Peste 85.600 de copii din Romania au ramas singuri acasa dupa ce unul sau ambii parinti au plecat la munca in strainatate - datele au fost prezentate, joi, intr-o conferinta de presa, de presedintele executiv al Organizatiei Salvati Copiii, Gabriela Alexandrescu, potrivit Agerpres. Dintre acestia, peste 35.000 de copii provin din familii in care ambii parinti sau unicul sustinator al familiei este plecat din tara.

  • ''Copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate reprezinta o categorie speciala, neinclusa in programe sociale si pedagogice. Cercetarile noastre au relevat ca ei se confrunta cu o serie de probleme specifice, printre care riscul abandonului scolar, excluziunea sociala si vulnerabilitatea de a intra in anturaje nepotrivite. Acesti copii dezvolta probleme si nevoi speciale, printre care aceea de a fi asistati pedagogic, social si psihologic. Intocmai de aceea, organizatia noastra implementeaza un program amplu tip Scoala dupa Scoala, programul , ai carui beneficiari directi sunt copiii ramasi singuri acasa'', spune Gabriela Alexandrescu.

Programul este activ, deocamdata, in opt unitati de invatamant din Timis, Caras, Hunedoara, Dolj, Dambovita, Arges, Bucuresti si Constanta si are, pana acum, 234 de beneficiari directi. ''Scoala dupa Scoala'' asigura pregatirea suplimentara a copiilor, orientarea scolara si consilierea individuala, in fiecare program fiind implicati un cadru didactic, un consilier scolar/psiholog si un asistent social.

  • ''Ne propunem identificarea tuturor copiilor aflati in situatie de risc prin plecarea parintilor, initierea unor programe de suport scolar, de orientare scolara si consiliere, dezvoltarea programelor de timp liber, facilitarea socializarii si asigurarea comunicarii permanente cu parintii plecati, dar si initierea unor programe de suport si consiliere pentru persoanele in a caror grija au ramas copiii'', a explicat Gabriela Alexandrescu.