Eximbank a transmis Societatii Academice din Romania contractele de achizitie de servicii de publicitate si promovare, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins saptamana trecuta recursul bancii, dar cere SAR sa utilizeze aceste date “protejand reputatia comerciala a Bancii noastre… , fara a cauza Eximbank prejudicii ce s-ar dovedi ulterior dificil de recuperat”, afirmatie considerata de Societate drept "ciudata si usor amenintatoare". HotNews.ro a scris in premiera despre aceste contracte, prin care banca de stat a cumparat spatii editoriale la sapte televiziuni.

Ancheta HotNews poate fi citita aici, iar documentele trimise de Eximbank poti fi citite aici.

SAR acuza insa faptul ca o serie de nume si date din contract au fost secretizate, contrazicand astfel decizia instantei, "in fata careia parata Eximbank nu a formulat asemenea cereri de a pastra date confidentiale". "Si in nici un caz numarul de aparitii media (pg 2-3 din contract) nu pot fi considerate confidentiale. “Inalbirea” unor date din contract, stil CNSAS, este inacceptabila", spune SAR.

In plus, "solicitarea EXIMBANK, implicita in finalul raspunsului lor, ca noi sa utilizam informatiile primite “protejand reputatia comerciala a Bancii noastre… , fara a cauza Eximbank prejudicii ce s-ar dovedi ulterior dificil de recuperat”, este ciudata si usor amenintatoare".

Potrivit deciziei instantei, datele din contract sunt publice iar acest lucru nu inseamna ca ele sunt "publice doar fata de SAR, care le-a solicitat, si mai putin publice fata de altcineva".

"Problema importanta si de fond este ca acest contract incalca legea prin cumpararea de “stiri editoriale” la sapte televiziuni (pg. 2-3 contract)", in conditiile in care Legea audiovizualului 504/2002 interzice "Comunicarile comerciale audiovizuale cu continut comercial mascat" si "sponsorizarea unui serviciu de programe in integralitatea sa, precum si a programelor de stiri, de analize si dezbatere pe teme politice si/sau economice de actualitate".

Drept urmare, SAR anunta ca va initia o actiune in executare, pentru a obtine toate elementele contractului, fara date secretizate.

In plus, va initia o actiune pe Legea 544 pentru transparentizarea relatiilor de asistenta juridica pe care EXIMBANK le are cu diverse case de avocatura.

"Ne intereseaza cu precadere bugetele anuale alocate acestor tipuri de activitati, tipul de organizare (in-house, subcontractare) si casele de avocatura care asista institutia in activitatea sa", adauga SAR.