Consiliul Economic si Social (CES) din care fac parte reprezentanţi ai guvernului, sindicatelor şi patronatelor, discuta luni daca da aviz favorabil memorandumului convenit de Guvern cu FMI. Printre masurile propuse in document se numara reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.

Patronatele si guvernul sustin masurile anuntate de Traian Basescu in urma cu mai bine de o saptamana, in timp ce sindicatele se opun ferm si pregatesc ample proteste.

Intre altele, presedintele Consiliului Economic si Social, Florian Costache, a declarat ca in cadrul sedintei de luni intentioneaza sa ceara Guvernului sa nu taie 15% din pensiile celor care nu primesc mai mult de 1.000 de lei.

Avizul CES este doar consultativ. Doua treimi din Consiliu sustine acordul cu FMI.

Discutiile in cadrul CES ar fi trebuit sa aiba loc vinerea trecuta, dar au fost amanate dupa ce liderii confederatiilor sindicale au cerut date de la Ministerul Finantelor privind cifrele exacte pe care se fundamenteaza masurile de austeritate.

Presedintele Traian Basescu declara saptamana trecuta ca "a decis impreuna cu premierul si sustin punctul lui de vedere ca scrisoarea catre FMI sa nu fie adoptata de Guvern decat daca are avizul CES - Consiliul Economic si Social, unde se intalnesc reprezentanti din guvern, patronate si sindicate".