Delegatia FMI a confirmat duminica dimineata ca reducerile de salarii si de pensii se vor face uniform si nediferentiat, indiferent de nivelul veniturilor, a declarat presedintele Senatului, Mircea Geoana, dupa discutiile purtate intre delegatia Fondului si conducerea camerei superioare a Parlamentului.

"Mi se pare o masura de un cinism si nedreptate sociala incredibila. Una e sa fii profesor debutant, sa ai 9 milioane salariu si dupa sa primesti 7 milioane si alta e alta e sa fii inalt functionar public, un smecher cocotat la varf de agentie pe criterii politice si o reducere de 25% e doar o firimitura din ceea ce primesti", a argumentat el.

Fostul presedinte al PSD a precizat ca delegatia FMI a confirmat si faptul ca masurile de austeritate au fost avansate de partea romana si nu au fost cerute de Fond: "E clar ca in acest moment FMI nu a facut din proprie initiativa varianta de reducere a salariilor si pensiilor. FMI a acceptat propunerea politica facuta de dl. Basescu si de PDL".

Este clar ca economia romaneasca nu s-a relansat la nivelul asteptarilor, astfel incat deficitul a crescut iar colectarea de bani "e in continuare mediocra", ceea ce a condus la revizuirea cifrelor de crestere economica si a deficitului bugetar, a continuat Geoana.

In plus, a spus el, FMI va cere guvernului punerea in practica a masurile anuntate inainte de eliberarea transei de imprumut: "Cred ca e mai degraba o masura de neincredere" in actualul Guvern, a comentat Mircea Geoana.

"Este absolut evident ca guvernarea Basescu - Boc a decis sa pastreze clientela politica in administratie. In loc sa reduca numarul de bugetari din clientela politica proprie au decis sa taie salarii de-a valma", a mai spus presedintele Senatului.

Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a fost ca de obicei foarte laconic, declarand, la finalul discutiilor de la senat, ca a purtat o "discutie foarte utila si productiva" cu conducerea camerei superioare, la care au participat si reprezentantii grupurilor politice din Senat.