Noul prim-ministru ungar Viktor Orban a spus intotdeauna ca va fi premierul intregii populatii maghiare din lume, estimata la 15 milioane de oameni, relateaza publicatia The Budapest Report, citata de Agerpres.

Acest lucru a surprins tarile vecine si Uniunea Europena, al carei membru Ungaria este de la 1 mai 2004. Si asta pentru ca exista temerea ca premierul conservator ar putea reinnoi istoricele pretentii teritoriale ale Ungariei, deoarece majoritatea celor cinci milioane de maghiari stabiliti in afara granitelor Ungariei moderne au fost nevoiti sa locuiasca in tari vecine impotriva vointei lor, noteaza publicatia citata.

Faptul ca Uniunea Europeana s-ar putea sa nu fie de acord cu acest lucru este irelevant in ceea ce priveste reunificarea ungara, in contextul in care Orban a spus in trecut ca "exista viata si in afara UE", aminteste The Budapest Report.

In 2004, Orban a facut apel la unirea celor 15 milioane de maghiari din intreaga lume. Insa initiativa sa a esuat dupa ce tara "a fost indusa in eroare" de premierul socialist Ferenc Gyurcsany, care s-a opus referendumului privind acordarea dublei cetatenii tuturor maghiarilor.

Ca pedeapsa pentru implicarea Ungariei in primul razboi mondial, liderii europeni s-au intalnit la Paris si au redactat ceea ce s-a numit Tratatul de la Trianon din 1920.

Ei au decis sa traga la intamplare liniile de frontiera si au impartit ceea ce era cunoscut ca Ungaria Mare in unitati mai mici, creand noi state independente precum Slovacia, Serbia, Croatia si Slovenia si oferind o bucata mare Romaniei, noteaza The Budapest Report.

In acest fel, Ungaria Mare a pierdut doua treimi din teritoriul sau dinainte de razboi si o treime din populatie. Desi ungurii sunt in general de acord astazi ca Tratatul de la Trainon a fost extrem de nedrept, majoritatea si-au acceptat soarta.

Conform estimarilor si datelor citate de The Budapest Report, in interiorul tarii traiesc 9.968.000 de unguri, in timp ce cea mai numeroasa comunitate de unguri din strainatate se afla in SUA (1.563.000), urmata de cea din Romania (1.434.500) si de cea din Slovacia (520.500).