Un militar roman si-a pierdut viata, miercuri dimineata, in Afganistan. Este vorba despre sergentul-major Sandu Valerica Leu, dupa cum a anuntat premierul Emil Boc. Soldatul roman avea 31 de ani, era din Brasov, era casatorit si avea un baiat. Membrii Guvernului au tinut un moment de reculegere.

Sergentul-major facea parte dintr-o subunitate de interventie solicitata pentru securizarea unei cai de acces. In timpul operatiunii de securizare, subofiterul a declansat explozia unei mine antipersonal, fiind grav ranit, miercuri dimineata, anunta Ministerul Apararii Nationale, intr-un comunicat.

Militarului i-a fost acordat primul ajutor si a fost trimis de urgenta, pe calea aerului, la Spitalul militar din Baza Lagman. Cu toate eforturile medicale depuse, din cauza ranilor suferite, sergentul-major Valerica Leu nu a mai putut fi salvat.

Ambasadorul american in Romania, Mark Gitenstein, a transmis un mesaj de condoleante in care a afirmat: "Am fost intristat sa aflu despre moartea sergentului-major Valerica Leu, cazut la datorie in aceasta dimineata in timp ce securiza o cale de acces in cadrul unei misiuni in Afganistan. Atat personal, cat si in numele Guvernului SUA, vreau sa transmit cele mai sincere condoleante familiei, prietenilor si camarazilor sai de arme. Sergentul-major Leu si-a dat viata pentru o cauza nobila, lupta impotriva extremismului din Afganistan si asigurarea unui viitor mai bun pentru toti cetatenii acelui stat. Curajul dovedit de soldatii romani care participa la misiunile desfasurate de NATO in Afganistan este admirabil, iar Statele Unite ale Americii sunt mandre ca Romania este unul dintre cei mai apropiati aliati".