Premierul Emil Boc a cerut, sambata, in cadrul reuniunii Grupului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale, ca proiectul de combatere a evaziunii sa fie finalizat pana la sedinta de miercuri a Executivului, pentru a putea fi dezbatut in prima lectura. Emil Boc le-a mai cerut ministrilor sa ii demita "fara somatie" pe sefii structurilor din subordine care nu actioneaza rapid impotriva evazionistilor fiscali, potrivit Mediafax.

"Nu poti cere oamenilor reduceri de salarii si pensii si sa accepti in continuare evaziunea. Evazionistii nu platesc pensii si daca autoritatile nu isi fac datoria, inseamna ca statul este pus in pericol. Va cer sa–i schimbati fara somatie pe cei care nu aplica programul Guvernului impotriva evaziunii fiscale, nu avem timp sa mangaiem pe crestet. Cine nu aplica programul Guvernului pleaca", a afirmat premierul, in timpul reuniunii.

Din Grupul interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale fac parte reprezentanti ai ministerelor Finantelor, Internelor, Justitiei, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Parchetului General. In urma negocierilor cu Fondul Monetar International, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si cel al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, au primit sarcini speciale pentru a lua masuri de combatere a evaziunii fiscale.

  • Proiect de OUG pentru combaterea evaziunii fiscale, elaborat de Guvern

Guvernul a elaborat deja un proiect de ordonanta de urgenta pentru combaterea evaziunii fiscale, convenit in scrisoarea de intentie cu FMI.

Documentul, obtinut si prezentat vineri de Mediafax, prevede, printre altele, ca Executivul va suspenda la 1 septembrie valabilitatea autorizatiilor detinute de antrepozitarii fiscali de produse accizabile si ii va obliga pe acestia sa obtina un nou aviz, dar conditionat de lipsa datoriilor bugetare si plata unei garantii, noua autorizatie urmand sa fie acordata pentru maximum un an

In plus, institutiile de credit vor fi obligate sa furnizeze Agentiei Nationale de Administrare Fiscala date privind rulajele si/sau soldurile conturilor deschise si sa informeze daca un debitor are sau nu inchiriate casete de valori, informatii care vor fi utilizate de ANAF pentru recuperarea datoriilor.

Guvernul a promis FMI ca va acorda ANAF atributii sporite in combaterea evaziunii prin drept de acces la evidentele bancare, ca se va concentra si asupra persoanelor fizice cu mari venituri si va introduce conditii stricte de autorizare a firmelor care lucreaza cu bunuri in regim suspensiv de accize.