Criza din Grecia face mai dificila aderarea Romaniei si Bulgariei la zona euro, considera politologul Jacques Rupnik, cercetator la Centrul de studii si cercetari internationale (CERI), intr-un interviu aparut in cotidianul francez Le Monde.

Motivele, potrivit lui Rupnik, ar fi doua. Primul este acela ca tarilor din Europa de Est care doresc sa adopte moneda unica trebuie sa se supuna unor reguli mai stricte. El a dat exemplul Sloveniei si Slovaciei si a adaugat ca situatia ramane valabila pentru orice alta tara candidata viitoare la zona euro.

In al doilea rand, pentru ca zona euro este gata sa ia in considerare o noua extindere, este necesar ca actuala criza financiara sa fie depasita, considera Jacques Rupnik.

Intrebat daca situatia Greciei va influenta procesul de aderare la UE pe viitor, politologul a explicat ca experienta recenta cu Romania si Bulgaria a determinat unele state membre ale Uniunii Europene sa fie mult mai reticente si mai vigilente in legatura cu extinderea UE. Acum, criza din Grecia va conduce la cresterea neincrederii fata de alte tari din regiune si va incetini procesul lor de aderare la UE, si asa deja prea lent pentru aceste tari.