Facultatile trebuie sa fie curatate de spaga, nepotism si plagiat, iar anunturile de tip "Vand lucrare de licenta" trebuie sa dispara de pe stalpi, pentru ca oamenii sa isi recapete increderea in aceste institutii, in conditiile in care universitatea reprezinta centrul de putere al invatamantului romanesc. Afirmatia a fost facuta, sambata, de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, prezent la Congresul Studentilor din Romania, unde au avut loc dezbateri pe marginea noii Legi a educatiei, anunta Mediafax.

In prezenta fondatorilor organizatiilor studentesti de dupa 1990 - printre care Marian Munteanu, Gabriel Ispas, Daniel Dragnea, Dan Lambescu, Marian Rujoiu, dar si a fostului presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu - ministrul Daniel Funeriu a punctat mai multe aspecte din noua lege a Eucatiei, dar si cauzele care nu permit invatamantului superior romanesc sa intre in topul primelor 500 de universitati din lume.

  • "Centrul de putere al invatamantului din Romania se afla in universitate. Daca nu vom moderniza centrul de putere, nu vom putea face nimic. Nu vom putea recredibiliza invatamantul superior atata timp cat pe stalpi scrie «vand lucrare de licenta». Trebuie sa curatam universitatile de spaga, nepotism si plagiat. Profesorul Andrei Marga, fost ministru al Educatiei, spunea candva ca Romania are prea putini studenti si prea multe universitati. Este necesara o reorganizare a institutiilor de invatamant superior", spune ministrul Educatiei.

Ministrul Funeriu a explicat ca principalele masuri pentru modernizarea invatamantului superior vizeaza clasificarea universitatilor pe cicluri de pregatire, unele care sa pregatesca pana la licenta, altele care pot organiza masterat si cele de varf, care pot organiza doctorat si cercetare. Alte masuri ar fi formarea consortiilor universitare si totodata depolitizarea, includerea in componenta Senatului a unor personalitati externe, dar si a studentilor in Comisia de etica si in Consiliul de administratie al universitatii.

  • Daniel Funeriu a mai adaugat ca noua lege nu va mai permite pregatirea in doctorat "part time": "Doctoratele vor fi cu frecventa - adica full time - si nu seara dupa ce un senator sau primar sau mai stiu eu ce politician va termina serviciul".