Presedintele Traian Basescu a cerut, in cadrul reuniunii avute cu reprezentantii Executivului, sindicatelor si patronatelor, ca scrisoarea de intentie a acordului stand-by incheiat cu FMI sa nu fie validata de Guvern inainte de aprobarea Consiliului Economic si Social, care va fi convocat vineri, la ora 10.00.

Sindicalistii au solicitat, marti, renegocierea scrisorii catre FMI, iar presedintele Basescu a precizat ca "orice se poate renegocia, dar modificarile trebuie discutate in Consiliul Economic si Social".

"Sigur, oricand se poate relua negocierea (n.r.- asupra Memorandumului dintre Guvern si FMI), trebuie discutat in Consiliul Economic si Social, care este structura legala sa valideze acest acord. Orice se poate renegocia, dar vreau sa stiti ca este si o chestiune de timp si oricum trebuie sa raspundem cum reducem cheltuielile bugetare", a spus seful statului la finalul discutiilor.

"Am solicitat analizarea scrisorii catre FMI in Consiliul Economic si Social si sa propunem modificari", a declarat Bogdan Hossu, presedintele CNS Cartel Alfa.

"Presedintele a vrut in mod explicit ca ea sa fie avizata de Consiliul Economic si Social", a precizat Marius Petcu, liderul federatiei Sanitas.

FMI ar putea reveni pentru noi discutii

Costin Dumitru, presedintele Blocului National Sindical (BNS), a declarat la finalul discutiilor cu seful statului ca, daca modificarile aduse scrisorii catre FMI vor fi avizate de Consiliul Economic si Social, este necesar ca o delegatie a Fondului sa revina in tara pentru reluarea negocierilor. "Daca vor fi modificari substantiale in CES, FMI va fi rechemat pentru negocieri", a precizat liderul BNS.

Si ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, a mentionat ca FMI ar putea reveni in Romania pentru noi discutii, daca CES nu va ajunge la un acord privind forma actuala a scrisorii. "Este posibil ca misiunea FMI sa fie rechemata pentru noi negocieri, in cazul in care nu se ajunge la o intelegere intre partanerii sociali", a subliniat Udrea.