Ambasadele Africii de Sud, Australiei, Canadei, Cehiei, Frantei, Germaniei, Marii Britanii, Olandei, Spaniei, Suediei si SUA au semnat o declaratie comuna - trimisa presei - in care isi exprima sprijinul si solidaritatea pentru comunitatea minoritatilor sexuale din Romania (LGBT – lesbian, gay, bisexual, transgender). Reprezentantele diplomatice argumenteaza gestul lor prin invocarea drepturilor omului.

Declaratia arata ca diplomatii straini ai acestor tari sustin dreptul minoritatilor sexuale de a manifesta in mod pasnic si legal, considerand ca Marsul Diversitatii este prilejul ca acestea sa atraga atentia asupra problemelor cu care se confrunta.

"Drepturile omului – inclusiv justitia, egalitatea, umanitatea, respectul si libertatea de expresie – si statul de drept alcatuiesc fundatia pe care se sprijina tarile democratice. Legislatia internationala in domeniul drepturilor omului porneste de la premisa ca toti indivizii trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi si libertati, asa cum prevede Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

Tocmai respectul pentru aceste valori fundamentale obliga guvernele sa-si protejeze cetatenii impotriva violentei si discriminarii si sa se asigure ca toti se bucura de sanse egale", se mai arata in punctul de vedere al reprezentantelor diplomatice.

Ele remarca faptul ca "unele persoane se confrunta in continuare cu acte de discriminare, direct sau indirect, din cauza orientarii si identitatii lor sexuale", si arata ca guvernele acestor tari incearca sa combata astfel de acte prin promovarea drepturilor omului. "Oricine, inclusiv persoanele din comunitatea LGBT, trebuie sa se poata bucura de drepturile si libertatile prevazute pentru cetatenii tuturor natiunilor", arata sursa citata.