Premierul Emil Boc a anuntat, in discursul de duminica, 9 mai ca "vom avea un program de investitii in economia rurala de 1 miliard de euro din fonduri europene si nationale, care vizeaza Intreprinderile Mici si Mijlocii din mediul rural, drumuri si alte forme de infrastructura in mediul rural. Acest program nou se va derula incepand cu 15 mai". Surse din Ministerul Agriculturii au declarat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca este vorba, de fapt, despre proiectele deja aprobate pe masura de "Renovare si dezvoltare a satelor" (3.2.2) din cunoscutul Program National de Dezvoltare Rurala. Acestea ar insuma, potrivit surselor citate, peste un miliard de euro si vor fi semnate pana vineri, 14 mai.

Citatul exact din discursul premierului Emil Boc: "In primul rand, vom avea un program de investitii in economia rurala de 1 miliard de euro din fonduri europene si nationale, care vizeaza Intreprinderile Mici si Mijlocii din mediul rural, drumuri si alte forme de infrastructura in mediul rural. Acest program nou se va derula incepand cu 15 mai, si avem, daca programul merge mai departe, asigurata cofinantarea nationala pentru sustinerea acestui program de 1 miliard de euro in economia rurala."

Surse din Ministerul Agriculturii au declarat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca este vorba, de fapt, de proiectele deja aprobate pe masura "322 – Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale”.

Suma alocata acestei masuri, din fonduri europene si nationale este de 1,54 miliarde de euro din care 80% fonduri europene si 20% fonduri nationale.

"Proiectele deja aprobate insumeaza peste 1 miliard de euro si contractele vor fi semnate pana vineri. Probabil, la acestea se referea premierul. Alt program nou, de 1 miliard de euro, nu exista", au spus sursele citate.

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu a explicat la randul sau, pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca proiectele pentru care exista contracte semnate deja, in cadrul PNDR, insumeaza peste 1,8 miliarde de euro. "Din pacate, problema este ca numai o serie de proiecte care insumeaza circa 100 milioane de euro au reusit sa demareze efectiv, fiindca numai acestea au reusit sa gaseasca resurse pentru a asigura cofinantarea", a spus Adrian Radulescu.

Potrivit acestuia, Ministerul discuta in continuare cu bancile pentru a gasi o solutie de asigurare a cofinantarii proiectelor.