Reamintim ca si in Legea actuala a Invatamintului (Legea 84/1995) religia este o disciplina care face parte din trunchiul comun. Mai multi profesori au declarat pentru HotNews.ro ca, de obicei, copiii merg la biblioteca sau in laboratoarele de informatica, dar exista si multe cazuri in care acestia parasesc incinta scolii sau a liceului.
Un motiv pentru acceptarea tacita a situatiei este faptul ca, de obicei, toti elevii primesc note mari la religie, ceea ce se traduce in cresterea mediei cu care intra la Bacalaureat.
- Esti de acord ca orele de religie sa fie considerate prin lege parte a trunchiului comun si sa fie predata din clasa I pana in clasa a XII? Cum comentezi faptul ca au fost eliminate orele alternative: istoria religiilor, istoria culturii si artelor etc?
- (1) Planurile-cadru pentru invatamantul primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca domeniu disciplinar de studiu, partea trunchiului comun. Copiilor apartinand cultelor recunoscute, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
- (2) La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara acest domeniu disciplinar de studiu.
- (3) La cerere, in locul orei de religie, elevii pot urma cursuri de istoria religiilor, istoria culturii si artelor sau alte cursuri utile in formarea comportamentului etic, social sau comunitar
Astfel, deputatii PSD si PNL au amendat, in comisia de invatamant, articolul 17 si au stabilit la alineatul 1 ca religia este o disciplina scolara in invatamantul primar, giminazial, liceal si profesional si au eliminat sintagma "parte a trunchiului comun". Nu e clar de ce Ministerul Educatiei a introdus principiul potrivit caruia religia devine materie aproape obligatorie, avand posibilitatea totusi de a refuza, si nu principiul potrivit caruia religia sa fie materie optionala.
Deputatii au eliminat, tot in comisie, alineatul al 3-lea care stipula ca, "la cerere, in locul orei de religie, elevii pot urma cursuri de istoria religiilor, istoria culturii si artelor sau alte cursuri utile in formarea comportamentului etic, social sau comunitar".
Cu alte cuvinte elevului i se da dreptul sa nu frecventeze ora de religie cu acordul parintelui, dar nu are nici o alta alternativa de a opta pentru o alta materie. Parlamementarii au motivat la vremea respectiva ca fiecare scoala va avea autonomie sa decida cursurile optionale. Modificarile efectuate de deputatii din comisie au fost adoptate cu 28 de "voturi pentru" (PSD, PNL, PDL si Minoritati) si trei impotriva (PDL).
- Teodor Spanu, deputat PDL: "Optez pentru mentinerea alineatului 3 pentru ca ofera o alternativa coerenta celor care nu doresc sa studieze religia".
- Daniel Funeriu, ministrul Educatiei: "O lege organizeaza, nu impune o credinta, nu atenteaza la vreo libertate. Constitutia ne spune clar ce avem de facut, dar decizia e a fiecaruia dintre dvs, e o decizie individuala, asupra careia nu intervin. S-au ridicat argumente de natura organizatorica, e limpede ca aceasta masura poate sa ridice, prin ambiguitatea formularii, niste probleme reale, si prin dificultatile legate de organizare. Pozitia Ministerului e ca se poate reveni la varianta initiala propusa de minister".
"Dupa spiritul acestei legi, unul din pilonii de baza ai invatamantului este descentralizarea, deci putem sa lasam ca scoala sa decida ce vor face elevii. Noi sustinem eliminarea textului", a explicat deputatul PDL Donita Chircu.
Patriarhul Daniel a solicitat printr-o scrisoare trimisa presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, eliminarea alineatului 3 din articolul 17 motivand ca "scade importanta orei de religie intre celelalte discipline scolare si poate genera forme de abuz, oferind directorilor unitatilor scolare posibilitatea de a completa norma didactica acolo unde este cazul, prin retragerea elevilor de la ora de religie".
Proiectul legii educatiei ajuns in plenul Camerei Deputatilor a suferit noi modificari. Dupa ce la comisie s-a eliminat alineatul 3, dar deputatii au lasat la atitudinea scoliilor sa introduca materiile optionale in locul religiei, in plen s-a scos si ultima sansa a elevului de a nu fi obligat sa studieze religia.
In plen, deputatii au introdus la loc prevederea potrivit careia religia este o disciplina "parte a trunchiului comun", sintagma eliminata in comisia de specialitate. Sintagma respectiva transforma practic religia in materie obligatorie, mai ales ca din lege a disparut alineatul care prevederea cursuri alternative. Varianta finala a articolului adoptat de Camera Deputatilor.
Art. 17
- (1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun.
- (2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit, pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.
- (3) Disciplina Religie poate fi predata numai de personalul didactic calificat conform prevederilor prezentei legi si abilitat in baza protocoalelor incheiate intre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si cultele religioase recunoscute oficial de stat.
Religia in sistemul educational din alte tari
Libertatea religioasa si libertatea educatiei reprezinta doua principii fundamentale ale Conventiei Europene pentru Protectia Drepturilor Omului. Conform articolului 9 fiecare cetatean are dreptul la libertatea gandirii, constiintei si a religiei. Tot aici se mentioneaza dreptul parintilor de a le oferi copiilor o educatie conforma cu valorile lor religioase. In 2007, ministrii europeni ai educatiei au declarat ca indiferent de sistemul de educatie religioasa prezent intr-o anumita tara, copiii trebuie informati cu privire la diversitatea religioasa si de idei, ca parte a educatiei interculturale.
In Marea Britanie toate scolile au o disciplina obligatorie, care familiarizeaza elevii cu cele mai importante religii din lume. O atentie speciala se acorda crestinismului si tolerantei fata de reprezentantii altor confesiuni insa, parintii pe baza unei cereri scrise isi pot scuti copiii de cursurile cu caracter religios.
In Franta in 1905, a fost votata legea despre separarea bisericii de stat, care interzice guvernului sa recunoasca sau sa finanteze vreo religie, fiind exclusa din locurile publice inclusiv in scoli. Dupa 2002 in urma unor rapoarte care aratau cresterea intolerantei elevilor la alte religii, bazata pe necunoastere, curriculum-ul scolar a inceput sa cuprinda si ,,date religioase”.
In Spania, Biserica Catolica este responsabila de predarea religiei catolice in scolile de stat, unde de altfel sunt predate si alte religii in functie de cererile de la elevi. Este vorba despre religiile protestante, iudaice si musulmane.
In Germania situatia difera de la land la land, religia, in general catolica sau protestanta este parte a programei scolare, dar exista optiuni alternative ca de exemplu etica, sau abordari non-confesionale.
In Austria, educatia religioasa este finantata de stat, organizarea ei fiind responsabilitatea diferitelor biserici implicate.
In Suedia educatia religioasa este parte a programei de studiu, dar este non-confesionala si obiectiva. Pe acest palier se inscriu Finlanda si Danemarca care au o educatie religioasa optionala.
In Rusia elevii si parintii pot opta pentru unul din cele trei cursuri: istoria si bazele culturii uneia dintre cele patru religii traditionale din Rusia (crestinismul, islamul, budismul sau iudaismul); istoria si bazele culturii principalelor religii din lume sau bazele eticii laice.
In Letonia, Polonia, Slovacia si Lituania educatia religioasa este optionala existand alternativa de materii in functie de solicitari. .
In Grecia, dupa 2008 predarea religiei ortodoxe a devenit facultativa. Parintii pot depune pentru copii o cerere de neparticipare la orele de religie. La fel in Bulgaria si Cipru predarea religiei ortodoxe este parte din programa, existand posibilitatea nefrecventarii orelor daca parintii elevilor solicita acest lucru.
In Italia, educatia religioasa catolica este optionala si oferita de scoli. Nu exista materii alternative pe care sa le poata alege elevii.
Nu stiam ca traiesc intr-o teocratie.
Copii isi incep viata sexuala avand o bruma de cunostinte luate de pe net si de la tv. Ei nu sunt pe deplin constienti de protectia impotriva bolilor si a sarcinilor nedorite. De cele mai multe ori au idei deformate asupra sexului si asa raman multi ani, pana cand ajung sa aiba o viata sexuala normala in cuplu. In toate tarile civilizate elevii primesc cunostinte despre viata sexuala, si drept urmare stiu sa se protejeze iar rata avorturilor e mai mica decat la noi.
Permiteti-mi sa va contrazic....Marea Britanie daca nu ma insel, este pe primul loc in UE ca rata a avorturilor, printre tinerele fete, care de la 13 ani raman insarcinate...dar de ce oare????
Fiindca acolo chiar se face Educatie sexuala in scoli.
Deci eu chiar doresc sa se mentina orele de religie si de bun simt, in scoli...Am cam uitat de Dumnezeu..
Ma mir ca ai -20 la comentarii pana acum deoarece ai sugerat ca religia are o influenta benefica.
Permiteti-mi sa va contrazic.... eu cred ca Romania este o tara religioasa si rata avorturilor pe femeie cred ca este fruntasa in Europa, si probabil si la alte capitole urate, la fel si in Rusia. In plus, privita la rece si cu putina cultura, religia este ceva fals, nu se sustine cu argumente, daca la dv suna un cetatean la usa si va spune ca Obama sau tribunalul, va trimite un mesaj verbal, il credeti? categoric nu. Pai, religiile sunt mult mai absurde: un stimat domn, pe care nimeni nu l-a vazut, cu 5-6 secole inaintea lui Burebista sustine ca divinitatea i-a trimis un mesaj,nu verbal, ci printr-un vis, nu suntem sigur ca a existat acel domn, ca mesajul lui nu a fost distorsionat in timp . Dv. sustineti ca trebuie sa credem un vecin care ne spune la coada la magazin ca intr-un vis a vb. cu Sf. Petru? o forma foarte ciudata si putin sigura de comunicare, nu?
2- http://video.google.com/videoplay?docid=5739584448240624455
Eu am vazut ambele documentare...Cu putina rabdare si timp...le vei vedea pana la capat!
Chiar merita!
Enjoy!
dar am vazut si mai tari si mai bine facute, si am citit si mai tari, spre ex kernbach
repet nu continutul l-am comentat ci prezentarea!!!!
Evident, pentru ei, 1 din 7 români nu există, eu n-au aflat că nici etnia nici cetățenia nu se definesc pe criterii religioase.
Cei care voiau sa studieze religia erau liberi sa o faca, iar cei care nu doreau aveau macar alternativa unor cursuri de istorie a religiilor sau comportament etic in loc sa sprijine peretii scolii in timpul orei de religie.
Cand se va pune problema asa sa vedem ce se intampla!
http://www.crin.org/Law/instrument.asp?InstID=1427
Pleacă de aici cu propaganda de la Noua Dreaptă!
Intr-o societate normala orele de religie nu au ce cauta in programa scolilor publice.
Dar ce avem noi de-a face cu o societate normala? Maine , poimaine, se vor introduce in programa cursuri practice de ritualuri: invocarea ploii, desfacerea cununiilor, eventual exorcizarea.
Cand Haloperidolul nu mai da roade, religia ramane singura alternativa? Obligatorie?
(2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit, pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie.
Daca asta numensti tu impunere. treaba ta.
Oricum Dumnezeu nu mantuieste cu forta.
Religia este materia principala. Toate celelalte sunt desertaciuni. Daca nu-l ai pe Dumnezeu, si nu vrei sa-L cunsoti, poti avea orice, dar nu ai vesnicia cea buna
Când te duci la dealerul auto, îți spune prețul la cel mai scump model și optezi să-ți scoată chestii sau invers?
E o impunere, pentru că dacă ar fi corect, atunci implicit n-ar fi nimeni înscris și ai cere să te înscrii. Și atunci să vezi câți de puțini o să fie la orele de îndoctrinare. Cam tot atâția cât se duc la biserică la cateheză. Apropo, Ce treabă mai are școala dacă există cateheză?
Asta e faza, jocul cu varianta implicită e jocul de a îndoctrina copiii în ortodoxism fără știrea părinților. Iar cei care află stau ca proștii ca nu știu ce discursuri pline de ură se pot face pe la orele ălea.
Mai informează-te care-i baiul:
http://www.youtube.com/watch?v=PeDKSyjqKCw
http://www.youtube.com/watch?v=5Pd6JUdkf1U
Si ce intelegi TU din religie, daca esti inapt in toate celelalte domenii? Ia uita-te la popii aia din BoR, care se "pricep" la religie, si nimic altceva, si zi-mi ca e material bun de mantuire.
Oh, de s-ar mantui toti mai repede!
Atunci se va introduce si arderea pe rug, si cruciadele, si inchizitia.
Si daca vrei sa stii cand se vor tallibaniza - atunci cand ortodocsii se vor converti la islam.
Deci pana atunci, poti sta linistit.
Dar nu e de mirare, am avzut recent un interviu-reportaj cu secretara de stat de la invatamant, una bruneta care aparea mereu la tv. Avea langa birou o colectie impresionanta de icoane. Atentie, era la minister, la locul de munca, nu acasa sau la cine stie ce casa parohiala!
Ce reforma sa faci cand vorbesti de sub icoane intr-un stat care, cica, condamna fundamentalismul??
Din ce s-a publicat in articol, noua modificare a art. 17 impune religia ca materie in trunchiul comun, dar lasa totusi posibilitatea ca, in baza unei solicitari scrise, elevul sa nu frecventeze orele de religie. Nu inteleg unde este obligativitatea! Mai degraba este un factor psihologic pentru a influnta parintii sa-si lase copiii la ora de religie. Daca puteti sa publicati un link spre continutul legii ar fi foarte bine.
Sunt crestin, dar pot face difertanta intre credinta si religie.. Sper sa nu fiu obligat sa declar copilul !mormom sau membru al bisercii scientologice
Esti ruda cu ''nemuritorul'' ? Iar de'' implantat cu sila in creierul micilor oameni. '' bagarea in cap cu sila a ateismului militant, criptocomunism de fapt, sa nu mai vorbim.
'' Daca oamenii nu mai cred in Dumnezeu, nu inseamna ca nu cred la fel, in altceva'' spunea un scriitor englez.
"Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci treisprezece ani de temniţă pentru un popor de idioţi! De asta numai eu am fost în stare..."
Oricum Țuțea are niște bube imense în cap. Discurs fascist ultranaționalist.
Vorba aia: mai bine fascist ultranaționalist decit criminal comunist.
doar la impunerea obligativitatii studierii religiei crestine in scoli
problema este ca un copil trebuie sa fie invatat sa fie deschis la minte: sunt numeroase religii pe acest pamant si trebuie sa respecti credinta celorlalti.
trebuie sa-i dai posibilitatea sa aleaga. nu sa-i spui biserica crestina detine adevarul universal.
asa ne-am intoarce in evul mediu - unde religia crestina traia linistita iar inventatorii erau arsi pe rug pentru erezii.
apropo: preferi sa dai bani preotilor pentru a preda orele de religie, sau sa le dai banii pensionarilor ca sa aiba cu ce sa traiasca. scad salariile si pensiile - oamenii mor de foame, dar tot e bine daca platim preotii sa ne indobitoceasca copii!!
daca preotii ar crede cu adevarat ceea ce predica nu ar mai cere bani pentru predat, pentru catedrale ale mantuirii, pentru bmw-uri etc!!
in occident, bisericile sunt finantate privat, nu de stat.
deci alege: burta si masina unui preot sau viata unui pensionar.
Ma minunez cand ma gandesc ca oameni maturi, care se vor a fi intregi la minte, considera ca trebuie sa lasam copii sa-si aleaga ei apartenenta religioasa, sa descopere ei propriile afinitati catre o anumita religie. HEEEYYY, PEOPLE!!! WAKE UP!!!!!! Poti emite parerea asta daca privesti lucrurile din pespectiva unui adult - da, ca adult, dupa o viata traita, poti face o alegerea fiind oarecum informat. DAR, COPII PE BAZA A CE SA ALEAGA ??? Eu vreau copilul meu sa stie ce inseamna ortodoxia. Pe urma, cand va creste mare, sa aleaga singur ce vrea. Si daca eu, ca parinte, ii voi arata ca a crede in Dumnezeu nu este egal cu preoti grasi cu bmw-uri, atunci si cand va creste mare va stii sa pastreze linia dreapta - ortodoxia, si sa aiba o viata frumoasa. Nu mai zic nimic altceva, decat ca Blaise Pascal avea o vorba geniala "Daca Dumnezeu nu exista, dar eu am crezut in el, atunci NU AM PIERDUT NIMIC. DAR DACA DUMNEZEU EXISTA SI EU NU AM CREZUT IN EL, ATUNCI AM PIERDUT TOTUL". Aveti mare grija... nu va jucati cu lucrurile astea !
Pascal si-a facut o socoteala privata cu credinta, insa tot de la el provine "Toata nenorocirea oamenilor vine de la o singura sursa: a nu sta linistit intr-o camera". Convingerea despre convingerea proprie ca unicul adevar valabil, impunerea ei asupra altora de la catedra pana la razboiul sfant sta in contradictie cu grija parintelui de a-si pune copilul pe fagasul potrivit. Religia e doar un cuvant, fatalmente s-a construit o fraza in jurul ei.
De altfel, impozitul incasat de stat in numele cultelor este o masura specifica eficacitatii germane si nu are acoperire in Constitutie, Landurile se ocupa in schimbul a comisioane de la 2% in Bavaria la 4,5% in Saarland. In Austria enoriasii vireaza contributia prin banca, posta iar biserica e imputernicita sa mearga pana la executia silita (prin organele statului).
Aceasta situatie tulbure este consecinta masurii lui Adolf de a scoate statul de la alocarea de fonduri. Prevederile Concordatului din 1933 raman valabile, statul a fost totusi inhamat la exercitarea coerciunii de catre o institutie de care e legal separat, ale carei servicii de ordine ii sunt indispensabile.
De ce, ca părinte, eşti supărat dacă copilul tău urmează nişte "ore" în care învaţă: să nu furi, să nu minţi, să nu ucizi, să-l iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi?
eu nu fur , nu mint, nu omor pe nimeni, si am o lista mare de persoane pe care le iubesc mult.
si nu urmez valorile astea de frica lui dumnezeu...si petru ca stiu si inteleg ca asa este bine si asa pot contribui la societatea in care traiesc. de ce? petnru ca nu vreau sa daunez modul de viata in care traiesc...Adica nu spurc acolo unde dorm...adica pe lumea asta. Daca tu urmezi aceleasi valori de frica unui prieten imaginar f bine. dar eu nu am nevoie. important e ca amandoi urmam aceleasi valori indiferent de ce ne motiveaza!
Despre religia care a organizat numeroase cruciade care au parjolit totul in calea lor? Despre cei care au dat foc Constantinopolului?
Despre aceeasi religie cu preoti implicati in nenumarate scandaluri sexuale, inuzand violare de copii?
Daca despre acea religie e vroba, atunci nu vreau sa fie obligatorie in scoli
Vorbim despre libertatea care promovează obscenitatea publică? Vorbim despre libertatea care pune în prim-plan necesităţile fiziologice? Vorbim despre libertatea care ne îndeamnă să fim noi înşine, animale sexuale consumatoare de orice? Atunci...nu vreau libertate :D
Vezi, nu merge raţionamentul. Fiecare curent/sistem etc. are victoriile şi eşecurile sale, aşa cum fiecare familie are geniile şi retarzii săi. Personal, în calitate de creştin ortodox, condamn ce au făcut catolicii la cruciade şi ce fac creştinii azi. Acestea sunt eşecurile. Dar eu, ca un om optimist ce sunt, mă bucur în fiecare zi că pot rosti Tatăl Nostru concentrat asupra cuvintelor, că în frumuseţea naturii şi a artei se reflectă frumuseţea divină şi că pot iubi. Tihna spiritualităţii e o valoare inestimabilă, pe care din păcate tot mai mulţi o pierd. Iar spiritualitatea te învaţă, aşa cum zicea şi Eliade, să deschizi ochii, să vezi. Oamenii nu mai ştiu să vadă (Pe strada Mântuleasa). Să contemplăm rostul existenţei şi frumosul din jurul nostru, nu doar pe Mircea Badea şi declaraţiile lui Geoană :D
Dar nu încerca să ne iei și nouă libertatea, cetorlalți care ne-o exercităm.
Și nu, nu-s de acord cu obscenitatea publică și consumerismul.
Dar matale stii mai bine, ca te vaz citit, sigur nu esti victima propagandei, de orice fel ar fi ea.
Pace voua
Oricum religiile s-au succedat de la inceputurile omenirii. Cea crestina e valabila doar pentru o parte din omenire ( mai sunt arabi, chinezi, indieni si alte numeroase religii), si este in declin clar in lumea occidentala.
E mult mai importanta toleranta fata de alte religii si respectul fata de credinta celuilalt. Asta ar trebui sa se predea in scoli daca e vorba sa se studieze religiile - credintele religioase.
Ar trebui dupa opinia mea ca elevii sa studieze in slotul dedicat azi religiei, notiuni elementare de filozofie, psihologie si eventual istorie a religiilor.
Se poate face introducere in curentele idealismului, exista azi numeroase repere ale stiintei de ultima ora in sprijinul existentei spiritului.
O alta varianta: prin anii 70-80 exista o materie in liceu numita educatie civica, ar fi foarte utila reintroducerea ei, in haine noi, adaptata timpului prezent. Copiii nu afla azi de la dascali reguli elementare de comportament, nu stiu sa se comporte intr-un cerc de prieteni, nu stiu sa socializeze, sa fie rezonabili intr-o relatie, nici cum sa zica "adio" unui viitor iubit.
Rezultatul acestor carente de educatie: observam dramele de mai tarziu din viata lor de cuplu, de familie si din viata sociala in general.
Si, apropo, cred ca lucrul cel mai important care ar trebui predat intr-un fel sau altul in scoli, in afara de ce-ai spus tu cu educatia civica, e o forma de scepticism stiintific, de obisnuinta a cercetatului. Degeaba le bagi pe gand copiilor stiinta bruta daca ii lasi apoi fara instrumentele descoperirii ulterioare, fara de care inghit orice tampenie, atata timp cat nu se opune direct informatiei primite (daca o mai tine minte) in scoala.
Religia - o frază de dânşii inventată
Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?
Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
Şi v-a făcut să credeţi că veţi fi răsplătiţi…
Nu! moartea cu viaţa a stins toată plăcerea -
Cel ce în astă lume a dus numai durerea
Nimic n-are dincolo, căci morţi sunt cei muriţi.
Orice discutie pe aceasta tema trebuie sa porneasca de la dreptul constitutional de a studia religia
Romania nu e o tara musulmana, budista etc.
vai de noi daca il scoatem pe Dumnezeu si din scoli...
"România nu e o țară creștină"
Asta pentru că România este un stat laic, teoretic neutru față de orice religie, dar cu derapajele ăstea repetate spre teocrație cât de curând alunecăm spre teocrație. Sau nu ne-aducem aminte că 41% dintre români i-ar întemnița pe cei ce critică ortodoxia? Rețineți, nici nu contează dacă e critică validă, doar că o faci!
Aaa, România este un stat cu populație majoritar creștină. Aia e altceva, cu totul altceva.
Cel mai probabil, nu știi următoarele lucruri despre orele religie
În cazul în care ești în aceiași situație ca majoritatea părinților și elevilor din țara asta, probabil că nu știi că:
1. religia se predă în școli din clasa I până într-a XII-a
2. orele de religie au caracter opțional (aici „opțional” are un sens distorsionat și diferit decât cel înțeles în mod normal)
3. deși materia numită „religie” are caracter opțional și există posibilitatea să nu participi deloc, media generală ia în calcul media de la această materie
4. orele de „religie” sunt de fapt ore de îndoctrinare religioasă (def.: ÎNDOCTRINÁ vb. tr. a iniția într-o doctrină, a înarma cu o doctrină.)
5. deși statul este neutru din punct de vedere confesional, elevii sunt implicit înscriși la orele de îndoctrinare creștin-ortodoxe
6. orele de religie, prin lege, trebuie să fie programate în orarele școlare fie ca prima, fie ca ultima oră din ziua școlară
7. orele de religie sunt singurele la care elevii unei clase sunt separați constant în aceleași subgrupuri pentru a participa la activități diferite în timpul unei aceleiași ore
8. există destule rapoarte că la unele ore de religie cei ce predau sperie copiii cu amenințări și instigă la intoleranță împotriva cultelor minoritate
9. dacă doriți ca unui copil să i se predea religie, bisericile, indiferent de religie sau denominație, oferă ore de cateheză în cadrul bisericii
10. deși un elev își poate schimba religia în orice perioadă a anului, nu se acceptă schimbarea statului elevului față de oră decât la început de an
11. notarea justă a performanțelor la această materie reprezintă o reală problemă
Continuarea și dezbaterea aici:
http://zergu-si-credinta.blogspot.com/2010/03/religia-in-scoli-infomatii-opinii-si.html
Rolul orei de religie din punctul meu de vedere este acela de a dezvolta (nu indoctrina) constiinta fiecaruia, de a putea fi capabil sa faci diferenta intre bine si rau, sa nu se trezesti injurat, scuipat sau mai grav cu vreun pumn in figura, baston peste cap sau vreun cutit in spate din partea cuiva caruia i se pare perfect normal sa faca un astfel de gest, pt ca asa-i 'la moda' si nu il mustra constiinta nefacand distinctia intre bine si rau.
Acesta ar fi rolul religiei in general din pucntul meu de vedere, restul fiecare e liber sa aleaga, doar sa stii ce sa alegi.
Religia trebuie sa iti prezinte o parte...societatea, alte persoane , viata iti prezinta si cealalta parte si tu alegi. Dar daca religia nu iti este prezentata ... normal ca alegi alternativa! Nu va uitati la faptul ca sunt preoti cu vile, masini de lux, betivi, sau mai rau curvari, ei o sa raspunda pt faptele lor, in viata asta sau in cealalta.
Am facut religie in scoala - materie optionala si singulul lucru pe care l-am invatat au fost povestile diferitelor personaje din Biblie + ritualurile religioase.
Au trecut ani de atunci si pot spune cu mana pe inima ca educatia mi-am luat-o de acasa si nu de la orelele de religie. Mi-a placut mai mult psihologia, istoria si filozofia decat religia.
Cu mintea de acum imi dau seama ca ar fi fost mult mai important sa invat o istorie a religiilor - sa cunosti premizele religiei in care crede un om iti da o cheie in a intelege rationamentul acelui om - o cheie spre toleranta si in final spre pace.
Ce spui tu despre religie e ideal - dar nu asta se va invata in scoala: ci viata de desfrau a diferitelor personaje din vechiul testament care pe ultima suta de metri se pocaiesc si ajung in rai. Recunosc ca mi-au placut pildele lui Isus si am invatat multe lucuri bune - dar asta am invatat doar cateva luni din cei 7-8 ani de religie din scoala.
In prima parte gresesti, in comunism aceste virtuti crestinesti cum le numesti tu erau inoculate copilului din tata in fiu si asa se obisnuieste si in familia mea.
Apoi vorbesti frumos despre ora de religie asa cum ar trebui sa fie si nu este si trebuie sa ai deschiderea sa intelegi ca tocmai aceasta insistenta de a preda obligatoriu timp de 12 ani si nu conteaza cum, religia in scoala duce aceasta societate romaneasca in cu totul alta directie.
Religia isi are rolul ei bine determinat intr-o societate si tocmai de aceea , cu sau fara acordul vostru, ea trebuie repusa pe fagasul ei normal.
De aceea, noi cei care ne-am asumat ac. initiativa si care nu avem nici o legatura cu Hotnews ne vom continua demersurile. Pregatim un lobby la Senat ptr trecerea in revista a legislatiei ce reglementeaza drepturile copiilor si religia n RO, avem in lucru si o petitie, suntem pe cale de a obtine suportul federatiilor de parinti si urmeaza un raport in germana si engleza la PE! Ac. raport va aduce in plin plan printre altele si BOR.
Biserica nu este a unui grup de oameni ci a noastra!
Dumnezeu cu voi...si cu noi!
Dacă unul încălcă legea și bunul simț, atunci e OK dacă o fac mai mulți? Cum vine asta?
NU, ambele comportamente trebuie combătute, dar fac pariu că dacă treci pe lângă un manelar nu zici nici pâs, că religia te învață să fii sclav și să întorci celălat obraz.
prima cu am masini si femei sa moara dusmanii mei, si a doua cu flacarile iadului si promisiuni celor obidienti
nici măcar nu ne mai paşte pericolul fundamentalismului creştin ortodox, ci al inculturii şi decăderii din condiţia de civilizaţie. sunt profesor şi mă aflu în situaţia de a fi calificat de elevii mei drept "eretic", majoritatea folosesc cuvinte fără să ştie ce înseamnă, se enervează teribil dacă îi pui să gândească şi vor să se facă poliţişti, vameşi, iar câţiva vor "la teologie". în rest, idealurile lor de viaţă sunt simple: le găsiţi în orice manea.
2 Acesta pe mări l-a întemeiat pe el şi pe râuri l-a aşezat pe el"
Un fraier care o să fie sclav toată viața lui. Fac pariu că se masturbează și apoi face mătănii. Reprimatul sexual nu este un model, la fel cum nici curva nu e model.
Omul echilibrat e modelul.
Românii,... Idioţii ... Clar, cei mai mulţi locuitori ai României sunt nişte ipocriţi, parşivi şi dobitoci, ... (14:52)
... nu poţi înţelege problemele de fond ... Nu poţi, asta e, nu trebuie să fii complexat de asta :) (17:18)
... nu eşti mai preţios decât ceasul căruia îi pun baterie să meargă şi îl port zilnic la mână (18:23)
Cavalerul:
... apoi e strigător la cer să fiu confundat cu un ins cu atâta bun simţ cum e numitul Josika!!! (17:21)
Cercetatorul:
Crezurile sincere dau relaxare în dialog :) (18:01)
Epilog:
Cercetatorul se cuvine delegat la Biserica Nasterii din Betlehem spre a mai relaxa dialogul
(doar un exemplu: http://www.domradio.de/aktuell/46593/schlaegerei-in-der-grabeskirche.html - dar si link merita).
Educatie, pentru ca aceasta este menirea institutiei.
Spirituala, deoarece corpul este doar o carcasa, care trebuie intretinuta, dar care nu isi gaseste rostul fara acel ceva, despre care nu prea stim mare lucru, pe care l-am numit spirit.
Crestina, pentru ca nu a fost altcineva care sa ne lumineze in privinta spiritului de la Hristos incoace.
Asa cum fiecare natiune si-a creat propriul crestinism, romanii si l-au creat pe cel ortodox nationalist. Celelalte crestinisme din Romania sunt doar excrescente politice ale altor tari, iar cea mai ridicola este religia greco-catolica.
Rebelii sau ignorantii spirituali isi dovedesc perversitatea prin faptul ca solicita ore de “istorie a religiilor” in schimbul “religiei”.. Este ca si cum cei care cred intr-un dumnezeu sunt obiect de studiu.De ce sa nu studieze istoria agnosticismului, adica sa se studieze pe sine insisi?
Popii astia sunt printre putinii care se bucura de aceasta criza. Criza le aduce oamenii din nou la biserica.
In fine, e penibil ca religia e practic obligatorie. Imi e scarba numai cand ma gandesc.
Religia nu e obligatorie in scoli, dar problema este ca nu li se ofera o alternativa copiilor care nu vor sa faca ore de religie.Ce o sa faca ei intre ora de Romana si aia de Matematica?Merg la tigara si cafea.Si asta pentru ca geniile de la inspectorate nu sunt in stare sa impuna ca orele de religie sa se faca dimineata inainte de inceperea orelor sau dupa terminarea lor.E vorba doar de o ora pe saptamana pentru fiecare grup!!!!La orele de religie nu e obligatoriu sa fie doar elevi din aceeasi clasa...Dar na..nici pana acum nu a fost nimeni in stare sa faca o planificare coerenta in invatamant.Si inca o chestie: se face o discrimare profunda pentru ca elevii care participa la orele de religie, obtin niste note care conteaza la media generala, la media obtinuta la BAC si deci si la admiterea la facultate...Daca tot e optionala, nu ar trebui sa fie inclusa in media generala, nu?Ca orice lege romaneasca, este plina de lipsuri, intentionate sau nu!
Vicisitudinile luptei politice au dus la introducerea invatamantului religios in scoli si desigur ca nu poate fi eliminat pentru a nu parea o discriminare a libertatii.
Propun insa unele amendamente in sensul unei totale neobligativitati, a neplatii de catre Stat a acestor ore de religie si a neincluderii eventualelor note in vreo medie,care sa corupa elevul si pe parintii lui !
Pentru ca TOATE religiile sunt o porcarie care joaca un singur rol : tampirea lumii, divizarea ei pentru a o putea mulge mai usor. Basta cu religia ! Jos rabinii si popii si imamii care sunt - cu rare exceptii - niste ignoranti care habar n-au ce este si ce vrea Dumnezeu si care apara o lume care se termina !
Da raspunderii individuale proportionale cu puterea.
Da adevarului si da faptului ca suntem toti egali in fata naturii si a lui Dumnezeu. Da dorintei de bine si da lipsei de mila pentru pacatosii care suntem toti, (în mai mica sau mai mare masura).
Voi, acesti viermi care grohaiti despre lucruri despre care habar nu aveti, decat in cel mai bun caz de pe Discovery, aveti cumva vreo alta alternativa? Adica daca nu vreti sa va lasati copilul la ora de religie, ce il veti incuraja sa faca in schimb? Il veti trimite la cursuri de dat/luat spaga, omorat capra vecinului sau la cursuri de vestimentatie "de firma ca sa moara dusmani".
Nu mai suntem un popor, ci doar o adunatura de netrebnici viermi. Nu stim decat sa comentam, sa ne plangem/lamentam, sa furam, sa sapam pe alti. Iar pe acei putini care au reusit sa se ridice dintre noi, ii trimitem cu un sut in fund fie inapoi in mocirla mediocritatii taindu-le orice sanse de a se ridica si a trage si pe restul dupa ei, fie incurajandu-i sa plece din tara.
Ce legatura are asta cu religia in scoala? Totul. Pt. ca "acea spalare pe creier" e singura noastra sansa ca POPOR (si nu ca populatie) de a dobandii noi valori (cinste, omenie, seriozitate) in locul celor implantate de cei 45 de ani de comunism si 20 de neo-comunism-anarhist. Si pe care valori sa ne reconstruim tara.
Ii injuram in fiecare zi pe netrebnicii care ne conduc. Dar uitam ca ei sunt copii parintilor lor. Ca inainte de a fi politicieni au fost copii, si ca cineva i-a educat si le-a indus "principiile" dupa care actioneaza acum. Ei sunt reprezentantii nostri si vin dintre noi. Basescu/Boc/Iliescu esti TU, suntem NOI!
Vrei sa-ti fie mai bine? Schimba-te, invata de la cei mai buni! Noi vedem la vestici doar tzoalele, masinile, LCD-urile etc. Dar suntem orbi la acele aspecte care stau in spate: cultura, traditia etc!
nu e destul sa vorbesti frumos ca sa fii civilizat
si mai lasa-ma cu exemplul occidentului tau cel bine dresat. ai s vezi in curand consecintele docilitatii maselor in fata coruptiei si a mediocritatii frumos ambalate.
In ceea ce priveste rolul pe care il mentionai, cred ca te-ai uitat intr-alta directie. Ce cunosti dumneata despre crestinism? Sau cata istorie cunosti. Si mai ales cat de capabil esti sa discerni? As zice ca raspunsul este "foarte putin" sau "deloc" la toate cele 3 intrebari.
Ne-am faurit viitorul calcand in picioare tot ce este istorie si traditie. Ne-am inchipuit ca numai uitandu-ne la TV vom ajunge destepti, frumosi si bogati. Si cand colo am ajuns prosti, urati si saraci.
Ne-am lasat spalati pe creier cu voluptate, iar acum nu mai suntem capabili sa discernem intre bine si rau.
Numai modul in care bizonul roman vede crestinismul de pe culmile ignorantei lui si e de ajuns pentru a demostra lipsa totala de discernamat si totala inversare a valorilor la care am ajuns ca neam.
Manelismul nu mai e demult doar atributul fanilor genului. A devenit cultura nationala, de la santieristul de pe strada pana la cel mai trendy corporatist. Macar manelisti autentici mai pomenesc de Dumnezeu (desi intr-un mod grotesc si total lipsit de folos pt. ei). Iar restul traiesc in epoca manelismului rafinat.
traditiile si religia n-au nimic una cu alta. religia s-a folosit de traditii pentru ca sa o accepte poporul si l-a privat de cele utile lui ca sa i le vanda dupa aia. poti foarte bine sa pastrezi traditiile utile dand la gunoi gunoiul.
si mai lasa cersitul. mars si-nvata o meserie adevarata, popa sau rabin ce esti (ca tot aia-i)
sa ii lasam pe copii la orele de religie, cand pot sa-si de-a singuri cat de cat despre ce e vorba, in rest cat sunt mici le facem noi religia acasa, parerea mea
Cand politrucii corupti de azi vor sa impuna religia ortodoxa in scoli nu pot sa inteleg decat un singur lucru : ca le este frica de trezirea neamului si de pedepsele pre-crestine (sau barbare daca preferati) ce ii asteapta. de aia incearca sa imbete neamul cu apa de ploaie. Cursul evenimenteleor nu poate fi insa oprit. Iar fiecare miscare pe care incearca sa o faca acesti netrebnici corupti si sub-mediocri nu face decat sa-i afunde si mai tare in malul in care se zbat.
cu exceptia crestinismului dinainte de Isus, ultimele religii crestine care au promovat un adevarat crestinism au fost religia bogomilior si cea a catarilor. De aia au si fost reprimate prin cruciade si prin inchizitie - ordonate de papi si popi corupti si deghizati in crestini cu sutana; asta nu inseamna ca nu exista printre popi, pastori si alti prelati si oameni de bine. Inseamna doar ca la capul acestor institutii se afla persoane infectate de virusul prefacatoriei si al viclesugului si ca singurul lor obiectiv real este de a perpetua puterea reala (economica si financiara) actuala.
Daca sunteti multumiti de starea de fapt actuala dati-le si mai multa putere. Numai sa nu veniti dupa aia sa va zmiorcaiti ca nu aveti salarii / pensii.