Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania, filiala Cluj, anunta, intr-un comunicat, ca vor ataca in instanta doua numiri la Inalta Curte promovate recent de Consiliul Superior al Magistraturii. E vorba de fostul secretar general al CSM, Alina Corina Corbu si a inspectorului Viorica Cosma. UNJR si AMR Cluj sustin ca numirile nu indeplinesc conditiile legale, intre care conditia de a fi indeplinit functia de judecator la un tribunal sau o curte de apel o perioada de 2 ani anterior depunerii candidaturii.

  • Vezi atasat comunicatul semnat de cele doua asociatii de magistrati

Ce reproseaza asociatiile de magistrati Consiliului Superior al Magistraturii

  • Nu au fost respectate nici prevederile din Regulamentul adoptat de Consiliul Superior al Magistraturii prin Hotararea Plenului nr. 492/2005 in aplicarea acestei conditii din lege, prevederi referitoare la hotarari pronuntate, dosare solutionate de candidati, tocmai pentru ca acestia nu au desfasurat activitate de judecata in perioada ceruta de lege.  
  • Nu a fost respectata nici conditia referitoare la specializarea acestora raportat la sectia pentru care si-au depus candidatura, fiind de neconceput ca o persoana sa judece pentru prima oara anumite categorii de cauze in ultima instanta, in calitate de judecator al instantei supreme.
  • Bunaoara, asa cum rezulta din CV-ul doamnei Corbu Corina Alina, de pe  site-ul CSM, aceasta face parte din aparatul consiliului din anul 2005, astfel ca, de atunci, nu a mai exercitat functia de judecator. Oricum, anterior acestei date, nu a solutionat cauze de contencios, ci de comercial, nefiind specializata pentru sectia la care a candidat. Doamna inspector Cosma Viorica nu are CV-ul pe site-ul CSM.
  • De remarcat ca hotararile de numire nici macar nu indica specializarea acestor candidate, in timp ce aceasta este  mentionata in cazul unora dintre candidatii respinsi.
  • Interviul doamnei secretar general nu se regaseste pe internet, iar interviul doamnei inspector nu respecta criteriile din Ghidul de interviu adoptat prin Hotararea Plenului nr. 482/2005, intrebarile adresate acestui candidat nefiind din cele indicate in ghid referitoare la impartialitate, integritate, autocontrol, disponibilitatea pentru munca intensa, priceperi profesionale (gandire critica, independenta in chestiuni juridice).
  • Hotararile de numire sunt nemotivate, continutul lor fiind identic cu cel al hotararilor prin care au fost respinse, in aceeasi zi, alte candidaturi, procedura dovedindu-se complet netransparenta, in conditiile in care consiliul nu motiveaza de ce a preferat persoane din aparatul sau altora cu un nume recunoscut in doctrina juridica, conditie, de asemenea, ceruta pentru promovare in chiar regulamentul aprobat de consiliu in aplicarea legii statutului.

NOTA: Citeste integral comunicatul semnat de UNJR si AMR Cluj in documentul atasat.