Proiectul legii educatiei va fi supus votului plenului Camerei Deputatilor, in sedinta de luni dupa-amiaza, dupa ce el a fost aprobat de Comisia de invatamant, stiinta, tineret si sport.

Proiectul, initiat de Guvern, a primit vineri dupa-amiaza, raport favorabil, cu amendamente, din partea Comisiei de invatamant a Camerei Deputatilor, cu 16 voturi pentru (PDL, UDMR, minoritati, independenti), 10 impotriva (PSD+PC) si cinci abtineri (PNL), scrie Agerpres.

Camera Deputatilor este primul for legislativ sesizat in legatura cu acest proiect, urmand ca decizia finala sa fie luata de Senat. De altfel, toata saptamana trecuta, discutiile la Camera Deputatilor s-au centrat pe acest proiect de lege, membrii Comisiei de invatamant solicitand de doua ori prelungirea termenului de depunere a raportului.

Printre cele mai importante modificari aduse de Comisia de invatamant proiectului de lege saptamana trecuta se numara posibilitatea revocarii rectorului unei universitati de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, in baza constatarii Consiliului de Etica si Management, cu consultarea si avizul pozitiv al Senatului universitatii.

O alta modificare importanta face referire la decizia ca diploma de licenta, ca inginer, precum si ca urbanist, cat si foaia matricola sa se elibereze gratuit in limba romana si intr-o limba de circulatie internationala.

Deputatii din comisie au modificat si o prevedere din proiectul Legii Educatiei care stipula ca MECTS controleaza modul in care universitatile isi exercita autonomia universitara. In plus, deputatii au adoptat un amendament care le asigura profesorilor titulari din invatamantul preuniversitar dreptul dobandit la concursul de titularizare si dupa intrarea in vigoare a noii legi.