Biserica Ortodoxa Romana considera ca actuala criza financiar-economica este rezultatul "unei profunde crize spirituale si morale care poate fi depasita prin sporirea credintei, a rugaciunii si cooperarii pentru a finaliza un lacas de cult care aduna oameni, care sunt invatati sa se respecte si sa se ajute reciproc".

Toate lacasurile de cult aflate in diferite stadii de constructie si cele care urmeaza sa fie ridicate trebuie finalizate fie si intr-un ritm mai lent, chiar daca Romania se confrunta cu o severa criza economico-financiara, considera Patriarhia, ca raspuns la sugestiile privind oprirea lucrarilor.

"Consideram inselatoare opinia conform careia trebuie facute economii, inclusiv prin sistarea lucrarilor la lacasurile de cult aflate in constructie, deoarece prin edificarea unui lacas de cult se intareste solidaritatea si cooperarea dintre credinciosi, inclusiv intarirea vietii spirituale, care permite oamenilor sa depaseasca orice fel de criza, fara sa se autodemoleze, ajungand la deznadejde sau la dezumanizare. In eventualitatea intreruperii lucrarilor deja incepute sau a amanarii inceperii construirii de noi biserici deja proiectate exista riscul deteriorarii rapide a constructiei aflate in curs de executie, precum si a materialelor de constructie achizitionate", potrivit unui comunicat al Patriarhiei Romane, citat de Mediafax.

Potrivit reprezentantilor BOR, a opri lucrarile deja incepute nu inseamna doar restrangerea unei activitati cu scopul economisirii de bani, ci si o "consacrare a esecului" unui lucru bine inceput, cu speranta, dar nefinalizat.

"De aceea, tocmai pentru a depasi atat criza morala si spirituala, cat si pe cea financiar-economica actuala, consideram ca trebuie continuate lucrarile la bisericile aflate in constructie, chiar daca ritmul de executie va fi mai lent. In plus, continuarea lucrarilor de construire a bisericilor, ca si inceperea construirii altora, asigura noi locuri de munca si combate individualismul prin cultivarea spiritului comunitar de solidaritate sociala", se arata in comunicatul de miercuri al Patriarhiei Romane.

Conform ultimului recensamnat efectuat in 2002, Biserica Ortodoxa Romana are 18,8 milioane de credinciosi, adica 85% din intreaga populatie a Romaniei. Potrivit unei anchete realizate de Business Standard, averea BOR s-ar ridica la peste 3 miliarde de euro, iar veniturile sale anuale s-ar cifra la circa 90 de milioane de euro.

Averea BOR consta in peste 40.000 de hectare de teren arabil, circa 40.000 de hectare de padure, pachete de actiuni detinute la peste 15 companii din sectorul hotelier, energetic, productia de vase de uz casnic, fabrici de cherestea, constructii, agricultura, firme de transport, edituri, tipografii si circa 27 de licente de radio.

In luna august a acestui an sunt programate sa inceapa si lucrarile pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, potrivit calendarului stabilit de sectorul de specialitate al Administratiei patriarhale. Potrivit estimarilor, constructia va dura aproape patru ani, fara stadiul de finisaje.

Costurile necesare pentru ridicarea noii catedrale sunt estimate la 400 de milioane de euro, o jumatate din suma urmand sa fie alocata pentru constructia la rosu, iar cealalta jumatate pentru lucrarile de finisaj, pictura, impodobirea lacasului si instalarea retelei electrice si incalzirii.

Citeste si: Biserica Ortodoxa Romana si iesirea din criza