Noile reglementari privind concediul medical, in vigoare incepand de luni: Angajatii vor putea fi verificati la domiciliu

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 15 mai 2010, 21:02 Actualitate | Esenţial


Noile reglementari privind concediile medicale intra in vigoare de luni, 17 mai, anunta Agerpres. Principala noutate o reprezinta faptul ca angajatii aflati in concediu medical vor putea fi verificati la domiciliu, dar numai la cererea angajatorului.

In plus, medicii de familie pot acorda certificate de incapacitate temporara de munca pentru maximum 10 zile, iar angajatorii au obligatia ca, in termen de 6 zile de la primirea unei solicitari in acest sens, sa depuna la CNAS declaratia cu numele angajatilor aflati in incapacitate de munca si numele medicilor care au aprobat concediul medical.

Angajatul care intra in concediu medical va trebui sa completeze, in cabinetul medicului de familie, o declaratie pe proprie raspundere prin care sa isi exprime acordul ca in 24 de ore sa isi anunte angajatorul si va lasa o adresa la care poate fi gasit in intervalele orare 8-11, 12-17 si 18-20 pentru a putea fi vizitat, cu exceptia situatiilor justificate medical.

In cazul nerespectarii acestor cerinte, pacientului nu i se va plati concediul medical.

Primele cinci zile de concediu medical sunt platite de angajator, iar din ziua a sasea, de Casa de Asigurari de Sanatate.

Noile reglementari prevad ca angajatorul poate verifica daca angajatul aflat in concediu medical este la domiciliu si poate apela la politie numai daca este nevoie, dar nu are voie sa intre in casa pacientului.

Comisia care se va deplasa la domiciliul pacientului va incheia un proces-verbal care va fi semnat si de pacient, iar in cazul in care acesta nu este gasit la domiciliu, se precizeaza acest lucru in procesul-verbal si se sisteaza plata concediului medical.

Ministrul Sanatatii a argumentat necesitatea acestor reglementari spunand ca in 2006, 3% din fonduri au fost cheltuite pe concedii medicale, suma care s-a dublat in 2009, ceea ce face sa se reduca finantarea pentru tratamente, pentru medicamente si pentru spitalizare.

Ordonanta de Urgenta nr. 36/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 268, pe 26 aprilie 2010.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16242 vizualizari

 • -6 (8 voturi)    
  Mda! (Sâmbătă, 15 mai 2010, 20:10)

  Bogdan [anonim]

  Cred ca este cea mai cretina reglementare pe care am auzit-o vreodata. Incredibil ce se petrece in tare asta.
  • +2 (2 voturi)    
   concediu (Sâmbătă, 15 mai 2010, 20:31)

   ciprikus [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   cred ca esti in concediu medical ...hahaahhahha
  • +4 (4 voturi)    
   da da (Sâmbătă, 15 mai 2010, 21:45)

   J [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   E foarte buna pentru .RO

   Daca esti bolnav, esti acasa sau la spital.

   Daca nu esti bolnav, muncesti nu tragi in piept statul si angajatorul mana de mana cu doctorul.

   Problema e alta. De indata ce sunt prinsi intervine coruptia. Dai acolo 1 milion s-ai scapat. Asa e de altfel cam peste tot. Se tot plang de evaziune fiscala si altele. Din coruptie vine totul.

   Cand se vor instala controale incrucisate, intre toate categoriile de la doctori, politie, justitie, vamesi, popi, tot si se va lasa cu amenzi cat casa, puscarie, interdictie de a mai practica, etc atunci va fi mai bine pentru toata lumea.
  • +2 (2 voturi)    
   Scuze, (Sâmbătă, 15 mai 2010, 22:11)

   lsm [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   dar este cea mai buna masura! Unii romani isi iau concediu medical atunci cand au de rezolvat probleme personale sau cand ii supara seful si vor sa-l "pedepseasca", sa vada "tiranul" cum este fara ei. Foarte buna masura! Si asta o spune o persoana care lucreaza de 19 ani si ultimul concediu medical l-a avut in urma cu vreo 11 ani (in total 3 concedii medicale!).
  • +3 (3 voturi)    
   Nu-i cretina de loc ! (Sâmbătă, 15 mai 2010, 22:16)

   Walter [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   Poate nu stii, dar in multe tari din UE este prevazut un astfel de control.
  • +1 (1 vot)    
   esti pe langa realitate (Duminică, 16 mai 2010, 7:09)

   zaboo [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

   pacat ca nu intelegi
  • +1 (1 vot)    
   mai iesi prin lume (Duminică, 16 mai 2010, 11:10)

   vveninosu [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

   daca asta e cea mai proasta, mai deschide-ti ochii, iesi prin lume, experimenteaza alte sisteme, apoi asteptam comentarii
  • +3 (3 voturi)    
   O idee buna (Duminică, 16 mai 2010, 13:23)

   Geo [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   Mie mi se pare o idee foarte buna, sa mai limiteze abuzurile de concedii medicale. Nu imi ziceti ca nu stiti cum se obtine o luna de medical cu un pachet de cafea buna si o ciocolata la medicul de familie. Medicii de familie dau concedii medicale cu o lejeritate uimitoare, oricui cere, fiindca nu dau de la ei din buzunar. M-am saturat de tara asta unde lumea e fie pensionata pe caz de boala, fie vesnic in medical, fie pensionari de varsta, fie au ajutoare de la stat fiindca sunt insotitori ai unei persoane cu handicap, fie stau cate doi ani acasa sa creasca un copil, sau stau in somaj. De aia suntem in cacat, fiindca romanii fug de munca multa si sustinuta si asteapta sa ii ajute statul.
   Legea ar trebui sa fie facuta inca si mai aspra, daca il prind pe 'bolnavul' in medical bine si sanatos si pe picioare, ar trebui sa fie sanctionat si medicul care i-a dat concediu, mai exact sanctionat financiar cu amenda in valoare exacta cat costa perioada de concediu pe care a acordat-o.
   • 0 (0 voturi)    
    Drepturi pe care le avem (Luni, 17 mai 2010, 9:32)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui Geo

    Concediul de maternitate este foare bun.
    La 0-2 ani nu poti duce copilul la cresa pentru ca e prea mic. Ce faci cu el, il duci la servici ??
    Statele care nu au aceasta reglementare se lupta momentan cu adevarate tregadii iar angajatorii fac lobby pentru ca sa nu se adopte o astfel de reglementare. Eu zic sa te bucuri ca la noi este. O sa-ti prinda bine intr-o zi! Aici nu e vorba de drepturi pe care le avem sau nu, e vorba de incalcarea unor prevederi legale de catre medici si pacienti, care aduc peirderi la stat si angajator.
  • +2 (2 voturi)    
   incredibil este doar numarul de zile de concediu (Duminică, 16 mai 2010, 13:41)

   paraipan [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   care se dau la noi in tara. Cred ca sunt de 10 ori mai multe ca intr-un stat "normal"...
 • 0 (0 voturi)    
  Cheltuieli si... fonduri (Sâmbătă, 15 mai 2010, 21:03)

  Frobenius [anonim]

  Foarte bine, mai punem la arhiva niste declaratii.
  Domnul ministru sanatos ar face bine sa ne spuna si cum stam cu aplicatiile acelea informatice care ne obliga sa tot facem si sa plimbam adeverinte pe hirtie. Cit au costat, de ce au costat, de ce medicul nu are acces la baza de date cu asigurati sau, daca are acces, de ce nu o foloseste, de ce un judet este izolat de alte judete. Au fost facute pe gratis?
  E-medicina, sa nu avem vorbe!
 • -1 (1 vot)    
  abuz , dar... (Sâmbătă, 15 mai 2010, 21:54)

  Dan Mihail [anonim]

  textul zice intr-adevar ca angajatorul , eventual impreuna cu o tabachera, poate trimite acasa la salariat, un control, probabil tipul sau tipa dela resurse (in)umane, care sa se hlizeasca pe geamul de la casa omului, pana la orele 8 seara, daca tipul bolnav este sau nu la pat.Greu de spus cum o va face ca nu poate intra in casa - risca una peste moaca sau un viol, dar oricum nu are voie.Chestiunea este mai nuantata, pentru ca controlul trebuie sa mai tina cont si de programul de tratament prescris, si daca acesta nu recomanda repaus la pat, ci cura de bere-vin fiert-rachiu, plimbari in aer liber etc., nu mai are ce controla.Bazaconii de astea erau si pe vremea regimului paranoic, din urma cu 20 de ani, cand cei de la biroul de angajari erau trimisi in vizitarea bolnavului de domiciliu,
 • 0 (0 voturi)    
  Mare ti-e gradina! (Sâmbătă, 15 mai 2010, 22:17)

  Anonim [anonim]

  Eu cand vreau sa râd, râd! Mă întreb ce o să iasă din aplicarea si evitarea balcanizată a acestei măsuri...unde esti tu Caragiale, să mai scrii niste momente si schiţe?
 • -1 (1 vot)    
  Propunere prost gandita (Sâmbătă, 15 mai 2010, 22:59)

  vali [anonim]

  Mai bine dadea posibilitatea angajatorului sa conteste concediile suspecte, prin reexaminarea de comisii mixte ale casei de asigurari si medicina muncii. Medicii de familie care dau repetat concedii medicale nejustificat de usor, sa le fie retras dreptul de a profesa.
 • 0 (0 voturi)    
  Re bigdan (Sâmbătă, 15 mai 2010, 23:00)

  Vld [anonim]

  Si dumneata cum ai combate aceste actiuni nelegitime? Daca romanul e imbecil si da spaga ca sa stea sa nu munceasca si sa primeasca salariu atunci e f bine ce se intampla.
  E cretina doar pt cei care isi luau concediu medical pe motiv de lene. Poate te simti...
 • +2 (2 voturi)    
  felicitari ! (Sâmbătă, 15 mai 2010, 23:13)

  primavara [anonim]

  Un pas pozitiv in lupta anti coruptie !
 • 0 (0 voturi)    
  Consideratie (Sâmbătă, 15 mai 2010, 23:41)

  Cristian [anonim]

  Sunt sigur ca sunt oameni care beneficiaza ilegal de acesti bani. Dar ce faci cu cei care chiar sunt in dificultate? Cand am fost operat la picior si era singur acasa in cursul zilei nu as fi putut raspunde la usa. Sau daca sunt la tratatement / raze, sau pe la usa doctorilor ore intregi in sir? Chiar nimeni nu gandeste in tara asta?
  • +2 (2 voturi)    
   judecati mai atent, scrieti mai putin (Duminică, 16 mai 2010, 13:39)

   paraipan [anonim] i-a raspuns lui Cristian

   fara suparare, dar scrie clar "cu exceptia situatiilor justificate medical." Sunt sigur ca o operatie la picior este un caz justificat medical, mai ales ca exista acte doveditoare de la spital.
   Oricum, va doresc multa sanatate!
  • 0 (0 voturi)    
   Si situatiile astea sunt prevazute in lege (Duminică, 16 mai 2010, 13:49)

   Micea [anonim] i-a raspuns lui Cristian

   stai linistit.
  • 0 (0 voturi)    
   Daca vin sa te controleze... (Duminică, 16 mai 2010, 13:53)

   Geo [anonim] i-a raspuns lui Cristian

   inseamna ca sefii tai au o suspiciune in ceea ce te priveste. Adica te suspecteaza din diferite motive ca nu esti cu adevarat bolnav :))) Asta in primul rand. Daca ai un picior rupt de exemplu cu siguranta ca ai telefonul fix de acasa langa pat, ca sa poti suna in caz de nevoie, sau ca sa poti raspunde daca esti sunat, nu? O echipa de control poate suna la usa, dar poate de asemenea suna pe telefonul fix al celui aflat in medical. Daca raspunzi pe fix inseamna ca esti acasa.
   Mai departe daca nu raspunzi la usa si nici la tel fix, si in continuare seful te suspecteaza, te poate suna pe mobil ca sa te intrebe la ce spital esti sau la care usa de medic astepti, sau ca sa afle unde te poate gasi. Nu e normal?
 • 0 (0 voturi)    
  cam tàrziu (Sâmbătă, 15 mai 2010, 23:50)

  mikael [anonim]

  Va-ti trezit c-am tirziu cu aceste reglementàri,eu lucrez in belgia din 2002 si patronatul din domeniu are conventii cu anumuti medici,care sunt insàrcinati cu vizita la domiciliu la a cele persoane care sunt pe concediu medical,si nu numai cà te gàseste ,dar te si consultà, iti verificà tratamentul,analize de laborator,etc.ca un exemplu personal,in urmà cu douà sàptàmini am vrut sà-mi i-au doua sàptamini de concediu medical,am sunat medicul de familie si l-am intrebat ,in baza analizelor de laborator si consultatiei avute,as putea sà primesc douà sàptàmini de concediu,mi sa spus cà numai o sàptàminà,cà e riscant douà, de ce ,un control inopinant ,vom risca amindoi sanctiuni, asa cà ,respectati regulile europene,dacà vreti sà prosperati.
 • 0 (0 voturi)    
  pai dc suntem, asa cum suntem... (Duminică, 16 mai 2010, 0:09)

  neintelesul [anonim]

  ... niste hoti!
 • 0 (0 voturi)    
  Nu pricep o chestie (Duminică, 16 mai 2010, 1:03)

  Milka Man [utilizator]

  Care comisie?Parca dau afara bugetari (si medici).Doctorii se plang mereu sa cu sunt ocupati....Aia de la Directia Muncii...nici macar nu dau pe la birou, fac munca de teren in padure!La un numar de 150000 de concedii medicale/luna luate in Iasi, de cate comisii e nevoie?Ca de obicei: ati dat o lege, dar ati uitat sa spuneti cine se va ocupa de punerea ei in aplicare....Si apropo:a facut cineva un calcul ca sa vada daca nu cumva comisiile astea nu vor manca mai multi bani decat concediile medicale luate abuziv?Ca tot vorbim de reducerea cheltuielilor?Hai sa vedem si aici o estimare.V-am lovit, nu?
 • 0 (0 voturi)    
  aiurea (Duminică, 16 mai 2010, 8:27)

  satmarean [anonim]

  ... care e garntia sau dovada pt. bolnav ca acesta "comisie" nu completeaza p.v. cum vrea ea , fara a se deplasa la pacient , care e la domiciliu ??????????
 • 0 (0 voturi)    
  Ineficient!! (Duminică, 16 mai 2010, 11:34)

  florian [anonim]

  Verificarea la domiciliu cu angajatorul, amul casei de sanatate si politistul va fi aiurea si greu de practicat. Orice proces verbal de contraventie va fi intors in instanta prin colaborarea cu medicul in culpa, care va atesta ca pacientul, in momentul controlului era la cabinetul sau sau la investigatii clinice!
  De ce nu se ia o masura similara pentru cei pensionati fictiv si care nici nu se mai afla in tara de luni bune? sau lucreza, chiar cu program de 10 ore in constructii, la negru? sau care, desi sunt handicapati, sunt soferi sau mecanici de utilaje de constructii pe santier sau in explatari forestiere?
  Sunt mii de cazuri evidente, cunoscute in comunitatile locale, atat de catre politisti cat ssi de catre medicii de familie. Ultimii le consemneaza, in fals si consultatii sau le prescriu medicamentati specifica, desi nu vin in tara decat la Pasti si de Craciun; dar atunci isi fac deconturle!
 • 0 (0 voturi)    
  concedii medicale (Joi, 27 mai 2010, 18:38)

  geta [anonim]

  In baza carei legi,ordonante,hotarari se face declaratia catre CNAS, cu numele angajatilor si care au concedii medicale si a medicilor care eliberaza concediile medicale.
  MULTUMESC!
 • 0 (0 voturi)    
  arest la domiciliu (Luni, 18 octombrie 2010, 20:03)

  arestat la domiciliu [anonim]

  eu mi-am rupt o mana si sunt in concediu medical . asta inseamna ca trebuie sa stau arestat la domiciliu ?
 • 0 (0 voturi)    
  concediu medical (Marţi, 3 mai 2011, 9:49)

  mariana [anonim]

  eu am fost operata pe coloana,am beneficiat de 120 zile de c.m.am inceput lucru de 3 luni,acum am facut bronsita acuta,am dureri si febra,ametesc,dar concediu medical nu mi se plateste,ce fac?merg iar la comisie pt.citeva zile de medical?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by