Institutul National de Hidrologie a emis, luni dupa-amiaza, o avertizare cod portocaliu de inundatii pentru bazinele mai multor rauri din judetele Timis si Caras Severin si cod galben pentru judetele Maramures, Satu Mare, Bistrita Nasaud, Cluj, Salaj, Timis, Caras Severin, Bihor, Arad si Hunedoara.

Avertizarile sunt valabile in intervalul 17 mai, ora 15:00 - 18 mai, ora 16:00 si vizeaza scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efect de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de inundatie si ale cotelor de atentie.

Bazinele hidrografice vizate sunt Tisa, Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Crisul Negru, Crisul Alb, Bega Veche, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera si Cerna.

Astfel, hidrologii au instituit cod portocaliu pentru raurile din bazinele hidrografice Caras, Nera si Bistra (aferente judetelor Timis si Caras Severin) si cod galben pentru raul Tisa si pentru raurile din bazinele hidrografice Crisul Negru, Crisul Alb, Bega Veche si Bega (aferente judetelor Maramures, Bihor, Arad, Hunedoara si Timis).

In plus, hidrologii mentin avertizarea cod galben pentru raurile din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Lapus, Somes, Crasna, Timis (bazin superior), Barzava, Moravita si Cerna (aferente judetelor Maramures, Satu Mare, Bistrita Nasaud, Cluj, Salaj, Timis si Caras Severin).

Avertizarea cod galben pentru raurile din bazinele hidrografice Jiu-amonte Podari si afluenti, Olt mijlociu si afluentii sai din bazinul inferior si pe raurile din bazinele superioare ale Argesului, Ialomitei si Buzaului a fost ridicata.