Contributia la Fondul de asigurari de sanatate ar putea fi majorata de la 10,7 la 14%, lucru care ar duce la cresterea cu 20% a valorii fondului, a anuntat, miercuri, Adina Geana, directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, adaugand ca CNAS si Ministerul Sanatatii pregatesc un proiect de act normativ in acest sens, potrivit Mediafax.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii lucreaza la un proiect pentru completarea Legii 95 din 2006, in care unul dintre puncte vizeaza modificarea contributiei la sanatate de la 10,7%, impreuna angajat si angajator, la 14%, cat a fost initial: "Daca s-ar accepta aceasta crestere a contributiei, atunci valoarea Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate ar creste cu 20%", a declarat Adina Geana.

Potrivit directorului CNAS, din 21 de milioane de locuitori ai Romaniei, 11,6 milioane sunt scutiti de la plata contributiei la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Dintre cei exceptati, multi sunt copii, categorie care consuma foarte multe servicii medicale, a subliniat Adina Geana.

  • CNAS nu are datorii catre furnizorii de medicamente

Directorul CNAS mai spune ca la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate se colecteaza in prezent 60% din necesar: "Poate pare melodramatic, dar nu avem solutii pentru extinderea colectarii. Exista categorii pentru care a inceput executarea silita".

Directorul CNAS spune, insa, ca institutia pe care o conduce nu are datorii catre furnizorii de servicii medicale: "CNAS nu are datorii. Am facut contracte cu furnizorii in limita a 60% din bani, adica atat cat colectam. Nu sunt acoperite toate cheltuielile pentru 2010. Acoperim cam opt luni, fata de ceea ce ar fi necesar. Dar contractele din 2006-2008 sunt acoperite, doar 2009 nu este acoperit. CNAS plateste acum acele servicii pe care spitalele le furnizeaza. Nu sunt acoperite contractele din 2009 pentru ca au existat credite de angajament care se platesc din bugetul pe 2010".

  • Concedii medicale de Cartea Recordurilor

Adina Geana a facut referire si la problema concediilor medicale, aratand ca in 2009 au fost eliberate in total concedii medicale cumulate pentru 292 de ani, "cifra demna de Cartea Recordurilor": "Un pacient a avut chiar doua-trei concedii medicale in aceeasi perioada, de la medici diferiti".