VIDEO Directorul Institutului Nobel din Norvegia, Geir Lundestad: Consider ca Romania a castigat jumatate de premiu Nobel pentru Pace prin Elie Wiesel

de Magda Barascu     HotNews.ro
Vineri, 7 mai 2010, 19:15 Actualitate | Esenţial


Geir Lundestad in studioul HotNews.ro
Foto: HotNews.ro
Ce criterii trebuie sa indeplineasca castigatorul Premiului Nobel pentru Pace? Cat de dificil este sa alegi laureatul ? Au existat premii controversate ale Premiului Nobel pentru Pace acordate de Institutului Nobel din Norvegia, premii despre care directorul Institutului, Geir Lundestad, vorbeste intr-un interviu HotNews.ro.

Cat de dificil este sa alegi laureatul la premiul Nobel pentru Pace?


Este foarte dificil deoarece avem multi candidati. Unii dintre ei sunt extraordinari si este o mare responsabilitate.

Care este procedura de nominalizare a candidatilor la premiul Nobel pentru Pace?

Trebuie sa fii nominalizat, este foarte usor sa fii nominalizat, sunt mii de oameni in toate tarile lumii care pot nominaliza, orice membru al guvernului, orice membru al Parlamentului, profesori universitari cu diferite specializari. E foarte usor sa fii nominalizat. Anul acesta am avut 237 de candidati. Foarte multi nominalizeaza acelasi candidat, primim mii de scrisori. Incepem cu cei 237, pregatim o lista scurta de 30-35, reducem la 5 sau 6. Si apoi deliberam cateva luni bune asupra acestor cativa candidati ramasi. E usor sa fii nominalizat, foarte greu sa obtii premiul.

Ce poate face premiul Nobel efectiv pentru pace?

Nu foarte multe. Este o inalta distinctie, probabil cea mai inalta distinctie din lume. Dictionarul Oxford for Contemporary History defineste premiul Nobel pentru Pace ca fiind cea mai importanta distinctie din lume. In anumite situatii, dar numai in anumite situatii, poate sa aiba implicatii politice. Sa va dau un exemplu: Lech Wałęsa spune ca fara acest premiu Nobel nu ar fi putut sa faca ceea ce a facut. Premiul i-a dat putere si astfel a putut sa joace rolul pe care l-a jucat in 1989 in Polonia, cu consecinte semnificative in Romania.

Premii controversate ale Premiului Nobel pentru Pace

Au fost mai multe. Au existat cazuri cand membrii comitetului si-au dat demisia. In 1937 doi membrii si-au dat demisia deoarece nu au fost de acord cu alegerea lui Carl von Ossietzky care a fost un simbol al rezistentei anti-naziste, impotriva lui Adolf Hitler.

In 1973 alti doi membrii au parasit comitetul deoarece nu au fost de acord cu alegerea lui Henry Kissinger si a lui Le Duc Tho. Si in 1994 un membru a parasit comisia cand i-am acordat premiul lui Yasser Arafat, Shimon Peres si Itzhak Rabin.

Premiul acordat lui Ossietzky este controversat de foarte multi. Un premiu poate fi foarte controversat dar poate fi un real succes. Dar nu toate premiile controversate sunt un succes.

De ce ii pasa lumii atat de mult de premiul Nobel pentru Pace?

Acordam premiile astea din 1901, apartinem unei familii a premiilor Nobel, avem o istorie de 109 ani, n-avem un dosar perfect, dar este un dosar consistent, si am reusit sa ne schimbam de-a lungul vremii. Premiul Nobel pentru Pace a devenit un premiu global, premiul acordat este o definitie a pacii, am incercat sa premiem femeile care au facut lucruri importante pentru pace.

De ce ati ales sa vizitati Romania?

Imi place sa vizitez tari pe care nu le-am vizitat niciodata. N-am fost niciodata pana acum in Romania si in Bulgaria, de cand am scris prima mea carte in 1975, The American Non-Policy Towards Eastern Europe 1943-1947, unde am inclus un capitol despre Romania si un capitol  despre Bulgaria. Ma intereseaza de multa vreme aceste doua tari, asa ca era timpul sa vin sa le vizitez.

Au fost candidati romani in trecut. Consider ca Romania a castigat jumatate de premiu Nobel pentru Pace prin Elie Wiesel.Un motiv pentru care ma aflu aici este sa fac cunoscut acest premiu si sa existe mai multe nominalizari din partea Romaniei si a Bulgariei. Primul pas este sa existe nominalizari, si apoi vedem ce se intampla.

Directorul Institutului Nobel din Norvegia, Geir Lundestad, a fost intrebat in cadrul unei conferinte sustinute joi la Institutul Diplomatic Roman, de ce i-au acordat in 2009 cea mai inalta distictie pentru pace presedintelui Barack Obama, un presedinte proaspat ales, desi in mod traditional, Institutul acorda acest premiu pentru realizarile unei persoane, si nu pentru ceea ce urmeaza sa faca.

Geir Lundestad a raspuns ca motivatia Comitetului Nobel de a-i acordat premiul lui Obama a fost: "pentru eforturile extraordinare in vederea consolidarii diplomatiei internationale si a cooperarii intre popoare". Dar si pentru "eforturile depuse in redemararea negocierilor de pace in Orientul Mijlociu si cererile de reducere a arsenalului de arme nucleare". Si pentru lupta pe care o duce impotrival schimbarilor climatice, si pentru multe alte lucruri pe care Comitetul le asteapta de la el.


Lista ultimilor 10 laureati ai Premiului Nobel pentru Pace:
 • 2008: Martti Ahtisaari (Finlanda)
 • 2007: Al Gore (SUA) si Grupul interguvernamental al expertilor privind evolutia climatului GIEC
 • 2006: Muhammad Yunus (Banglades) si Grameen Bank
 • 2005: Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si directorul sau Mohamed ElBaradei (Egipt)
 • 2004: Wangari Maathai (Kenya)
 • 2003: Shirin Ebadi (Iran)
 • 2002: Jimmy Carter (SUA)
 • 2001: Organizatia Natiunilor Unite (ONU) si secretarul sau general Kofi Annan (Ghana)
 • 2000: Kim Dae-Jung (Coreea de Sud).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1840 vizualizari

 • 0 (8 voturi)    
  pe bune dl .Lundestad? Elie Wiesel care a pus (Vineri, 7 mai 2010, 19:36)

  Eneas [anonim]

  Romania la plata a miliarde de dolari pentru un deranj de care nu se facea vinovata ?!auzi, jumatate de premiu Nobel !!! de mult nu ne-am mai distrat cu un norvegian (asa zice el ca e !)
  • +2 (6 voturi)    
   n Romania s-a incercat "solutia finala" inaintea (Vineri, 7 mai 2010, 22:31)

   durak [anonim] i-a raspuns lui Eneas

   Chiar asa tov. Eneas???
   In Transnistria s-a incercat "solutia finala" inaintea nazistilor! Chiar daca nu va place sa auziti asta. Vezi convorbirile demnitarilor nazisti pe tema asta. Bineinteles, masina de exterminare nazista a functionat mult mai bine decit cea romaneasca.
   Vorba bancului "Nici gloante nu aveti???"
   Probabil tov. Eneas (nume interesant de alogen elen mitologic) a crescut la scoala de securisti a tov Vadim Tudor.
   Ce s-ar fi intimplat cu evreii daca nu existau mari iubitori de evrei precum Adrian Paunescu, Razvan Theodorescu sub baghetele magice ale tov. Nicolae Ceausescu si tov. Ion Iliescu?
   Nu am reusit sa-i omorim, hai sa ii vindem!!!
   10000 dolari/evreu (si 10000 marci/neamt).
   Oare tov Voiculescu stia de tranzactiile astea?
   Tov. general Rosen, membru al Marii Adunaturi Nationale era trimis anual in SUA sa convinga evreimea americana sa acorde "clauza natiunii cele mai favorizate".
   Si sa acorde interviuri altui conational de al meu, Nestor Rates, fostul secretar al lui Moses Rosen.
   Poporul roman nu a fost si nu este antisemit.
   Conducatorii lui, prea des sint antisemiti. Ce va faceti tovarasi cu nu il aveti pe tov. Brucan si tov. Roman si ii injurati? Sa ghicesc....Basescu e de vina...e tatar...(vezi articlolele lui tov Severin, cumnatul tov.Brucan de acum citiva ani). Soros e de vina...uite ce le-a facut grecilor....
   • -1 (5 voturi)    
    Rabbi Dorin,prea te dai in spectacol... (Sâmbătă, 8 mai 2010, 0:06)

    Eneas [anonim] i-a raspuns lui durak

    vad ca Tel-Avivul e pe acelasi fus orar cu Bucurestiul ,oy,vah,ruhala !
    spune zincer,cat poate fi un ala de zincer,ce prafuri iei ?
    iar ca vorbeam azi de Eneas -eroul troian si intemeietorul puterii romane-dezinformatule -,Troia a fost intemeiata de hittiti , nu de evrei cum credeai tu...
    • +1 (3 voturi)    
     Eneas - pacaliciul din Troia (Sâmbătă, 8 mai 2010, 2:33)

     durak [anonim] i-a raspuns lui Eneas

     Eu am vrut sa iti fac o favoare si sa nu spun ca esti din Troia. Pe aia i-au pacalit grecii, deci sint mai prosti decit grecii.
     Daca esti din Troia inseamna ca esti pacalici.
     Nu-i asa ca esti grec care se trage din Zeus?
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Sâmbătă, 8 mai 2010, 0:47)

    paraipan [anonim] i-a raspuns lui durak

    Mai bine ai asculta o declaratie oficiala a presendintelui care vad ca zambeste foarte multumit de noile achizitii.

    http://www.youtube.com/watch?v=XJu15z1HUzo
    • +2 (2 voturi)    
     Cumpararea Romaniei (Sâmbătă, 8 mai 2010, 2:18)

     durak [anonim] i-a raspuns lui paraipan

     Daca tu vrei sa il crezi pe Peres care are usoare semne de ramolisment de ani de zile, cred-l.
     Dar stii ce? Hai sa zicem ca Peres nu a gresit cind a spus "sa cumparam (in) Manhattan, ...Romania, ...".
     Spune-mi doar ce preferi pentru situatia este asa:
     a) Romania este falimentara
     b) Romania are nevoie urgenta de bani
     c) Romania are multi pensionari si bugetari
     d) Romania este intretinuta de 3-4 milioane de romani care muncesc greu in strainatate pe care voi ii luati la misto - "capsunari" in loc sa le pupati miinile si picioarele

     Vrei:
     1) sa te cumpere evreii din vest si Israel si poate mai ajunge Romania ca in perioada antebelica cind erau circa 500 mii de evrei in Romania
     2) vrei sa te cumpere rusii lui Patriciu prin Gioana si Iliescu cu Antonescu nudist de Vama Veche pe fundal? Am uitat sa iti spun, in Rusia tot evreii sint multi-miliardari.

     De ce a ajuns Romania la situatia asta?
     Pe vremea lui Dej cind inca mai erau evrei in Romania si nu era rau de loc.
     Dej stia si idish!
     Pe vremea cizmarului nationalist, evreii au fost vinduti cu bucata si scosi din toate functiile de conducere ca erau dubiosi.
     Ceausescu a luat imprumuturi (fara consilieri evrei) ca sa construiasca aiureli (Casa Poporului).
     Oricum, revenind la Peres care a spus ce a spus.
     Nu facem decit sa ne intoarcem la locurile natale.
     Legiunea XIII Gemina era formata din soldati evrei (60%), sirieni, din nordul Africii...pe scurt din toate coloniile imperiului roman.
     Acelasi fel de morminte se pot vedea si in Bulgaria. Soldatii erau lasati la vatra in colonii precun Dacia.
     Deci romanii sint de ascendenta semita.
     De aia romanii sint "jidaci" adica ceea ce iese din evrei si daci!
     De aia Ceausescu a pus sa se ingroape mormintele Legiunii XIII Gemina si a inceput cu curentul protocronist, 2000 de ani cu Decebal si Burebista etc.
     Era nasol sa zici ca esti de origine latina cind de fapt esti de origine evreiasca!
     De aia sint romanii destepti, pentru ca se trag din evrei.
     Ai inteles?
     • -1 (3 voturi)    
      iar falsifici istoria rabbi Dorin-Durak (Sâmbătă, 8 mai 2010, 9:06)

      Eneas [anonim] i-a raspuns lui durak

      falsificarea istoriei e emblematica pentru neamul tau ,d-ra ! Datorită problemelor financiare, Iulius Cezar a fost nevoit pentru Legiunea aXII-a sa recruteze din centrul şi sudul Italiei, mulţi condamnaţi la moarte. Combativitatea deosebită a acestora a determinat instituirea unei tradiţii în recrutarea membrilor legiunii. Cu timpul, membrii cohortelor auxiliare vor fi recrutaţi din afara Italiei. Astfel, arcaşii erau sirieni iar cavaleria era alcatuită din sarmaţi.
      intro legiune nucleul de baza era compus din cetateni romani in numar fix de 5600 si restul auxiliari !niciodata evreii nu au facut parte din legiuni romane ei fiind considerati pe buna dreptate o natie pe care nu se putea conta datorita religiei !
      Mai stuidiaza istoria reala ,nu falsurile raspandite de unii care vor sa arate ca de fapt evreii erau peste tot prin lume ,ca si astazi datorita sortii ! acum 2000 de ani erati un vax fata de lumea romana!
      religia crestina v-a umflat istoric vorbind!
      durak in ruseste inseamna prost ,deci fa ceva si cu nick-name-ul! iar dupa cum scri cred ca esti de la un liceu de fete!
   • 0 (2 voturi)    
    serios? (Sâmbătă, 8 mai 2010, 8:39)

    dodu [anonim] i-a raspuns lui durak

    mmai ce tari suntem!!! i-am depasit pe nemti... mai sa fie! Atunci imi explici de ce la noi activistii bolsevici/comunisti se "confundau" cu comunitatea evreiasca? imi poti spune ce guvern am avut dupa razboi? mai exact, cati romani erau in el? cati romani au murit prin inchisori, canal, deportari... datorita tovarasilor lui Elie!
 • 0 (4 voturi)    
  Sarlatan (Sâmbătă, 8 mai 2010, 1:18)

  Corect [anonim]

  Daca va interesati un pic, veti gasi despre Elie Wiesel faptul ca este un sarlatan. Nu a trecut prin lagar mai exact. Dar ce sa faci... unde sunt bani, sunt si sarlatani. Sunt o multime de povesti cu supravietuitori ai Holocaustului. Multi sunt sarlatani. Ma intreb ce o sa se faca atunci cand nu vor mai exista acesti supravietuitori (vor muri de batranete)...Or sa zica ca suferinta a fost transmisa ereditar, sau ce?
  Cat despre premiul Nobel, ce sa mai zici cand Nicolae Paulescu descopera insulina dar premiul il iau altii... Ce sa mai zic de Einstein care a furat din stanga si din dreapta (prima lectie din manualul de clasa a 12-a din capitolul de relativitate se numeste "Transformarile lui Lorentz", de la care a furat teoria relativitatii. De la Lorentz si Poincare a furat Einstein. Nici macar celebrul e= mc2 nu e al lui Einstein.) Despre Henry Kissinger - laureat al premiului nobel pt. pace, n-am ce sa mai zic. Nu stiu cate sute de mii/milioane de oameni au murit din cauza lui. Orice om care se intereseaza cat de putin nu da doi bani pe premiul Nobel.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by