asta?

    NU, ambele comportamente trebuie combătute, dar fac pariu că dacă treci pe lângă un manelar nu zici nici pâs, că religia te învață să fii sclav și să întorci celălat obraz.
   • +2 (2 voturi)    
    tot aia (Sâmbătă, 22 mai 2010, 11:53)

    Deep [anonim] i-a raspuns lui george

    adevarul e ca nu-i nici o diferenta intre o manea si-o slujba: ambele incearca sa impresioneze prostii
    prima cu am masini si femei sa moara dusmanii mei, si a doua cu flacarile iadului si promisiuni celor obidienti
 • +6 (6 voturi)    
  Religia in scoli (Vineri, 21 mai 2010, 17:06)

  Valter [anonim]

  Religia ar trebui sa fie responsabilitatea fiecarui preot in parohia lui. Preotii sunt platiti de stat, profesorii de religie sunt platiti de stat uite cum se pot economisii bani. Educatia religioasa sa se faca la scoala de duminica.
 • +5 (9 voturi)    
  RELIGIA = cea mai mare minciuna a omenirii (Vineri, 21 mai 2010, 17:08)

  danel_danel [utilizator]

  Sa se studieze in scoala istoria religiilor la ora de istorie este ok, sa fie ore speciale pentru religie, in nici un caz. Religia a pierdut adepti si incearca sa atraga adepti inca de la varste fragede, copiii, care nu au discernamant. Biserica sa-si desecretizeze documentele istorice si sa ne lase cu vrajelile lor de 2 bani, nu mai sunt de actualitate.
 • +6 (6 voturi)    
  DOAR ORA DE RELIGIE? (Vineri, 21 mai 2010, 17:10)

  hm [anonim]

  ar fi bine ca asta să fie singura problemă. atunci am avea dreptate să ne canalizăm întreaga energie pe combaterea acestui "flagel". dar copiii noştri sunt spălaţi pe creier nu numai cu manuale de religie care oferă o interpretare simplistă a religiei, dar şi cu tematici de cultură civică ce furnizează versiuni edulcorate şi fade ale "cetăţeanului" model, adică inofensiv şi artificial. cu îndoctrinări pe toate fronturile. cu o din ce în ce mai puternică promovare a lipsei de cultură.
  nici măcar nu ne mai paşte pericolul fundamentalismului creştin ortodox, ci al inculturii şi decăderii din condiţia de civilizaţie. sunt profesor şi mă aflu în situaţia de a fi calificat de elevii mei drept "eretic", majoritatea folosesc cuvinte fără să ştie ce înseamnă, se enervează teribil dacă îi pui să gândească şi vor să se facă poliţişti, vameşi, iar câţiva vor "la teologie". în rest, idealurile lor de viaţă sunt simple: le găsiţi în orice manea.
 • -3 (7 voturi)    
  credinta (Vineri, 21 mai 2010, 17:10)

  seugenius [utilizator]

  Cred ca singura sansa de redresare a Romaniei in acest context al crizei este sa isi intoarca fata spre Dumnezeu. EL poate binecuvanta acesta tara a.i. sa avem cresterea economica chiar daca toata Europa va fi pe minus. Dar cum sa ne raspunda cand vad cum urlam cu totii impotriva crestinismului si a valorilor morale? Am uitat cu totii de Dumnezeu si ne consideram mari laici. Dar uitam ca EL a creat acest univers."Al Domnului este pământul şi plinirea lui; lumea şi toţi cei ce locuiesc în ea.
  2 Acesta pe mări l-a întemeiat pe el şi pe râuri l-a aşezat pe el"
  • +2 (2 voturi)    
   prea tarziu (Sâmbătă, 22 mai 2010, 12:19)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui seugenius

   A blestemat tara cu un popor de prosti, e cam tarziu sa mai faca vreo minune...
 • -5 (9 voturi)    
  am trai mai bine.. (Vineri, 21 mai 2010, 17:18)

  danutza [anonim]

  daca s-=ar studia cu adevarat religia, lumea in care traim ar fi mult mai buna. stiu un tanar de 17 ani care, dupa ca a studiat religia in scoala, a inceput sa tina post, se spovedeste, se impartaseste, desi parintii lui nu o fac. in plus, a renuntat la viciile sale si este un model de tanar. DACA AM RESPECTA INVATATURA CRESTINA, AM TRAI MULT MAI BINE! adin pacate...suntem crestini doar cu numele!
  • +3 (9 voturi)    
   Habotnic=model? (Vineri, 21 mai 2010, 17:04)

   Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui danutza

   Hahahaha!

   Un fraier care o să fie sclav toată viața lui. Fac pariu că se masturbează și apoi face mătănii. Reprimatul sexual nu este un model, la fel cum nici curva nu e model.

   Omul echilibrat e modelul.
   • 0 (4 voturi)    
    religia nu exclude echilibrul (Vineri, 21 mai 2010, 17:44)

    ... [anonim] i-a raspuns lui Viorelu

    doar lipsa de cultura si de exercitiu al gandirii favorizeaza aparitia fanatismului. in rest, poti foarte bine sa fii un om credincios, chiar si practicant, si sa gandesti cu capul tau. doar ca prea putini oameni, fie ei credinciosi sau atei, gandesc. din pacate.
   • 0 (2 voturi)    
    asa scrii? (Vineri, 21 mai 2010, 23:29)

    bogdanneaga [anonim] i-a raspuns lui Viorelu

    poi daca tu asa frumos scrii ma intreb ce reper ai tu pt echilibru' ca tu nu pari prea echi...
 • 0 (0 voturi)    
  Cercetator si Cavaler spiritual(i) (Vineri, 21 mai 2010, 23:07)

  in spiritu [anonim]

  Cercetatorul:

  Românii,... Idioţii ... Clar, cei mai mulţi locuitori ai României sunt nişte ipocriţi, parşivi şi dobitoci, ... (14:52)

  ... nu poţi înţelege problemele de fond ... Nu poţi, asta e, nu trebuie să fii complexat de asta :) (17:18)

  ... nu eşti mai preţios decât ceasul căruia îi pun baterie să meargă şi îl port zilnic la mână (18:23)

  Cavalerul:

  ... apoi e strigător la cer să fiu confundat cu un ins cu atâta bun simţ cum e numitul Josika!!! (17:21)

  Cercetatorul:

  Crezurile sincere dau relaxare în dialog :) (18:01)

  Epilog:
  Cercetatorul se cuvine delegat la Biserica Nasterii din Betlehem spre a mai relaxa dialogul
  (doar un exemplu: http://www.domradio.de/aktuell/46593/schlaegerei-in-der-grabeskirche.html - dar si link merita).
 • 0 (0 voturi)    
  pt cavalerul cruciat ! (Vineri, 21 mai 2010, 23:19)

  bogdanneaga [anonim]

  acuma dincolo de toata polemica si dubla identitate si toate suspiciunile si toate astea...calul tau nu are nimic de spus sau esti pe jos :))
 • 0 (0 voturi)    
  doru barbu? (Vineri, 21 mai 2010, 23:23)

  bogdanneaga [anonim]

  doru sau barbu nu ma ajuti cu ce te-am rugat? sau cum de toate "documentarele" au ceva cu miliardarul jesus, nu e prea monotona treaba asta?sincer vreau un documentar anti-moise ! doru dragule ...
 • -4 (6 voturi)    
  Un alt articol HotNews cu titlu partizan (Sâmbătă, 22 mai 2010, 0:43)

  Mihai Tociu [anonim]

  Greseala legii consta in denumirea de “religie” a ceea ce ar trebui sa fie “educatie spirituala crestina”.
  Educatie, pentru ca aceasta este menirea institutiei.
  Spirituala, deoarece corpul este doar o carcasa, care trebuie intretinuta, dar care nu isi gaseste rostul fara acel ceva, despre care nu prea stim mare lucru, pe care l-am numit spirit.
  Crestina, pentru ca nu a fost altcineva care sa ne lumineze in privinta spiritului de la Hristos incoace.
  Asa cum fiecare natiune si-a creat propriul crestinism, romanii si l-au creat pe cel ortodox nationalist. Celelalte crestinisme din Romania sunt doar excrescente politice ale altor tari, iar cea mai ridicola este religia greco-catolica.
  Rebelii sau ignorantii spirituali isi dovedesc perversitatea prin faptul ca solicita ore de “istorie a religiilor” in schimbul “religiei”.. Este ca si cum cei care cred intr-un dumnezeu sunt obiect de studiu.De ce sa nu studieze istoria agnosticismului, adica sa se studieze pe sine insisi?
  • +1 (1 vot)    
   asa...si daca sunt mulsuman (Sâmbătă, 22 mai 2010, 13:32)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Tociu

   sau ateu? Sau daca eu vreau sa studiez toate religiile ca sa pot trage o concluzie proprie?
 • -3 (3 voturi)    
  Epilog (Sâmbătă, 22 mai 2010, 8:04)

  Cavalerul cruciat [anonim]

  Bunul Dumnezeu să ne aibă pe toţi în paza Lui. Mâine sunt Sfintele Rusalii. Pogorârea Duhului Sfânt. Să fim cu toţii binecuvântaţi, cei buni şi cei răi, cei mari şi cei mici, împăraţi şi ostaşi, bogaţi şi săraci. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe cei de la "ştirifierbinţipunctro". Au transformat acest site într-un răcnet de oroare la adresa oricărei forme de credinţă creştină. De aceea sunt aici. Pentru ca un eventual cititor să nu-şi imagineze că ţara asta a devenit o agora de ateism, scepticism şi alte "isme". România e o ţară minunată. Fraţilor, am văzut în Sahara oameni muncind în genunchi, săpând la rădăcina fiecărei plante în parte. Nouă ne-a rămas jumătate din ţară nesemănată, fază la care cred că în ceruri s-au defectat serverele. L-am întrebat pe un beduin dacă e credincios, şi mi-a răspuns că nici nu şi-ar permite să nu fie. Nouă ni s-a cam urcat la cap. Nu ne mai iubim, nu ne mai tolerăm. Ziceam că România e o ţară minunată. Bogată. Nu în resurse naturale. Bogăţia acestei ţări e legătura noastră cu cerul. Bisericile, răstignirile, babele îngenuncheate care se roagă în cimitirele strămoşilor. Refuz să pierd toate acestea fără luptă. Bogdanneaga, eu nu am cal. I-am tăiat gătul cănd m-am zidit în cetatea credinţei mele. Pentru mine nu există retragere.
 • -2 (2 voturi)    
  totul despre lobby (Sâmbătă, 22 mai 2010, 9:23)

  iov [anonim]

  Ne bucura initiativa de a face lobby printre senatori pentru eliminarea mascata a studiului religiei din scoli. Ziaristi si ong-isti nemunciti ( traind din propaganda unor fonduri venite cu ideologie de-a gata ) au un unic scop cand vine vorba de educatie, elimiarea studiului religiei din scoala tocmai pentru a fi inlocuita cu discipline de genul: etica- ma rusinez pentru filozofii care au propus-o, hibrid ideologic greu de digerat; educatie sexuala. Abia asteptam sa vedem cine sunt, ca sa facem si noi lobby, contra lor, fireste. Pe unii ii stim, sa ne zica cam cum e cu crestin -democratia. Cat despre ziaristi si ong-istii ce s-au impiedicat de religie, ce sa va spun, o paine murdara castigata din boli spirituale si mai vor sa dea boala asta si altora. Au invatat si ei ,ca ,daca injuri, iti da dracul.
 • +3 (3 voturi)    
  Rusinos!!! (Sâmbătă, 22 mai 2010, 9:41)

  Cosmin [anonim]

  Nenorocitii astia din BOR au o putere prea mare in tara asta. Si fac tot ce pot ca aceasta putere a lor sa sporeasca. E rusinos sa obligi pe cineva sa studieze religia dar si mai rusinos sa nu oferi posibilitatea studierii istoriei religiilor.Ce naiba, merge timpul inapoi? Motivul pentru care ei fac asta e foarte simplu. Studiind istoria religiilor omul se lumineaza iar ei pierd enoriasi.

  Popii astia sunt printre putinii care se bucura de aceasta criza. Criza le aduce oamenii din nou la biserica.
  • -2 (2 voturi)    
   Cosmine, Cosmine, greu iti e singur.... (Sâmbătă, 22 mai 2010, 14:33)

   Cavalerul cruciat [anonim] i-a raspuns lui Cosmin

   Nimeni nu te obligă să crezi în Dumnezeu. Dacă totuşi crezi, nimeni nu te obligă să devii creştin. Dacă totuşi devii, nimeni nu te obligă să-L urmezi pe Dumnezeu şi să-I asculţi şoaptele. În concluzie, nimeni nu te obligă la nimic. Nu vrei ca pruncii tăi să facă religie, e dreptul tău. Tu vrei istoria religiilor. Interesant. Ai vrea ca pruncul tău să înveţe cine sunt alţii înainte de a afla cine e el. Cine i-au fost strămoşii. de ce se roagă şi cui bunica lui. De ce străbunicii lui au cruce la căpătâi şi nişte semne misterioase pe cruce...IS HS NI KA. Doamne fereşte să afle copilul tău ce înseamnă aceste semne! De ce a murit Brâncoveanu şi care e semnificaţia cuvintelor lui cele din urmă către mezinul său. De ce tremură Arghezi în lirica sa. De ce priveşte Blaga dincolo de orizonturi. De ce se răscoală Moromete contra preotului din sat. "Mici chichiţe fundamentale" îi vor scăpa pentru totdeauna copilului tău din cauză că tatăl său l-a vrut evoluat. O, câţi ca voi! copii de securişti, de atei dialecticieni, crescuţi fără biserică, fără rugăciune, care-şi întrebau uimiţi părinţii "mamă, ce sunet e acesta şi ce reprezintă el?" ("clopotele bisericii, fiule, dar să nu mă spui lui taică-tu că am vorbit despre asta!"), copii crescuţi fără cruce, fără icoană în casă, care L-au descoperit pe Dumnezeu la maturitate şi s-au botezat. O, câţi ca voi! Atei trufaşi care stăteau în anii 80 la poarta catedralei şi notau elevii care ieşeau de la slujbă ca să-i dea afară din UTC a doua zi, au ajuns să plângă cu lacrimi pe patul morţii şi să trimită după preot! Cosmine, nu-i adevărat deloc, preoţii nu se bucură de criză, îţi vine să crezi sau nu, dar preotul e şi el un membru al acestei societăţi, soţia lui e profesoară sau asistentă medicală, părinţii lui sunt pensionari. Nu se bucură de criză, dar se bucură de fiecare suflet care-L caută pe Dumnezeu. Acela poţi fi tu. Dar cum spuneam...nu te obligă nimeni.
 • +4 (4 voturi)    
  Este perfect (Sâmbătă, 22 mai 2010, 11:45)

  john [anonim]

  Este perfect exact ce doreste si guvernul, sa devenim unpopor de tampitzi care ne rugam la Dumnezeu. Si probabil ca salariile popilor ce tin lectiile nu se umpoziteaza.
 • +4 (4 voturi)    
  in loc sa-i dea afara, ii incurajeaza (Sâmbătă, 22 mai 2010, 11:48)

  Deep [anonim]

  preotii care predau in scoli sunt platitit ca si un profesor nu-i asa? Sa predea la biserica daca vor parintii sa-si duca copii, nu in scoli, si din banii bisericii nu de la buget! Ca tot vor sa dea afara si sa scada veniturile bugetarilor cu 25%....trebuia inceput cu preotii care otravesc mintea copiilor!
  In fine, e penibil ca religia e practic obligatorie. Imi e scarba numai cand ma gandesc.
  • +2 (2 voturi)    
   Pai BOR primeste bani direct de la buget (Sâmbătă, 22 mai 2010, 13:30)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui Deep

   pe langa banii luati fara factura de la enoriasi.E prim exemplul tarii pentru evaziune fiscala si delapidare.Dar, scopul scuza mijloacele, nu?
   Religia nu e obligatorie in scoli, dar problema este ca nu li se ofera o alternativa copiilor care nu vor sa faca ore de religie.Ce o sa faca ei intre ora de Romana si aia de Matematica?Merg la tigara si cafea.Si asta pentru ca geniile de la inspectorate nu sunt in stare sa impuna ca orele de religie sa se faca dimineata inainte de inceperea orelor sau dupa terminarea lor.E vorba doar de o ora pe saptamana pentru fiecare grup!!!!La orele de religie nu e obligatoriu sa fie doar elevi din aceeasi clasa...Dar na..nici pana acum nu a fost nimeni in stare sa faca o planificare coerenta in invatamant.Si inca o chestie: se face o discrimare profunda pentru ca elevii care participa la orele de religie, obtin niste note care conteaza la media generala, la media obtinuta la BAC si deci si la admiterea la facultate...Daca tot e optionala, nu ar trebui sa fie inclusa in media generala, nu?Ca orice lege romaneasca, este plina de lipsuri, intentionate sau nu!
 • +2 (2 voturi)    
  Biserica e totusi despartita de Stat! (Sâmbătă, 22 mai 2010, 13:12)

  martin [anonim]

  Dupa Revolutia din 1989, in valtoarea luptei anticomuniste, s-a cam uitat ca despartirea bisericii de stat si care e unul din pricipiile constitutionale ale statului modern si nu a fost o creatie a comunismului, care desigur ca a aplicat-o extrem de excesiv. De altfel si Constitutia Romaniei include separarea oricarei Biserici de Stat.
  Vicisitudinile luptei politice au dus la introducerea invatamantului religios in scoli si desigur ca nu poate fi eliminat pentru a nu parea o discriminare a libertatii.
  Propun insa unele amendamente in sensul unei totale neobligativitati, a neplatii de catre Stat a acestor ore de religie si a neincluderii eventualelor note in vreo medie,care sa corupa elevul si pe parintii lui !
 • 0 (0 voturi)    
  abrogare (Sâmbătă, 22 mai 2010, 14:19)

  dana [anonim]

  este o lege mai mult decat cretina. abiua astept sa castige opozitia alegerile si sa o abroge. cred ca asta este singura solutie. astia sunt in stare sa-si vanda si mamele, pe langa limba romana, stat de drept etc
  • +3 (3 voturi)    
   nu are nici o legatura cu apartenenta politica (Duminică, 23 mai 2010, 0:11)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui dana

   daca vrei, facem pariu pe ce vrei tu ca PSD-ul sau PNL-ul nu ar abroga o astel de lege....Pentru ca le-ar sari BOR in cap si s-ar pune rau cu alegatorii! Exista un sondaj foarte simplu si clar pe hotnews azi in legatura cu religia optionala sau facultativa in scoala...Daca vrei exemple de legi tampite din timpul guvernarii PSD si care sunt valabile si acum, fara modificari, citeste Monitorul Oficial...Multe seamana cu legile din Franta, dar au pasaje lipsa, de parca nu le-a functionat cum trebuie copy/paste parlamentarilor care le-au copiat, sau de parca s-au pierdut cateva pagini, sau parca traducatorii nu au fost capabili sa traduca tot...
 • -2 (4 voturi)    
  religii si povesti de adormit copii care suntem (Sâmbătă, 22 mai 2010, 16:14)

  davidescu georgescovici [anonim]

  De ce credeti ca jidanii (toti "-escu", "-ascu", etc) la putere doresc ca religia crestina moderna (plina de popi înjidaniti si de jidani semi-convertiti la crestinism doar pentru a-l infiltra si aservi) sa fie obligatorie ?

  Pentru ca TOATE religiile sunt o porcarie care joaca un singur rol : tampirea lumii, divizarea ei pentru a o putea mulge mai usor. Basta cu religia ! Jos rabinii si popii si imamii care sunt - cu rare exceptii - niste ignoranti care habar n-au ce este si ce vrea Dumnezeu si care apara o lume care se termina !

  Da raspunderii individuale proportionale cu puterea.
  Da adevarului si da faptului ca suntem toti egali in fata naturii si a lui Dumnezeu. Da dorintei de bine si da lipsei de mila pentru pacatosii care suntem toti, (în mai mica sau mai mare masura).
  • -1 (3 voturi)    
   Davidescule, treci la loc, n-ai invatat nimic! 4! (Sâmbătă, 22 mai 2010, 19:02)

   Cavalerul cruciat [anonim] i-a raspuns lui davidescu georgescovici

   Tu-mi aminteşti de un coleg de facultă...nu reuşea să înveţe pentru un examen, citea cursul degeaba, că nu pricepea nimic, aşa că a găsit el o soluţie să iasă din ridicol, a aruncat cât colo cursul şi a spus "dă-l la drakku, eu nu învăţ aşa ceva!" Aşa şi tu, dacă nu pricepi religiile lumii, le scuipi pe toate plenar şi definitiv. Şi, ca să nu o mai lungesc, ia ascultă-te şi ia ruşinează-te: "Da dorinţei de bine şi da lipsei de milă pentru păcătoşii care suntem toţi". Tu, prietene, dai o nouă dimensiune penibilului, pe care-l credeam demult la apogeu. Tu crezi că BINELE şi LIPSA DE MILA pot merge împreună? Vai ţie.
   • +2 (2 voturi)    
    Nu doar religia crestina are pilde din astea (Duminică, 23 mai 2010, 0:13)

    Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul cruciat

    Sa inteleg ca ai fi si tu de acord sa se studieze o istorie a religiilor la scoala in loc sa invete copii cum sa faca matanii corect daca se uita la decolteul tinerei profesoare de matematica?
 • -3 (3 voturi)    
  neam de trogloditi (Sâmbătă, 22 mai 2010, 23:04)

  sergione [anonim]

  Este incredibil cat a decazut bunul simt in Romania. Ne e teama ca "religia" ne va indobitocii pe noi sau pe copii nostri, dar noi ingeram in fiecare zi doze sanatoase de Cancan, Click, Realitatea TV, Pro TV si alte rahaturi media, iar pe copiii nostri ii condamnam de asemenea la holbatul in TV pe Cartoon Network, MTV si alte instrumente de spalat creierul.

  Voi, acesti viermi care grohaiti despre lucruri despre care habar nu aveti, decat in cel mai bun caz de pe Discovery, aveti cumva vreo alta alternativa? Adica daca nu vreti sa va lasati copilul la ora de religie, ce il veti incuraja sa faca in schimb? Il veti trimite la cursuri de dat/luat spaga, omorat capra vecinului sau la cursuri de vestimentatie "de firma ca sa moara dusmani".

  Nu mai suntem un popor, ci doar o adunatura de netrebnici viermi. Nu stim decat sa comentam, sa ne plangem/lamentam, sa furam, sa sapam pe alti. Iar pe acei putini care au reusit sa se ridice dintre noi, ii trimitem cu un sut in fund fie inapoi in mocirla mediocritatii taindu-le orice sanse de a se ridica si a trage si pe restul dupa ei, fie incurajandu-i sa plece din tara.

  Ce legatura are asta cu religia in scoala? Totul. Pt. ca "acea spalare pe creier" e singura noastra sansa ca POPOR (si nu ca populatie) de a dobandii noi valori (cinste, omenie, seriozitate) in locul celor implantate de cei 45 de ani de comunism si 20 de neo-comunism-anarhist. Si pe care valori sa ne reconstruim tara.

  Ii injuram in fiecare zi pe netrebnicii care ne conduc. Dar uitam ca ei sunt copii parintilor lor. Ca inainte de a fi politicieni au fost copii, si ca cineva i-a educat si le-a indus "principiile" dupa care actioneaza acum. Ei sunt reprezentantii nostri si vin dintre noi. Basescu/Boc/Iliescu esti TU, suntem NOI!

  Vrei sa-ti fie mai bine? Schimba-te, invata de la cei mai buni! Noi vedem la vestici doar tzoalele, masinile, LCD-urile etc. Dar suntem orbi la acele aspecte care stau in spate: cultura, traditia etc!
  • 0 (0 voturi)    
   Iaca na mai "eu stiu tot" ... (Duminică, 23 mai 2010, 15:00)

   davidescu [anonim] i-a raspuns lui sergione

   pai cum sa vii sa impui copiilor sa invete de mici niste povesti sfruntate care joaca un singur rol in societate : acela de aimpinge la minciuna si pacat - la rau - pentru ca sa vina mai apoi sa-ti vanda indilgentele lor de rahat?

   nu e destul sa vorbesti frumos ca sa fii civilizat

   si mai lasa-ma cu exemplul occidentului tau cel bine dresat. ai s vezi in curand consecintele docilitatii maselor in fata coruptiei si a mediocritatii frumos ambalate.
   • 0 (0 voturi)    
    Pai aia ziceam si eu. (Duminică, 23 mai 2010, 20:35)

    sergione [anonim] i-a raspuns lui davidescu

    Mai bine le impui (prin neglijenta) sa se uite la Cartoon Network, la MTV, sa se drogheze, sa se bata, sa-si inceapa viata sexuala la 12 ani...

    In ceea ce priveste rolul pe care il mentionai, cred ca te-ai uitat intr-alta directie. Ce cunosti dumneata despre crestinism? Sau cata istorie cunosti. Si mai ales cat de capabil esti sa discerni? As zice ca raspunsul este "foarte putin" sau "deloc" la toate cele 3 intrebari.

    Ne-am faurit viitorul calcand in picioare tot ce este istorie si traditie. Ne-am inchipuit ca numai uitandu-ne la TV vom ajunge destepti, frumosi si bogati. Si cand colo am ajuns prosti, urati si saraci.

    Ne-am lasat spalati pe creier cu voluptate, iar acum nu mai suntem capabili sa discernem intre bine si rau.

    Numai modul in care bizonul roman vede crestinismul de pe culmile ignorantei lui si e de ajuns pentru a demostra lipsa totala de discernamat si totala inversare a valorilor la care am ajuns ca neam.

    Manelismul nu mai e demult doar atributul fanilor genului. A devenit cultura nationala, de la santieristul de pe strada pana la cel mai trendy corporatist. Macar manelisti autentici mai pomenesc de Dumnezeu (desi intr-un mod grotesc si total lipsit de folos pt. ei). Iar restul traiesc in epoca manelismului rafinat.
    • 0 (0 voturi)    
     religii si povesti de adormit copii (Luni, 24 mai 2010, 1:06)

     davidescu popescovici [anonim] i-a raspuns lui sergione

     de ce crezi mata, care esti asa de cult si de citit ca nu mai ai timp sa gandesti, ca porcii astia din parlament vor sa impuna religia obligatorie in scoala ? Pentru ca sa prosteasca lumea si sa poata continua sa manance si sa copuleze linistiti pe banii populatiei. ca doar nu vrei sa ma faci sa cred c-o fac pentru binele neamului.

     traditiile si religia n-au nimic una cu alta. religia s-a folosit de traditii pentru ca sa o accepte poporul si l-a privat de cele utile lui ca sa i le vanda dupa aia. poti foarte bine sa pastrezi traditiile utile dand la gunoi gunoiul.

     si mai lasa cersitul. mars si-nvata o meserie adevarata, popa sau rabin ce esti (ca tot aia-i)
 • 0 (0 voturi)    
  TLC! (Duminică, 23 mai 2010, 16:53)

  Alex [anonim]

  MARE-I GRADINA LUI DUMNEZEU o:-)
 • 0 (0 voturi)    
  mofturile BOR (Duminică, 23 mai 2010, 19:59)

  parker [anonim]

  Ministerul , prin noaua Lege a Educatiei reduce nr. orelor / saptamana ale elevilor cu 5, dar inca nu specifica de la care discipline dispar ore. In schimb, introduce religia ca disciplina de trunchi comu.n Eu cred ca religia se poate invata in familie (care vrea) si nu trebuie obligat nimeni sa mai piarda o ora/saptamana. Oricum orele desfasurate pana acum nu si-au atins scopul, elevii nu au frica de D-zeu, nu sunt mai toleranti sau mai putini violenti. Si, daca BOR vrea religie in scoli , sa trimita preoti sa predea, nu sa mai platim noi din buget pt. mofturile BOR-ului
 • 0 (0 voturi)    
  Nu e bun articolul (Luni, 24 mai 2010, 20:29)

  Crina [anonim]

  Nu mi se pare de loc de bun augur un astfel de articol.E ca si cum religia i-ar deranja pe unii.....A face religie in scoala , mi se pare un act de dreptate : suntem un popor credincios in proportie de aproape 90 %.Pentru cei majoritari care vor sa studieze despre Dumnezeu , de ce sa nu invete ?Cu ce va deranjeaza , oameni buni ca religia il educa pe om , il face mai uman, mai deschis spre semeni,ii arata o drum drept in viata, formeaza caractere !
 • 0 (0 voturi)    
  religia (Marţi, 1 iunie 2010, 15:47)

  nik [anonim]

  Eu cred ca cel mai bine este ca incepand cu clasa a IX
  sa ii lasam pe copii la orele de religie, cand pot sa-si de-a singuri cat de cat despre ce e vorba, in rest cat sunt mici le facem noi religia acasa, parerea mea
 • 0 (0 voturi)    
  religia actuala serveste puterea corupta (Sâmbătă, 26 iunie 2010, 18:38)

  cica [anonim]

  Religiile ca si scoala si masmedia actuala servesc la un singur lucru : la prostit lumea (la distrugerea capacitatii de analiza logica si critica).

  Cand politrucii corupti de azi vor sa impuna religia ortodoxa in scoli nu pot sa inteleg decat un singur lucru : ca le este frica de trezirea neamului si de pedepsele pre-crestine (sau barbare daca preferati) ce ii asteapta. de aia incearca sa imbete neamul cu apa de ploaie. Cursul evenimenteleor nu poate fi insa oprit. Iar fiecare miscare pe care incearca sa o faca acesti netrebnici corupti si sub-mediocri nu face decat sa-i afunde si mai tare in malul in care se zbat.

  cu exceptia crestinismului dinainte de Isus, ultimele religii crestine care au promovat un adevarat crestinism au fost religia bogomilior si cea a catarilor. De aia au si fost reprimate prin cruciade si prin inchizitie - ordonate de papi si popi corupti si deghizati in crestini cu sutana; asta nu inseamna ca nu exista printre popi, pastori si alti prelati si oameni de bine. Inseamna doar ca la capul acestor institutii se afla persoane infectate de virusul prefacatoriei si al viclesugului si ca singurul lor obiectiv real este de a perpetua puterea reala (economica si financiara) actuala.

  Daca sunteti multumiti de starea de fapt actuala dati-le si mai multa putere. Numai sa nu veniti dupa aia sa va zmiorcaiti ca nu aveti salarii / pensii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by