Declaratia scrisa impotriva coruptiei initiata de Monica Macovei, adoptata de Parlamentul European

de D.G.     HotNews.ro
Joi, 6 mai 2010, 13:35 Actualitate | Esenţial


Declaratia scrisa cu privire la masurile Uniunii Europene pentru combaterea coruptiei a fost adoptata de Parlamentul European, obtinand semnaturile a peste jumatate dintre eurodeputati, informeaza un comunicat al PE.

Declaratia scrisa a devenit pozitia oficiala a Parlamentului European si exprima vointa sa politica pentru combaterea coruptiei in Uniunea Europeana.

Declaratia scrisa cere Comisiei si Consiliului sa creeze un mecanism solid de monitorizare a coruptiei in UE. "Fac apel la Statele Membre sa arate vointa politica si sa-si intensifice eforturile de combatere a coruptiei, sprijinind un astfel de mecanism", spune Monica Macovei.

Initiata de Monica Macovei (Grupul Partidului Popular European, Romania), Declaratia a mai avut ca autori patru eurodeputati din grupuri politice diferite din Parlamentul European: Simon Busuttil (PPE, Malta), Luigi de Magistris (Grupul Liberal/ALDE, Italia), Ana Gomes (Grupul Socialist/S&D, Portugalia) si Bart Staes (Grupul Verzilor, Belgia). Transparency International si FLARE (Freedom, Legality and Rights in Europe) au contribuit la strangerea semnaturilor prin campanii proprii.

“78% dintre cetatenii Uniunii Europene considera coruptia o problema majora in tara lor", a spus Monica Macovei, referindu-se la Eurobarometrul din 2009 cu privire la perceptia coruptiei de catre europeni. Coruptia genereaza saracie pentru ca deturneaza ilegal banii publici in buzunare private. Coruptia genereaza o proasta guvernare, distorsioneaza piata interna si submineaza statul de drept si principiile pe care se intemeiaza Uniunea. Coruptia este o amenintare pentru spatiul european de justitie, libertate si securitate.

"Lipsa de actiune pune in pericol banii platitorilor de taxe si credibilitatea Uniunii. Sa nu ne facem ca nu vedem", a mai spus Monica Macovei.

Monica Macovei (PDL Romania, PPE) este presedinta a Delegatiei interparlamentare de cooperare UE-Republica Moldova si membra a Comisiilor pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne; Control Bugetar; si Afaceri Externe (supleant).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1773 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  Monica PRESEDINTE ! Monica PRESEDINTE ! (Joi, 6 mai 2010, 13:24)

  Vali inteleptul [anonim]

  Poate fi o alternativa peste 4 ani?

  ce credeti?
  • +6 (6 voturi)    
   DA (Joi, 6 mai 2010, 15:16)

   liberal adevarat [utilizator] i-a raspuns lui Vali inteleptul

   Monica Macovei ar trebui sa candideze la presedintie
  • +1 (1 vot)    
   de aia au dat-o liberalii afara din guvern (Joi, 6 mai 2010, 16:30)

   dedeiu [anonim] i-a raspuns lui Vali inteleptul

   Vedeti de ce era periculoasa pentru liberali?
 • +7 (9 voturi)    
  Bravo! (Joi, 6 mai 2010, 13:50)

  Nelu [anonim]

  Iata fapte, si nu vorbe, sau mai bine zis gargara, asa cum sunt obisnuiti cei mai multi politicieni pe la noi, (vezi Crin Antonescu, M.G. chiar si Boc...)
  • +10 (10 voturi)    
   la noi politicienii apara corutia! (Joi, 6 mai 2010, 14:10)

   trandafir [anonim] i-a raspuns lui Nelu

   Si as incepe cu eternul Ion Iliescu cu ai sai generali (Iliescu, Voicu, etc, etc) si politicieni nesatui, plus diversi turci si arabi - trecand si pe la liberali cu magnatii si baietii lor cu ochi albastrii (fara exceptie), si ajungem chiar si la PDL cu diversi ministrii cu greutate (avioane, marmura, etc.).
  • +6 (6 voturi)    
   INTRADEVAR, BRAVO! (Joi, 6 mai 2010, 14:15)

   db [anonim] i-a raspuns lui Nelu

   Lupta impotriva coruptiei este foarte importanta. Dar deocamdata tot numai vorbe sunt - declaratie scrisa, de'. Sa vedem faptele - puse in opera in Romania de partidul din care provine dna Macovei. Deocamdata PDL-ul doar vorbeste, ca si celelalte partide de pana acum. Sa vedem faptele!
 • +7 (9 voturi)    
  felicitari (Joi, 6 mai 2010, 14:05)

  edif [anonim]

  e omul care poate schimba romania
 • +9 (9 voturi)    
  Soluţii (Joi, 6 mai 2010, 14:07)

  Lancaster [anonim]

  Din păcate, România nu e Germania, ca să-şi rezolve singură problemele de corupţie. România are nevoie de norme din partea Uniunii Europene, pe care le va încălca de câte ori va avea ocazia. Dar fără acele norme, România nu va face nimic în privinţa corupţiei, deci e neapărată nevoie de ele.
 • -6 (8 voturi)    
  vorbe , vorbe, vorbe ... (Joi, 6 mai 2010, 14:09)

  Methos [anonim]

  Intrebare ca la gradinita :
  Sunteti de acord sa combatem coruptia ?
  Bineinteles ca toti vor spune DA
  • +4 (4 voturi)    
   corect (Joi, 6 mai 2010, 15:20)

   MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui Methos

   acum vino si cu masuri, asa cum a facut ea.
  • +2 (2 voturi)    
   Declaratia PE e de o importanta istorica (Joi, 6 mai 2010, 16:43)

   EU-RO [anonim] i-a raspuns lui Methos

   O declaratie scrisa a Parlamentului European inseamna mult mai mult decat niste vorbe. Spre deosebire de parlamentele nationale, Parlamentul European NU are drept de initiativa legislativa, acest drept fiind rezervat exclusiv Comisiei Europene.

   Declaratiile scrise ale PE reprezinta cea mai eficienta cale de a solicita Comisiei Europene initierea unui act legislativ care sa duca la creerea unui mecanism european de monitorizare si combatere a coruptiei. Comisia nu-si poate permite sa ignore o cerere oficiala a PE.

   In plus, aceasta cerere a PE reprezinta ocazia perfecta pentru Comisie de a interveni intr-un domeniu (Justitie si Afeceri Interne) in care Consiliul UE (compus din ministrii de resort din toate cele 27 state membre) ar prefera ca celelalte institutii ale UE sa nu se amestece.

   Insa cum Comisia tocmai a primit de la PE solicitarea sa o faca, va profita de ocazie si, in ciuda reticentei reprezentantilor statelor-membre, va initia o propunere legislativa care va institui un mecanism foarte strict de monitorizare si combatere a coruptiei.

   Sigur ca in timpul negocierilor dintre PE si Consiliul UE puterile si obiectivele acestui mecanism vor deveni mai soft, pentru ca statele-membre tin foarte mult la pastrarea suveranitatii nationale in chestiuni legate de justitie, insa un front comun al PE si al Comisiei va duce in cele din urma la introducerea unui mecanism eficient de monitorizare a coruptiei pe intreg teritoriul UE, ceea ce va fi o realizare extrem de importanta.

   Nu minimalizati importanta unei declaratii scrise a PE. Nu e o simpla hartie, ci o cerere oficiala adresata unor institutii europene care depind intr-o foarte mare masura de PE (PE voteaza bugetul Comisiei Europene, de exemplu, si poate bloca deciziile la nivelul UE in cazul in care Consiliul UE nu se dovedeste flexibil in raport cu solicitarile sale). N-as vreau sa spun vorbe mari, dar initiind un astfel de mecanism, Monica Macovei scrie o pagina de istorie in PE.
 • +1 (1 vot)    
  O PROPUNERE !!! (Joi, 6 mai 2010, 14:44)

  rocambole [anonim]

  pentru ca lupta impotriva coruptiei sa nu ramana doar la nivel de declaratie, propun infiintarea unei instante supreme europene, careia sa i se poata adresa orice cetatean european care a obtinut o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila intro anumita tara ue, instanta avand obligatia de a se pronunta cu privire la legalitatea si temeinicia solutiei, tinand seama de legile din tara respectiva si de probele aflate la dosar ( nu se vor putea prezenta noi probe)
  • 0 (2 voturi)    
   Exista CEDO (Joi, 6 mai 2010, 14:50)

   Dan W. [utilizator] i-a raspuns lui rocambole

   deja
   • +1 (1 vot)    
    O PROPUNERE !!! (Joi, 6 mai 2010, 15:01)

    rocambole [anonim] i-a raspuns lui Dan W.

    competenta cedo este foarte limitata !
    poate sa fie si cedo, dar atunci sa i se largeasca competenta, in sensul de a putea analiza ( in urma unei plangeri)orice hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila dintro anumita tara ue, instanta avand obligatia de a se pronunta cu privire la legalitatea si temeinicia solutiei, tinand seama de legile din tara respectiva si de probele aflate la dosar ( nu se vor putea prezenta noi probe)
 • +4 (4 voturi)    
  avem noi solutia (Joi, 6 mai 2010, 14:56)

  A Dandanache [utilizator]

  Europeeni astia incearca sa inventeze roata. Nu este cazul. Autoritatile Romane au descoperit de mult solutia. Propun sa o exportam. Mai intii presedinte de onoare a PE sa fie Iliescu. Le va demonstra ca se poate sa ai coruptie dar sa nu existe corupti. Pe urma ii trimitem pe cei 9 vajnici de la CC. Astia vor interpreta tratatul de la Lisabona si il vor declara neconstitutional, deasemenea PE si toate comitiile de Bruxelles vor deveni ilegale. Si vor interzice ca cel putin 45 de zile de la fiecare caz de coruptie fara corupti identificat de Iliescu nu este voie sa se ia masuri. Ii punem capac cu Barbuleasca si Pivnicereasa, care se vor rasti la orice sef de stat EU, inclusiv madam Merkel, pina vor recunoaste toti ca coruptii e si ei oameni, si au si astia drepturi. Includem la sfirsit o cluza: accesul la pozitii, resurse, fonduri, drepturi nu se poate restrictiona pe baza de sex, rasa, apartenenta religioasa, SI Coruptie.
 • +4 (4 voturi)    
  Felicitari! (Joi, 6 mai 2010, 15:12)

  Releniki [anonim]

  Felicitari, Monica Macovei, pentru initiativa si pentru reusita votului in PE!
  Mult succesmult timp de-acum inainte!
 • +3 (3 voturi)    
  aha (Joi, 6 mai 2010, 15:21)

  MirceaA [utilizator]

  asta-i doamna pe care n-a vrut-o nimeni la justitie.
 • +3 (3 voturi)    
  Felicitari (Joi, 6 mai 2010, 15:57)

  vcp78 [utilizator]

  Asteptam cu nerabdare urmatoarele realizari.
 • +3 (3 voturi)    
  tenacitate (Joi, 6 mai 2010, 16:07)

  utu [anonim]

  Domna Monica Macovei ,dovedeste ,tarie de caracter si tenacitate in lupta inegala cu coruptia.Ganditi-va ca toata floarea comunistilor din esalonul doi si trei isi dau mana ca sa distorsioneze realitatea si sa banalizeze orice efort in aceasta lupta cu coruptia.Acesti infractori care nu au fost pedepsiti la primele abateri au devnit nesimtiti si sfideaza totul.Comunistii au facut treaba cu ei sub amenintarea armei,in democratie nu sunt amenintati de nimeni si de nimic.
 • +2 (2 voturi)    
  Doamna Monica Macovei (Joi, 6 mai 2010, 16:35)

  mamasitatarusu1211377215 [utilizator]

  Cit de orbi putem fi(cei care nu suntem inregimentati)sa nu vedem ca omul asta reprezinta viitorul normalitatii si in Romania.Doamna Monica,va urez tot binele din lume si va asigur ca veti avea in noi un sprijin neconditionat.Si,nu in ultimul rind,va multumesc !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by