Compania Global Video Media SA, care detine 1,2% din actiunile Realitatea Media, este controlata de fisc, fiind suspectata de o evaziune fiscala in valoare de 1 milion de lei, adica aproximativ 240.000 de euro, reprezentand impozit pe profit si TVA in perioada 2007 - 2008, sustin surse ANAF. O investigatie HotNews.ro arata ca sase lideri de sindicat, care indeplineau si functia de administratori la Global Video Media, au renuntat in luna aprilie la functii, fiind inlocuiti cu trei cetateni moldoveni. Contactati de HotNews.ro liderii de sindicat au declarat ca nu stiu nimic despre acuzatiile care li se aduc. O parte din liderii sindicali au fost administratori si la Realitatea Media si sunt implicati in alt caz de evaziune fiscala, in valoare de 6,2 milioane de euro.

Global Video Media SA (care are 1,2% din Realitatea Media) este o companie detinuta de PSV Company (99,9 %), fosta Petromservice, controlata de sindicalistul Liviu Luca. PSV Company (care detine 18% din Realitatea TV) a fost, la randul ei, investigata de fisc inca de la inceputul anului trecut pentru o presupusa returnare ilegala de TVA in valoare de 62 de milioane de euro. In prezent, cinci administratori de la PSV sunt anchetati de procurorii anticoruptie. Vezi detalii aici.

Fiscul suspecteaza ca datoria de peste 1 milion de RON pe care Global Media o are la bugetul de stat (impozit si TVA) rezulta dintr-o serie de contracte de achizitii incheiate cu societati radiate de la Registrul Comertului, inainte ca Global Media sa declare achizitiile respective. Altfel spus, cu societati fantoma. In timpul controlului fiscal, administratorii companiei, in numar de sapte, au renuntat la functii, fiind inlocuiti cu trei cetateni din Republica Molodva. Potrivit unor surse fiscale, Global Video Media era una din firmele prin care erau scosi bani din trustul Realitatea Media. De altfel, la momentul controlului fiscal, Global Video avea de incasat de la Realitatea Media suma de 672.594 lei.

Pana pe 2 aprilie administratorii companiei erau:

  • Liviu Luca (Presedintele Colegiului de Conducere al Federatiei Sindicatelor Libere Independente PETROM)
  • Petcu Marius (Sanitas)
  • Baciu Iacob (presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania)
  • Popescu Ion (Presedinte CSN MERIDIAN)
  • Costin Dumitru (presedinte BNS)
  • Dutu Achille Costin (presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie)
  • Dorobantu Ion Andrei

In functia de administratori, au fost numiti trei cetateni din Republica Moldova: Bularu Tatiana, Pitel Dumitru si Neagu Ana. Fiscul suspecteaza ca modificarea la Registrul Comertului ar fi fost facuta pentru evitarea unor eventuale cercetari penale, insa, potrivit legii, fostii administratori nu pot scapa de raspunderea penala daca au comis infractiuni pe durata mandatului lor.

Global Video Media SA a jucat un rol important in achizitia postului Realitatea Tv de la Silviu Prigoana. In 2008, Global Video Media detinea 10% din actiunile Realitatea Media, acest procent fiind diminuat, astfel ca in 2010 Global Video Media detine doar 1,2% din actiuni.

Potrivit Registrului Comertului, sindicalistii au plecat din functiile de administratori ai societatii la inceputul lunii aprilie, la cateva luni dupa inceperea controlului fiscal. Presa a relatat inca din decembrie 2009 ca ANAF se afla in control la companiile din trustul de presa controlat de Sorin Ovidiu Vantu. In cazul Global Video Media, s-a stabilit suma de 1,09 milioane de lei sume suplimentare estimate ca fiind datorate de companie reprezentand impozit pe profit si TVA.

Potrivit Registrului Comertului Global Video Media are ca obiect de activitate difuzarea programelor de televiziune. Potrivit unor rapoarte intocmite de CNA, compania a detinut mai multe licente TV ale posturilor locale ale Realitatea TV si licente TV pentru AlphaTv.

Global Video Media a jucat un rol important in achizitia postului Realitatea de catre companiile controlate de Sorin Ovidiu Vantu. Povestea tranzactiei a fost dezvaluita de Evenimentul Zilei in 2006. Detalii aici,

  • EVZ, marti, 14 februarie 2006: (...) Cumparatorul a fost firma Global Video Media SRL, care era controlata atunci de Radoway Limited, o cutie postala din Cipru. Off-shore-ul cipriot a fost reprezentat in momentul tranzactiei de Mircea Solomon, locotenent fidel al lui Vintu si fost director in structura Gelsor, infiintata de parintele FNI. Cu toate acestea, Vintu a negat de fiecare data ca s-ar afla in spatele vreunui off-shore cipriot. In mod ciudat, cei 5,55 milioane de dolari pe care Global Video Media SRL (Radoway Ltd. - Cipru) i-a virat in conturile lui Radu Margineanu pentru pachetul de 45% din Realitatea provin dintr-o sursa colaterala. Este vorba despre compania Petromservice SA care, pur si simplu, a finantat Global dand posibilitatea acesteia sa cumpere actiunile ravnite. Cand a fost semnat contractul de finantare, Petromservice era patronata de federatia sindicala din Petrom, condusa de Liviu Luca (...)

Portalul totalfirme.ro prezinta evolutia financiara a companiei intre 2003 -2007, ultimul an in care compania si-a depus bilantul. Astfel ca, in anul 2004 cand s-a realizat achizitia Realitatea Tv, numarul de angajati ai Global Video Media creste de la 62 la 135. In 2004 si 2005 compania inregistreaza profit. In 2006, compania inregsitreaza o pierdere de 9 milioane de lei, dar raporteaza o crestere a capitalului social de la 10.000 de lei la 10 milioane de lei.

Ce spun sindicalistii despre controlul ANAF

  • Liviu Luca: La revedere!
  • Costin Dumitru: Nu stiu nimic. Eu mi-am dat demisia de acolo (n.red. Pozitia de administrator al Global Video Media). ANAF-ul investigheaza si sa fie trasi la raspundere cei vinovati. Ce sa mai spun. Legea trebuie sa isi spuna cuvantul. Bine, pa te-am pupat!
  • Baciu Iacob: Nu cunosc problemele de la firma. Am plecat de acolo pentru ca mi-a expirat mandatul. Presa mi-a mai semnalat ca acolo exista o problema. In Consiliul de Administratie nu se discutau astfel de probleme. Vinovati sunt directorul general si directorul economic.
  • Ion Popescu: Nu stiu aceasta chestiune legata de moldoveni. Probabil am fost schimbati noi si adusi moldoveni pentru a eficientiza activitatea. Lupta in Consiliul de Administratie era ca sa se eficientizeze. Pot sa va spun sigur ca nu s-a facut nimic in afara legii”. Ion Popescu a facut si cateva comentarii pe marginea evaziunii de 6,2 milioane de euro constata de ANAF la trustul Realitatea. “Eu am fost personal sa vad documentele si va spun ca este fals. Trustul Realitatea si-a platit toate obligatiile catre stat. Nu s-a facut nimic ilegal acolo. I-am spus si lui Costin ca m-am interesat eu personal. Stiti ca pentru noi a fost un mare avantaj sa fim acolo in Consiliul de Administratie. Nici o televiziune nu ne lua in seama. Asa, Realitatea ne transmitea actiuni. Sa stiti ca spuneau numai adevarul. A fost mare avantaj pentru noi.
  • Marius Petcu: Nu stiu ce s-a intamplat. Am luat act doar de aceasta modificare (numirea unor administratori din Republica Moldova n.red.). Despre ce a descoperit ANAF, nu stiu nimic. Nu sunt un interlocutor bun. N-am avut acces la datele societatii.

Sindicalistii, clientii fiscului

Aceiasi sindicalisti sunt implicati intr-un alt caz de evaziune fiscala. In martie, publicatia Kamikazeonline.ro dezvaluia ca aceiasi sindicalisti au realizat o evaziune fiscala de 6,2 milioane de euro in calitate de administratori ai Realitatea Media SA. Aceeasi publicatie noteaza ca pentru acest prejudiciu ANAF a sesizat DNA. Revista Kamikaze a descris si cele trei metode prin care administratorii Realitatea Media au evitat sa plateasca impozitele la stat. Detalii despre acest caz aici.

Acest caz este distinct de ceea ce au constatat inspectorii ANAF la Global Video Media. La fel ca si in cazul Global Video Media, liderii de sindicat au renuntat si la functiile de administratori pe care le detineau la Realitatea Media.

Intre timp, sindicalistii explica ce politici fiscale trebuie sa aplice statul. In numele sindicatelor pe care le reprezinta acestia au trimis joi 6 mai un comunicat in care se plang de posibilele modificari ale politicilor fiscale si spun ca acestea vor duce la “sporirea evaziunii fiscale in conditiile in care evaziunea a ajuns la ingrijoratorul procent de 28% la nivelul anului 2009

Iata ce spun sindicalistii despre taxe si impozite

  • “Orice suprataxare nu este bine-venita, pentru ca la o populatie saraca acest lucru nu este normal. Probabil ca nimeni nu isi doreste o asemenea situatie, dar cred ca peste o anumita limita oamenii nu au nevoie de organizare sindicala pentru a protesta”, a declarat Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia.
  • "Am atras atentia ca si in situatia in care ar veni zana cea buna FMI si ar zice: Guvernul roman, ia banii si plateste toate datoriile pe care le ai tu catre mediul economic privat. Cu mecanismele fiscale pe care le avem acum foarte multi agenti economici vor face tot ceea ce le sta in putinta sa nu mai plateasca taxe si impozite. Deci ar trebui niste mecanisme foarte bine puse la punct", a mai spus Dumitru Costin.

Sindicalistii au fost administratori si la Realitatea Media pana la sfarsitul anului 2009. In ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vantu explica, intr-un interviu pentru paginademedia.ro de ce sindicalistii s-au retras din pozitia de administratori la Realitatea Media:

Rep: Sindicalistii ies si ei. De ce?

SOV: Este o noua etapa. Nici sindicalistii nu erau oameni de afaceri, care stiu cum functioneaza un business.

Rep: Pana acum de ce au fost mentinuti?

SOV: Au avut un mandat pe patru ani, iar acum acest mandat expira

Rep: Acum patru ani, de ce au fost adusi in Consiliul de Administratie?

SOV: La vremea aceea, trustul era pe investitii si se concentra pe continutul jurnalistic. Isi construia credibilitatea, incerca sa creeze in interiorul grupului o componenta sociala puternica. Aceasta etapa s-a incheiat. Grupul are credibilitate, este deja o platforma de dezbatere pentru toate zonele sociale.