Silviu Ionescu, fostul diplomat roman de la Singapore, a fost retinut vineri de procurorii Parchetului instantei supreme, anunta Mediafax. Fostul diplomat este acuzat de producerea unui accident rutier, in decembrie 2009, in urma caruia o persoana a murit. Ionescu va fi dus la Judecatoria sectorului 5 cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Ionescu a refuzat sa faca declaratii la iesirea de la audierile care au durat aproximativ patru ore. Procurorii Parchetului instantei supreme l-au audiat vineri in dosarul privind accidentul din Singapore, din decembrie 2009, in care este cercetat pentru ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii.

Silviu Ionescu declara la intrarea in sediul Parchetului ICCJ ca nu crede ca va fi retinut pentru ca Romania nu este Singapore si ca are probe solide in apararea sa.

Silviu Ionescu a cerut la Curtea de Apel Bucuresti anularea mandatului international de arestare emis pe numele sau, insa instanta i-a respins, joi, solicitarea. El a atacat sentinta cu recurs, care va fi luat in discutie de instanta suprema in 11 mai.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a deschis dosar penal in acest caz in 6 ianuarie. In 2 februarie, Silviu Ionescu a fost oficial pus sub urmarire penala de catre Parchetul ICCJ, pentru ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii. In consecinta, raporturile de munca cu MAE ale lui Silviu Ionescu au fost suspendate potrivit legii romane, pana la finalizarea investigatiei. Autoritatile din Singapore au fost informate corespunzator.

Ulterior, procurorii romani au inaintat autoritatilor de la Singapore o cerere de comisie rogatorie prin care acestea au fost solicitate sa dea detalii cu privire la investigatii, precum si sa transmita declaratiile martorilor accidentului.

In aprilie, Politia din Singapore a transmis Interpol Romania un mandat de urmarire internationala a diplomatului Silviu Ionescu. Ministrul singaporez de Externe, George Yeo, a anuntat ulterior ca mandatul de urmarire internationala emis pe numele lui Silviu Ionescu a fost suspendat din cauza unui dezacord privind interpretarea unui articol al Conventiei de la Viena.

UPDATE: Ionescu a fost retinut pentru ca ar fi incercat sa influenteze ancheta - avocat

Avocatul lui Silviu Ionescu a declarat, vineri, ca procurorii Parchetului ICCJ l-au retinut pe clientul sau si cer arestarea acestuia pentru ca ar fi incercat sa impiedice aflarea adevarului in ancheta privind implicarea lui in accidentul din Singapore. Potrivit Mediafax, avocatul Maria Vasi a spus, dupa retinerea lui Ionescu, ca la dosar exista mai multe declaratii ale unor martori care au afirmat acest lucru, precizand ca nu poate spune cu exactitate daca martorii sunt din Singapore sau din Romania.

Ea a precizat ca procurorii il acuza pe Silviu Ionescu de omor din culpa si influentarea martorilor.

"Procurorii au convingerea ca domnul Ionescu s-a aflat la volanul masinii care a accidentat cele trei victime, dintre care una a murit. Intractiunile de care procurorii l-au acuzat sunt omor din culpa si influentarea martorilor. La dosare exista mai multe declaratii care arata in acest sens. Nu pot spune cu certitudine de unde sunt acei martori", a precizat Vasi la iesirea din sediul Parchetului instantei supreme.